poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3305 .



Cu gândul la exod...
articol [ Polemica ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [cinnamon_after_midnight ]

2005-03-26  |     | 



Cu gândul la exod…


De un timp încoace, presa, radioul, internetul- pe scurt, mass-media- înnebunesc telespectatorii, cititorii, ascultătorii, respectiv curioșii cu un compus ingenios-„exod de creiere”. Auzind de exod, te gândești la Biblie și îți aduci aminte că termenul desemnează o fugă, o scăpare, de obicei, de un pericol, sau, conform DEX, „o emigrare in masă”.
De ce pleacă tinerii noștri pe alte meleaguri? Nu cred că e foarte greu de ghicit... În primul rând, susțin că acest „exod” are un frate mult mai mare, mult mai strălucitor și ispititor: exodul de spirit. Să nu înțelegeți greșit: așa cum creierele, sătule de sistemul greoi de învățământ, spre exemplu, „fug” în țările mai calde, mai fericite, și, s-o recunoaștem, mai bogate, așa și spiritul, „îmbrăcat” de corp, vrea să guste din răsfățul oferit peste granițe. Faptul că aproape nici un copilaș român nu mai vrea să fie o „Nadie” de 10 curat, un „Hagi” cu picioare de aur sau un „Dracula” misterios, își găsește explicația în mirajul de peste ocean, de cele mai multe ori, sau, și mai simplu, în Occident. Din ce în ce mai multe fetițe, spre exemplu, vor să devină „Britney Spears” și acest succes nu le poate fi garantat decât acolo unde există puțin praf(de stele!!!) gen „Hollywood”, un concurent de talia rapper-ilor cu sute de „bling-bling”-uri precum Eminem sau o legendă vie, pe măsura lui Elvis.
După părerea mea, există două tabere de tineri: prietenii lui „Uncle Sam”, care ar vrea din toți porii să fie și ei părtași la ultradisputatul „American Dream”, și iubitorii Vestului, care mor de nerăbdare să-l știe al lor (constat cu stupoare că se optează deseori pentru Italia; vorba vine: sângele latin apă nu se... face!) Ești tânăr și perfecționezi până și ultimul detaliu din orice domeniu ca să fii „trendy”. Atunci, cum să reziști în aroma de sarmale, pe un teren de oină, îmbrăcat in cioareci? Nu atentez la tradiții, dar picătura cosmopolită din inimioara fiecăruia cere „hamburgeri”, „baseball” și costume de baie „zămislite” de designeri cu greutate. Cine respectă azi faimoasa „lege Pruteanu”, care în cel mai onest mod posibil... o să devină și ea „calc lingvistic” și, cine știe, vom avea ocazia să vedem niște australieni cu acte în regulă locuind în case stil”Oaș”, cu pălincuța cea de toate zilele lângă ei și cu „Miorița” la loc de cinste în bibliotecă! Până atunci, însă, vă recomand cu vehemență să luați o hartă, un mijloc de transport sigur, baftă, curaj și... plecați!

ilustrație: "exodus" de kevin c.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!