Comentariile membrilor:

 =  decembrie
Camelia Petre
[19.Oct.04 23:05]
peste permanentul freamăt al mării
se arcuiește un cântec
al evadării


de acolo se aude necontenit glasul inimilor noastre, ce iti admira sufletul frumos, de-aproape si totusi parem atat de departe, fara sa te fi simtit cu adevarat vreodata...asa cred ca s-a nascut evadarea...

te recunosc în umbra întunecată a întunericului

lumina luminii, as mai adauga, printre soapte...



 =  maria albastra ploaie azi..
Dana Stefan
[19.Oct.04 23:12]


"cerul își privește
chipul plângând
cu stropi mari
oglinda sufletului
când vă rostesc cuvinte"

cerul tau, miezul fiintei inzestrate cu darnica intelepciune, asa cum murmurul e vocea interioara a lui si soapta e vorba sufletului. intr-o singura lacrima pot exista o infinitate de nuante de albastru, si atunci ea devine picatura de ploaie, pentru ca aduna in ea atata albastru cate sentimente si emotii sunt amestecate la un loc..
tu esti cel mai senin cer din cate am vazut..
o prietena spunea ca atunci cand un om este amar, trebuie sa priveasca cerul. deci nu mai ai nici o scapare, maria.:)
incanta-ne cu privelistile tale, pentru ca esti frumoasa frumoasa si cand esti ploaie si cand esti senina.
cuvintele tale sunt de partea mea acum:
"când vă rostesc cuvinte
înmulțesc simțul pământului în mine'...

 =  tra la la
Eugen Suman
[20.Oct.04 00:06]
pretiozitati, clisee, declaratii de intentie. poezie dupa reteta. sensibiloasa si plangacioasa. fara substanta. fara valoare.

 =  este scris în grabă
Marin Constantin Daniel
[20.Oct.04 08:58]
Ideea poeziei se concretizează mai degrabă în ,,Tablouri interpuse". Fragmente desfăcute din
,,farmecul dureros de dulce
al amintirilor"
Versurile
,,în drama tinerei
ce-și așteaptă mirele dar…"
au rădăcini terestre, imagini prozaice tv.
În final, ,,curcubeielor" este scris în grabă(greșit). Corect ,,curcubeelor"

 =  Răspunsuri
Maria Prochipiuc
[20.Oct.04 10:18]

Camelia - freamătul inimii arcuiește în cântec marea, cu toate că nu am fost la mare anul acesta simt nevoia unei evadări, există și lumină totul e să poți vedea întunericul. Îți muțumesc de citire!

Dana – cerul, marea și pământul ( clișee sau nu ) pentru mine în acest moment a reprezentat ceva. Camelia s-a oprit asupra mării, tu ți-ai ales cerul, spre sfârșit ai atins și pământul… ai descifrat acele voci interioare, suprapuse…cu sau fără valoare literară, dacă te-ai regăsit în textul meu, mă bucur.


Eugen – dacă la o oră așa de tărzie sau pot spune chiar matinală ( la cumpăna dintre cele două zile ) ți-ai coborât privirea asupra textului meu nu știu cum să-ți mulțumesc ( mai ales că se întâmplă atât de rar ), am zis și mai sus clișee sau nu fiecare cu părerea lui, poate îmi spui tu ce rețetă am folosit,… că acestă ‘’ poeyie’’ este sensibiloasa si plangacioasa. fara substanta. fara valoare nu contest. Sensibiloasă – da, îmi stă în fire să fiu doar sensibilă. plângăcioasă - Nu, nu plâng decât la morți. fără substanță- s-ar putea să ai dreptate, dar trebuie sa-mi demonstrezi, eu nu lucrez decât cu exemple. fără valoare - cred că nu mai era nevoie să te repeți, ceva fără substanță se înețlege de la sine că nu poate avea și valoare, dar merge, probabil ai vrut sa se înțeleagă.Te mai aștept, dar nu uita, cu exemple concrete, altfel te pot contesta de comentarii fără esență.

 =  DEX si nu numai...
Vasile Mihai
[20.Oct.04 11:01]
Maria draga, mie imi place mult poezia, reuseste sa imi ajunga la inima intr-un mod deosebit.

In ceea ce priveste "greseala" din ultimul vers, va rog sa imi dati voie sa lamuresc eu problema, deoarece intamplator am avut acces la un dictionar si din curiozitate am verificat:

"CURCUBÉU, curcubeie, s.n. 1. Fenomen optic care se datoreste refractiei, reflexiei totale si dispersiei luminii solare în picaturile de apa din atmosfera si care are aspectul unui imens arc multicolor desfasurat pe cer. ¦ Fascicul de raze luminoase care apar uneori noaptea pe bolta cereasca. 2. Planta erbacee cu frunzele si cu tulpina paroase, cu flori mari, rosii-purpurii si cu fructele capsule (Lychnis coronaria). – Et. nec.
Sursa: DEX '98"

Cu drag,
Mihai

 =  exemplificari cu stelute
Marin Constantin Daniel
[20.Oct.04 11:26]
http://www.agonia.ro/index.php/personals/17255/
Sinistre curcubee
de Radu Herinean [RaduLucian]

http://www.agonia.ro/index.php/poetry/4379/
Curcubee
de Radu Herinean [RaduLucian]


http://www.poezie.ro/index.php/poetry/53504/
Au mai rămas curcubee în noapte
de Florin Andor [Dreamer67]
Poezii cu stelute.

 =  Întrebare
Maria Prochipiuc
[20.Oct.04 11:39]
Marin Constantin Daniel - nu vrei sa fii explicit... să înțeleg că am copiat din textele respective sau ce ???

 =  Doamne fereste!
Marin Constantin Daniel
[20.Oct.04 11:52]
Doamne fereste! Am facut referire la ortografia ,,curcubee", existenta in texte apreciate.

 =  D-ale curcubeului
Daniel Dinescu
[20.Oct.04 12:32]
Frumoasa Mariuca, si poezia ca tine! :)
Cam trista incepi, chiar trista, apoi te mai imbarbatezi, ca finalul sa fie plin de speranta ...
Cu drag,

 =  argumente
Eugen Suman
[20.Oct.04 14:05]
primul vers - dihotomia simplista alb negru. contrastul cel mai simplu, se arata cu degetul. pana la finalul strofei intai reteta e simpla. se arunca niste cuvinte de "cantec de dragoste" (sa nu zic manea) si se lasa cititorul sa gaseasca legaturile dintre ele (sa le inventeze, mai degraba). mormant, inima, chip, plans, etc etc. aici cititorii mai sensibili isi pregatesc batistutele pentru mai tarziu. ma intreb ce ai putea rosti in afara de cuvinte. moartea, in general, nu miroase prea bine. crizantemele isi condenseaza bla bla bla e exemplu de pretiozitate. plus ca e o presupunere hazardata in versul ala, nu toti cititorii gasesc crizantemele frumoase, mie nu-mi plac, spre exemplu. pacea universala imi suna a discurs de miss ceva. noptile sfioase :)) - pretiozitate & cliseu. mister, sete de absolut, bla bla bla bla. in final era imposibil sa nu existe un curcubeu. ma intreb de ce n-ai aruncat si cate un inger pe aici. "umbra intunecata a intunericului" - supralicitare de incepator. suna mediocru daca lasai umbra intunericului. asa suna de-a dreptul slab.

 =  Marin Constantin Daniel,
Maria Prochipiuc
[20.Oct.04 14:06]
din "cercetările" făcute de mine, reiese în felul următor: atat DEX căt și Dicționarul ortografic (ediția 2002) arată forma de plural "curcubeie" ca fiind cea corectă. Noul dictionar explicativ al limbii române (tot ediție 2002), în schimb, arată ca versiune corecta "curcubee". Având două "voturi" în favoarea "curcubeielor" m-am decis să adopt această versiune.

Probabil ca problemă aici este legată de "instrumentul" de lucru folosit de diverși membri ai site-ului și tot probabil că în curând va apărea o versiune de dicționar care va admite ambele forme, cum s-a mai întâmplat și în cazul altor cuvinte.

În ceea ce privește stelutele, acestea se dau mai ales pentru valoarea globala a unui text, nu pentru "perfecțiunea" ortografica, conform unui dictionar sau a altuia.

 =  Daniel
Maria Prochipiuc
[20.Oct.04 14:15]

Îți mulțumesc de citire și sper din tot sufletul că nu ai avut nevoie de batistă ca sa-mi aduni lacrimile în alb -negru, ci doar ai simțit cu sufletul ce am scris eu. Mereu mă consider la început de drum.

 =  maria
dana popa
[20.Oct.04 18:25]
Si mie imi place sa evadez si vad ca si tie..dar cu o singura conditie: intoarcerea, eventual cu forte noi.
Nu imi place sa te stiu suparata si daca mai zici si de moarte nu nu..

 =  mariei, cu drag
Vlad Catalin
[02.Oct.05 19:06]
Asa cum am mai spus, consider ca site-ul Agonia reprezinta o evadare din cotidian, o idee frumoasa, un lucru care ar trebui sa-i uneasca pe membrii lui, nu sa-i dezbine. Cand vine un comentariu de corectie sau de exemplificare a greselilor facute, acest lucru este deosebit de valoros, pentru ca toti, dar absolut toti, facem greseli. Asta duce la corectarea textului si la imbunatatirea calitatii lui. Cand insa vine un comentariu uricios, parca extras din Piata Obor, atunci el nu mai este valoros si provoaca alte comentarii, o cearta absurda sub o poezie sau orice altfel de text, text muncit de autor. Nu cred ca astfel de sfaturi sunt bune si mai ales daca apar sub textele celor abia inregistrati pe site. Nu-i cazul Mariei, de care, doar cei nou veniti n-au auzit.

Sau poate ar trebui sa comentez in acest fel: ... ca orice poezie de calitate, poezia X are versurile de-o lungime scurta. Aici vedem ca primavara e cald si pasarelele tuturor se intorc din tarile calatoare. Tot din poezie, intelegem ca romanul e frate cu natura si codrul secular care-l ajuta pe roman in momentele dificile, aducandu-i fragi si mure. Spre deosebire de poeziile tragice, poeziile vesele au in general un deznodamant vesel.

Stiu si eu cum e mai bine? Gusturile nu se discuta..
Mariei, cu drag.
st

 =  Răspunsuri
Maria Prochipiuc
[21.Oct.04 15:05]

Mihai îmi cer scuze, în vâltoarea… am omis sa-ți mulțumesc pentru citire și mai mult pentru completarea adusă referitor la cuvantul curcubeu. A fost alegerea mea a acestei forme curcubeie, cu toate ca parca mi-ar fi plăcut mai mult curcubee, are o deschidere fonetica deosebită. Am găsit în multe locuri ambele forme și așa cum ai precizat și tu probabil vor fi acceptate si unul și altul

Dana- uneori evadarea nu are loc mai departe de acel loc numit suflet( interior ) al nostru. Dintr-o evadare de genul acesta uneori vii mai răvășit decât ai plecat, mai ales când căutarea ta nu a găsit nici o roadă. Tu știi bine că nu mă supăr, ci uneori sunt tristă, implicit tristețea te face să gândești și la moarte, dar în sensul benfic( să trăiești AZI știind că mâine nu vei mai fi )

Sorin – mulțumiri, greșelile se pot corecta și mi se pare correct să exsite aprecieri, critici, dar și recomandări. Pe mine nu mă supără nimic fiindcă sunt multe de învățat și chiar daca înțelpciunea vârstei țipă în mine mereu mă voi afla la început de drum, și îmi place. Te mai aștept, văd că ai început să iubești poezia sau doar…




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !