Comentariile membrilor:

+ Un roman pentru site-ul nostru
Claudiu Banu
[26.May.04 10:54]
Un roman bun, nou, semnalat ca atare si in presa literara romaneasca. Incantat sa il regasesc aici. Deja am parcurs cateva pagini din el, iar pe restul l-am printat pentru mai tarziu. Imi permit sa il semnalez si celorlati.
Chiar vorbeam luna trecuta cu Brigaela despre acest roman, si despre faptul ca imi doream destul de mult sa il citesc, cronicile incitandu-ma in acest sens. (!)
Salut autorul, si ii urez "Bun venit" pe site!

 =  bun
dana stanescu
[26.May.04 10:58]
il mai citisem. l-am parcurs cu aceeasi curiozitate/fascinatie si cu acelasi sentimente contradictorii. no bine, nu spun nimic nou. :) bine ai venit aici.

+ din cenușa imperiului
Tudor Negoescu
[26.May.04 14:35]
Salut și eu apariția pe acest site a unui prozator talentat, născut parcă din cenușa imperiului de la Răsărit.
Lipsit de inhibiții estetice, autorul pare a fi un dur, cu școala vieții absolvită. Comparată de cineva cu celebrul On the Road, proza lui Vakulovski îmi pare a fi, contrar tuturor așteptărilor, extrem de poetică...

 =  autorului multumiri
Veronica Niculescu
[26.May.04 14:57]
Si eu citisem despre acest roman in presa literara; incintata sa il descopar pe net. ("Sa fie adevarat?"). Iata ca Internetul isi arata muschii, dragul de el, oferindu-ne noi si noi cadouri.
Multumiri autorului!

 =  Vakulovski
Eugen Suman
[26.May.04 15:05]
bine ai venit si pe aici. sper sa fii tu, totusi si nu vreun "impersonator". romanul a aparut pe capitole in forumul de pe andreigheorghe.ro iar varianta de mai sus e cea de acolo.

 =  O iau pe Piezisa...
Andrei Dobos
[26.May.04 16:04]
Ei, daca Alexandru Vakulovski e cel care si-a publicat romanul aici, atunci pot sa spun, fara temeri, ca acest lucru ridica enorm valoarea sitului.

Intr-adevar, cum spunea si Tudor Negoescu, proza lui Vakulovski are nebanuite valente poetice- mai ales, pentru mine, descrierea babilonicului Saispe a fost de efect, impreuna cu aceeasi strada Piezisa unde, zi de zi, mizeriile capata o lumina aparte!

Bine ai venit la noi, maestre!

+ parere
Liviu Nanu
[26.May.04 16:31]
Eu prima data am vazut cartea la mat, am apucat sa citesc doar citeva pagini. Apoi am luat-o de pe net, am pus diacritice apoi am scos-o la imprimanta. In final am cumparat-o din librarie, asa cum era normal. E o proza buna, chiar daca autorul se straduieste sa socheze. Ii urez si eu bun venit si colaborare cit mai buna.

 =  pizdet
Stoian G.Bogdan
[02.Oct.05 19:06]
intr-adevar romanul de mai sus (fragment) este o piesa de baza a anilor 2000, am avut bunavointa sa-l cumpar si eu de la editura Aula, si sa-l citesc, dar nu cred ca s-a logat Alexandru aici, cred ca e bagat aici de altcineva... ca are si Cartarescu cont aici si Iaru si multi altii, si nu prea ii vad des pe aici, deci..
oricum, daca esti aici Alexandru, am si eu o intrebare, mai apare Tiuk! ?

+ da
Cosmin Dodoc
[26.May.04 17:21]
am recitit cu placere. ne-am cunoscut anul trecut prin decembrie in pub in cluj. atunci ti-am zis ca scriu pe site-ul asta. nu stiu daca iti amintesti.



+ El exista si nu exista. Nu trebuie sa-l cautam, Dumnezeu nu poate fi vanat
Anca Anghel Novac
[26.May.04 17:46]
M-a coplesit durerea acestui roman pe care nu pot sa nu o recunosc ca fiind realitate.

“Cacat. Pizda ma-sii. Cum de-a explodat odata tot cacatul asta istoric?”

Trebuia sa se intample pentru ca o reactie in lant se declansase demult.
Tipatul ei s-a lasat rasunat.
Iar scrisul tau i-a putut atinge amplitudinea.

Cred ca ai tipat in acest roman cat pentru cateva generatii in urma, generatii asemanatoare acelui batran, despre care amintesti, “batran care se scufunda intr-un butoi”.
Vina nu e nici a lui si nici a noastra, vina este a “pasarii cu clont de rubin”, dupa cum spunea Labis in ultima lui poezie dictata lui Aurel Covaci in 1956 dupa ce o mana criminala l-a impins catre moarte:

“Pasarea cu clont de rubin
S-a razbunat, iat-o s-a razbunat
Nu mai pot s-o mangai
M-a strivit
Pasarea cu clont de rubin
Iar maine
Puii pasarii cu clont de rubin
Ciugulind prin tarana
Vor gasi poate
Urmele poetului Nicolae Labis
care va ramane o amintire frumoasa”
(Nicolae Labis, Bucuresti, pe un pat de spital, decembrie 1956)

Cerul tau “ rosu cu stele albe” este cerul “pasarii cu clont de rubin”.
Labis i-a presimtit “clontul” tu i-ai descris superb tipatul.

De ce trebuia sa se imprastie atata adevar istoric ?
Pentru ca trebuia si e bine ca s-a intamplat.
A fost adanca imprastierea precum agonia atator ani de la Labis incoace.

Un roman foarte bun. Felicitari !

 =  impersonator!!!!!!!
Alexandra Miere
[26.May.04 18:13]
Vakulovski cel de aici e un impersonator al lui. Am citit romanul pe site-ul lui gheorghe si am vrut sa il aduc aici, dar n-am stiut cum sa-l public in bibleoteca. Astfel, vazand cum ati procedat la Blaga, de pilda, am hotarat sa fac un cont cu numele Vakulovski. E grav????????

 =  Ce bine-mi pare că ne-ai dat țeapă!
Tudor Negoescu
[26.May.04 18:54]
Oricum, îmi păstrez părerea despre proza de mai sus, dar mi se pare o copilărie din partea Alexandrei cea dulce maniera de a posta la modul acesta...

 =  Multam!
Mădălina Șaman
[26.May.04 20:31]
O fi o copilarie, insa eu ii multumesc pentru deschiderea inspre text. E o copilarie cu un impact pozitiv. Uff, si eu care avusesem impulsul sa sar la gatul literar al autorului-de bucurie evident.
Multumesc, Alexandra!

 =  Povestea p..ii
Paul Bogdan
[26.May.04 20:51]
Eu n-am auzit de acest autor dar, dacă mai trăiește, sper să n-aibă nimic împotriva publicării pe site.
Și mai este ceva! Văd că site-ul ăsta se duce de râpă! Atâtea p..i, pi..e, f...t și m..e, n-a văzut el de gând se există. N-aș fi repetat aceste cuvinte dar dacă editorii simpatizează cu ele... ce mare c...t?!
Să vă vedem acum, dragilor, când veți întâlni texte cu porcării în loc de virgule. Să vă vedem atunci ce sfat de babe veți face când va trebui să hotărâți de unde și până unde poate merge vulgarul și cam cu ce se mănâncă.
Eu pregătesc o poezie cu astfel de caracteristici și deja, pentru "clasici", editez "povestea p...i" a bunul și blajinului Creangă.

 =  jos cenzura!
Stoian G.Bogdan
[26.May.04 22:07]
draga bogdan, site-ul n-a mai vazut atatea cuvinte de acest gen deoarece exista cenzura, care este pentru o parte, nu pentru toti. Vakulovski e deja consacrat, mai traieste, e tanar, mai are un frate, tot scriitor, Mihai... si daca e consacrat banuiesc ca merge sa i se accepte cuvinte obscene. bine, nu e consacrat la modul in care e consacrat Cartarescu sau Grosan, dar e... e pe drumul cel bun.
un scriitor mai rebel daca baga un text in care mai sunt cuvinte obscene, sau macar aluzii obscene ii e refuzat permanent (eu am cirezi), si-atunci ce-i de facut?
nu vreau sa dau indicatii, dar s-ar putea largi perspectivele din aceasta privinta.
vad ca majoritatea n-au auzit de acest roman si asta demonstreaza ca nu se cunosc liniile pe care merge literatura si asta e rau, pentru ca intre ei mai sunt si editori, si daca ei nu cunosc aceste lucruri, site-ul s-ar putea transforma intr-unul mediocru , nu mai spun cati ar avea de suferit din pricina aceasta...

 =  error
Alexandra Miere
[26.May.04 22:30]
boieri dumneavoastra,iertare. Si mie mi-a placut (evideeeent) foarte mult cartea lui vakuilovski, pentru care am riscat busirea unui teze importante, dar a meritat.
Zau. Multumesc administratorilor pentru faptul ca au mutat-o in bibleoteca.
E publicata si pe alte, multe site-uri de pe net, deci banuiesc ca n-o sa ma dea nimeni in judecata pentru patente sau ceva de genul? :) [si vocea interioara sopteste: "Razi tu razi, Harap-Alb, dar nu-i rasu' tau!"] .
Cam atat. Scuze, again.

 =  felicitari
dumitru cioaca-genuneanu
[27.May.04 01:05]
alexandra ca faptura
are-n ea mierea si harul
dar de-si da drumul la gura
se preda-ngrozit birjarul

p.s.felicitari pentru stratagema atat de reusita. pe mine m-a incantat mult mai mult decat daca ar fi fost scrisa de domnul deja consacrat. sper sa nu te supere prea mult obraznicia mea.

+ primește-mă Botswană la sânul tău!
Zareh Ara
[27.May.04 03:35]
Nah că am deschis și eu site-ul să văd ce mai zice și văd un Pizdet (am copiat titlul cu copy/paste deci vă rog nu mă cenzurați). Îmi șoptise mie o păsărică ceva ceva... hehehe!
Îmi aduc aminte cu plăcere de p..a din Botswana (că regulamentul făcut degeaba de mine și de Radu nu mă lasă să folosesc cuvinte urâte așa că o să pun niște bumbi) și chiar mă gândesc serios să-mi bag niște p..e prin textele mele, că doar și eu viețuiesc într-un cartier frate! Și în fond și la urma urmei, degeaba am luat eu șuturi în cur când am vrut să aprob anumite texte că văz acu șad frumos la textele recomandate și mă bucur foarte.
Totuși mie mi-a plăcut cel mai mult comentariul lu' Dominique pe care aș ruga-o să-l citească integral, dar numai primele trei paragrafe, cu voce tare să o ascult și eu pe Radio Agonia... că mai rar auzi așa ceva la un radiou.
În rest... numai de bine și ne vedem vineri domnule Vakulovski, care nu ești de fapt aici ci e o domnișoară sau doamnă... mai puțin important că nu știu cine e și nici nu mă interesează!
S-auzăm de bien!

 =  Rasu-plansu si mondenu
Bogdan Geana
[27.May.04 08:54]
Ma uit la toata tarasenia asta si zambesc. De ce oare zambesc, cand cei care ma cunosc imi vor spune din prima ca nu e zambetul meu? Cred ca din cauza circului si a elitismului care l-a generat. Moda asta bat-o vina face din noi circari, ne dam peste cap sa ne rupem blugii artistic in genunchi si sa ne cumparam rechizite Kenvelo, cu accentul pe ultima silaba. Ma amuza recitalul de pudibondism din partea unora, recitalul de ploconism din partea altora si puerilitatea unei domnisoare care incearca si ea sa socheze, pe langa Vakulovski, atat de pocit de fiecare. A avut site-ul acesta vreodata vreun canon cu privire la anumite cuvinte? Ma indoiesc. A avut un canon aplicat prostului gust, asta da. Daca prin cuvinte de genul celor amintite de Pan se induce o stare, o atmosfera si se creioneaza ceva, nimeni nu trebuie sa aiba nimic de obiectat. Moarte asadar puritanilor. In viata se accepta, dar in arta, n-as zice. Propun o campanie de imbracare a statuilor grecesti si de acoperire a tablourilor lui Rubens. Nu va asteptati sa primiti insa un premiu din partea americanilor, care i-au cenzurat in moduri similare copertile lui David Bowie. Cel mult, va vom da unii dintre noi o bere.

Ma mai amuza sarabanda de ploconeli. Domnu' Vakulovski, ati venit aici, ce mare sunteti, nu uitati ca ne-am cunoscut intr-un wc public, dumneavoastra tocmai o scuturaseti si acum va spalati pe maini, si eu tocmai ma incheiam la slit. Sa fim seriosi. Faptul ca nu aveti acces la astfel de proze nu inseamna ca nu se scriu si nici ca trebuie sa intindem covorul rosu. Site-ul acesta este primul de acest gen din topurile romanesti, si inclin sa cred ca nu este o intamplare a hazardului. Comparativ cu alte scrieri de gen Vakulovski e mic copil, dar are nerv, si probabil ca acest lucru sperie pe cei in letargie. E ceva mundan, in pas cu existenta noastra 2000-2010 de a scrie asa. E plastic Vakulovski? E plastica existenta noastra? Este Vakulovski un bun observator sau narator? Indiscutabil. Nimic insa mai mult.

Saptamana trecuta am dat la radio in medalion Nino D'Angello. Ne-au sunat iubitori de manele. Oare de ce? Fiindca Nino D'Angello a fost deja prezentat publicului de Gheorghe. Daca il prezentam cu o luna in urma, ne-ar fi sunat doar iubitorii de muzica buna. Greseala noastra ca nu ne-al grabit sa facem mai din timp editia de muzica italiana, fiindca D'Angello ascultam de mai bine de doi ani.

E la moda Vakulovski? Atunci merita sa murim pentru el. Nu eu, oricum, nu mi-as pune pielea in saramura pentru un barbat, nici daca se ascunde dupa pizdet...

 =  cam atât
Paul Bogdan
[27.May.04 09:17]
Eu încă mustăcesc așteptând texte de doi lei care vor conține "virgule pornografice"...
Niciodată pe acest site nu s-au interzis(vezi regulamentul) cuvintele acestea din puritanism ci datorită faptului că un precedent(ca acesta) ar da curs unei invazii de texte proaste, vulgare, scrise "pizdeț" doar de dragul bombasticului și al modei.
Abia atunci când un editor aflat în impas va refuza un astfel de text, abia atunic!, zic, va începe adevărata cenzură. Ce i se va explica autorului nedreptățit?

"Stai bre, că mata nu ești Brumaru și nici măcar Vakulovski"

Să mă fac înțeles... nu am nimic împotriva literaturii de calitate ci împotriva copiatorilor de stil lipsiți de talent.

 =  Pan, Brumaru si Dinescu
Bogdan Geana
[27.May.04 09:33]
Pane, eu zic sa nu le mai porti de grija editorilor, cata vreme nu esti unul dintre ei si cat, ti-o garantez, aceste probleme de culise nu vor ajunge la "marele public". La urma urmei, mai bine sa ne ocupam noi de aceste aprecieri, decat sa legam un nod gordian si sa riscam sa amputam posibilele capodopere. Evident, nu e cazul textului de fata.

Cat despre paralele pe care le faci tu mereu si obstinat cu doua nume, blazon probabil pentru spiritul tau critic: Brumaru si Dinescu, fii dragut si mai spune-ne si alte cateva nume care te-au surprins placut cu scriituri fara perdea, si eventual ce le diferentiaza pe acestea de Brumaru.

Daca esti dragut!

 =  paul bogdan
sorin teodoriu
[27.May.04 10:08]
Paul Bogdan iti sustin parerea la primul tau coment la acest text supercunoscut cu acest autor supercunoscut. Stiu ca traim intr-o tara cu multi minoritari, stiu ca minoritarii, usor-usor, devin majoritari. Iar majoritarii de acum se muta in Canada, America, Italia... Macar de ne-am pastra limba romaneasca, pentru ca maine s-ar putea sa apara texte intr-un limbaj inca necunoscut multora din noi si care se va numi limba oficiala a Romaniei. Apropo de Creanga, poate ca multura le va place poezia. Si poate o sa bag si eu poezia lui Toparceanu, ca si el are ceva in genul asta.
st

 =  Ce este Povestea p....ii
Bogdan Geana
[27.May.04 10:37]
"Povestea povestilor sau Povestea p....ii" de Ion Creanga nu este o poezie!!!

Sau altfel zis, este o poezie de proza!!!

 =  "elogiul nebuniei (sau discurs spre lauda prostiei)"
Vasile Munteanu
[27.May.04 11:45]
Erasmus: "Mădularul care servește la perpetuarea speciei umane este atât de caraghios și de ridicol încât nici nu l-am putea numi fără să izbucnim în râs. Și, totuși, el și nu numărele lui Pitagora este izvorul sacru din se trage viața tuturor ființelor."

 =  Felicitari
Livia Rosca
[27.May.04 12:01]
E clar ca o proza ca asta straneste dispute. Am citit-o in urma cu un an sau 2, nu tin minte exact..si la prima lectura nu stiam exact ce simt, eram in dilema, imi palce cu adevart, sau sunt doar extrem de impresionata de "poveste".
E un roman bun, despre o lume cu care cei mai multi nu au tangente, de aceea poate nu accepta nici povesti despre ea. E greu sa rezonezi la un astfel de roman; e nevoie de multa empatie.Una peste alta, va asigur ca romanul asta e "moralizator" , iar autorul este un tip decent, apreciat nu doar ca scriitor dar si ca eseist si critic. Cititi-l eventual in Contrafort.
Felicitari celui care a introdus textul in bibioteca. Poezie.ro are doar de castigat.

 =  Bogdan
Paul Bogdan
[27.May.04 12:12]
It recomand Fric, cartulia lui Stefan Agopian. Texte de un sexism surprinzator, decameronian as spune, dar nu atat de pizdetz ca acesta. Incadrez acea carte in randul litaraturii de calitate.
Iar scriiturile care marcheaza viata de cacao pe care o ducem, de care este plin sgb, vasilievici si altii... un social mizer, demn de stirile de la ora 17:00, le incadrez in randul textelor bombastico-fantastice.
Cred ca interesul meu pentru acest site s-a manifestat in virtutea inertiei.
Nu o sa se mai intample!
Mie nu-mi place Brumaru! Am investit aiurea in cele doua volume alea sale din poessis. Prima este o carte de bucate iar a doua o carte de im-bucate.
Iar pe Dinescu il agreez doar in perioada "podurilor" sale...

 =  .
Dan Tristian
[27.May.04 20:33]
mult zgomot...

subscriu spuselor lui Bogdan Geana, avand totusi rezervele mele, sanitare, vizavi de excesele de "virgule".

 =  este acest text publicat cu acordul autorului sau nu?
dana stanescu
[31.May.04 10:22]
Una e sa postezi o poezie a unui clasic sau doar un fragment dintr-o carte si alta e sa postezi un roman intreg a unui autor contemporan far a acordul acestuia. Din cate stiu a fost si publicat. Asta inseamna un mare deserviciu autorului. Mi-e mai usor sa dau un copy/paste decat sa fac efortul de a cumpara o carte. Sa ne amintim totusi ca acest site nu este proiectul Gutenberg. Poate va mai ganditi. Este de vorba de copyright.

 =  raspuns Danei Stanescu
Radu Herinean
[01.Jun.04 12:06]
am trimis un email editurii Aula si am cerut permisiunea de a pastra textul pe site la sectiunea "biblioteca virtuala - autori consacrati".

in functie de raspunsul lor vom lua masurile de rigoare.

 =  multumesc
dana stanescu
[02.Jun.04 14:46]
va multumesc pentru raspuns

 =  o carte necesara care aduce cu sine un aer nou
Sigartau Alex
[16.Jun.04 17:52]
intr'adevar un roman valoros si necesar pentru literatura romana. poate singurul lucru care o mai poate salva in fata marii literaturi universale, literatura romana are nevoie acuta ca acesti autori care au ceva de spus, care au o disciplina mentala moderna, sa iasa cu cartile din sertar si sa le publice.
cat despre romanul lui alex vakulovski, numai de bine, de foarte bine; clujean fiind, o gasesc cu atat mai savuroasa.
abia astept sa gasesc letopizdetul si sa il citesc.
bravo, alex.v_!!!

 =  portocala mecanica
Cristina Blajin
[22.Sep.05 07:36]
incercati sa cititi "portocala mecanica" de anthony burgess. nu am citit pizdet. da' asta te las fara cuvinte! daca nu o gasiti pe net, ma contactati si v-o expediez cu placere




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !