Comentariile membrilor:

 =  Nabokov
Veronica Niculescu
[12.May.04 09:38]
Salut acest poem pentru Lolita si pe autorul sau. Poeziile lui Nabokov le-ai citit?
Cu prietenie,
Veronica

 =  o Lolita mai lolita decat toate ...
Andrei Velea
[12.May.04 12:42]
Uite ca n-am citit nici o poezie de Nabokov. Am mai citit, inafara de Lolita, un roman din perioada rusa a lui,foarte interesant - "Invitatie la esafod". Insa nici un poem de Nabokov. Am sa caut, poate dau de ceva.
Iti multumesc pentru informatie si poate ma ajuti sa dau de acele versuri. Sper ca nu sunt tot despre Lolita, ca-i cer drepturi de autor lui nabokov :). Versurile de fata au plecat de la anumite sugestii din roman, insa ele au fost insipirate de o lolita cat se poate de reala ...

 =  placut
Radu Herinean
[12.May.04 12:43]
felicitari pentru poezie. am citit-o cu placere, mai ales ca trebuia reaprobata, probabil in urma vreunei corecturi.

+ Stea pentru Nabokov
Veronica Niculescu
[13.May.04 09:37]
Andrei, da, poti sa mai gasesti o gramada de titluri, inca, in librarii. Au fost tiparite in Romania in ultimii ani, pe linga "Lolita" si "Invitatie la esafod" si romanele "Vorbeste, memorie!" (un fel de autobiografie, superba, afli de pasiunea lui pentru fluturi / stii ca a descoperit un tip de fluturi care ii poarta numele?), apoi ar mai fi "Apararea Lujin" (despre un jucator de sah, tot in Rusia se desfasoara), "Ada" (se editeaza acum, e in curs de aparitie). Ar mai fi "Despair"...
Poemele nu s-au tiparit la noi din cite stiu, dar le gasesti pe net, fie in engleza, fie in rusa. Sunt aboslut superbe. Si nu, Lolita nu mai apare :), insa tema se reia cind si cind, in cite o imagine...
Ma bucur mult daca iti pot fi de folos; Nabokov este unul dintre marii mei preferati.
Te salut cu prietenie,
Veronica

 =  Humbert-Humbert revine
Andrei Velea
[13.May.04 11:22]
Am gasit niste eseuri interesante pe internet despre Lolita. De cand cu Nabokov, americanii (si nu numai) au facut o adevarata pasiune pentru acest subiect.
Iata unul dintre titluri : "The Poerotic Novel: Nabokov's Lolita and Ada" de Maurice Couturier. Sunt curios sa citesc romanul Ada. Despre Apararea Lujin am inteles ca a fost facut un film bun dupa el si ca subiectul cartii este, deasemenea, incitant.
Nu mi-a placut atat subiectul cartii Lolita cat stilul narativ. E un text plin de imaginatie, de prospetime, atatea pagini fara a-si epuiza nici pe departe resursele. Alaturi de Dispretul lui Moravia (care la noi a beneficiat de traducerea foarte reusita a lui Mincu) mi se pare una dintre cartile cu stilul cel mai fluent si mai curgator.
Spune-mi un lucru : stii cumva tablourile lui Balthus? Editia Lolitei pe care o am eu acasa are pe coperta unul dintre tablourile lui si e foarte reusit si la obiect: pustoaice frumoase si misterioase ...
Versuri de-ale lui Nabokov n-am gasit inca pe net, insa am gasit informatii despre "sindromul Lolita" si "moralitatea ca alegere estetica", asta apropo de senzualitatea fetitzelor ... :)

 =  inca nici un vers in poemele astea,cum agitatia in gesturile tale
Livia Rosca
[13.May.04 11:26]

Frumoasa poezia. M-a atras titlul si am citit poemul in pauza de cafea, de la serviciu. Am observat ca exista unele ruperi de ritm, unele caderi, de parca autorul oboseste, cand am revenit insa asupra poemului, am realizat ca este scris bine, pt ca acele mici "slabiciuni" pe care le observasem sunt probabil calculate; ele sunt semnificatia unei transpuneri fidele a unui flux de emotii, o memorie necontrolata, necenzurata, nestilizata catre estetic fals, e autentica.
Frumos, imi pare cel mai bun poem al tau, pt ca le-am citit si pe celelalte, inaine sa te comentez.
Retin: "poezie ca o polemica de paie cu tine","se-nchide in el sexul tau,cum melcul intr-o odaie de taina", "ghemotoace de ate/pe care sa-ti insiri genunchii si vertebrele", "inca nici un vers in poemele astea, Lolita,
cum agitatia in gesturile tale";
Exista si cateva versuri aproximativ banale: "plingeai in surdina pe-o canapea","nu stiu nimic din ce se-ntimpla, nici eu macar nu stiu" , dar ele nu reusesc sa strice frumusetea poemului, poate chiar sunt indiciul unei tehnici pe care o stapanesti foarte bine. Utilizarea unor imagini cliseu o fata care plange pe canapea si apoi plasarea resprectivei imagini intr-un context cu totul neasteptat este cu adevarat reusita, anuleaza cliseul.
Felicitari pentru poem.

 =  farmecul
Veronica Niculescu
[13.May.04 12:02]
Draga Andrei, desigur ca nici in cazul meu nu subiectul este cel care primeaza. Este stilul autorului si felul in care sunt construite povestile. Vei citi celelalte romane si vei intelege - nu numai Lolita este scris astfel; nici nu se putea. Fiecare roman in parte are farmecul sau si iti doresc sa le gasesti cit mai curind!
Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !