Comentariile membrilor:

 =  greata
Florin Aderca
[25.Apr.04 07:17]
daca l-ai fi citit si l-ai fi inteles intr-adevar pe Goma ai fi tacut. mi-e greata de tine. mai bine liniste.

 =  Capra vecinului
Gabriela Marieta Secu
[25.Apr.04 06:17]
Aveti dreptate... Desi credinciosi am uitat majoritatea ca trebuie sa ne iubim aproapele ca pe noi insine... Nu sunt 100% romanca... m-am nascut in Romania si iubesc limba romana, si cred cu toata convingerea ca scriitori romani sunt "fluierele" scestei limbi-mama, fiindca la inceput a fost cuvantul... Iubesc cartile, pe unii autori am avut ocazia sa-i cunosc pe unii nu... dar toti mi-s dragi acolo in cartile lor...de la fiecare am aflat cate ceva, iubesc chiar si scrierile istorice, geografia sacra a acestui pamant...
Si ma doare ca Enescu, Brancusi, Eliade si altii - din alte domenii de activitate - n-au fost ridicati pe soclu, poleti cu aur laude, acasa in primul rand...
Ar trebui sa invatam a iubi, a ne iubi intai pe noi insine, prin cunoastere, pentru a avea masura iubirii pentru semenii nostri, aici e punctul de sprijin, al rasturnarii mentalitatii "sa moara capra vecinului"...

 =  politica si arta
Anca Anghel Novac
[25.Apr.04 08:19]
Am citit acest text cu mult interes. M-a dezamagit. Atunci cand era mai interesant s-a terminat brusc.
Ma asteptam la un "va urma".
Am inteles mesajul, intriga, motivatia scrierii eseului.
Mi-as fi dorit mai mult, o mai solida sustinere a ideii
"ce se intampla atunci cand politicul se confunda cu arta".
Parerea mea este ca politicul nu poate exclude, camufla talentul artistic.
Pe de alta parte cred ca politicul nu trebuie sa fie un pretext in arta. Aceasta este marea greseala ce i se poate reprosa lui Paunescu.
Culoarea politica a lui Paunescu a fost un pretext de a iesi in fata si a revendica poezia. Poezia lui Paunescu a fost "tipata" pe stadioane in timp ce pomele lui Naum abia se citeau.
Ca natie, romanii, pot spune ca au fost norocosi. Au avut poeti cu adevarat verticali care au reusit prin "tacerea" lor sa straluceasca.

Politica si arta ?
Paunescu e un foarte bun exemplu despre ce se poate intampla cand un autor talentat se vinde unei ideologii practicand prostitutie intelectuala.
Poetul, poezia sufera, pierde din credibilitate, devine o farsa, o bufonerie, un joc de cuvinte.
Paunescu ne-a demonstrat cu varf si indesat ce inseamna sa fi un poet foarte talentat dar "fara cuvant".


 =  Imi pare rau...
Cosmin Ciotloș
[25.Apr.04 12:08]
Nu vreau sa fiu polemic (nu e cazul), dar asta mi se pare un eseu (asa se numeste)diletantist si doldora de truisme. Nu este nimeni, dar nimeni care sa vrea sa il elimine din literatura pe Calinescu, Sadoveanu, Arghezi sau Eliade. Ca li se fac reprosuri morale (unele exagerate) e adevarat, dar nu mai mult decat atat. Si asta este batator la ochi.
Pe de alta parte, argumentele pe care se sustine pledoaria dumneavoastra sunt atat de invocate de cel putin 10 ani, si in atatea variante, incat nu vad ce rost avea re-notarea lor, mai ales sub titulatura de eseu. Poate ca nu as fi scris toate astea daca nu as fi intalnit deja nedigerabila atitudine resemnat-minora, de "Poate că e vorba de „să moară capra vecinului”, acel atât de popular sport românesc..". Cred ca toate generatiile care au apucat perioada de dupa '90 au motive intemeiate sa nu mai suporte aceasta sintagma, atat de folosita de atat de multi veleitari care incearca sa formeze o opinie, de atatia boemi care, dupa expresia lui Joyce, nu pot gandi 60 de secunde in continuu.
Una peste alta, un eseu nereusit, un text care nu spune nimic, sau nimic mai mult decat oricine, intr-un moment de efuziune logoreica, in fata unei halbe de bere, ar fi spus.
Imi pare rau.

 =  Domnului Aderca, cu milă
Eugen Galateanu
[25.Apr.04 17:41]
Stimate domnule,
L-am citit de la un cap la altul pe Goma. E jalnic. Nu o spun numai eu, o spun și prietenii dsale., de la Ierunca și până la Liiceanu. Nu cumva din cauza aceasta vă e greață ? Oricum, o clismă ajută...

 =  Probabil un eseu prost, ca toate ale mele
Eugen Galateanu
[25.Apr.04 15:39]
Dragilor și dragelor,
Ceea ce am încercat, și probabil n-am reușit- a fost punerea problemei referitoare la receptarea artei . Putem condamna toate poeziile lui Păunescu doar pentru "Cârmaci" ? Putem condamna pe Ezra Pound pentru perioada fascistă ? Sau pe Celine pentru suportul față de nazism ? Din păcate, oricât ați fi de contra dle.Ciotloș, majoritatea criticii se face la noi de pe principiul "aia a mătii de comunist..." și un recent articol referitor la Nichita Stănescu ar trebui să fie ilustrativ. Nu putem judeca, din păcate, mai departe de om- și, de aici suntem unde suntem. Cât despre bere era un Ale extra, rece.

 =  problema problemelor
Ion Diviza
[25.Apr.04 22:13]
Domnule Eugen Galateanu, problema - daca ati fi abordat numai o problema si nu le-ati fi amestecat pe toate la gramada; ca noi, romanii, avem, slava Domnului, multe probleme, si, la sigur, de peste ocean ele se vad mai bine -deci problema, zic, e importanta si merita sa fie discutata. Cum a fost abordata, asa si se discuta. Ca la o halba de bere, vorba lui Cosmin Ciotlos, caruia ii pare rau la fel ca si mie. Daca avem atatea probleme pe cap de patriot, cel putin sa stim a le formula. Daca intr-adevar ne dor...

 =  Și, domnule Diviza ?
Eugen Galateanu
[02.Oct.05 19:06]
Bun și care ar fi problema ? Aici, la Manchester, am întâlnit într-o antologie foarte respectabilă de poeți englezi din anii 1930 (McMillan British Poetry in the 1930 th)și pe cei foarte de stânga, să le zicem direct comuniști- și pe cei de dreapta- fără nici un fel de comentariu asupra opiniilor lor politice- tot ce conta era opera.Noi de ce nu putem face asa ? De ce trebuie de câte ori pomenim de Păunescu să amintim de "scroafa de la Bârca" și de "poetul umplut de scuipat"- apropo, acela a fost un gest care, în ponia mea, ne degradează pentru vre-o zece generații. Aștept cu interes răspunsul dvs.

 =  Marea masturbare
Eugen Galateanu
[02.Oct.05 19:06]
Din păcate, cu 2-3 excepții, critica în România se face privind întâi persoana- un exemplu e dl.mare critic Grigurcu- a se vedea articolul din "Adevărul". După ce s-a mirosit în fund persoana se dă certificat de onorabilitate- 1% dacă nu e comunist- chiar dacă e un autor mizerabil- a se vedea mulți-sau se scoate un urlet- "comunistule, aia a mătii" dacă, întâmplător, a fost. Ori, așa ca și religia, apartenența la un partid sau altul ar trebui să fie o chestiune strict personală. Nicăieri în Occident nu ești întrebat ce politică faci- decât dacă te amesteci în jocul politic. La noi însă, apartenența la un partid- te-a terminat. De aceea, pentru mine cei care încep cu "am fost și sunt un anticomunist convins..." se descalifică ca oameni în primul rând. Și ce dacă ești anticomunist ? Poți să fii și vegetarian, și băutor de bere, și orice vrei. Cu ce afectează asta opera ta ? Vrei să obții un certificat de onorabilitate ? E jalnic.

 =  Eugen Galateanu - DA! - plus perspectiva de 1000 de ani.
S Baroti
[02.Oct.05 19:06]
Draga Eugen,

Da, ce atingi mata este foarte delicat, nu este de mirare ca la multa lume i sa zbirleste teapa pe spate. Si este greu sa fii obiectiv intr-o tarisoara crizata, instabila economic, putintel frivola, nevrotica etc. Dragilor, este greu sa-ti incurajezi semenul, sa fii mai totdeauna pozitiv, nitelus cooperativ si sa nu dai repede si comod cu barda (ca deh asa au dat multi prin istorie, nu?), lucruri pe care le invatam incetut, plus ca trebuie sa avem ceva perspectiva: sint curios peste 1000 de ani cine mai ramine in manualele de citire al descendentilor nostri.
Cu bine, B.
PS. aka: in ce fel de colt de Internet mai trebuie sa cauti cu google sa dai peste "New Kids on the Block" ;-)

 =  asta e problema
Ion Diviza
[26.Apr.04 08:54]
Daca ne rezumam la aceasta problema, domnule Galateanu, incontestabil aveti dreptate. Dar sa nu trecem cu vederea si alte fapte. Comunistii pe care, daca am inteles bine, dumneata ii simpatizezi au interzis in anii de ocupatie sovietica la Chisinau numele concitadinei noastre, marea cantareata de opera Maria Cebotari, numai pentru "crima" de a fi evoluat pe scena in fata lui Hitler. Exemple pot fi aduse cu duiumul. Anume comunistii(bolsevicii, in primul rand) au fost acei care au discriminat oamenii de cultura in functie de conceptiile lor politice si atitudinea lor fata de regim, facand abstractie de valoarea lor cultural-artistica. Daca noi procedam la fel in continuare, inseamna ca nu ne-am debolsevizat indeajuns. Nici regimul, nici fiecare dintre noi in parte. Si mai suntem peste masura de intoleranti. Cred ca anume aceasta e problema.

 =  interesant
Valentin Gros
[02.Oct.05 19:06]
"Vecinii unguri au una din cele mai active și mai unite diaspore. Întâmplător, ei au și luptat împotriva comuniștilor- pe lângă Revoluția din 1956 luptătorii noștrii din munți sunt o glumă tragică".

ai fost martor la luptele din munti, ai vorbit vreodata macar cu unul dintre supravietuitori, sau de unde stii ca rezistenta a fost o "gluma tragica"? ai grija ca "nostri" se scrie cu un singur "i".

 =  intoleranță
Florin Hălălău
[26.Apr.04 11:08]
Domnule Gălățeanu, nu-l puteți iubi pe Adrian Păunescu dacă nu-l iubim cu toții? Vorbiți de intoleranță, cînd sînteți campionul ei.

 =  Din nou vinovata de propaganda
Marina Bernicov
[02.Oct.05 19:06]
La o bere sau intr-o sala de conferinte, astfel de polemici ma ingretoseaza de fiecare data. Singurul progres cu care ma mandresc este acela de a fi invatat sa ignor discriminarile de tipul "esti rusoaica, esti comunista,rusii au facut..au dres". Eseul domnului Galateanu nu se voia a fi pro comunism, asa cum s-a afirmat aici, iar cei care o cred n-au facut decat sa certifice ca autorul are dreptate. Nu suntem inca istoriceste distantati de comunism ca sa putem evita amalgamarea absurda a artei cu politicul. Nu vorbim aici nici de " Rosu vertical" si nici de " Mitrea Cocor" ,sa aruncam doar o privire la Baba. Arta de propaganda? E mai putin Baba prin faptul ca taranca e reprezentata tinand o furca?
Traducerile din literatura rusa ("Maaaarea literatura rusa" cum obisnuiesc s-o numeasca profesorasi de liceu, doar pentru ca le suna cunoscuta expresia,nepricepand o iota")s-au oprit la clasici. In "noua era" post comunista s-a tradus Soljenitin si Rasputin ( sa fie oare din cauza "Arhipelagului Gulag"?) Departe de mine ideea de a contesta valoarea literara a operelor sus-numitilor, dimpotriva. Imi pare insa ca se face cunoscuta cu ostentatie scriitura anticomunista intr-o jalnica tentativa de reabilitare. Sa reabilitam ce? Sa facem public faptul ca si rusii au avut prigonitii lor? E de prisos, ar trebui s-o stim. Nu cumva se face o impardonabila confuzie intre ideologie, literatura si literatura ideologica?
Literatura rusa s-a mentinut "mare" inainte, in timpul si dupa epoca totalitarismului.Acum insa, cu sacii in caruta democratiei, operam o "riguroasa selectie". Tot ce e rusesc "e depasit", "comunist" sau "nu e vandabil".
Multumiri domnului Galateanu ca i-a amintit pe Solohov si pe Fadeev, cu amendamentul ca l-a uitat pe Gorki.

 =  eugen
Eugen Suman
[26.Apr.04 12:37]
sunt de acord cu ciotlos, "eseul" e cam incoerent si cam neargumentat. O singura observatie am de facut. Va rog sa nu-i mai comparati pe ezra pound sau pe celine cu paunescu. paunescu e un poet mediu spre slab daca e sa judecam poetul iar ca om nu se califica, nu are insusirile necesare unui om.

 =  Mult iubite si stimate
Andu Moldovean
[24.Jun.04 14:24]
N-am venit aici sa comentez continutul eseului Dvs. ci sa va transmit un mesaj din partea limbii romane care mi-a dat un telefon long-distance de la Manchester sa ma roage sa revizuiti unele expresii din text. Exemple:
1/ "tot ce avem impresia că s-ar înălța mai sus de noi" - pai unde sa se inalte, mai jos?
2/ "Nu contează că persoana respectivă ar putea să ne fie nu superioară" - sau ar putea sa ne fie DA superioara?
3/ "să o ardem pe cineastă prin operele sale ?" - poate sa "i-o ardem", sau mai rau sa "i-o..." Doamne fereste!
4/ Puncte si dupa aceea "Si" cu litera mare, destule exemple... poate un ";" ar fi mai potrivit, daca tot vrem sa citim un eseu si nu o poezie in forma libera.
5/"Vecinii unguri" s-ar putea supara deoarece denumirea de "ungur" si nu de "maghiar" este jignitoare, chiar daca fraza respectiva ar vrea sa-i laude nitel.
... etc
Succes la scris in continuare!
Arcturus.

 =  Domnului Gros, cu rezistență...
Eugen Galateanu
[26.Apr.04 23:36]
Domnule Gros, nu. De fapt, i-am vânat. Și nu-mi pare rău. Oricum, atunci când pui un șoricel lângă un munte rămâne muntele-nu crezi ?




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0