Comentariile membrilor:

 =  cui îi pasă
Nu doar că-mi pasă, mă doare de-a dreptul. Cu atât mai mult cu cât am senzatia că învătământul se bulversează intentionat. Se încarcă programele scolare, astfel încât copiii să nu mai aibă timp să fixeze. Mult si prost. Cine are ainteresul să îndobitocească acest popor cu o inteligentă nativă? Or fi destui...Poti supune mai usor o tară de inculti. Trist si revoltător.

 =  Prima la "capitolul etc."
Ghinea Nouras Cristian
[02.Oct.05 19:06]
Există universitari, profesori de prestigiu, cercetători, scriitori etc. care nu au cum să fie de acord cu excluderea treptată a acestor materii din programele școlare și trecerea lor pe locul I la "capitolul etc.", adică la opționale. Din păcate, acești oameni de valoare se pot consola eventual cu discuții între ei, oricum mass-media nu prea îi bagă în seamă. În fond, cultura clasică este un moft pe lângă subiecte gen "ultima iubită a lui Mutu" sau aventurile din Casa Big Brother. În paralel, limba română are parte de tot mai multe excrescențe diforme, ca de la Cernobâl, apar tot felul de cuvinte și formulări anormale, care, repetate suficient de insistent, vor deveni, din excepții, reguli. Iată un alt subiect incitant de dezbatere, de polemică... mira-m-aș însă să aibă vreun efect în sferele înalte!

 =  De unde nu e, nici Dumnzeu nu cere.
Florica Bojinovici
[02.Oct.05 19:06]
A scoate sau adăuga ore de limbă latină nu mi se pare problema cea mai importantă. A face să placă unor copii niște lucruri aparent insipide, acesta este hopul cel mare. Dacă ei nu sunt atrași, pot fi și 5 ore pe săptămână, tot nu vor învăța nimic.
De altfel tot sistemul nostru de educație prin școală mi se pare închistat, înțepenit. Motivațiile s-au schimbat, nu mai sunt valabile cele de acum 100 de ani. Ca să ceri un lucru trebuie să oferi ceva actual în schimb. Ce le ofera școala copiilor de azi? De ce merg ei la școală? Organizațiile comuniste au dispărut dar ce a apărut în schimb? Nu poți lăsa copii să se descurce într-o lume fără repere cum este România contemporană și apoi să te lamentezi că apar comportamente și exprimări anormale.
Cred că fiecare din întrebările anterioare ar putea fi subiect de dezbatere la nivel național.

 =  Mai mult decât cultură generală...
Ghinea Nouras Cristian
[30.Apr.04 11:45]
Florica, îmi face plăcere că ai acordat atenție acestui text. De acord cu tine, însă cu observația că limba latină înseamnă pentru noi mult mai mult decât un simplu capitol de cultură generală. Știu ce statut are această materie în școlile din Franța și Italia, însă ai fi uimită să vezi de câtă atenție se bucură în țări precum Germania, Danemarca și chiar Ungaria. Din perspectiva asta, marginalizarea ei mi se pare impardonabilă.

 =  Biblioteca inutila
Petrescu Ionut Mihai
[14.May.04 20:11]
Ati vazut cum au multi profesori de literatura romana bibliotecile ?
In centru, clasicii romani si universali. Fireste, Homer, Balzac, Rebreanu. Ca si cum ai avea un set de tacamuri de mare pret. Acum, in functie de gradul pe care il au, daca predau la liceu sau daca sunt universitari gasesti pe rafturi diferite variante, in diferite limbi, diferite editii etc.
In partile marginale se aduna tot felul de carti pe diverse subiecte dar toate la fel de "nobile" - filozofie, istorie, pictura, ehe, sa te toti uiti la cotoarele cartilor.
Si, insirate peste tot, vezi manuale de gramatica, culegeri de exercitii, carti de critica literara, alte dictionare si tratate subliniate si scrise pe margini. Prin toata casa, in bucatarie, langa telefon, in sufragerie, ca te si intrebi, dar omul asta nu are si el o biblioteca ?
Cand in sfarsit omul nostru isi face un raft pentru cartile cu care lucreaza treaba merge bine catva timp dupa care... se aglomereaza.. cartile-dedicatie, cadourile, carti, istorice, de referinta, dar folosite rar, dictionare incomode care sunt consultate doar in situatii exceptionale.. astfel incat...masa se umple iar de carti deschise la mijloc.. si din nou, scaunele devin adevarate biblioteci...

 =  trist si dezamagitor
bodia diana sorina
[02.Oct.05 19:06]
Sa va zic si eu ceva in legatura cu articolul dumneavastra. Am terminat nu de multa vreme liceul, am facut latina aproape in toti anii, ba am dat si teza la latina. MI-a placut sa studiez latina, mai ales ca am fost indrumata catre lecturarea marilor poeti si filosofi. La bac am ales latina, spre mare surprindere a multor colegi din generatia mea. Stiti ce se intampla? Degeaba programa ar impune studiul limbii latine, pentru ca din pacate ea va reusi cu mare greutate sa surpinda esenta ei. Se vor studia fragmente de texte, nu neaparat din cele mai reprezentative, se va face gramatica, dar atat.
Si poate ca pe undeva si cei care fac programa sunt descurajati de atitudinea elevilor care dau la fel de multa importanta limbii latine ca si sportului, desi despre cel din urma cred ca sunt mai fascinati.
Nu multa lume stie ca, cultura greco-latina e izvorul de inspiratie pentru toti marii scriitori, filosofi etc ai veacului trecut.
Azi totul merge spre pragmatism, spre eficient pentru ca asta se cere. O mama revoltata la o discutie care aduce un pic cu tema dumneavoastra, a intrebat cu dispret : daca foloseste copilului atatea prostii despre mare ala si marele ala. Si stimata a punctat: copilu' tre sa stie o limba straina, sa stie a umbla bine la calculator si e aranjat. Asa o fi.
Latina nu e doar o limba moarta, ci din pacate si o cultura moarta, la mai toate nivelele. Nu stiu cum o fi in alte tari, dar stiu cum e aici la noi.
Poate in cercurile universitare din domeniu situatia e altfel. Dar daca ai preocupari in sensul asta te izbesti de 2 probleme : daca vrei sa te integrezi intr-un grup specializat in asa ceva esti privit ca un intrus nestiutor si cam primesti ignore ( daca chiar vrei sa te integrezi trebuie sa lupti), iar daca iti exerciti preocuparile in afara unui astfel de cerc esti privit mai mult sau mai putin ca un om depasit, care inca mai este fascinat de idiotenii mistice.
Si ca sa te chinui de unul singur, ca asta iti ramane, cel putin mie asta mi-a ramas, e de multe ori descurajator, mai ales ca atunci cand mai descoperi ceva iti doresti sa ai cu cine impartasi. Ai vrea sa arati tot ce ai inteles, sa iti exprimi fascinatia si nu ai cui. Trist si dezamagitor.
Si din tot ce candva reprezenta o adevarata valoare nu a ramas, vorba lui Ionut doar biblioteci care dau impresia de asa zisa cultura si si asa zise preocupari culturale.
Eu zic ca ne-am amagi daca am crede ca in viitorul apropiat se va redescoperi valoare culturii latine.

 =  Jos limbile clasice
Radu Micu Ciomag
[23.Oct.04 22:49]
Latina si cu sora sa elina nu prea ajuta la nimic mai baieti. E numai pentru intelectuali si ei ajung la ea, fiti fara griji, nu trebuie programe pentru asta. Cat despre ceilalti, pot sa fie usor economisti, ingineri sau saibari fara latina, crede-ti-ma pe cuvant. Sunt doar niste meseriasi care ar fi ingreunati de asa ceva. Ar putea sa inceapa sa gandeasca si atunci sa te tii tristete. Si va aparea si un val de sinucideri. Sunt periculoase clasicele astea.
Agonia e altceva decat crede Radu, dar nu s-a obosit sa consulte un dictionar.
Domnisoara pasionata de latina banuiesc ca e fie urata, fie ametita. Cat despre cercuri, ele sunt destul de deschise. Jur pe ce am mai scump ca te primim. Chiar daca nu esti chiar simetrica precum este afrodita cu buclele negre si dorinte fierbinti.

 =  ortografie
Radu Micu Ciomag
[23.Oct.04 22:53]
Scuze pentru greseala de ortografie.

 =  Cultura clasica - o tragedie actuala
Koala L\' Impure
[02.Oct.05 19:06]
da, e clar, cultura clasica va fi scoasa incet-incet din programe. si da, e un eveniment care va avea repercursiuni de necalculat in viitorul mai mult sau mai putin apropiat. asta e tara, astia sunt ministrii, ma tem ca nu prea exista solutii.

 =  poliglotismul și urechea muzicală
Cosmin Dragomir
[02.Oct.05 19:06]
Nu am ureche muzicală. clar. sunt afon în această privință. adică, dacă e să fac un test simplissime-malițios recunosc că nu pot ferdona nici măcar manele (le tot aud pe la veci) nici măcar O-zone, darămite altceva . Mint pot fredona bucata aia cu "supărat, supărat sunt domane supărat" :)
Suferind de o astfel de meteahnă , limbile străine, clasice - neoclasice, antice sau postpremoderne nu se lipsesc de mine. nu-i bai. se poate și fără. însă câteodată îmi vine să râd de inutilitatea lor, și de ghimpele pe care îl presupun în viețile unor tineri. spre exemplu, prietena mea (Facultatea de litere, comnunicare și relații publice)dă un examen. proful cădelnița (hi) între 9 și 10. așa că îi mai adresează o înrebare: declinarea în limbajl esperanto... (cine nu știe să se intereseze). vi se pare normal?
însă pentru noi, latina întradevăr ar trebui studiată mai temeinic că poate nu o să mai greșim chiar atât, nu o să mai stâlcim limba românească.
PS a apărut noul DOOM. e o porcărie...........o mare porcărie, sunt atât de multe inepții acolo că îmi vine să mă sui pe pereți.
alt PS încet încet limba noastră va adopta (între multe altele)un verb cu substativele și adjectivele aferente din engleză care nu îmi pică prea bine la stomac. a kidnapa (a răpi) din eg.kidnap, subs kidnapări sau kidnaperi. deja l-am întâlnit în "M-am hotărât săă devin prost" Martin Page ed JHUmanitas.
"Să plângă copiii noștri că noi am râs destul!" AFERIM




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0