Comentariile membrilor:

+ plecările sunt întotdeauna întoarceri
Andreea Drăguleasa
[16.Feb.04 11:26]
M-a încântat compania spiralei tale de cuvinte.
Un loc în care voi reveni cu plăcere.

A.

 =  I just shot John Lennon...
Cosmin Ciotlos
[16.Feb.04 12:06]
Imi place, si cu toate astea nu i-am gasit cheia altfel decat intr-un mod strict subiectiv: tocmai ascult Happiness is a warm gun (Beatles). Un emix dupa "e pur si muove in fata Garii de Nord" ? O aluzie la filmul lui Cananfil ? O redundanta a spiralei?
Dar mai bine sa schimb melodia: I just shot John Lennon (Cranberries)

 =  sos caramel cu tulpineide iriși roz
Adrian Firica
[16.Feb.04 16:30]
Pornisem comentariul cum nu se poate mai bine, însă m-am blocat în dreptul jucăriilor interzise copiiilor de o anumită vârstă. Oare preconizați să înființați o "autoritate" de protecție a cititorului de poezie? Mi se face teamă!
În altă ordine de idei, de data asta practică, n-am mai văzut birje pe lângă Gara de Nord, iar taximetriștii abia așteaptă să le ceri o cursă spiralată, sau nu, în jurul lumii. Ar fi în stare de orice. Ar putea înlătura și zăpezile din locul lor dinainte stabilit, totuși sezonier în zona temperată.
În și mai "altă" ordine a ideilor, domnul avocat din Mizil, acela care umbla cu explicațiile despre rotunjimea Pământului, le plătea birjarilor pentru că îl ascultau. Faptul ca glonțul i-a nimerit capul este fie un eveniment neprevăzut, fie o pagină desprinsă din manuscrisele sale, pentru că era scriitor de texte absurde.
Nu vreau să cred, în calitatea ce o aveți, de avocată și posibilă doctorantă, că vă trece prin pagini ideea să vă împotriviți gloanțelor. E pace decamdată, dar ar fi bine să mâncați lucruri mai puțin ciudate, cum ar fi de-o pildă: fripturi asezonate cu sos caramel și tulpini de iris japonez. Că iar vine vara și iar o să blocați circulația pe drumurile publice.
Nici cu pisicile nu mi se pare a fi în regulă. Cafea fără o tărie, parcă nu se face. Nu se încheagă și nu se "amplifică discuția. comentariile sunt seci. Lapidare.
Vă doresc o zi bună și vă îmbrățișez - dacă îmi îngăduiți.

 =  Urmuz și CNA-ul
Adriana Popp
[16.Feb.04 17:19]
Explicatia este destul de simplistă:
pisicile reprezintă o permanență a existenței mele. Cum - necum, mă găsesc de fiecare dată. Chiar n-am idee cine a comis indiscreția de a le spune că sunt MARE iubitoare de animale mici...
În ceea ce-i privește pe birjari, dumneavoastră aveți cumva impresia că taximetriștii zilelor noastre se exprimă mai puțin colorat decât birjarii care-l preumblau pe domnul avocat? Și o fac chiar pe gratis, ca un bonus pentru faptul că ați apelat la serviciile lor...
În rest, a observat toata lumea subita apetență pentru buline manifestată de anumite instituții naționale...
(Chiar, oare împărțitorii de buline și avertismente vor fi vizionând faimosul post tv FOXKIDS?)

P.S. Mor de curiozitate să aflu cu ce meniu ... exotic mă veți surprinde în astă seară...:)

 =  noua dogma a poeziei
martin emilian balint
[17.Feb.04 00:16]
1. Poezia nu descrie stari de spirit sau stari fizice, concepte abstracte, personaje fantastice, viziuni,abateri in spatiu si timp sau profetii. Poezia proclama viata cotidiana - aici, acum.
2. Poezia contine verbe la indicativ prezent si conditional. Nu sunt permise alte moduri si timpuri. Sunt excluse trimiterile la trecut si viitor.
3. Poezia nu este personala, nu are autor indicat sub titlu si nici la sfarsitul textului. Este un act spontan, in scop comunitar, care va fi apreciat sau nu, pentru calitatile sale literare. Se critica textul, nu autorul. Textele care au intentia de a descrie trairi proprii, cu verbe la persoana intai singular (folosite pentru a accentua sentimentul autorului), isi pierd dreptul de a fi poezii.
4. Poezia este un text spontan, compact, care nu suporta modificari succesive si care nu a avut corecturi stilistice in timpul scrierii. Nu sunt acceptate reveniri asupra textului, chiar daca se observa greseli gramaticale. Ea exista doar pentru a fi citita si eventual criticata. Poeziile care nu sunt date spre lecturare isi pierd semnificatia initiala, devenind nepoezii.
5. Poezia nu are rima, masura si nu este impartita in strofe. Trebuie sa formeze un corp compact, despartit prin versuri.
6. Poezia nu contine imagini peisagistice, trebuie sa descrie o viata epurata, simplificata pana la scenografia minima pentru a exista intr-un spatiu concret, real.
7. Poezia nu contine majuscule, semnele de punctuatie se pot evita, insa trebuie sa aiba o constructie inteligibila.
8. Poezia nu trebuie sa contina nici un fel de sentimentalism. Poezia reneaga orice idee politica, orice pretiozitate lingvistica, dar se accepta inventarea de cuvinte.
9. Titlul nu trebuie sa fie o sinteza a poeziei. El va fi construit dintr-un minim de 5 cuvinte si un numar maxim de 30.
10. Orice abatere de la aceste reguli trebuie justificata. Nu sunt acceptate mai mult de 2 abateri.

 =  univers intors cu sinele-n afara
Rodica Vasilescu
[09.Oct.12 17:25]
N-as avea decat o sugestie; cred ca ai putea scoate "urasc frigul", poate si "nu-mi place zapada" si sa incerci ceva de gen "zapada e mult prea impersonala...."

In rest n-am nimic de zis, e un text bun.Remarc finalul:

"dacă n-ai fi ținut cu tot dinadinsul
să convingi zadarnic un birjar oarecare din Gara de Nord
de rotunjimea planetei,
glonțul ăla n-ar fi plecat niciodată,
ar fi ținut companie spiralei
s-ar fi întors cu sinele-n afară tot universul,
nu te duce!"

Intoarcerea pe din afara a universului are greutate, zic eu, un simbol greu si excelent introdus in final.

 =  meb
Rodica Vasilescu
[09.Oct.12 17:25]
Eu zic ca nu se supara Adriana daca-mi permit sa-i fac un comentariu lui meb.
Mestere, povestea asta pun pariu ca ai auzit-o in copilarie pe la un foc de tabara langa doamna invatatoare :)

Imi pare rau dar pentru mine cel putin, poezia inseamna nu contrariul vreunei idei mentionate de tine, ci fata de insusi conceptul de regula sau "incadrare" - a nu se exagera desigur :)

 =  De mult spre in curand
Diana Chifane
[17.Feb.04 09:52]
Parca as fi privit ADN-ul altfel descris, intr-un alt Discovery. O alta viata.

 =  reguli vs. arheologie literara
martin emilian balint
[18.Feb.04 06:07]
sa nu ne mesterim acum, domnule Tosa, nici nu ne cunoastem, daca voi dori sa devin mester ma voi intoarce la focul de tabara si voi asculta mai bine sfaturile alfabetice ale tovarasei invatatoare. Daca nu ma indoiesc in schimb (nu am putut profana profunzimea exprimarii ultimei fraze adresata subsemnatului, insasi conceptul tau suna a regula de poezie. Eu vorbeam de pura auto-constrangere literara, o dogma pe care fiecare dintre noi, cei care pretindem ca "scriem", ar trebui sa o aiba clar in minte. Un crez, domnule Tosa, eu vorbesc de un crez... Un "romantism" si utopic daca doresti, dar pe care trebuie sa-l avem, pentru a continua experimentarea. Rezultatul contrar? STAGNARE. Cantecele la focul de tabara cercetasilor Carpatilor, dupa cautarea zilnica de poeti deja in putrefactie. Sa nu devenim arheologi literari, dar sa ne pieptanam genele stufoase in carare pe mijloc, pentru a vedea.
Ar trebui sa vii cu o argumentare valida. Regulile sunt facute pentru a fi infrante (ce stereotip), de alte reguli bineinteles... Reguli si ne-reguli. Ce plictis.

 =  >> meb
Rodica Vasilescu
[09.Oct.12 17:25]
Bine, daca doresti sa mai discutam pe aceasta tema te invit sa scrii un articol pe a carui tema sa polemizam - as fi incantat.Cat despre exprimarea "mestere" crede-ma ca nu era decat ceva amical, prietenesc - nu am avut nici o clipa intentia de a-ti leza personalitatea si tonul ideilor pline de rezonanta si originalitate.

Cu stima,

clau

 =  pentru domnul Tosa Claudiu
martin emilian balint
[20.Feb.04 10:56]
draga domnule cladiu, in zadar imi ceri un articol, nivelul la care ma aflu si prefer sa raman, nu-mi permite introducerea de articole....... astfel ca vei mai avea de asteptat in caz ca vrei sa polemizam pe o tema, ceea ce m-ar scoate din obisnuitul plictis de texte. Nu ca nu ar fi si texte exceptionale....Imi cer scuze fata de Adriana Popp, caci am cam ignorat-o. Nu se va mai repeta.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !