Comentariile membrilor:

 =  tristete
Ingerasul
[19.Feb.04 23:02]
Simt o foarte mare tristete in versurile tale!Mi-a ajuns la suflet poezia si imi place cum ai incheiat-o:
,,Aprind apoi o ultimă țigară,
Și mângâi două poze vestejite.''

 =  scurta parere
Rodica Vasilescu
[09.Oct.12 17:25]
Ultima strofa imi aduce aminte de Adrian Paunescu, in rest este un text slab.Abunda prea mult "romantism", sau poate cu incercarea de romantism.

"Paralizați de o iubire oarbă" - auzi asta in orice telenovela.

Mai ai de lucrat la aerul nostalgic si la forma, pare scris la repezeala, e un limbaj saracacios ca aluzii si sensuri.Sa stii ca uneori tristetea nu e cel mai bun moment de a scrie un text cu aceeasi stare - *trista*.Cateodata nu iese nimic din pricina ca vrei sa zici prea multe de suparare, si tocmai in ciuda acestui lucru treci la expresiile prea directe.

"Din curcubeu rupeam câte o culoare" - asta mi-a placut, cred ca mai puteai dezvolta.

"Când, navigând pe valuri de speranță//Și ne puneam iubirile-n balanță." - asta e o rima fortata.Pentru ce sa va puneti iubirea in balanta ? Faci aluzie la nesiguranta care sincer eu zic ca nu se potriveste deloc cu strofa.Daca tot vroiai ceva legat de "nesiguranta" eu zic ca trebuia sa construiesti o imagine separata.Sunt si poeme in care se vorbeste de neincredere de nesiguranta a iubirii s.a.m.d dar mie mi se pare ca aici nu vrei decat sa creezi atmosfera de nostalgie a ceea ce a fost ( atat de frumos ) -loc in care nesiguranta nu prea isi are locul.

clau

 =  pro si contra
colar gabriela
[20.Feb.04 00:49]

Claudiu, intr'adevar e un text slab, scris la o cafea ca urmare a unui mic pariu(dar asta nu are importanta). Ceea ce mi-a placut insa a fost reactia ta. Daca ingerasul nu ar fi scris comentariul, probabil ca ai fi trect pe langa textele mele, asa cum de altfel sunt convinsa ca ai facut-o nu o data. Nu o spun ca un repros si nici nu am pretentia ca cineva sa imi aprecieze mazgaliturile, rareori sunt momentele in care cineva obisnuieste sa lase vreo urma la subsolul vreunei poezii de-ale mele. Asta insa nu ma opreste sa scriu. Iti multumesc pentru comentariu, stiu ca e adevarat insa mi-as fi dorit ca asta sa se fi itamplat acum cateva zile cand l-am postat. Critica nu ma deranjeaza, dimpotriva ma ambitioneaza si sper ca pe viitor sa am parte si de aprecieri.
Ingerasule-iti multumesc pentru citire.
cu stima Gabriela

 =  Gabriela
Rodica Vasilescu
[09.Oct.12 17:25]
Ai dreptate intr-o privinta, daca nu scria Ingerasul comentariul nu apaream eu.Nu ai dreptate insa cand spui ca am mai vazut texte de-ale tale.E primul pe care il vad si care intr-o anumita masura m-a incantat in ciuda a ceea ce am descris si altele pe care nu le-am mai spus.
Si stai linistita nu are nimic daca textul este slab, nimeni nu scrie bine de la inceput.Chiar aici pe site sunt foarte multi membri care scriau destul de slab si acum apar mereu in recomandate.

Te mai citesc,

clau

 =  simpla si neagra tristete
Lucian Preda
[20.Feb.04 01:07]
Ce gresala faci domnule Claudiu.
Poezia este trista si frumoasa prin versurile simple si chiar daca nu stii povestea eu cred ca o citire a unui text nu poate sa-ti spuna nimic despre acel text, cateodata chiar si o disecare a lui ceea ce ai facut mai sus nu o face sa fie inteleasa.

Uneori trebuie sa citesti poezia de doua trei ori fara sa analizezi fiecare vers si poate asa intelegi despre ce este vorba in el . (parere personala)

Mie-mi place chiar daca are versuri usoare ( gen telenovela) apropo de-abia a doua oara cand am citit-o am inteles ce a simtit ingerasul si de ce era asa incantata de textul tau.

E trista rau de tot si o poezie reusita chiar daca-i scrisa la o cafa'.

 =  Clau
colar gabriela
[20.Feb.04 01:12]
Esti unul dintre poetii pe care ii citesc cu placere. Textele tale au ceva aparte, care te indeamna la revenire. Risc sa ma repet ,nu sunt o fire ranchiunoasa, dimpotriva, mi-ar face placere sa mi se spuna unde gresesc ca sa stiu ce sa corectez, si stiu ca scriitori ,,buni'' au si texte slabe asa cum e valabila si viceversa (nu faceam referire la mine)
La buna citire,
Gabriela

 =  Lucian, Gabriela
Rodica Vasilescu
[09.Oct.12 17:25]
Lucian, uita-te la concluzia comentariului meu, "parere" - e o parere.Daca mai vrei una - pe care am mai zis-o ieri cuiva, e ca Eminescu a fost, si cine crede ca mai poate scrie ca el s-a nascut cu doua secole mai tarziu ( asta zice cineva de aici de pe site, lucru cu care sunt de acord - fiind vorba de scrierea *simpla* ).

Textul l-am citit de mai multe ori, si nu sunt genul care sa o ia cu analiza inainte - a fost pe plan secund, de scris da am scris-o ca prim aspect.Nu ma intereseaza cat de trist sau fericit este cel care scrie, pe mine ma intereseaza textul ca idee de nou, stil bine definit, transparenta a ideilor, convexitate a autenticitatii care trebuie sa creasca din inceput pana-n sfarsit in viziunea mea, lirism neimprumutat de la alti autori, si nu-n ultimul rand ideea pe care o transmite.Receptez starea autorului, dar nu vreau sa o comentez.A spune cuiva care scrie trist "of tare trist mai esti" e ca si cum in afara de parul cu care-si da singur-n cap sa mai vin sa-l demoralizez si eu sau sa-l intristez.Nu am nici un interes sa fac asta.

Spui ca uneori citirea unui text nu te poate face sa-l intelegi ? Te referi la starea mentala a autorului sau la inima care s-a pus in scriere ? Tine minte ca un cititor nu este dator sa detina cunostinte de ordin psihologic pentru a ghici "ce o fi vrut sa zica aici".Sunt multi cititori care pleaca cand dau de genul de "pasareasca".Poate in cazuri in care abunda neologismele, sau altul ( un exemplu simplu ar fi Nichita Stanescu a carui texte nu le recepteaza prea bine toata lumea ).Eu daca nu inteleg ceva spun, daca tu consideri ca probabil nu am competenta necesara de a analiza textul in ciuda posibilei intamplari de a nu fi trecut prin ce trece autorul ( ca stare ) te rog sa lasi asta la latitudinea unei pareri si nu la ceva general.Eu cred ca valoarea unui text se stabileste prin forma, limbaj, ideea pe care o transmite, radacina proprie a lirismului si-a metaforelor, starea pe care o da cititorului, etc.
Tu zici ca textul de mai sus este trist si frumos prin versurile simple, adica caracterizezi doar prin starea transmisa poemul; fiecare apreciaza asa cum crede de cuviinta.

In ceea ce priveste desfacerea pe versuri sau strofe sau expresii o fac pentru a putea da un sfat autorului - daca esti convins ca e o judecata neindreptatita te-as ruga sa cauti un argument mult mai bun decat "eu cred ca o citire a unui text nu poate sa-ti spuna nimic despre acel text", "Mie-mi place chiar daca are versuri usoare ( gen telenovela)".
Mie imi place sa incurajez pe cel care scrie sa se detaseze de expresiile cotidiene, sa nu se lase purtat de "ordinea rimei" si nu-n ultimul rand sa incerce sa nu imite pe vreun consacrat.Si daca nu ii spun atunci cand e trist ca ii inteleg tristetea, de asemenea nu imi place sa profit de putinul care ma incanta zicand "totusi mi-a placut intreg poemul", eu arat ce parte cred ca-i buna, si ce parte cred ca nu e potrivita.



Gabriela, eu nu-s poet si de spus unde gresesti nu iti pot spune tot pentru ca toti gresim, dar daca langa poezie scrie
"Esti recunosc ca: Tosa Claudiu
* Ce crezi despre acest text" - imi spun si eu o parere care sper sa ajute.Fiecare din noi poate face acest lucru.
Doar de asta suntem comunitate, sa fim impreuna si sa ne sfatuim, mai rau mai bine, nu-i bai, totul se invata :)

clau

 =  si inca o data o umila parere
Lucian Preda
[20.Feb.04 02:51]
Nici eu nu am analizat psihicul sau ce avea pe inima autoarea si ceea ce am spus mai sus este o parere iar aceasta s-a bazat pe versurile poeziei de mai sus.

Chiar inceputul este trist prin versurile:
"Îndurerată, gândurile mele,
Le-ascund ca și un melc în cochilie."

Poezia imi place desii este trista si vorbeste despre tristete arata si bucuria traita altadata si gandurile ascunse.( care cateodata m-au facut si pe mine sa oftez in fata unor fotografii,) aceasta poezie m-a adus treptat din pragul tristetii in aproprierea bucuriei ca pana la urma sa fiuluat de valul tristeti la finalul poeziei. Nu zic ca este o poezie extrem de buna sau nu am vrut sa o compar cu a altui autor imi place prin ceea ce imi transmite mie fie ca este scrisa cu expresii telenovelice sau cu expresii literare.
Chiar daca pe alocuri si eu as schimba cate ceva nu vreau sa dau cu piatra doar pentru faptul ca este simpla fiindca nici eu nu sunt poet si nu prea cred ca a incercat sa imite consacrati doar prin simpa rima.
Culmea este ca si mie-mi place sa incurajez dar o fac constructiv.
Sau gresesc?
Si uite asa arata parerea mea personala chiar daca nu stiu sa ma exprim in termeni super stintifici inca o data.


 =  Lucian
Rodica Vasilescu
[09.Oct.12 17:25]
Lucian mie imi place textul, daca nu imi placea nici nu comentam.Si crede-ma ca de trecut prin asa ceva nu conteaza daca am trecut sau nu, eventuala "regasire" o pastrez pentru mine, dar asa ca idee iti spun ca da m-am regasit.Fiind vorba de critica eu consider ca a critica constructiv inseamna sa enunti ce e bine dar si ce e rau.In rest numai bine, eu zic sa incheiem aici ca sa nu o plictisim pe Gabriela si nici sa nu apara vreun editor sa ne atentioneze ca atunci cand comentam trebuie sa ne rezumam mai mult la text decat la scanteiele propriilor pareri - de obicei locul ala e la polemica sau la articole.

Cu prietenie,

clau

 =  asa simpla cum e, imi place!
Ingerasul
[21.Feb.04 15:29]
Claudiu,Lucian
vreau sa mai adaug ceva la toate comentariile voastre: eu iubesc literatura,imi place mai mult sa citesc decat sa scriu si daca raman cu un anume sentiment dupa ce citesc,indiferent daca e un text mai greoi sau unul simplu,eu consider ca autorul si-a indeplinit misiunea!
Eu cred ca cele mai bune texte sunt cele in care reusesti sa transmiti cititorului starea sufleteasca pe care ai avut-o cand ai scris acele texte!
Gabriela,imi place foarte mult cum scrii si poti fi sigura ca te voi citi si de-acum inainte!
O zi buna,
Ingerasul




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !