Comentariile membrilor:

+ grade de libertate
Alina Manole
[23.Nov.03 14:52]

Am rezonat cu finalul poemului, superb realizat vizual:

Tu
ești gradul meu
înalt
de libertate
.

Poezia ta îmi aduce primavara în noiembrie și în suflet deschide fereastre de zahăr candel.

Felicitări pentru realizarea deosebită!

 =  Alma
Neisa Conta
[23.Nov.03 14:59]
Alma, ma bucur nespus ca ai rezonat la poema de fata. Ferestrele sunt cateodata, iata, de zahar candel...
:)

Te voi felicita si eu pe aceasta cale (usor indirecta, dar sper sa ma revansez curand, urmeaza detalii pe YM:) pentru realizarea de la Iasi.

Multam fain de vizita!

 =  si eu..."polenizata" :)
Silvia CALOIANU
[23.Nov.03 15:45]
Neisa, pot sa-ti spun doar ca ma inspira enorm lucrarile tale! "Respiratia" "ta" poetica pare sa fie colorata cu ceva ce ma bantuie si pe mine...

 =  testul Rorschach
liviu dascalu
[23.Nov.03 16:48]
Poeziile tale vizuale imi par, uneori, niste harti pe care incerc sa localizez o traire. Pe cand eram copil eram fascinat de albastrul marilor si oceanelor, ma gandeam ca trebuie sa fie foarte frumoase, iar pe campiile alea atat de verzi ma gandeam ca bate mereu un vant racoros si ca sunt puzderie de cai salbatici.
Dar imaginea asta e cam banala. Ma tem ca ti-am descoperit "metoda" si ca nu mai ai cum sa ma surprinzi.
Obisnuiam sa-mi autoadministrezi testul Rorschach, cel cu culorile, si profesoara mea de psihologie din liceu se mira ca, desi cunosc perfect semnificatia psihologica a culorilor, puteam sa aleg (e vorba de opt cartonase cu culori pe care trebuie sa le alegi, pe rand, pentru a configura o anumita ordine). Asa ca mie partea "visual" din poemele tale contine enorm de multa logica. Incearca sa textualizezi putin culoarea, nu pana la a neglija impactul lor direct asupra sensibilitatii, pe care cred ca mizezi.
Asadar, renunta la logica.

 =  sundance
sanda deme
[23.Nov.03 22:03]
Cromatica densa si poezie plina de exuberanta, transmiti o stare de bine si usoara exaltare, minunat.( sa fie fericit, fericitul!).Este o combinatie foarte reusita, m-am bucurat cand am inteles mesajul.

In 1709 George Berkeley publica " Essay towards a new Theory
of Vision" si in 1710 " Principle of Human Knowledge". In linii mari afirma ca efectele perceptiilor noastre devin obiecte, noi le facem materiale, insusirile cu care imbracam obiectele in exterior sunt simbolurile sufletelor noastre. Realitatea se margineste la producerea acestor simboluri.El anticipeaza cu jumatate de secol filozofia lui Kant care afirma , in completare ,ca determinismul naturii decurge din logica omeneasca.
In 1859 Wundt, fiziolog si filozof publica primele sale lucrari de psihologie:"Contributi la teoria perceptiunii simturilor".
Numerosi filozofi au abordat perceptia vizuala, teoriile sunt concordante, complementare sau divergente.
Ramane in esenta gandul fiecaruia, suntem subiectivi in perceptii si este bine sa nu ranim pe nimeni prin "adevaruri individuale absolute", sa nu impunem altora valorile noastre. Este bine sa vedem intai care este valoarea noastra.
Neisa, compozitiile tale sunt armonioase si deosebit de frumoase,pentru mine si pentru altii care le simt.

 =  erata
sanda deme
[23.Nov.03 22:07]
erata:Contributii la teoria perceptiunii simturilor

 =  Poezia viitorului.
Despina
[24.Nov.03 12:56]
Draga Neisa,de multe ori am simtit cuvintele neputincioase sa-mi redea adevaratele stari.Poate nu neputincioase,insuficiente,da,spuneau prea putin si ma simteam ca ceea ce spun e incomplet.Amestecul de culoare si cuvinte,este o intregire,o unire a celor vazute cu cele simtite.Cred ca poemul viitorului, noua poezie va fi scrisa cu creioane sau pe suporturi colorate.M-a inccantat.Multumesc,multumesc,multumesc!

 =  pt. sanda deme
liviu dascalu
[24.Nov.03 13:11]
Filosofiile lui Berkeley si Kant sunt pline de contradictii, din perspectiva multor filosofi ceea ce spun ei nu este valid. Recurgi la un fel de argument al autoritatii pentru o judecata care nu poate fi sustinuta filosofic: anume, ca nu e nevoie de judecati critice (asta am inteles eu din referirile cat se poate de aluzive la cei care ii "ranesc" pe cei criticati).
Mai bine sa o luam altfel: in hermeneutica exista autori care pun accentul pe receptivitate, necesitatea de a intelege ceea ce a avut autorul in gand, dar si multi altii care acorda o libertate totala interpretului. Gadamer a adus o critica foarte solid argumentata hermeneuticii romantice, subiectiviste, a empatizarii cititorului cu autorul. A intelege un text inseamna sa-l confrunti cu propriul mod de a vedea lumea.
Felul cum critic eu nu poate fi criticat, in sine. Dar pentru fiecare enunt mi se pot cere explicitari, dezvoltari, clarificari.
Este surprinzator ca aproape la orice judecata cu accent critic pe care o fac asupra unui text primesc replici care vizeaza persoana mea. Consider ca nivelul disputelor intelectuale de pe acest site e destul de scazut, drept urmare.
Sanda, ma astept sa continuam dialogul candva, pe subiecte mai consistente, cand voi posta niste eseuri filosofice.


+ parere
Liviu Nanu
[25.Nov.03 09:36]
E foarte posibil ca așa să arate lirica viitorului, deja sunt acceptate și se bucură de succes spectacolele de sunet și lumină, combinații fericite ale artelor. Pentru zilele astea de noiembrie poezia colorată ta e chiar binevenită, aduce cu ea și puțină căldură. Poate cu timpul, voi încerca și eu metoda asta, în măsura în care voi fi în stare să folosesc softul, bineînțeles.

 =  primavara iluziilor
Dan Mitrut
[25.Nov.03 10:27]
si eu care ma asteptam la o schimbare de cliseu.

culorile sunt pavloviene atunci cand le materializezi si confunzi degetul care arata spre Luna cu Luna.

in faza asta de constructie lucrarile Neisei raman poezii care au schimbat suportul alb pe unul colorat.

pe cand schimbarea?
 =  Silvia, Despina, Liviu, Sanda, Anton, Dan Mitrut
Neisa Conta
[25.Nov.03 12:04]
Silvia si Despina: Ma bucur cat de mult se poate ca ceea ce fac eu aici poate aduce o raza cat de subtire de frumusete in suflete. Ma bucur cel mai mult ca iata, am si cui!

Liviu, logica mea de operare in acest sens este edulcorata de simtul debordant, crede-ma...
:))
Caci simt cam monstruos cateodata, admit, si e necesar maca un dram de logica pentru a nu ne urca pe pereti in grup dezorganizat profund...
:D
Evident ca sunt de acord cu Sanda, ce noroc cu ea prin zona, ca sa poate puna in cuvinte bulversatele si fierbintile noastre minti!

Anton, salut cu multa bucurie vizita ta aici, bag seama ca te-a scos la aer aroma de primavara lui noiembrie al meu... Ceea ce nu poate decat sa ma flateze.
Cat despre softuri: zi doar o vorba ca pot sa-ti mai zic si eu una-alta, vointa sa fie, ca restul vine ca pe ata!
:)

Dan Mitrut: tu in continuare ai tot felul de nemultumiri mai mult sau mai putin explicite. De data asta chiar foarte putin explicite... Inteleg doar ca vrei schimbari. Pai de ce nu pui manuta sa le aduci tu, ca doar mai ai ceva habar de photoshoape si restul?! E adevarat ca nu-i de ajuns... poate ca ti-ai dat seama si tu. Pana una-alta eu imi sarbatoresc primavara. Sunt invitati cei ce au puterea de a se bucura macar de bucuria altora.


Va multumesc tuturor de vizita, va mai astept.

 =  mintile cui??!
liviu dascalu
[26.Nov.03 09:32]
Nu cred ca "simti monstruos", poate ca simti enorm, intr-adeavar, asa cum spunea si Conu' Caragiale, si vezi monstruos. Adica, sa nu ma incurc: cred ca simti enorm, fiindca faci foarte mare caz de asta, uneori ti se pare chiar ca nu sunt in regula cei care te critica, anume, ca nu au capacitatea de a simti (sunt usori pe partea dreapta a creierului, dupa cum fericit te exprimi); si cred ca vezi monstruos, in sensul ca iti cam demonizezi criticii.
Ai o expresie putin ciudata: "ce noroc cu ea (cu Sanda Deme) prin zona, ca sa poate puna in cuvinte bulversatele si fierbintile noastre minti!". Mintile cui??!

 =  rugaminte
Anca Maria Morcovescu
[28.Apr.04 03:01]
Imi palce tare mult, Neisa.
iti urmaresc demult stilul. Am incercat si eu de cateva ori sa introduc imagini langa textul poemului si nnu mi-a iesit...Imi impartasesti si mie , te rog, din tainele industriei moderne? Calculatorul are inca multe taramuri neexplotate de mine.
Multumesc mult.
Anca
Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !