Comentariile membrilor:

+ salut inițiativa
Andreea Drăguleasa
[10.Aug.03 03:44]
Salut inițiativa domnului Adrian Firică de a deschide subiectul literaturii virtuale și a poziției domnului Nicolae Manolescu, cu atât mai mult cu cât sunt și eu la curent cu retragerea temporară a acestuia din urmă din paginile "României literare".

Inițial, am aflat în cadrul paginii web a revistei sus-menționate, a cărei existență mă face să cred că în ornitorincimea lor, toți sunt conștienți de impactul pe care îl are acest mediu asupra vitezei și arealului de răspândire a informației.

Din punctul de vedere al e-literaturii, sincretismul, pentru că asta reprezintă până la urmă "hibrizi între text, imagine animată și sunet", reprezintă o concretizare modernistă a intențiilor simboliste (de asociere în cadrul aceluiași text a unor imagini auditive, vizuale, olfactive!).
'Părerea mea...'

Noi, cei care suntem de fapt www.poezie.ro suntem conștienți de imensele avantaje, de oportunitățile care ne-au fost oferite de editorul acestui site; de aceea, tot noi trebuie să fim cei care deschid ochii (de cârtiță, în cazul de față) responsabililor de cultura noastră cea de toate zilele.

Trebuie să recunoaștem că aici se realizează (printre altele) o frumoasă reabilitare a literaturii contemporane.

Oricât de pompos poate suna unora, sincere felicitări domnilor Adrian Firică, Radu Herinean și tuturor care fac posibilă această formă de comunicare!

Andreea

 =  Ar fi păcat: Balotă; 21 iulie Cotidinul
Adrian Firica
[10.Aug.03 07:10]
Mulțumesc Andreea ... pentru atenție

D-l Blotă (Nicolae) face în Cotidinul din 21 iulie a.c o foarte bună și completă "ortio" pentru "mecanismul" virtual. Regret că nu a fost posibilă postrea articolului domniei sale. Asta m-a încrâncenat; nu vă voi lăsa fără astfel de pledoarie, ar fi păcat!

 =  Manolescu , internetetul si literatura
Anca Veronica Anghel
[10.Aug.03 10:29]
Dl. Manolescu si publicarea virtuala

Desi s-ar putea ca nu s-a ridicat nimeni la nivelul lui Nicolae Manolescu si Eugen Simion, totusi mi-as dori sa cred ca nu e asa.
Timpul trece si generatiile de cititori se schimba. Cititorul din ziua de azi are la indemana computerul si ca atare inevitabil va incepe sa citeasca si carti online, nu doar ziare. Gustul pentru literatura publicata online se cultiva in timp. Publicarea online ofera o alta perspectiva vis a vis de lectura si informare fata de ce este nou sau chiar vechi pe “piata literelor”. Inevitabilul se va produce. Poate ca s-a produs. Computerul si internetul vor deveni o necesitate precum curentul si apa. Pentru unii deja este.

Daca dl Manolescu refuza aceasta noua perspectiva, este dreptul dansului de a o face si trebuie respectat. Eu nu cred ca un om de talia lui Manolescu s-ar lasa convins de altii. Sincer, nu mi-as dori sa-l vad discutand pe vreun forum in legatura cu acest lucru. Eu mi-am format o anumita imagine despre dl Manolescu, o imagine verticala, indiferent de parerile si declaratiile dansului. E ca si cum ai separa criticul Manolescu de omul Manolescu care, in virtutea trecerii timpului, e refractar la schimbare. Se va convinge singur si va hotara tot singur daca ar avea puterea si daca ar merita sa tina piept acestei schimbari.

Publicarea online nu este o utopie, ea exista in stadii mai mult sau mai putin incipiente. Cu siguranta viitorul va aduce multe alte schimbari legate de publicarea online, poate cu mult mai radicale decat aceast prim pas.

Si atunci, ma intreb, in fata schimbarilor in lant cat timp va putea rezista fie si un critic de litere de talia lui Nicolae Manolescu ?

Adrianule iti multumesc pentru ideea postarii acestui eseu.

Anca Veronica Anghel

 =  rectificare
Andreea Drăguleasa
[11.Aug.03 01:10]
Am avut o săptămână cam proastă. Nu mă justific, dar... încerc.
Trebuie să-mi corectez greșeala:
Nu mă refeream la sincretism (este și el prezent în literatură, tot mai mult, dar era pe lângă subiect) ci la sinestezie, dar cine a avut urechi de auzit... a văzut / înțeles.

Știu de rubrica "Director web" din "Observator cultural".
În "România literară" n-am întâlnit până acum un articol cu temă web, dar e posibil să fi fost.

Subiectul merită dezbătut. Pe forum?

Andreea

 =  prostii
Stoian G.Bogdan
[06.Mar.04 19:22]
lasa-l nene pe dom' Manolescu sa faca ce vrea. omu' are de scris o carte si trebuie inteles. are voie deasemenea sa-si ia cate concedii vrea, si da se retraga si sa revina de cate ori vrea. literatura romana nu moare fara domnia lui, asa ca...
deci tu nu mai postezi nimic? asta e tot treaba ta. ti-a facut manolescu vreo recenzie? a vorbit vreodata despre tine? daca da, te inteleg, daca nu, vezi-ti de treaba; sunt gramezi de critici literari in Romania si ar avea nevoie si acest site de unul licentiat.
am vazut cum s-a scos si andreea din r...
cam asta e///




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !