Comentariile membrilor:

 =  "geniu pustiu"
Michel
[10.Apr.03 00:21]
"E usor a scrie versuri
cand nimic nu ai a spune"

 =  aferim
asdf
[10.Apr.03 00:27]
lol, distractive texte. intr-adevar, din cat am citit pe poezie.ro procentul de comentarii laudative il depaseste net pe al celor critice.

insa p.ro este si un experiment social, nu doar literar. poate e doar impresia mea de nou venit, insa deseori comentariile si chiar textele alese de fiecare pentru a comenta, par sa urmeze complicate reguli sociale iar mai putin canoane literare.

nu e neaparat rau, sa repet si eu celebrul citat: si de la p.ro vor iesi exact atatia poeti cati au intrat.

pe de alta parte, toata lumea ar avea de cistigat daca am manifesta putin mai multa exigenta cu textele noastre si ale altora

 =  citit, oameni buni, si minunati-va!
Hazel
[10.Apr.03 00:35]
Am ras cu lacrimi! Desi, probabil, ar fi trebuit sa folosesc doar lacrimile... Caci daca intr-adevar asa stau lucrurile in peisajul cultural romanesc, inseamna ca ceva nu-i in regula cu tara asta!

 =  de citit!!
Herra
[10.Apr.03 01:54]
Greu de citit textul acesta... Si nu din cauza ca nu ar fi fost bine scris, Doamne fereste, ci din cauza avalansei de ineptii cu care asa-zisii poeti polueaza ceea ce se numeste totusi "cultura romana". Eu am incercat sa inteleg (mare greseala!!), intai mi-a venit sa rad, apoi sa plang... Mai pe scurt, sunt in asentimentul antecomentatorilor mei.

 =  rasu-plansu
asoka
[10.Apr.03 04:54]
hahahahahaaa...bun...ce-am mai ras...
in definitiv tont e ala de cumpara asemenea carti daca le cumpara cineva...
...singura problema apare in cazul in care un astfel de scriitor ajunge mai stiu eu director de editura de revista etc. si cel mai inspaimantator critic recunoscut
:))

 =  ceai laxativ
adrian_nairda
[10.Apr.03 20:15]
Vă mulțumesc dom' doctor.
Mi-a făcut tare bine "laxativul" recomandat de dumneavoastră.

 =  Hip-hop!
lapislazuli
[10.Apr.03 21:43]
De acord cu ideile exprimate in text.

Problema e aceea de a pune o linie de demarcatie intre literatura (si critica, implicit) si kitsch.

Nu intotdeauna e insa atat de usor sa faci asta. E vorba poate in primul rand de criterii. De criteriile pe care le folosesti pentru a aprecia un text. In al doilea rand, e vorba de cultura pe care o ai (nu stiu ce alt cuvant ar fi mai potrivit in locul acestuia). In al treilea rand, de onestitatea fiecaruia.

Nu cred ca aceste volumase aruncate pe piata reprezinta un pericol. Si asa nu sunt citite de nimeni, si asa nu sunt in stare decat cel mult sa ne smulga un zambet (vezi de exemplu "Pendulul lui Foucault", al lui Eco). Fac bine orgoliului autorilor, asta e drept, dar lasa sa le faca bine...

Pericolul, daca exista vreunul, sta in aceia care au un oarecare talent, mai citesc si o carte-doua, isi pun pe ei o spoiala de informatii critice si apeleaza la limbaj pentru a epata.

Critica literara, in genere, am senzatia ca a facut cativa pasi cu spatele, s-a retras in spatele unor perdele groase si a inceput sa se autolimiteze la limbaj. Un limbaj din ce in ce mai inaccesibil in afara, si, la ora adevarului, din ce in ce mai general in aprecieri.

E oare folositor acest discurs?

O sa dau un singur exemplu, si imi pare rau ca o pot face chiar din textul de mai sus:

Elucubratia misticoida, demiurgomania, lexicul naiv-sexualist, retorica epileptoida a mortii si a disperarii sint aglutinate pretentios si incoerent in dicteul psihedelic al poemelor „damnatului“, „satanistului“ Claudiu Soare din Evul relei credinte.

Pretentios?

 =  memorie si respect
Megophiasul
[11.Apr.03 13:25]
Aceasta este critica si nu tehnica literara. Si este critica de Paul Cernat si nu tehnica literara de Radu Tudor Ciornei. Ai fi putut sa-l adaugi pe lista de autori consacrati pe domnul Paul Cernat si sa postezi acolo aceste critici. Astfel, ai fi scris si ceva date despre biografia dansului. Daca atragi atentia cuiva asupra unui lucru este bine ca si tu sa-l respecti. Mie mi-ai cenzurat textul scris de Maica Tereza pe motiv ca nu am adaugat-o la autori consacrati. Puteai macar sa-mi atragi atentia si sa lasi textul. Macar din respect fata de textul postat.
Cand iti place sa faci pe corectul si justitiarul ar trebui macar sa ai o memorie buna daca nu respect pentru sacru.

 =  Nex(t)us
lapislazuli
[11.Apr.03 13:35]
Da?

Stiam ca altii zic una si fac alta, dar nu il includeam si pe Nexus printre ei.

Daca e adevarat, e trist. Ca sunt atat de multi aceia care se ascund dupa "reguli", folosindu-le doar ca pretext. Asta zice ceva despre coloana vertebrala a fiecaruia.

Oricum, introducerea textului in felul acesta mi se pare justificata. In ambele cazuri.

De asemenea, mi se pare justificata si titulatura de "Tehnica".

 =  Fruit cake loveste din nou
Nexus
[11.Apr.03 13:38]
Mergi si fa reclamatie la Bugs Bunny.

Si daca nu iti raspunde la prima suta de procese du-te la curtea suprema la Cow and Chicken. Dupa aceea iti ramine Haga spaga, Praga si doaga. Dar la ultima nu cred ca poti sa ajungi din motive de lipsa. (Nu-iiiiiiii !!!! )

Am facut un abuz !!!!!!!!!!!
Ia-mi parchetul ! Trimite-ma in celula cu A.G.ul.

 =  Frectie
Nexus
[11.Apr.03 13:50]
Ce e trist vere lapis ?
Ca am refuzat un text de Maica Tereza care era inscris fara nici un cuvint explicativ(asa cum am facut eu ) sub numele lui Adrian Ilie ? DECI : ESTE O MARE DIFERENTA INTRE CE AM FACUT EU SI CE A FACUT EL !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Democratia are si drepturi dar mai are si indatoriri. Si sa stii ca in USA democratia se pastreaza cu forta. Ciudat dar adevarat.
Am explicat de ce am facut lucrul acesta. Chiar in debut. Insa pentru Zorro si Superman nu e de ajuns. Mego nu facuse asta in textul sau. Ai inteles ?
Cind am sa am probleme la coloana am sa imi fac o frectie. In rest nu am probleme. Si in nici intr-un caz detectabile de la distanta.
Hipermoralitatea , in general ,este simptomul unor lipsuri in alte domenii.
Iar ce am facut eu vizavi de ce reclama procesomanul sitului NU ESTE COMPARABIL. Nici ca idee nici ca intentie nici ca importanta.
Capisci ?

ma deranjeaza de acum din ce in ce mai mult tendintele de a rascoli rahatul numai de dragul de a vedea daca se poate sau nu.

Toti au avut ceva de cistigat din textul acesta.

 =  Arunc o piatra...
lapislazuli
[11.Apr.03 13:59]
Am spus: "daca e adevarat". Multumesc pentru explicatii.

Si propun intoarcerea la discutarea textului in sine.

Cati astfel de scriitorasi sunt aici pe site?

 =  neastamparatule
Megophiasul
[11.Apr.03 20:41]
Fruit Cake? Macar sunt dulce :)
Deja ai crescut in ochii mei in momentul in care ai pomenit de Bugs Bunny si Cow and Chicken. Bravo.
Parca esti un copil care a gasit borcanul cu dulceata si se crede buricul pamantului. Macar mananca dulceata pe ascuns si nu mai striga in gura mare ca tu ai si altii nu. Aude lumea si iti ia borcanul :)

 =  multi
DoDu
[11.Apr.03 14:10]
Multi

 =  e trist
Megophiasul
[11.Apr.03 20:47]
“Oamenii sunt adesea neînțelegători, iraționali și egoiști…
Iartă-i, oricum.

Dacă ești bun, oamenii te pot acuza de egoism și intenții ascunse…
Fii bun, oricum.

Dacă ai succes, poți câștiga prieteni falși și dușmani adevărați…
Caută succesul, oricum.

Dacă ești cinstit și sincer, oamenii te pot înșela…
Fii cinstit și sincer, oricum.

Ceea ce construiești in ani, alții pot dărâma intr-o zi…
Construiește, oricum.

Dacă găsești liniștea și fericirea, oamenii pot fi geloși…
Fii fericit, oricum.

Binele pe care il faci azi, oamenii il vor uita mâine…
Fă bine, oricum.

Dă-i lumii tot ce ai mai bun și poate nu va fi niciodată de ajuns…
Dă-i lumii tot ce ai mai bun, oricum.

La urma urmei este intre tine și Dumnezeu…
N-a fost niciodată între tine și ei, oricum.


Acest poem a fost scris de Maica Teresa și este gravat pe zidul casei de copii din Calcutta. "


Acesta este textul pe care l-a cenzurat Nexus.
Dupa cum se vede am precizat faptul ca textul este scris de Maica tereza.
Daca nu precizam cine a scris textul de unde ar fi stiut Nexus ca este scris de Maica Tereza ? Din « vasta » lui cultura generala ? Ce motiva ar mai fi avut sa-l cenzureze daca nu ar fi stiut ca nu este scris de mine ?

Nexus, pe langa lipsa de respect mai esti si mincinos.
Poti sa-ti ceri scuze pentru ceea ce ai spus. Spune-mi ca este vorba despre o confuzie, altfel nu vei mai valora nici cat o ceapa degerata. D.P.D.V. al moralitatii.

 =  Cenzori, Lapislazuli
Megophiasul
[11.Apr.03 20:48]
Nexus minte de ingheata apele iar atunci cand demonstrez faptul ca acesta a mintit comentariul meu este cenzurat. Frumos, domnilor cenzori, frumos.
Lapislazuli, Nexus a mintit. Eu am specificat faptul ca textul postat de mine este scris de Maica Tereza. Altfel de unde ar fi stiit Nexus ca nu este scris de mine ?
Domnilor cenzori, daca tot mi-ati cenzurat dovada aveti macar bunul simt de a cenzura si minciuna lui Nexus.

 =  mego
lapislazuli
[11.Apr.03 16:31]
Eu am apucat sa citesc acel comentariu. Pacat ca a fost cenzurat. Mi-a placut textul. Iar cenzura era cu totul nejustificata.

Dar e vorba pur si simplu de un atac asupra ta. Nu prea are ce cauta pe acest site, dar nu e primul si probabil nu va fi nici ultimul. Asta e, astia sunt oamenii de pe site, cu ei trebuie sa mergem mai departe. De parca ar fi prima data cand se fac de ras...

Iti propun sa muti discutia, daca vrei sa o continui, pe forum. Aici nu are rost.

 =  Rîsu-plînsu
dorun
[11.Apr.03 18:21]
Doctore, ce ne-ai prezentat aici este o mostră de operatie pe suflet deschis în care chirurgul taie în carne vie fără menajamente, fără anestezie, e ceva demn de plaiurile noastre istorice și sinusoidale.

 =  Ultima data
Nexus
[11.Apr.03 20:47]
Invariabil, acest Agamita Dandanache al sitului nu scapa nici un motiv de a se da in stamba. Bineinteles ca era acea precizare in text pentru ca nu stiu textele Maicii Tereza par coeur. Nici nu vreau sa le stiu. Daca nu avea acea mentiune era plagiat.
Problema e ca atunci cind vrei sa pui un text de alt autor sub numele tau faci CUM AM FACUT EU. REcte , ar fi trebuit sa rogi cenzorii sa lase textul sub numele tau. Tu nu ai facut asta. Si, in mod normal am trimis textul la autori consacrati.
Un alt lucru simptomatic este natura celor doua texte. Nu neg invataturile Maicii Tereza. Or fi bune. Dar aici vreau sa facem poezie . NU morala. Am mai purtat un razboi cu un moralist (sau mai multi).
Ilie Adrian pe poezie.ro nu vrea poezie. El vrea doar sa isi arate valoarea sa umana , morala, etc etc etc.
Eu vreau doar poezie. De aceea critica lui Paul Cernat era mult mai importanta decit vorbele Maicii Tereza. Care ar fi putut intra ca text de Ilie Adrian daca acest individ ne-ar fi cerut-o.
Dar nu a facut-o considerind ca are dreptul acesta by default. Ei bine nu il avea.
Cu toate ca functia de cenzor imi permitea sa postez textul acesta ca editorial nu am facut-o. Ba chiar am mai dat si o mica nota explicativa.
Va intreb : oare ce mai vreti de la mine ?
Va spun iar ca m-am saturat pina peste cap de acest individ maniacal, cu tendinte egocentrice , total neinteresat de poezie.
Nu eu l-am cenzurat ci un alt cenzor agasat de individ. Satul si el de imensa capacitate alchimica a ipochimenului care are tendinta sa transforme in rahat cam tot ce atinge.

Iar tu Lapis ,gindeste-te bine inainte sa oftezi cu privire la calitatea noastra umana. Noi astia rai tinem si aparam situl asta. Nu uita.

 =  parerea omerului
omer
[11.Apr.03 21:21]
E bine ca ati pus pana la urma comentariul cenzurat al lui mego. Asa se vede ca Nexus are dreptate. El a pus acest text de Paul Cernat pentru ca stia ca la el o sa fie si citit. Asta i-a cerut si lui Mego, nu o precizare a autorului, ci o motivare a postarii altundeva decat era normal.
Dar nici atitudinea lui Nexus in privinta lui MEgo nu e de laudat. Sunt oameni care inteleg mai greu, eu inclus. Cu cei ca noi ar trebui sa fiti mai indulgenti. Sa nu va apuce imediat mistoul si oftica. Uneori conflictele astea de pe sit se nasc artificial. Pentru ca suntem prea banuitori si pentru ca nu avem rabdare cu ceilalti, poate aflati pe alta lungime de unda intr-un moment dat.
Cat despre textul lui Paul Cernat, inca o dovada de critica fara substanta. Ba chiar rauvoitoare. Si nutrita din senzationalul negarii si betiei de cuvinte.
Cine citeste randurile lui ar putea crede ca cenaclul de la MI, Amurg sentimental ar fi o idiotenie de la un cap la altul, ceea ce nu este.
Ba chiar criticul ne prezinta un poet bun drept prost si citeaza si niste versuri, care, cum se face adesea sunt cele mai proaste pe care le-a gasit domnia sa pe diagonala. Totusi ele sunt bune. Si asa ajungem la concluzia ca probabil Claudiu Soare e un poet genial si criticul un urechist.

 =  turnul Babel
Oriana
[12.Apr.03 18:55]
Quot capita, tot sensus! (câte capete, atâtea păreri - Terențiu)
Universul literelor e precum turnul Babel. Spectrul de genuri e amplu pe orizontală, scara de valori e nelimitată pe verticală, prin ele afinitățile elective se desfășoară în spirală de la tăceri nescrise până la literatura de calitate. Expresia artistică e generoasă. Oferă de toate pentru toți în toate ipostazele ei. Numai loc nu vrem să ne găsim în turnul toleranței...

 =  In nemernicia modestiei mele !!!
DianaMorgenstern
[12.Apr.03 21:54]
Sunt de acord cu Oriana:cuvintul magic e toleranta!
Si ...fara polemica nu se naste progresul !:)
Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !