Comentariile membrilor:

+ "totdeauna m-am întâmplat aproape"
Ela Victoria Luca
[04.Oct.06 20:46]
nu știu de ce văd aici o versiune a principiului dominoului. e o versiune sumbră, de parcă piesele din interior cad pe rând, și nici nu mai contează care din ele e prima, care începe lanțul căderilor. scriam nu demult cum moartea are un destin mai de plâns, fiindcă atunci când ea îi va lua pe toți, nu va rămâne nimeni să o îngroape și să o plângă. aici, fac un pas altfel: un bolero spre viață, fiindcă, știi, Mihai, Poezia, ca și Lumina, nu se pot stinge, nu se pot îngropa, nu se pot duce. Și e bine ceea ce faci, câtă vreme lași în urmă și fire de poesis autentic, și înțelepciune, și Întâmplare Sacră. Semnul meu de lumină pentru o poezie-dezvăluire a sorții celui ce nu-și află începutul.

Ela

 =  pt. editori
Cristian Munteanu
[04.Oct.06 22:13]
de ce a fost recomandată această poezie?

 =  s-ar merita o discutie
Andu Moldovean
[05.Oct.06 01:00]
...vis-a-vis de "recomandarea" acestui poem, si asta nu pentruca nu ar fi un poem valoros, iar "actul" recomandarii unui poem pe poezie.ro un act discretionar al unui (unei) editor (editoare). Eu vreau sa ma refer la un alt aspect si anume la acela al "actului reflex" de a semnala atentiei generale aproape orice poem semnat Mihai Leoveanu. Eu cred ca Mihai Leoveanu se recomanda singur pe site pentru o lectura pe cat de asidua, pe atat de aprofundata iar in acest context, zic eu, orice act de "atragere a atentiei" asupra sa este futil, de fapt, mai degraba redundant. Desigur, eu vreau sa-i multumesc pe aceasta cale lui Mihai ca inca ne ofera spre lectura textele sale pe acest site si mi s-ar parea indecent sa ne trezim in postura de a ne da cu parerea aiurea asupra acestora pe la subiecte fierbinti & such. Si spun asta asa, ca un fel de raspuns la intrebarea lui perseu, desi cel mai bine ar fi fost sa nu fi aparut deloc o astfel de situatie.
Parerea mea,
Bobadil.

 =  .
Ela Victoria Luca
[05.Oct.06 01:17]
trecerea mea pe această pagină a fost : un comentariu și o stea aurie.
recomandarea a fost din partea altui editor, fiind considerat un text demn de prima pagină a site-ului.
e tot ce am a spune apropo de discuția de mai sus.

 =  recomandare
emilian valeriu pal
[05.Oct.06 10:07]
Am recomandat acest text, pentru ca:
1. Dincolo de constructia aparent intortocheata, poemul dovedeste o luciditate a sfirsitului care nu e de fapt decit inceputul.
2 Autorul a reusit, cel putin pentru mine, sa transmita, prin textul acesta, un mesaj care a rezonat cu structura mea, iar poezia inseamna in mare parte si mesaj.
3 Din punctul meu de vedere este un text valoros pe care am considerat ca trebuie sa-l supun atentiei si altor cititori.
4. In opinia mea constructia e buna, dovedeste(nu mai trebuie s-o spun), o mina sigura, o conceptie clara despre poezie si despre ceea ce inseamna pt autor.
5. Din punctul meu de vedere, textul sta bine si la atmosfera, aproape simt sau imi place sa cred ca simt starea in care autorul a framintat fiece cuvint pentru a-i da o forma, forma care se potriveste sufletului cel mai bine.
6. Legatura reusita intre mesaj si forma lui.
7. Coerenta, fara insa a fi explicativ.
Astea sint numai citeva dintre motivele, bineinteles, cit de cit obiective care, in opinia mea, recomanda acest acest text. Motivele subiective nu le aduc in discutie de si as putea spune ca m-a impresionat viziunea autorului despre neinceputul din oameni.

Cristian Munteanu, sper ca, intr-o mica masura, am raspuns la intrebarea ta. Daca nu esti de aceeasi parere, poti sa ti-o sustii cu argumente literare, pentru ca, presupun ca pentru fiecare autor orice parere conteaza.

Bobadil, sper ca te-au satisfacut si pe tine explicatiile de mai sus,sau ma rog, incercarile mele. Cu o singura completare: nu exista gesturi reflexe pentru mine. Conteaza mai putin numele unui autor si mai mult textul. Atit.

 =  m-am dumirit
Cristian Munteanu
[06.Oct.06 15:07]
Emilian Valeriu Pal, o sa ma fac ca n-am observat cum tu imi ceri mie argumente literare, dar pe ale tale uitasi sa le scrii. s-o luam babeste.

1. sunt cel putin patru sute de poeme pe agonia care au aceasta caracteristica. da, se poate spune ca e rotund poemul, ca are ascunsa o finalitate in scarpinarea de dupa ureche
2. nu comentez. pe langa faptul ca parca a scris un copil de 10 ani, e mult prea subiectiv. rezonasi cu el, foarte bine. cu cate alte rezonezi pe zi?
3. iarasi te dai dupa cires. ce inseamna text valoros din punctul tau de vedere?
4. ei bine, constructia nu e buna. versurile sunt prea explicite, lungi, ca o tusa trasa prea mult pe o panza. iar "am fost trezit in forfota" ce e? mana sigura? sau umplutura? prea explicit, prea coelholian, lin ca leneveala unei pisici. dar nu puternic, fie si in plan secund.
5. da, aici suntem, in mare parte de acord. starea de "cautat", de construit, se simte, transpira. ceea ce, dupa mine, nu-i neaparat ceva bun. pentru ca ies si chestii ca "nici n-ar fi putut pricepe dacă fac bine sau rău". sa fim colocviali, dar pana unde?
6. forma da senzatia unei resemnari, unei blazarii in ritm de mozart. mesajul, daca intelesei eu bine, e mai degraba unul de rasculare, de revolta, de luare de la capat.
7. hai ca ma dadusi pe spate. nu e explicativ? asta cum iti pare "abia visând abia ținându-mi capul sau abia ațipit pe o masă/am fost trezit în forfotă bruscat/păi noi muncim tu pe unde te-ntâmpli?" demna de firul ariadnei?

p.s. mentionez ca n-am vrut sa fiu prea acid la adresa textului lui Mihai Leoveanu pentru ca nu detin toate modurile exacte de a privi poezia. eram curios sa vad resorturile editorului care l-a recomandat. atat. ii multumesc lui Mihai Leoveanu, cat si lui Emilian Valeriu Pal pentru rabdare. sa ne traim ani multi fericiti!

 =  mult zgomot...
Daniela Șontică
[05.Oct.06 18:52]
...pentru mai nimic. retorica multa pentru cuvinte...ce din coada dau sa sune si se termina pentru a nu incepe niciodata. Ludic ratat.

 =  ce se întâmplă după comentarii negative ?
Cosmin Saveanu
[06.Oct.06 09:50]
Am ajuns recent pe acest sit admirabil. Succesul sitului se datorează autorilor dar și muncii editorilor. Cred că textul ar trebui reevaluat de editori și steluța eventual îndepărtată. Se citește greu și, pentru mine, nu e o poezie. N-am vrut să fac un efort pentru a-l înțelege; când facem eforturi citind o un text pe post de poezie, textul pierde automat statutul literar.

 =  .
Alexandru Dan-Alexandru
[07.Oct.06 10:41]
"a intampla", cu toate variatiile lui e un cliseu, poate inca nestors de tot gustul sau si poate de aceea se intampla bine in rama textului tau

,

 =  dileme
george vasilievici
[08.Oct.06 04:08]
eu nu am inteles nimic. poate sunt prost. pana la ultima strofa nu am inteles nimic. la ultima strofa:
"mă întreb ce mai e de trăit și n-am început ce mai e de ridicat de coborât
de ascuns și de dat la iveală și cine mă va îngropa
doar pentru a începe"

respectiv asta, am inteles așa:

de ce se intreabă poetul ce mai e de trait cand el nu a inceput asta și asta sa urce și să coboare? pai a urca nu ține de a trăi? de fapt întrebarea e stupidă. oricat de mult ar vrea el s-o dea la intors dupa aia prin nu stiu ce zvârcoliri poetice răsuflate , premisa de la care pleacă este tâmpă. poetul dă dovată de retardare. nu a aparut inca poezia bruta ca si curent sau concept cu toate ca ea exista in sinea ei. cand spun poezia bruta ma refer la ce spunea dubuffet referitor la arta bruta. cautati si voi pe internet. si chiar de ar fi apărut acest poem nu s-ar incadra. care este subiectul? cu cine dialoghează, la cine se raportează, unde este poezia. pe cine înfrumusețează?

 =  emilian valeriu pal
george vasilievici
[08.Oct.06 04:20]
pai tocmai finalul îl condamna la moarte altfel ar fi luat pe viata.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !