Comentariile membrilor:

 =  .
Paul Bogdan
[08.Sep.06 06:35]
Paul Bogdan, preot, București

 =  Semnez
Florin Hălălău
[08.Sep.06 06:45]
Florin Hălălău, inginer, București

 =  adeziuni
Paul Bogdan
[08.Sep.06 06:49]
Am trimis mail domnului Mircea Stănescu cu rugămintea de a reactualiza lista semnatarilor atașând adeziunile noastre la "Apel".

 =  semnez
silvia caloianu
[08.Sep.06 07:09]
Silvia Caloianu, producator tv, Chisinau

 =  semnez
Aurel Pop
[08.Sep.06 07:41]
Aurel Pop, istoric, Satu Mare.

P.S. Materialul trebuie postat la "Subiecte ferbinți"

+ semnez, psiholog Dan Carlea, Bucuresti
Dan Cârlea
[08.Sep.06 07:45]
Sustin total ideea punerii in drepturi a lui Paul Goma si, desi sunt de parere ca toata aceasta chestiune cu deconspirarea fostei politii politice (aiurea se spune “a securitatii”, fiindca nimeni nu ii va deconspira pe spioni si contraspioni si nu ar fi normal ) este o masacarada romaneasca, vin cu un argument de bun simt :

daca fostului general de securitate Ion Mihai Pacepa i se dau bunurile inapoi, desi nu stiu de unde avea domnia sa la data fugii din Romania tablouri de valoare, bijuterii si sume foarte importante de bani (dar e greu sa rezisti “rugamintilor” venite pe filiera americana, este ? ) atunci la un simbol al anticomunismului cum trebuie sa ne raportam?

Probabil tot cu spatele, cum face romanul cu valorile tarii lui, ( a se vedea cazul Constantin Brancusi, s-a rugat omul ala de comunisti sa lase Romaniei atelierul din Paris, dar nu aveam noi de asa ceva ).

Fiindca am spus la inceput ca mi se pare mascarada aceasta operatiune cu deconspirarea fostei politii politice, si treburile ca lumea nu se fac pe jumatate, adica nu poti fi nedrept in miez si drept la periferie ( adica sa facem dreptate si lumina numai in niste cazuri) ma simt dator cu niste explicatii :

1) operatiunea a inceput cu hei-rup-ul nostru specific, la foarte scurt timp de la vizita in SUA a Presedinteleui Basescu si in apropierea datei speratei aderari la UE ( daca ar fi inceput imediat dupa alegeri as fi crezut, poate, mai usor in bunele intentii ale clasei politice)

2) focalizerea operatiunii este total in discordanta cu intentiile declarate de promotorii ei
( de curatare morala a societii romanesti ) si anume pe ultima veriga a lantului raului, pe simplii informatori ( puneti dvs. ghilimelele ) si nu pe capetenii, pe eminentele cenusii care erau la varful PCR, atat la centru cat si in teritoriu si care dadeau ordine generarilor de securitate si nici pe cei care activau in cadrul Securitatii Statului ( in directiile care se ocupau cu politia politica) si care acum sunt niste batranei simpatici si onorabili, multi dintre ei locuitori ai unor vile si posesori ai unor pensii babane


In legatura cu cazul Paul Goma, repunerea in drepturi ar trebui sa se faca intr-o maniera legala, care sa ii cuprinda pe toti cei aflati in situatia lui, deci printr-un proiect de lege prin care statul roman sa recunoasca deschis ca s-au facut nedreptati infioratoare, care ar trebui, in masura posibilitatilor reale, indreptate.

DAn


 =  erata
Dan Cârlea
[08.Sep.06 07:51]
a se vedea cazul Constantin Brancusi, s-a rugat omul ala de comunisti sa lase Romaniei atelierul din Paris, dar nu aveam noi NEVOIE de asa ceva

 =  semnez...Elena Toma, consilier și redactor OTV, Buc
Elena Toma
[08.Sep.06 08:11]
sunt alături de colegi, sustin total ideea punerii in drepturi a lui Paul Goma. Doamne ajută!

 =  semnez
Ioana Bogdan
[08.Sep.06 10:58]

Ioana Bogdan, profesor, București

 =  semnez
Diana Iepure
[08.Sep.06 11:44]
Diana Hălălău, muzeograf, București

 =  da, semnez
Ela Victoria Luca
[08.Sep.06 11:49]
Daniela Luca, psihoterapeut-psihanalist, Bucuresti

 =  semnez
andreea iancu
[08.Sep.06 12:00]
da, semnez, Andreea Iancu, studenta, Paris

 =  semnez
enache ionut laurentiu
[08.Sep.06 12:07]
enache ionut, student filosofie, Iasi

+ semnez
Marina Samoila
[08.Sep.06 12:25]
Marina Samoila, economist, Bucuresti

si multumesc domnului Mircea Stanescu si lui Paul Bogdan pentru ocazia pe care ne-au dat-o de a participa la incercarea "spalarii" unei rusini care ar trebui sa ne impovareze pe toti romanii

 =  semnez
Liviu Nanu
[08.Sep.06 12:25]
Liviu Nanu, profesor, Roșiorii de Vede

 =  semnez si eu
emilian valeriu pal
[08.Sep.06 12:32]
Emilian Valeriu Pal, jurist, Roman.

 =  shit happens
Andu Moldovean
[08.Sep.06 13:13]
Eu, ca un fricos, astept sa semneze Zabet mai intai. Daca dup-aia il convingem si pe Sorin Rosca Stanescu, treaba e ca si facuta
Neicanimeni.

 =  semnez, dar...
serban georgescu
[08.Sep.06 13:17]
semnez si eu
Serban Georgescu, calator, dar...

Dar, oameni buni, adevarul istoric, nu e Adevarul. Veniti-va in fire. Adevarul "istoric" il scriu si l-au scris dintotdeauna in lumea moderna, puternicii zilei. Tot ceea ce se scrie in istorie tine de Politica nu de Adevar. Istoricii sunt servitorii politicienilor. Adevarul l-ar fi putut scrie filozofii, dar in lumea contemporana nu mai exista filozofi in adevaratul sens al cuvantului, adica de cenzor al Politicului. Al Politicului zic, nu al unui partid sau altul. Uitati-va la Andrei Plesu. Ce fel de filozof autentic ar putea sa accepte un post de ministru intr-un guvern oarecare? Si apoi urmariti ideile pe care Plesu si Liiceanu le folosesc in discursurile despre Securitate. Ei nu ating probleme fundamentale de Morala, ci isi dau cu parerea care a fost mai vinovat sau mai putin vinovat, adica folosesc limbaj politic, nu filozofic, moral. Astfel, ei nu fac decat jocul Politicii. Filozofii ar trebui sa se ingrijeasca de Morala nu de Politica. Filozoful trebuie sa mearga la esenta, sa urle pe toate canalele TV despre nesimtirea romaneasca, despre gunoaiele aruncate prin paduri si pe lacuri si abia apoi, mult mai tarziu despre Politica si "binefacerile" ei asupra cetateanului, asupra sufletului individual adica.

Traim un cosmar moral nemaintalnit si este pur si simplu o naivitate sa faci apeluri sentimentale catre Stat, catre institutiile lui, cand acest Stat, aceste institutii sunt ele in sine putrede, obsedate de Putere, de violenta. Niciodata ceea ce este cladit pe violenta (ma refer chiar si la revolutia din decembrie - uciderea lui Ceausescu, incalcarea principiului crestin al non-reactiunii draga Paul, al acelui "intinde si obrazul celalalt") nu va fi durabil. Nimic nu poate fi recladit "temeinic" atata vreme cat adevarul Politic, adevarul "istoric", cum spuneti voi, cum spui tu Paul, va fi confundat cu Adevarul.

La ce buna o deconspirare a Securitatii acum, dupa 16 ani de agonie? De ce sa nu ii deconspiram mai degraba pe cei care au reusit sa intarzie in asemenea hal aceasta deconspirare, incat acum nu mai are absolut nici o semnificatie, decat cea de spectacol de televiziune, de Talk Show? Unde sunt ei si pe ce plaje jubileaza acum? Cum putem fi atat de prosti?

Cat despre cei care au avut curajul sa protesteze pe vremea comunismului, tot respectul pentru ei, dar in conditiile in care asemenea acte de curaj se petrec in mijlocul unui popor de imbecili, fara coloana vertebrala, gata sa sarute mana oricui tine bine biciul in mana, un popor dă jmegheri, care umple de gunoaie nu numai padurile si malurile marii ci si scena politica aleasa "democratic", astfel de gesturi nu au nici un efect social binefacator. Democratia nu e buna la nimic atata vreme cat prostii sunt majoritari. Cazuri ca cel al lui Paul Goma cel mult creaza niste legende, mai mult sau mai putin meritate, pun in evidenta niste eroi (care fie vorba intre noi, daca ar avea tot bunul simt pe care si-l revendica ar intelege toate lucrurile astea si ar incerca sa fie cat mai discreti) dar nimic mai mult.

Stii de unde provine raul draga Paul? De la faptul ca oamenii nu-si mai vad de treaba, de menirea lor. Politicianul se crede filozof, filozoful politician, preotul revolutionar, soferul antrenor de fotbal si gigi becali ingerul luminii.

Iti spun cu mana pe inima Paul, salveaza-ti sufletul. Salveaza-te pe tine, ca sa-i poti salva pe altii.
Nu te grabi sa actionezi, pentru ca risti sa te murdaresti fara folos. Repet, traim un cosmar moral nemaintalnit si nu sta in puterea noastra sa-l risipim, decat daca ne vedem fiecare de treaba lui. Raul e prea mare si prea profund ca sa fie abordat frontal si imediat.

Cu stima

 =  da
Adrian Firica
[08.Sep.06 13:41]
da,
... trecând cu vederea peste "rătăcirile" lui.
iert, dar nu uit ...!

 =  ma scuzati
Dmitri Miticov
[08.Sep.06 14:09]
cine este paul goma?

 =  semnez
RA
[08.Sep.06 14:14]
Ruse Andrei, Desk Researcher MediaPRO, Bucuresti

 =  semnez
Dana Banu
[08.Sep.06 14:17]
Dana Banu, cetățean român(încă)

 =  da, semnez
Alex Radu
[08.Sep.06 14:57]
Alexandru-Ioan Radu, elev (Colegiul Național "Octavian Goga"), Sibiu

 =  semnez
Iulia Pomaga
[08.Sep.06 15:59]
Iulia Pomagă, studentă

 =  semnez +p.s
Jigaranu Adrian
[08.Sep.06 16:17]
adrian jigaranu, student, iasi

p.s - daca as fi Paul Goma as refuza cetatenia romana.

 =  semnez
Dana Mușat
[08.Sep.06 16:29]
Dana Mușat, student, Constanța

dar și eu aș refuza cetățenia română

 =  Semnez
razvan ducan
[08.Sep.06 16:35]
SEMNEZ
Răzvan Ducan, scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor din România; redactor șef adjunct la revista "Ambasador" Tg. Mureș; etc.

 =  si eu
Daniel Cristea
[08.Sep.06 16:49]
daca Regele Mihai a fost repus in unele drepturi...ba chiar a reprimit castelul Pelles..Paul Goma este de mii de ori mai indreptatit de a intra in drepturile de cetatean roman.
Afost o parere de la un umil om.

 =  semnez
nica mădălina
[08.Sep.06 18:00]
si eu,
Madalina Nica, asistent universitar, Craiova
as mai adauga doar ca sper ca repunerea in drepturi "cetatenesti" sa reprezinte un suport potrivit al conditiei de om, pe care, iata, nici macar totalitarismul nu a putut-o priva de demnitate, in ciuda...

 =  Da, semnez
Erika Eugenia Keller
[08.Sep.06 18:15]
Erika Keller, asistent social al Arh. Craiovei

 =  semnez
Uln Aron Alex
[08.Sep.06 18:48]


Uln Aron Alex, programator, Dublin

+ patimile dupa pitesti
zabet mihai
[08.Sep.06 18:56]
"Paul Goma nu a inventat inchisoarea de la Pitesti.
El n-a trebuit sa-si imagineze cele ce s-au petrecut acolo
aceste lucruri s-au petrecut.

Paul Goma primul disident roman, initiator al unei miscari pentru drepturile omului, traind azi in exil, aduce marturie cu talentul scriitorului care daruieste naratiunii un suflu tragic, cu convingerea omului care refuza profanarea fiintei umane." Lucian Guissard La Croix 30 ian 1982

Semnez:
Zabet Mihai - inginer, Bucuresti, 8 sept 2006

 =  semnătură
Paul Bogdan
[08.Sep.06 19:57]
La cerere pe ym.

George Damian, ziarist, București

*.*aita_73 (08.09.2006 16:47:53): trece-ma si pe mine la semnaturile pentru goma, rogu-te

George Damian, ziarist, Bucuresti

 =  semnez
Maria Tirenescu
[08.Sep.06 21:01]
Maria Tirenescu, profesoară, Cugir

 =  semnez
Nicolae Tudor
[09.Sep.06 02:09]
Nicolae Tudor, nu stiu prea clar ce sunt, dar precis sunt din Buzau

 =  Cine, cum, ce ?
Eugen Galateanu
[09.Sep.06 02:09]
Fraților și surorilor, cu riscul de a fi Gică Contra, vreau să atrag atenția că încă este în vigoare o lege referitoare la foștii deținuți politici, persecutați în timpul fostului regim, etc., etc. Dl.Goma se încadrează pur și simplu în acea lege. Restul e tăcere- și poate o omagiere a activității literare a domniei sale de către colegii scriitori - dacă doriți, evident, se poate face un astfel de apel la care aș semna și eu dar nu (numai) pentru dl.Goma. Au existat- și poate că încă mai există- numeroși scriitori demni, reprezentanți ai exilului. Și ei merită exact aceleași onoruri care i se cuvin lui Goma.

 =  Semnez
mardale stefan
[09.Sep.06 02:09]
Stefan Mardale, muzicant

 =  semnez
Daniel Gherasim
[09.Sep.06 02:09]
Daniel Gherasim, elev ( Liceul teoretic "Nicolae Balcescu") Cluj-Napoca

 =  Semnez
Ileana Jacola
[09.Sep.06 10:52]
Ileana Jacola, studenta, Bucuresti

 =  semnez si eu
Darie Ducan
[09.Sep.06 11:33]
pentru intoarcerea lui Paul Goma acasa și pentru întoarcerea măcar in spirit a marilor români din Paris, care au dat culturii române o genială prospețime și un impuls nou, esențial pentru ce suntem noi azi.

--------
Darie Ducan

 =  semnez
Ioan Ivașcu
[09.Sep.06 11:35]
Ioan Ivascu, profesor, Moisei,Maramures

 =  semnez
Alice Drogoreanu
[09.Sep.06 12:19]
Alice Drogoreanu, free lancer,Ploiești

 =  semnez
Andreea Oprea
[09.Sep.06 13:43]
Andreea Oprea, cetatean roman, Targoviste

 =  Da,semnez
Denis Beckert
[09.Sep.06 14:17]
Denis Beckert, profesor,Montauban,Franța.

 =  si eu
Adina Tuca
[10.Dec.18 14:27]
Țucă Maria Adriana,elevă(C.N.L. Zinca Golescu),Pitești

 =  Semnez
Adrian Munteanu
[09.Sep.06 17:05]
Adrian Munteanu, redactor, Societatea Romana de Radiodifuziune.
Pentru nevoia de a rămâne oameni.

 =  nuntaș
florian stoian -silișteanu
[10.Sep.06 14:25]
Florian Stoian Silișteanu - poet

 =  Să oferim valorilor, locul cuvenit
Cazac Lucian
[10.Sep.06 16:52]
Semnez
De ce ne-ar fi frică de reminescențe ale trecutului? Acestea vor ființa cât îi leatul pe pământ. Nu ne obligă nimeni să fim conservatori, așa că aspirăm la evoluție. Dacă se poate vorbi de o doză de conservatorism, atunci aceea trebuie orientată spre păstrarea valorilor naționale:umane, spirituale și materiale.

Lucian Cazac - muncitor în domeniul: mobilă
- muzician diletant

+ A semna presupune a ierta! Deci îl iert !
Bianca Marcovici
[10.Sep.06 18:01]

Scriitorul Paul Goma îmi folosește numele în fel de fel de comploturi literare și antisemite, confuzia cu Bianca Balotă, etc. Cred că a venit timpul să i se spună că, atacul său la persoana mea, fără nici o acoperire literară sau dovezi, nu mă supără de fel. Dimpotrivă, îi mulțumesc pentru publicitate...

 =  !
Lidia Barsan
[10.Sep.06 18:16]
Ludmila Birsan, studenta, Iasi.

 =  ...
Mihai Tița
[10.Sep.06 19:54]
tita mihai, student, bucuresti

 =  Da, adică da, dacă-mi spune cineva...
Eugen Galateanu
[10.Sep.06 23:32]
Așa cum am mai arătat, acest apel este un nonsens. El cere- ce ? O statuie pentru Goma ? O piață publică, o stradă, un scuar pentru Goma ? Salariul președintelui pe 50 de ani pentru Goma ? Ce solicită acest apel ? Ca toată elita pe care a porcărit-o- de la Liiceanu și până la Manolescu să-și facă harakiri ? Ce solicită acest apel ? Explicați-mi și mie, fraților, că sunt mai greu de cap...

 =  subscriu
Tudor Giugariu
[11.Sep.06 13:45]

Tudor Giugariu, jurist, Bucuresti

 =  .
Maria Gold
[12.Sep.06 15:09]
Maria Daian Gold, jurist, Dallas, Texas, USA

 =  semnez
Motoc Lavinia
[12.Sep.06 20:14]
Lavinia Motoc, profesor, UK

 =  semnez
Alexandru Crsitian Surcel, Bucuresti, avocat.

 =  semnez și eu
Daniel Puia-Dumitrescu
[13.Sep.06 16:16]
Daniel Puia-Dumitrescu, profesor, Brasov.

 =  !
Sonea Roxana Crina
[13.Sep.06 21:19]
Roxana Sonea, studenta, Tg-Mureș

 =  subsemnez acestui apel
Adina Ungur
[13.Sep.06 22:21]
13 sept. 2006

În speranța întoarcerii spre ceea ce ar trebui să însemne "normalitate" sau a deplinei repuneri în drepturile de cetățean român, ce necesită a fi acordate scriitorului Paul Goma și familiei sale, subsemnez acestui apel.Adina Ungur,
Cluj-Napoca


 =  exemplu
serban georgescu
[14.Sep.06 15:41]
o stire rompres difuzata astazi ne informeaza ca astazi (sic) Parlamentul Romaniei a analizat 40 de proiecte legislative. Toate bune si frumoase dar atentie la urmare: parlamentarii nu au dat vot final la nici unul din aceste acte normative pentru ca (nu fac misto, e motivatia oficiala) pentru ca aceasta procedura (votul final carevasazica) este prevazuta numai pentru ziua de marti a saptamanii!!!! Alesii poporului sunt atenti cu timpul lor extrem de pretios. De ce ne prefacem cu totii ca nu simtim mirosul de rahat? De ce vorbim savant despre lucruri care nu ne privesc?

Care stat, care institutii, care partide, care eroi, care dizidenti? Si pentru ce?

 =  semnez
Dan Waniek
[14.Sep.06 23:13]
Dan Waniek, medic, Paris

 =  link către lista semnatarilor
Paul Bogdan
[15.Sep.06 15:56]
Am modificat textul. Aveți la început lista semnatarilor. Folosiți acel link pentru a deschide lista

 =  semnez
mircea lacatus
[15.Sep.06 16:15]
mircea lacatus,sculptor,viena

ps. de ce se teme serban georgescu ?
(un jurnalist bun ar avea un subiect interesant de cerecetat)

 =  pardon
mircea lacatus
[15.Sep.06 16:16]
cercetat
evident

 =  erata
mircea lacatus
[16.Sep.06 17:19]
nu serban georgescu
ci eugen galateanu
imi cer scuze

 =  alt exemplu
serban georgescu
[22.Sep.06 12:17]
Paul, tu stiai ca, la cererea Uniunii Europene (adica a "baietilor buni" ai Politicii) incepand cu 15 septembrie 2007, toate, dar absolut toate apelurile de telefon mobil si chiar sms-urile vor fi inregistrate, intr-o imensa baza de date? Si asta de ce crezi? Pentru "lupta impotriva terorismului".

http://www.jurnalul.ro/articol_62351/toate_apelurile_vor_fi_inregistrate.html

Tie ti se pare ca oamenii de la Bruxelles care judeca astfel sau George Bush (care recent a mai primit un premiu international pentru Prostie) sunt mai intregi la minte si la suflet decat comunistii care l-au exilat pe Goma?

Nu draga Paul. Sunt exact aceiasi. Doar ca sunt un pic mai parfumati.

Eu iti urez mult succes in lupta ta politica dar iti spun ca iti pierzi timpul si, in plus, murdaresti ideea de Poezie pe care acest site incearca sa o promoveze. Sau cel putin intentioneaza sa o promoveze. Baga bine de seama cu care jumatate a fiintei tale actionezi si in beneficiul cui.


 =  îmi retrag semnătura de pe acest Apel!
Bianca Marcovici
[10.Dec.18 14:27]
Apel pentru repunerea lui Paul Goma si a familiei sale în
drepturile de cetateni români
Ecou: Parere personală:
sa se ducă să depunădosarul la Ambasada Romana din Franța )și fratele meu a făcut-o locuiește la Paris, a obținut deja și pensia).Actele necesare sunt
cele care au nevoie absolut orice om care vrea sa devina cetatean
roman chiar dacă nu are nici un act doveditor, cum ar fi cel de naștere se solicită, doar atît...nici eu nu-l am.actele de notariat nu mai sunt de mult valabile.pentru orcine! Așa am facut-o și eu prin Ambasada Română din Tel Aviv.A durat
puțin:mai intii actul de naștere au fost reânnoit, numai pe baza de o
chitanță și o cerere scrisă de mână!!!pentru care am plătit 100 de dolari incluzând și cel de casatorie.Mai
apoi, dupa câteva luni am primt toate celelalte drepturi , fară nici o problemă. Nimeni nu-ți va aduce pașaportul la usa.Asta e clar, trebuie oleacă de mișcare pentru toată familia și separat fiecare!
ps. ramân la parerea mea și numele meu folosit în biografia autorului e
și rămâne fără acoperire literară.Pur și simplu o confuzie între mine
și Bianca Balota sau INTENȚIONATÃ . Autorul ar trebui sa-și ceară scuze!

Shana Tova fiului autorului care,dupa mamă e automat EVREU !!!!
daca face \"alia\" îl salut, va căpăta Cetatenia israeliana pe aeroport,
făra nici o propagandă literară, automat pe bază de nume!
Îmi retrag semnătură de pe acest Apel!

poeta Bianca Marcovici din Haifa
cu cetățenie română și israeliană (1991)
debut literar, 1985... la "Junimea", Iași

 =  Doamnă Marcovici
Paul Bogdan
[23.Sep.06 13:20]
Stimată Doamnă, nu știu dacă fratele dumneavoastră a pierdut cetățenia română în aceleași condiții în care a pierdut cetățenia Paul Goma.
În cazul lui Goma este vorba de o "reparație morala" și dumneavoastră, desigur, ca fiică a lui Israel, vă este cunoscut foarte bine acest termen... "reparație morală", cu toate implicațiile sale.
Nu cred că semnătura dumneavoastră a fost luată în consirerație din cauza lipsei datelor solicitate. Să sperăm că nu figurați printre semnatari pentru ca inițiatorii acestui Apel să nu fie puși în situația jenantă de a da curs unui "raționament la a doua mână".

 =  si eu astept "reparatii morale"
Bianca Marcovici
[24.Sep.06 16:23]
PDF] Jurnal II Caldura MareTip de fișier: PDF/Adobe Acrobat
Ple§u, Adame§teanu, Tudoran, Liiceanu, Bianca Marcovici, Paler, Bianca Marcu-. Dumitra§cu-Balot¶, A. Cornea, Gabriel Andreescu, Gro§an, Gabriel §i Georgeta ...
paulgoma.free.fr/paulgoma_pdf/pdf/FRP_Jurnal_II_Caldura_Mare.pdf - Pagini similare
***
dupa cum se vede mai sus, luat de pe google, scriitorul Paul Goma imi foloseste in mod abuziv numele fara nici o acoperire literara.
Debut in poezie,editura "Junimea" , 1985!
Semnat,
impotriva apelului,

inginera, poet Bianca Marcovici din Haifa
pobox 3144

 =  semnătură
Paul Bogdan
[24.Sep.06 18:06]
Stimată Doamnă, ați scris în limba română. V-am înțeles de prima dată.
Am verificat. Numele dumneavoastră nu este trecut în lista semnatarilor.

 =  recitire.
serban georgescu
[26.Sep.06 15:46]
"Iată, buzele-mi sunt pecetluite,
căci nimic nu iese din gura omului
în afară de jurăminte strâmbe și minciuni.
Brațu-mi e smuls din încheietură
picioru-mi este înfundat în noroi;
ochii-mi sunt încețoșați de la obișnuința de a privi răul;
urechile-mi au asurzit auzind vărsare de sânge;
inima-mi s-a învârtoșat tot gândindu-se la rău;

căci oriunde oamenii își arată firea ființei lor
acolo-i prezent și duhul josniciei.

Întreaga mea ființă
e zdruncinată până-n temelii;
oasele-mi sunt frânte;
măruntaiele-mi se înalță ca o barcă
când suflă vijeliosul vânt de est;
inima-mi este adânc îndurerată.

În prăpădul fărădelegii lor
un vânt bun mă ridică." =  daca nu-i prea tarziu...
ciurtin octavian sergiu
[02.Oct.06 02:39]
sunt de acord cu "reparatia morala" si repunerea in drepturi a marelui dizident ceausist Paul Goma,
sunt de acord cu demersul Dlui Paul Bogdan si a susnumitilor de pe raboj
mai ales ca Dl Paul Bogdan pastoreste credinta si suntem
alesi spre a face demersuri cu ajutorul divinitatii!

ciurtin octavian economist crestin greco/catolic din blaj
Domnul fie laudat...

 =  a "elitelor" de azi care au concubinat fericite cu comunismul.
PÃCALÃ VIOREL SILVIU
[03.Oct.06 16:25]


Sunt de acord și semnez, păcat că cei mai tineri nu știu ce a reprezentat comunismul pentru scriitori. Pe lângă Paul Goma ar mai fi și Dorin Tudoran și alții care se bucură de aceeași "recunoștere" din partea poporului roman, -aici s-ar putea să grșesc- și a "elitelor" de azi care au concubinat fericite cu comunismul.

Păcală viorel Silviu, polițist-uneori mi-e rușine să o spun, profesor, român.

 =  pornind de la zero! si inca cu entuziasm: Goma ars pe rug de mine?
Bianca Marcovici
[06.Oct.06 02:46]
I V A
CULTURA - Sambata, 28 mai 2005

Paul Goma despre zonele Securitatii

Precizare in legatura cu volumul "Culoarea curcubeului - Cod "Barbosul"" - Polirom, 2005
Acest volum de marturii despre miscarea pentru drepturile omului din 1977, in Romania, a fost scris la Paris (imediat dupa ce, ajunsi in Franta, cerusem azil politic - statut cu care supravietuim si azi), in primele luni ale anului 1978, tradus in franceza sub titlul "Le Tremblement des Hommes", lansat de editura pariziana Seuil in februarie 1979, nasi fiind: Eugène Ionesco si Fernando Arrabal. Textul a fost difuzat fragmentar, in lectura autorului, prin Europa Libera, insa inainte de 1990 nu a cunoscut o editie in limba in care a fost scris: romana.

Prin 1985-86, Gabriel Liiceanu si Andrei Plesu, bursieri la Heidelberg, mi-au facut o vizita la Paris, cu care prilej au avut cuvinte bune, calde, despre carte (in traducere franceza, fireste).

In februarie 1990, Gabriel Liiceanu, proaspat director al Editurii Humanitas, mi-a solicitat "cateva titluri". Cu bucurie i-am incredintat "Gherla" si volumul despre care el avea o opinie atat de buna, "Le Tremblement...", cu titlul original in romaneste: "Culoarea curcubeului '77 - Cutremurul oamenilor".

Ambele au aparut in iunie 1990. Prima a avut si succes de vanzare, insa a doua (cu titlul "corectat"-gresit de editura: "Culorile...") a cunoscut o soarta... cumplita: dupa cateva zile a fost retrasa din librarii, depozitata, iar in 1992 trimisa la topit.

Neprimind nici un raspuns credibil din partea editorului Liiceanu, (el nega absenta din librarii a volumului, dand vina pe proasta difuzare), am publicat in 1993 (deci dupa 3 ani!), in revista "Timpul" o scrisoare in care ma plangeam de "tratamentul aplicat cartilor mele de catre editorii-prieteni" carora, la cererea-insistentele lor, le incredintasem manuscrise: Marin Sorescu - distrusese plumburile romanului "Garda inversa" cand postulase la Ministeriatul Culturii Iliesti; G. Liiceanu - retrasese-depozitase volumul de marturii "Culoarea curcubeului", fara a-l avertiza pe autor, apoi negand culturala isprava: topirea cartii.

Furios, pretinzand ca il calomniasem, Liiceanu si-a mobilizat trupa, in primul rand pe G. Adamesteanu, cu logistica revistei "22" (si ai sai fideli colaboratori, cu totii membri ai GDS); in al doilea rand, i-a castigat de partea "cauzei" sale pe Monica Lovinescu si pe Virgil Ierunca. Astfel a fost declansata prima campanie de presa furibunda - impotriva victimei: autorul cartii-marturie despre miscarea drepturilor omului din 1977 - si nu, Doamne-fereste, impotriva editorului Liiceanu, distrugator al cartii.

Am incercat - cu ajutorul tinerilor oradeni Florin Ardelean, Traian Stef, Tiberiu Ciorba, care, cu acest prilej, au inaugurat "Biblioteca Revistei Familia" - o adevarata editie in limba romana. Obiectul carte a aparut in 1993 - insa, vai, tovarasii de la centrele de distributie judeteana au refuzat-o, pentru motivul: "Am fost informati ca Paul Goma ne insulta intelectualitatea cinstita" (iar eu ma vazusem mutat cu 16 ani in urma, in februarie-martie 1977, cand cetateni-indignati obligati de securisti imi telefonau exact in aceiasi termeni. Adevarat: "dupa "revolutia brucana"" indignatii-cetateni-distribuitori-de-carte fusesera instructati de catre "intelectualii cinstiti" Liiceanu, Adamsteanu, Plesu, Monica Lovinescu...

In 1997, aceiasi fosti-prieteni au organizat a doua campanie de presa - dupa aparitia "Jurnalului I-II-III" la Nemira. Atunci Monica Lovinescu a decretat: "Imi pare rau ca l-am cunoscut pe Paul Goma". La arderea rituala pe rug au participat cu entuziasm: Pruteanu, Zaciu, Alex. Stefanescu, D.C. Mihailescu, Manolescu, Buduca, Grosan, A. Cornea, G. Andreescu, Dimisianu, Iorgulescu, Paler, Cosasu, Bianca Marcu-Dumitrescu-Balota, Bianca Marcovici, I. Simut, St. Borbély, Ioana Parvulescu...

In anul urmator, 1998, Monica Lovinescu a emis ukazul: "Goma este contestat" - iar Goma a fost... ingropat. Cu tot cu cartile sale: "Culoarea curcubeului" a avut tot timpul sa fie uitat(a).

In vara anului 2004, Dan Petrescu m-a recomandat Editurii Polirom pentru "cateva reeditari". In octombrie (2004) a aparut o noua editie a volumului "Din calidor". Am propus - "a doua editie adevarata" a marturiei "Culoarea curcubeului", augumentata cu (sub denumirea "Cod "Barbosul"") o suma de documente din dosarele de Securitate.

Surpriza, in ianuarie 2005: la corectura am constatat absenta "Introducerii": scurta istorie a volumului de marturii despre 1977. Am trimis-o iar. Mi s-a raspuns ca paginarea a fost facuta, nu mai poate fi re-facuta - sa dau Bunul de Tipar.

Am dat Bunul de Tipar, gandindu-ma ca, chiar fara explicarea-istoriei-volumului, se va rupe blestemul editorial al "Culorii...".

Volumul a aparut - decapitat. O stiam. Am mai descoperit ca din notita bibliografica (redactata de editura) lipseau atat data scrierii cartii, cat si titlurile si datele aparitiilor in franceza si in neerlandeza...

Dezastrul mi s-a aratat abia cand au aparut in presa intaiele dari de seama: autorii lor credeau ca este vorba de o "noua carte"; ca ar fi "tot un jurnal", iar scriitorul Cristian Teodorescu a gasit ca "Goma este un scriitor al turnatorilor" - de ce?, fiindca nu consimte sa incerce a-i deconspira pe informatori. Adevarat, insa un adevar incomplet (de mirare ca nu a fost perceput de un prozator - sau nu este C. Teodorescu un prozator, doar autor de carti?): Goma ii considera pe securisti adevaratii vinovati, iar pentru ca a scris o carte despre Pitesti stie: nefericitii, inainte de a deveni calai ai propriilor frati, fusesera victime - chiar martiri.

Am avut nevoie de ani lungi ca sa inteleg "motivul" pentru care Liiceanu, in panica (cine il va fi speriat: Brucan? Petre Roman, "mostenitorul" Editurii Politice? Gelu Voican, Magureanu - cu care tocmai legase tovarasie, organizand la sediul GDS o intalnire cu... victimele Doina Cornea, G. Andreescu, Filipescu? - si daca s-a straduit, dar a reusit sa se sperie singur?) - a retras cartea din librarii, apoi a topit-o:

- "Culoarea curcubeului '77" era/este, nu o carte oarecare (aici nefiind vorba de "valoarea estetica" a ei), ci o oglinda pusa dinaintea contemporanilor mei din 1977: a "factorilor politico-politienesti": Ceausescu, Plesita, Burtica, Coman, Dobrescu, Brad, Popescu-Dumnezeu, a "factorilor culturalicesti": Vasile Nicolescu, Ghise, Gafita, Dodu Balan, Rapeanu, Romul Munteanu, Titus Popovici, Eugen Barbu, D.R. Popescu, Virgil Teodorescu, Ivascu, Ivasiuc, Paunescu, V.C. Tudor, Sararu si alte lepre literaturnice;

- volumul de marturii "Culoarea curcubeului '77" era/s-a vadit a fi in 1990 oglinda nemiloasa (precum realitatea-asa-cum-este-ea, vorba realism-socialismului) pusa in fata contemporanilor mei din 1990, in care riscau sa se vada - mai grav: sa fie vazuti de catre... masele largi de cititori - noii-rai: colegii, prietenii, "anticomunistii-la-bucatarie" -"scriitorii rezistenti prin cultura", impostorii culturali si morali ca insusi Liiceanu...

"Culoarea curcubeului '77" a fost interzisa in Romania post-revolutionarnica - nu de cenzura unui stat totalitar, nu de cenzori analfabeti, ci de insisi scriitorii, colegii mei - fratii mei, mioriticii, aceia care, daca nu te omoara, sigur te vand...

Cine mai are indoieli in privinta moralitatii scriitorului roman, sa priveasca la spectacolul jalnic, pornografic, abject al... descoperirii (dupa 15 ani!) ca presedintele Uniunii a fost/este turnator - si nu dintre nefericitii fosti detinuti, torturati-santajati-obligati "sa raporteze", ci vigilenti-de-profesie ca acest tipic activist comunist: Uricaru. Stranie, uluitoare, intristatoare este nu "descoperirea" vanzatorului, ci... discutiile despre... totusi-calitatile tovarasului, care "a fost un bun manager" (apud Breban) - si, la urma urmelor, nu a facut el cine stie ce crima, uite, si Céline a fost alungat din literatura franceza, o vreme (ne explica tot Breban, cel care insa nu stie: Céline a fost condamnat pentru tradare-de-patrie, pe cand Uricaru este acuzat de vindere-de-frate - nuanta...).

Asadar, putinii cititori care vor lua in maini volumul "Culoarea curcubeului - Cod "Barbosul"" sa afle: prima parte este zona... vizibila a Securitatii, scrisa in 1978 la Paris, aparuta in franceza in 1979 - in romaneste singura varianta onesta integrala fiind cea de la "Familia", Oradea, din 1993; a doua parte ("Cod "Barbosul"") reprezinta subterana Securitatii intrevazuta prin cele cateva sute de pagini din dosarele mele de Securitate.

Multumiri ziarului "Ziua" pentru gazduirea acestei explicatii - de care m-as fi lipsit bucuros, daca...


Paul GOMA
P.S. Pentru "supliment de informatii", pe Internet: [email protected]

Titlul apartine redactiei

****************

De unde si pana unde "ardere pe rug"?
Numele meu si al Biancai Balota sunt alaturate, nici macar nu e o Confuzie.Autorul are nevoie neaparat de un "tzap ispasitor"? Nu-mi vine sa cred ca-mi foloseste numele in felulasta! Am emigrat la 13 septembrie 1991 in Israel.Cine a mai avut timp de Europa Libera si de altele, cu doi copii inainte de armata , cu o mama bolnava de anorexis si o soacra bolnava de cancer, noi fara servicii pornind de la zero, deci?
poeta Bianca Marcovici
din Haifa

 =  semnez
dumitru cioaca-genuneanu
[06.Oct.06 03:02]
Dumitru Cioaca, inginer, Cupertino, California SUA

 =  Doamnă Marcovici
Paul Bogdan
[06.Oct.06 07:22]
Doamnă Marcovici, aceasta este lista semnatarilor http://www.gopetition.com/online/9607.html
După cum observați, numele dumneavoastră nu se regăsește în lista semnatarilor.
Dacă aș fi în locul dumneavoastră l-aș contacta pe Paul Goma.

 =  semnez
Rusu Cristina
[07.Oct.06 02:20]
Cristina Rusu, consilier, Iasi

 =  semnez
Valeriu Dandes Ganea
[07.Oct.06 07:32]
Valeriu Dandeș Ganea - asistent tehnic Roma

 =  semnez
ștefan ciobanu
[07.Oct.06 23:29]
Ștefan Ciobanu referent ins București România
Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !