Comentariile membrilor:

 =  un com
Monica Manolachi
[10.Dec.18 14:27]
Din punct de vedere al nostalgiei față de cât de minunat era Bucureștiul acum 20-30 de ani, sunt cât pe ce să înclin în a fi de acord că „mizeria si decadenta actuala sunt percepute cu amar si durere”. Părerea mea este că într-o mică parte s-a trecut însă peste atitudinea pesimistă din ultimii ani și încet-încet se mai schimbă câte ceva. Dar cred că nu e nevoie doar să schimbi, ci și să păstrezi. Dacă vorbim și numai de ambalajul aruncat pe jos din mers sau pe fereastra automobilului, putem spune că este încă un sport național, care, ce e mai rău, s-a extins și în zone unde ai aștepta să fie curat, așa încât găsești pe munte peturi și alte ambalaje, chiar și pe drumuri nemarcate. Nici nu vreau să mă gândesc ce denotă asta.

Întâmplarea face să-l fi cunoscut personal pe D-l Cioroianu și să observ că, odată transformat, a adoptat acel complex de superioritate păcătos. Cine știe ce motive are. Că unii se simt periferici în raport cu occidentul este boală generală, mai ales la nivel așa-zis înalt. Mie mi se pare chiar vetust să ai un astfel de sentiment în era rizomatică a internetului când centrul lumii poate fi și în mijlocul oceanului și după ce s-au scris atâtea studii despre punerea în valoare a marginalității și unde, tocmai în occident. Probabil că trebuie să mai treacă ceva timp.

Cât despre țigani, nu o dată am trecut prin Ferentari și prin Rahova. Pe jos. Printre blocuri fără uși, fără ferestre, pe alei din piatră de râu întinse bătrânește printre case construite acum cel puțin cincizeci de ani, gata să cadă pe locatari. Am intrat și în acele bodegi întunecoase de la colț de stradă, în fapt niște gherete cu miros de tutun românesc și lichior de mâna a zecea. M-am dus special să văd cum e. De notat că în ziua de azi țiganii nu prea mai vând semințe – pentru asta există mărci specializate –, ci tot felul de alte lucruri, de la pixuri și haine ieftine până la vagoane cu cărbuni, de la muzică, sex, arme și droguri până la cărți, softuri și dispozitive de ultimă oră. În plus, ca o consecință a procesului de asimilare început în epoca lui Ceașcă, în prezent există tendința de manifestare a specificului acestei comunități. Este primul an când se dă admitere la limbi străine, la Universitatea București, și se poate alege ca prima limbă de studiu limba romani, ceea ce cred că spune ceva. Dar subiectul este mult mai complex și dacă unii dintre cei ce se consideră români evită anumite pante alunecoase, vor sfârși prin a fi numiți fără deosebire țigani de către occidentali, lucru deja întâmplat. De ce când nu suportăm periferia, trebuie să găsim pe cineva să ne înlocuiască în a o străbate și, de fapt, a o locui ? Probabil că sălbăticia nu e ușor de suportat. Preferăm să ne considerăm puri, iubitori fără a dovedi concret. În plus, deși nu ne place să recunoaștem, ar fi de ajuns să privești la teve într-o singură seară sau să te uiți atent la cei din jur pentru a observa că tenul are adesea o nuanță mai închisă. De bine, de rău, după mine nu cred că este însă asta o problemă. De fapt, a recunoaște sau nu că aparții unei comunități, a păstra sau nu o serie de obiceiuri și a dori sau nu evoluție, schimb cultural și nu numai sunt lucruri mai importante. A scuipa înseamnă azi dispreț, o formă primară de manifestare a dezacordului, dar mai demult însemna materie, lucru pe care nu poți să-l înghiți, care cade cam greu la stomac pentru că nu îți place. Citesc acum despre festivalul de film de la San Sebastian din Țara Bascilor, unde tema este cea a emigranților. Părerea mea e că de la occidentali avem încă de învățat în privința deschiderii față de cel diferit, străinul, la fel cum și ei au de învățat de la noi, în privința proceselor de asimilare socială.

Am simțit și eu provincializarea capitalei. “Provincie” înseamnă la origine “înainte de a fi cucerit” și întreb un provincial supărat : vrei să fii cucerit ? Aș putea spune că sunt parțial una dintre provinciale, pentru că fizic ne-am mutat aici de când eram foarte mică. Chiar mă gândeam acum vreo câteva săptămâni la numărul drumurilor făcute cu trenul sau cu mașina până la rudele noastre în fiecare an. Zeci ? Sute ? Prea puțină importanță am dat separării dintre provincie și capitală, poate din cauza atâtor drumuri. Distincție fizică există, dar nu separare, deoarece contactele dintre oameni nu pot fi negate. De fapt, orașele sunt niște spații care fără locuitori nu ar însemna mai nimic.

 =  in trecere (si) prin Bucuresti
Florina Daniela Bordieanu
[14.Aug.06 09:36]
nu, nu sunt bucuresteanca
da, sunt moldoveanca si iubesc Copoul.
in trecere, uneori, prin Bucuresti, alteori prin Constanta, alteori prin Iasi.
Ba chiar si prin Bacau trec uneori.

citindu-te, fara alte comentarii, respectandu-ti punctul de vedere usor idilic dar probabil justificat de distante.

 =  monica, florina,
Florin Ostrov
[14.Aug.06 10:56]
Va multumesc mai intai pentru parcurgerea cu ochi limpezi a lecturii. Un atare text putea sa fie lesne manipulat si sa se descopere "segregari" si alte cele. Nu e desigur cazul. Am rude si prin Moldova sau Ardeal, imi sunt dragi Iasul si Brasovul, iar pe bucovineni in particular ii gasesc ca poate cei mai harnici si deschisi din tara. Nu sunt nici genul "io bucaresti, tu provincia", iar de aroganta aceea "tipic de capitala" cred ca m-a lecuit statul printre straini. M-am referit desigur doar la acele cazuri specifice si oarecum deplasate. De Cioroianu abia acum am citit si ma intreb daca mai vede cineva lipsa de logica a comparatiei din citat (daca gresesc, mea culpa).

E-adevarat ca de la caini si aurolaci, cu cativa ani buni in urma, n-am mai fost prin tara. Si multumesc Monicai pentru punerea la zi. Ai atins atatea puncte interesante. Daca si etnografii nostri s-ar apleca la fel pe problemele si cauzele reale ale evolutiei si transformarii populatiei, am avea imagini mai exacte cu ce se intampla.

Cu siguranta sunt nostalgic si idilic prin amintiri, Florina. Ca toti din afara, nu de Bucuresti am fugit, ci de situatia din tara. Imaginile minerilor cu batele prin Universitatii nu se uita usor.

Multumiri inca o data, mai ales ca textul a fost destul de lung si ati gasit rabdarea sa-l parcurgeti. Si sa-mi lasati un cuvant.

 =  scrisoarea unui venetic
Horia Patrascu
[14.Aug.06 13:03]
As schimba acel : lasati-i pe bucuresteni sa se bucure de Bucuresti, nu de alta dar imi amintesc de o tampenie auzita in copilarie de la tusica Vali: la Pitesti poti sa te pitesti, la Bucuresti nu poti sa te bucuresti.
Si cred ca avea dreptate, desi ceea ce scrieti mai sus vrea sa contrazica acest punct de vedere, la Bucuresti si de Bucuresti nu prea te poti bucura, cel putin acum, fie ca esti bucurestean sadea, fie ca faci parte din hoardele navalitoare. Orasul acesta, dupa cum prea bine stiti, a fost impus drept capitala de catre turci, pentru a nu avea nici un fel de aparare naturala (dealuri, munti) si este imposibil sa nu trasmita permanent, prin simpla sa asezare, prin peisajul pe care-l ofera clipa de clipa, ceva ce tine de umilinta noastra istorica, de infrangerile noastre, de micimea noastra. Ca Cismigiul este parcul primelor dumneavoastra saruturi este mai putin important in discutia de fata: probabil ca la fel de frumos ii pare un w.c. public celui care s-a sarutat prima oara acolo.
Am fost in Ardeal: mi-e greu s-o spun / fata de Bucuresti, fata de Muntenia in general pare, este o alta tara. Acolo, in Sibiu, de pilda, as fi fost oricand mandru ca sunt roman. Numai ca nu prea ma simteam roman, nu eram la largul meu, cand mai scapam o injuratura starneam un ecou prelung in acea tacere a politetii, a bunei-cuviinte, a bunei-cresteri, a zambetului dezinteresat.
Gasiti asa ceva in Bucuresti? Daca amintiti de Universitate, amintiti si de secretarele de la facultatile bucurestene, de tonul lor rastit, de sicitrul lor vesnic, mostenit din generatie in generatie. Amintiti si de felul in care esti privit la restaurantele bucurestene de catre ospatari ca si cand ai manca gratis acolo. Amintiti de felul in care esti mereu pandit, jupuit, smenarit din toate partile. Sunt prejudecati toate acestea?
Respect copilaria si tineretea pe care vi le-ati petrecut in Bucuresti, iar cei care scuipa pe Bucuresti nu scuipa pe ele, ci pe lucrurile relatate.
Va iubiti orasul, dar l-ati parasit. Niste amarati de mineri au fost de ajuns sa va faca sa plecati, sa va vindecati de iubirea si de nostalgiile legate de el. Iertati-ma, dar nu cred in iubirea celui care "lasa". Cand cu adevarat iubesti ceva, ramai langa obiectul iubit, il aperi, lupti pentru el, suferi din cauza lui, incerci sa-i fie bine. Un provincial care vine in Bucuresti si, scuipandu-l, nu pleaca in strainataturi, unde sigur ca i-ar fi mai bine, iubeste mai mult Bucurestiul decat o faceti dumneavoastra.
Inca un lucru. Ma mira ca nu amintiti aici buba de care sufera mentalul romanesc: aceea care transforma un singur loc (si ce mai loc) intr-unul privilegiat, Capitala, aruncandu-le pe celelalte la lada de gunoi a tarii (provincia). Nu e normal ca aici sa fie concentrata toata viata culturala, toti "marii" oameni, toate evenimentele importante, toate teatrele si toate cinematografele, iar in rest sa ramana praful de pe toba. N-o sa va vina sa credeti, domnule Ostrov, exista orase (si nu putine, si nu neimportante) care nu mai au un singur cinematograf, iar ale caror biblioteci publice atarna de un fir de ata. Ar trebui sa militati pentru altceva, domnule Ostrov, in loc sa dati curs lacrimilor nostalgice: pentru "federalizarea" Romaniei, pentru transformarea fiecarei regiuni intr-un centru (dupa modelul nemtesc). Numai asa se mai poate dezvolta aceasta tara pe care o iubim cu totii atat de mult!
P.S.
V-a scris un provincial, un venetic.

 =  erata
Horia Patrascu
[14.Aug.06 13:05]
in loc de "sa nu transmita" a se citi "sa ne transmita"

 =  venetic, dar "scuipi" bine ;)
Florin Ostrov
[14.Aug.06 15:00]
mai horia, tu o-ncepusei asa bine, ca_corectia aia o s-o fac, punctu-i valid. da' pe urma ce-ti veni? ca de mult n-am mai ras asa la unul ce se discrediteaza singur ;))) ah m-am prins: ai Bucuresti la resedinta, dar ti-am vazut studiile din …Iasi!
tu comentariul meu anterior l-ai citit? ca ma scuteste de raspuns la multe din devierile tale. ca vrei sa muti capitala la Iasi ;) e ok cu mine, ia-o frate. ca tu te-oi fi sarutat prin wc-uri, nu cismigiu, e iar chestie rusinica rusinica pe care nu tre s-o stie tot poporul. aia cu nu te simteai roman ca nu puteai sa injuri la sibiu in gura mare e tare, mai ai d-astea? :))))
si ce-au… secretarele cu ce-am scris eu?!!
de ce-am fugit eu si alte cateva milioane? pai de-alde d-astia ca tine. servesti argumentul salamului cu soia. daca nu erau milioanele astea de "fugiti", parinti ca ai mei si-ai altora ar fi murit de foame cand moldova in special l-a tot ales pe iliescu (bucurestiul nu). fa o contabilitate cu cate sute de milioane de $ au intrat in tara de la munca noastra in toti anii acestia. da, n-am putut sa-i hranim pe toti. si nici statuie n-o sa cerem vreodata, dar macar mai incetati cu sorcoveli de genul asta, asa ridicole.
mai horia, ia citeste tu TOT interviul acela al lui Cioroianu, ca afirma ca tocmai in provincie se concentreaza acum cultura ceea. Iar Iasul tau o avea de mult, frate. Sa-ti amintesc de Eminescu, de Putna, de toate manastirile pictate de sute de ani, ce s-au pastrat in timp si ca v-a ferit domnul de "capitala la Iasi", ti-o zic eu. ai tu impresia c-am "militat" pe undeva sa se pastreze bucurestiul mare si tare, centrul-centrului, buricul pamantului? :)))
hai c-ai fost simpatic, mi-ai adus QEDul cand nu ma asteptam. dupa finalul in tromba mai lipseau aplauzele. clap clap clap :)

 =  parere de provincial inca de la dacii liberi
Anghel Pop
[14.Aug.06 14:59]
Nu trebuie sa scuipam noi, provincialii, pe Bucuresti, ca e deja plin de scuipati peste tot.
Am fost in toamna prin Amarastiul nostru fascinant ca sa-l descopar la pas de plimbare, cu Hanul lui Manuc, cu casele in stil brancovenesc din Cartierul Cotroceni, cu biserica Stavropoleos, cu Curtea Domneasca, si atatea altele.

M-au lovit in moalele sufletului reclamele gigantice atarnand pe blocuri intregi, pancartele colosale care deformeaza est-etica unui Mic Paris revolut: Coca-Cola, Nike, Orange peste tot. Nu provincialii au facut asta, ci chiar bucurestenii.

Am fost prin capitalele Europei, m-am patruns de farmecul Parisului toamna, de lumina Madridului vara, in cocheta Roma, in veselul Amsterdam, in bonomul Brusselles, in greoiul Berlin, in fermecatoarea Viena, in pitorescul Zurich, dar nicaieri nu am vazut mai mult prost gust si mai multa nepasare pentru prezentarea vizuala a unui capitale europene ca in Bucurestiul nostru iubit.

Gunoaie, reclame mutiland fatade de blocuri, case de epoca lasate in paragina, blocuri cenusii de la poluare nerenovate in centrul istoric, strazi in reparatie la care 10 muncitori priveau cum unul sapa, un veritabil camp de balarii vis-a-vis de Casa Poporului, taximetristi care te umfla la pret daca se prind ca nu esti din Capitala, injuraturi si ochi incruntati care au ceva cu tine desi nu i-ai vazut niciodata, etc, etc, etc.

Aveti cumva impresia ca hoarde barbare de provinciali vin sa scuipe si sa arunce gunoaie in Capitala, si daca le-ati interzice sa intre in Bucuresti acesta ar deveni ca prin farmec curat? Sunteti naiv.

Credeti ca provincialii numai asta au in cap? Din contra, abia asteptam sa ne terminam treburile ca sa scapam de acolo. Va zic sincer ca noi, astia din nord, mai degraba ne ducem sa ne plimbam prin curata Budapesta, care e la cateva ore de mers, si in care nici macar ferocii unguri nu se uita urat la tine precum bucurestenii. In a carei centru istoric, splendid conservat, te simti chiar bine.

Stiti care este impresia ardelenilor despre Bucuresti? Ca ne hapaieste fondurile la buget si ne da inapoi cu taraita. Din punctul asta de vedere, chiar dorim descentralizare. Asta ca sa nu zic de romanii ardeleni carora le e atat de lehamite de Bucuresti, ca vorbesc chiar de separare si CAPITALA LOR CLUJ.

Iar daca va pasa de Bucuresti si doriti curatenie si ordine, nu aruncand mata moarta in ograda provincialilor veti reusi sa schimbati ceva. Fratele meu avea 16 ani cand a fost in Brasov si a vazut ca e curat, si a realizat ca asta e din cauza ca acolo sunt cosuri de gunoi peste tot, nu numai in centru.

A scris un articol in ziarul local prin care semnala problema opiniei publice, Primaria s-a autosesizat si a montat cosuri de gunoi, care, culmea, se si golesc regulat.
Azi cand vin brasovenii se mira de cat de curat e orasul nostru. Si, in general, daca locuitorii orasului nostru au o nemultumire scriu mici articole in ziarele locale, iar Primaria incearca sa o rezolve. E o minima implicare a fiecaruia.

Imi imaginez ca intr-o metropola monstruos de mare ca Bucurestiul e nevoie de mult mai mult decat de un articol in ziare. E nevoie probabil de implicarea cetatenilor, de fundatii civice, de programe in care bucurestenii sa contribuie la infrumusetarea urbei si la presarea autoritatilor.

Va dau un exemplu: tinerii din Fundatia Rotary din Targu Mures au curatat imprejurimile orasului de PET-uri si gunoaie, si cand au vazut ca actiunea nu da roade au montat cosuri de gunoi pe care le golesc regulat. Acum zona este curata, si organizeaza acolo anual regulat un festival de 5 zile foarte bine pus la punct.

Deci se poate, nu trebuie sa asteptam sa faca autoritatile ceea ce nu prea vor sa faca, nici sa facem provincia un urias ghetto ca ne retragem in elistista Capitala.

Daca sunteti plecat din tara, puteti strange fonduri acolo si sa organizati o fundatie in Bucuresti, cu tineri voluntari care sa vina cu idei, timp si energie pentru intrarea Bucurestiului in randul capitalelor europene cu adevarat, si nu numai pe harta.

Dar a te plange patetic pe net ca provincialii sunt de vina pentru degradarea Bucurestiului e penibil si jignitor.
E ca si cum se plang unii francezi ca strainii sunt de vina pentru lipsurile lor.
La urma urmei, ai orasul asa cum ti-l faci.
Pana atunci Capitala culturala, artistica si europeana a ardelenilor ramane Clujul. In care chiar te simti ca la Paris.

 =  erata la aberatiile lui horia
Florin Ostrov
[14.Aug.06 14:59]
vad ca nici cu "lasati-i pe bucuresteni sa se bucure de Bucuresti" n-ai fost cinstit, ca nu-mi apare nicidecum asa o formulare in text. pana la urma ai batut campii pe toata raza :))) frumoasa diversiunea, esti si platit?

 =  subliniere cu italice la aberația aberării humanum est
Alina Livia Lazăr
[14.Aug.06 15:10]
Eu mi-am pus recent ochelari și, cu ocazia asta, par și mai inteligentă, și mai sexy. Iată, acestea sunt cuvintele tale:

"lasati-ne rogu-va si pe noi, bucurestenii care ne-am trait o viata acolo, sa ne bucuram de intimitatea pe care orasul acela in care s-a dat acum iama a stabilit-o cu noi altadata"

 =  no, amu!
Anghel Pop
[14.Aug.06 15:15]
Te citez: "Asa cum ieseanul isi iubeste Copoul oriunde s-ar duce, ardeleanul cetatile medievale ale Sibiului, constanteanul linistea marii cand nu e plina de turisti, lasati-ne rogu-va si pe noi, bucurestenii care ne-am trait o viata acolo, sa ne bucuram de intimitatea pe care orasul acela in care s-a dat acum iama a stabilit-o cu noi altadata."
Cui te adresezi? Nu provincialilor in numele bucurestenilor?
Ce sa inteleg din logica ta? Te contrazici?
Cand a fost vorba de descentralizarea Ardealului acum cativa ani, cu Gherman, au sarit bucurestenii si i-au acuzat pe ardeleni ca o duc mai bine si ca sunt egoisti, ca nu sunt patrioti, etc. Deci banii ardelenilor sunt buni, numai ardelenii sa nu ne impanzeasca Bucurestiul nostru drag, ca ne strica intimitatea si nu mai putem scrie poezii. Asta suna a discriminare.
Sa va lasam in pace orasul, nu?
:)
Oricum noi mergem la Cluj, ca e mai linistit si mai pitoresc, bre.

 =  brrr
Andu Moldovean
[14.Aug.06 15:28]
ce de etichete! bre, voi nu aveti altceva mai bun de facut? v-a imbolnavit chat-ul de tot... huo!
(glumesc, desigur)
Bobadil.
P.S. Pai ce e fratilor "Bucurestiul" asta? Iar incepem cu generalizarile? Muncitorii, taranii, intelectualii, barbatii, femeile, copiii, oltenii, moldovenii, ardelenii, bucurestenii... come on kids! Stati linistiti la locurili voastre :-))

 =  feeria Giulestiului
Horia Patrascu
[14.Aug.06 15:39]
Domnule Ostrov,

Raspunsul dumneavoastra la comentariul meu dovedeste cu varf si indesat ca sunteti si ati ramas "bucurestean", dar numai in sensul de care va temeti cel mai tare. Felul in care il tututiti, impertinent, pe un om care va vorbeste respectuos, la persoana a doua plural, dispretul si aroganta pe care le afisati fata de cel care a indraznit sa aiba o alta parere (mai lipsea sa imi spuneti, asa cum fac soferii de taximetre cu cei care-i supara: "moldovene"), acel "frate", definitoriu pentru o anumita categorie, ca sa zic asa, socio-intelectuala, nu mai au nevoie de nici un comentariu.
Alina Livia Lazar v-a citat exact pasajul cu bucuria bucurestenilor, asa ca nu mai revin.
Inteleg din cele scrise ca faceti parte dintre aceia plecati in strainatate pe seama carora se pune inforirea economiei nationale din ultima vreme, asa numitii "capsunari". Nu va iluzionati prea tare, domnule Ostrov. Poate ca v-ati hranit parintii cu banii castigati pe-acolo, cu mari umilinte, dar pe mine n-ati facut-o, iata nici macar spiritualiceste vorbind, pentru ca dialogul cu domnia voastra mai degraba ma secatuieste decat ma imbogateste.
Domnule Ostrov, folosirea pluralului de politete nu inseamna numai respect, ci, mai cu seama in cazul meu fata de dumneavoastra, mentinerea unei distante aseptice. Se pare ca nu e suficienta aceasta masura de protectie, astfel incat voi radicaliza masurile preventive prin a nu ma mai apropia de acum inainte de pagina domniei voastre.
Pastrati-va aplauzele pentru primul meci al Rapidului care, cel mai probabil, va va evoca dulcea feerie a Giulestiului.

 =  adunarea pe enclave.
dan mihuț
[14.Aug.06 20:15]
măi, ce dihonie acilea! ia să faceți, dragi concetățeni, enclave. e mai bine așa. florin, ție de la nume ți se trage. ostrov. păi, dacă vrei ostrovul tău în care să te bucurești... cumpără o insulă pe dunăre, prin deltă, prin pacific... bucurește-te și tu cum poți. că provincialii nu vor pleca din ostrovul tău niciodată. așa că nu mai fi nostalgic.

 =  jigareala Bucurestiului
mardale stefan
[14.Aug.06 20:28]
Un basarabean patriot venit in Bucuresti spunea cu naduf ca el se astepta la altceva.Ce-l deranja cel mai tare e ca nu prea ii deosebesti pe tigani de romani.
E o prostie sa spui ca jigareala Bucurestiului a inceput dupa 89.A inceput sa se observe serios dileala cam odata cu daramarea centrului.Cine avea ochi probabil ca a observat si mai inainte.

 =  multumesc de confirmarea celor scrise ;)
Florin Ostrov
[14.Aug.06 20:55]
Cum scriam, banuiam ca textul va fi manipulat, chiar daca am delimitat foarte precis la ce fel de oameni ma refer. Iar "provincia" n-a fost niciunde folosit peiorativ, vedeti si precizarile Monicai, ci pentru a arata UNA din cauzele schimbarilor (naiv e cel ce-o neaga total). Daca provincialilor nu le convine termenul, faceti apel la DOOM sa-l elimine din dictionare. Extinderile pe care le-ati manifestat destui pe-aici (descentralizarea Ardealului, ciuda ca Bucurestiu-i capitala etc) sunt paralele cu subiectul meu si nu ma amestec. Traiti cat vreti cu patimile acestea aberante-n suflet unii impotriva altora, pentru mine sunt doar manifestari de cloaca (un regional sa aiba pica pe alt regional)

Cum bine zici, Andu, nici eu nu-nteleg generalizarile decat prin manifestare de balcanism. Etichetare e si-n citatul lui Cioroianu (bucuresteni cu "complexe de superioritate") si nu termenii m-au deranjat, ba chiar am adaugat ca recunosc aroganta in genere a bucurestenilor. Horia, de ce te superi daca ti se spune "moldovene"? raspunde-le si tu cu "bucurestene", sa-i …insulti la fel ;) Sa fie moldoveanul din tine mai putin mandru de originea lui? :O

Alina, multumesc pentru pasaj, care e deci corect si nu suna nicicum ca "bucurestenii se bucura de Bucuresti". Pot sa ma bucur si-n Bucura, iar cacofoniile din mintea unora ma fac sa cred ca nu mai au ce paie-n ochi sa gaseasca (poate dioptriile nu-s la zi)

Anghel, tu ai citit poate doar titlul, ca si eu am deplans decaderea Bucurestiului. E bine c-ai amintit de "micul Paris" de altadata. Eu n-am mers nici pana acolo, m-am limitat doar la perioada dinainte de 90, cand toti stiu ca era mai curat si civilizat, se putea trai si respira acolo. Daca tiganizarea Ro in ansamblu (nu doar a Bucurestiului) o vad si-o simt toti, de ce e tabu sa afirmam ca si provincializarea (in sensul venirii multora din provincie) si-a adus un aport? N-am afirmat niciunde ca nu-s si bucuresteni ce scuipa sau ca TOTI provincialii o fac, asta-i generalizare pe care vreti unii s-o scoateti cu orice pret.

Mardale, ia vezi mata in text, c-am scris mare cand a-nceput jigareala aia si cu ce. Cum stam cu prostia? ;)

Dan Mihut, ce-are …numele meu cu restul? (mai, da' a tunat si v-a adunat :))))

Cu plecatul din tara (vad ca va roade frate ca n-am mancat soia), subiectele-s mai ample si, daca vreti, va provoc altadata, cu alt text. Si nu Horia, nu-s capsunar da-i bine c-ai mentionat ca nu bat campii cu ce-am scris. Si te rog din suflet, mai treci pe-aici. Un rand de-al tau face cat trei de-ale mele, tu esti confirmarea inconfundabila a stereotipului depictat de articol.

 =  o anexa despre posibile prejudecati
Florin Ostrov
[14.Aug.06 22:29]
faceti-ma si pe mine sa inteleg. Nu stiu bucurestean sa se supere daca-l faci "bucurestean". Chiar daca i-o spui peiorativ, in sensul "arogantule", "ingamfatule". De ce se supara moldoveanul cand vreun idiot il face "moldovean", chiar daca-i vadit ca sa-l jigneasca. De m-as fi nascut in tara lui Stefan, as fi lasat pe idiot sa vorbeasca, eu stiam ca Moldova are incarcatura istorica si culturala mai mare ca a muntenilor si as fi fost MANDRU de asta. Problema rejectarii originilor e cred a celor ce se ataca, nu a altora. Fara a-i judeca pe cei ce se muta in Bucuresti, chiar daca vad de la-nceput toate gunoaiele capitalei, cred ca pe undeva mutatul are la baza rejectarea locurilor de unde vin. Caci logic respiri mai mult aer curat pe dealurile Copoului, sunt universitati bune si acolo, iar tinutul Bucovinei e mirific. Exceptand acele cazuri concrete, in care impusti doar in Bucuresti o slujba mai buna sau nu poti sa studiezi decat la o anumita facultate (deci esti pe undeva FORTAT sa pleci), sunt foarte multi care se muta din pur snobism, sa dea peste nas cu "sunt bucurestean" cand se intorc la ei in sat. Situatia aceasta nu are absolut nimic de-a face cu bucurestenii, dar ne trezim aiurea la mijloc, vorbiti de rau, cand Bucurestiul e folosit doar ca mijloc de satisfacere a unor vanitati personale. Sa nu ma trezesc iar cu remarci deplasate, n-am absolut nici un repros de adus migratiei populatiei, lucrurile acestea se petrec in occident natural, iar lumea le constata si le intelege fara atata patima. Dar tensiunea ce se simte adesea prin replicile de aici vine mult din faptul ca atatia din cei ce s-au mutat azi in Bucuresti au facut-o "for the wrong reasons". Mergeti si traiti intr-un oras DACA VA PLACE LOCUL, daca il indragiti, daca il gasiti bun sa va cresteti copiii. Nu ca sa dati peste nas celor de-acasa cu acele clisee de genul "acum sunt bucurestean". Ganditi fara patima la ce am scris, ca e o logica in toate.

ps M-a bucurat sa vad discernamantul moderatorilor in a mentine aceasta polemica in limitele acceptabilului si trecerea in OFFTOPIC a acelor comentarii (da, doua ale mele) ce puteau sa duca spre escaladari nedorite. Sincere aprecieri

 =  bucurestiul orasul nimanui, sau orasul din amintiri
stefan ovidiu
[14.Aug.06 22:54]
- exista un anumit farmec inconfundabil al bucurestiului, care nu poate fi regasit in alte regiuni ale tarii, un prieten bistritean scolit prin franta imi vorbea de "parfum bizantin"; facem foarte putin pentru ca acest farmec sa nu dispara in fiecare zi putin cate putin, cu fiecare mall nou implantat
-adevarul trist e ca bucurestenii fac foarte putin pentru orasul lor, sau mai grav nici nu au constiinta ca acest oras exista pentru ei; isi mai aduc aminte de el atunci cand exilati ii napadeste nostalgia amintirilor, si lacrimeaza in fata ilustratelor cu blocurile din obor din galeria foto

 =  stefan, ai pus bine un deget pe rana
Florin Ostrov
[14.Aug.06 23:57]
…iar eu, ca exilat evident nostalgic, te intreb concret cum poate sa ajute unul ca mine bucurestiul. chiar daca-i putin iesit din context cu subiectul, dar vad ca problema "exilatului" ii preocupa pe mai multi. iti spun cum au facut zeci poate sute de mii ca mine. la inceput ne-am pacalit cu donatii si ajutoare trecand prin "organizatii", din care marea parte au ajuns cum stii pe mana mafiilor, numai a populatiei nu. si-atunci ajungi sa nu-ti mai ajuti decat DIRECT aproapele, cand poti. adica rude si prieteni aflati la nevoie. A fost o perioada prin anii 90 cand la mia de dolari pe an a unei familii se-adauga mia sau mai mult primita de la copiii plecati. Un simplu calcul economic iti arata ca orice valuta intrata si cheltuita in tara are si-un impact pozitiv asupra economiei acelei tari. Ca omul o cheltuieste la mallul acela din bucuresti, guvernul ia taxa, comersantul poate sa supravietuiasca iar taxele luate de guvern ar trebui logic sa se traduca prin mai mult ajutor social TUTUROR (ce fac guvernantii cu banii aceia, asta o puteti controla voi acolo, nu noi). Vremurile au evoluat, iar la ora asta cu o mie de dolari (ban muncit aici) nu mai faci minuni in tara, trebuiesc mult mai multi. Iar in mitul ca romanii de peste hotare se si imbogatesc automat nu mai credeti nici voi, cei din tara. Deci si posibilitatile noastre de ajutor au scazut. Daca ne-am intoarce toti insa, acum, ne-am trage salariile din interior si-am cheltui tot in interior, deci tot mai avantajos e pentru Ro cand exilatul castiga banul la capsuni in Spania si-l cheltuieste in hotelurile romanesti pe litoral. Ce-avem nevoie e sa scapam de prejudecati si sa constatam si realitatea benefica a impactului acestor mecanisme economice simple, nu crezi?

 =  Bucurestiul meu iubiiiiit
Anghel Pop
[14.Aug.06 23:28]
Exista o confuzie in ce priveste destinatarii textului tau.
In finalul lui te adresezi provincialilor "in trecere" prin Bucuresti: "lasati-ne rogu-va si pe noi, bucurestenii [...] nu mai scuipati pe el [Bucuresti] daca va aflati pe-acolo doar IN TRECERE".

In comentarii precizezi ca de fapt te adresezi provincialilor STABILITI in Bucuresti din snobism si care sunt nemultumiti de el: .
Aici ai dreptate.

Numai ca din text se intelege ca ai ce ai cu provincialii "in trecere", adica restul celor 18 milioane de romani.

Trebuie sa fii mai clar in exprimare daca vrei sa te intelegem corect. Comunicarea e dificila. Mai ales pe net.

Si noi iubim Bucurestiul, dar uneori ne oboseste.
Alteori ne sare tandara cand ni se interzice fericirea de a intra in Micul Par(ad)is, pe motivul cretin ca suntem oricum din provincie si aglomeram metroul.

Si asta ne infurie cumplit, pentru ca noi, astia din Nordul Salbatic, inca mai ascultam romantele lui Gica Petrescu (Apollo sa-l ierte!) si oftam cand il auzim cum canta: "Fetite dulci ca-n Bucuresti tu nicaieri n-ai sa gasesti..."

 =  anghel, fii sincer :)
Florin Ostrov
[14.Aug.06 23:56]
...poate si tu ai sarit direct la final. e de-nteles, asa facem adesea cu textele mai lungi :) e greu sa specifici la fiece rand toate detaliile, sa nu fi gresit inteles. dar sunt de acord si cu tine: cind subiectul e sensibil, prudenta in exprimare trebuie inzecita
oricum, te-asigur ca nu eu sunt "dusmanul", prejudecati am putine si ma leaga prea multe de "provincie" sa fiu tampit sa generalizez peiorativ. era o cretinatate, cum spuneam, pe vremea lui Ceausescu, acea interzicere a instalarii in capitala. da-ti seama cum m-as fi simtit eu, in strainatate, sa vad ca n-am dreptul sa ma instalez in orasele mari. dar stii ca si pe-aici erau cretini care vroiau sa-i oblige pe imigranti sa se instaleze la sate? ;)




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0