Comentariile membrilor:

+ parere
Dan Carlea
[11.Aug.06 13:08]

Felix Nicolau reușește un melanj strălucitor prin realism, format din etalarea chintesenței viziunilor proprii asupra problemelor poeziei actuale –

( „Există în poezia românească actuală o teamă de simplitate. Originalitatea este de multe ori confundată cu sofisticăria” / “. Chiar fracturiștii noștri, fanatici ai autenticității, nu se pot abține de la filosofare gratuită și de la trimiterile academice.” )

și prezentarea bine susținută cu citate edificatoare , a poetei Ioana Ștefănescu-Bogdan.

Dar, Felix Nicolau nu se oprește la epiderma scrierii poetei, ci reușește o scufundare în psihologia acesteia :

“Punctul forte al acestei autoare de o feminitate atipică este limpiditatea melancolică, frustrarea sugerată printr-o nervozitate stăpânită și simplitatea transcrierii realității, rod al unui rafinament construit cu migală”

De altfel, se știe că un critic de forță este, în mod obligatoriu ( și aici evident ), și un psiholog fin, cu proprietatea palpării abisurilor sufletești și a distilării esențialului.

 =  remoulade
noemi kronstadt
[12.Aug.06 04:48]
daca-mi ingadui o observatie, as inlocui"...cand da prioritate ochiului, nu creierului.."cu "cand da prioritate perceptiei, nu memoriei....', fiindca si de vazut, tot cu creierul vedem, chiar daca ne holbam retina spre obiectul privirii
perfect de acord cu nevoia de simplitate, numai ca a ne intoarce la claritatea simplitatii presupune epuizarea resurselor intru sofisticare...de regula, cand se epuizeaza, suntem si noi epuizati si, fatalmente, obligati spre simplitate

 =  Felix
Liviu Nanu
[12.Aug.06 05:48]
Bine scris articolul, Ioana merita un astfel de studiu, poate chiar mai amplu. E o scriitoare de forță și sînt convins că ne mai rezervă surprize.

 =  intabulare critica
felix nicolau
[12.Aug.06 10:46]
domle, multam de sugestii tuturor.
noemi, ai perfecta dreptate in ce zici si nici nu stii ce bine-mi face sa ma purice cineva (la texte). am scris asa ca sa fiu mai pe intelesul meu, care-s cam verde la minte. dar asa e, vedem cu creierul, n-avem incotro. oricum lumea va baga de seama din comm-ul tau.
liviule, ce-ar fi sa concep si sa nasc un studiu vartos la operei domniei-tale?
dom carlea, mai usor cu pretaluirea, ca sperii intersectia, domle...

 =  > Felix
Ioana Bogdan
[12.Aug.06 15:23]
Are dreptate intersectia, trebuie sa-i multumesc lui Felix pentru efortul de a scrie un articol despre poezia mea si, in general, pentru toate comentariile din subsol. N-am avut ocazia s-o fac in cenaclu. Ieri mi-a placut cel mai mult, ocupam toata pagina principala.


 =  bravos natiune, halal sa-ti fie
serban georgescu
[13.Aug.06 10:24]
"Ioana Ștefănescu-Bogdan este o poetă care își revarsă feminitatea într-un mod rarisim".

Marturisesc ca am citit fraza asta de vreo 5 ori, apoi tot articolul, o data si inca o data si tot nu inteleg nimic.

Rar mi-a fost dat sa citesc ceva mai gratuit, mai fals si de o pretiozitate mai ieftina si mai lipsita de gust.

Se pare ca pupincurismul devine lege si pe site-ul asta, chiar si la cel mai inalt nivel.

Felicitari si la mai mare, dati-i inainte si in curand o sa atingeti "valoarea" maestrilor vostri.




(daca ragaielile iernii sau apropierea genunchilor la momentul deschiderii gurii sunt semne de maturitate, atunci sfatuiesc calduros pe orice copil sa se fereasca de asa o maturitate)

etc

 =  .
Costin Tănăsescu
[13.Aug.06 11:24]
sunt absolut de acord cu tine, numai că acest comentariu ar fi trebuit să se afle în cu totul altă parte. și mi-e greu să cred că tu nu știai că pupincurismul întotdeauna pornește "de sus", este tolerat, apoi încurajat, apoi ia formă și conținut de molimă. Ioana Ștefănescu Bogdan, nu numai în accepțiunea mea, este o poetă. În rest... e clar că dacă vrei să alergi pe cai mari trebuie să te "integrezi" în sistem.

 =  Șerban,
Alina Livia Lazăr
[13.Aug.06 11:38]


Eu tare nu vreau să mă maturizez, că-s așa, mai infantilă de felul meu:), dar dacă tot spui că urmărești cu atenție patologia poezistică de aici, îmi spui și mie ce boală crezi că am?!

că tratament om găsi noi apoi.

sper, adică.





 =  Serban si Costin
Ioana Bogdan
[13.Aug.06 23:12]
Sub articolul lui Felix, eu tin sa multumesc foarte mult si lui Serban si Costin care intra uneori sub poeziile mele si imi lasa cuvinte frumoase. Nici lor n-am avut ocazia sa le multumesc.


 =  nu stiu ce vreau, serios !
Enache Ionut Laurentiu
[13.Aug.06 23:37]
serban sau ai putea sa iti cumperi un bondar pe care sa il cresti in munti

sau ai putea sa bei un pahar cu apa rece si sa inchizi calculatorul

masquarade faci tu, invoci isterie in masa care se opreste in extremitatea neuronala foarte precoce de altfel.

despre poezia Ioanei toate cele bune, citesc chiar daca sunt
mai rezervat in a lasa cuvinte acolo unde n-am nimic de zis, doar de simtit.

sa fie pupincurism ?
sau semn de colegialitate ?
mai serbanut mai,
ce ti-e si cu testosteronul asta
mai ales vara

+ Înseamnă că nu suntem pierduți
Valentin Tascu
[25.Aug.06 16:17]
Cunoscându-l la Deco pe Felix Nicolau, m-am mai liniștit: iată,mi-am zis că nu e totul pierdut, mai sunt oameni pasionați de literatură și îndemnați spre spiritul critic, ba și cultivați pe deasupra. Analiza la poezia Ioanei Bogdan este fără fisură, cu intuiție critică și într-um limbaj excelent. Criticul deține toate atuurile pentru a-și argumenta opiniile, posedă clar tehnica citatului ilustratziv și nu dă greș în apreciere. Are eleganța frazei și minimul de relativitate necesar pentru a nu exagera. Tocmai de aceea la Deco i-am propus să dezbatem termenul de "juxtalism" la Agigea. În cazul în care nu voi putea veni acolo, textul există pe site-ul nostru și îi aștept opinia, cu încredere, pentru că am observat la Felix Nicolau ceea ce este mai rar azi, anume iubirea pentru fenomen și nu doar orgoliul apropierii de el. Votez cu steluță roșie.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !