Comentariile membrilor:

 =  zero
ioan albu
[26.Feb.09 04:23]
sau apropare zero este valoarea filosofica a acestui text. platitudini rituase, cunostinte pana la genunchiul broastei, limbaj imprecis. un exemplu tipic de filosofeala. un lucru interesant exista totusi in text, anume distinctia sugerata intre fapt si semnificatie. din pacate, ea apare ca o floare intre balarii, neingrijita si sufocata de ce segaseste pe alaturi. iar cu o floare...

 =  Un raspuns anume decent
cornel marginean
[27.Feb.09 19:58]
Scopul cautarii (nu cel al cercetarii) filozofice, adică al unui fel de filozofari, este cel de a intelege. Iar textul acesta, o discutie pana la urma, nu are alt scop decat a ma face sa inteleg cate ceva despre ideile ce i se pot atribui lui ,,zero,,. Este chiar un exercitiu, de a merge din aproape in aproape, pe drumul intelesului, de la ceea ce se stie de catre orisicine despre zero spre ceea ce nu se stie. ( voi introduce in text aceasta precizare)
Prin publicare, cu riscul oricaror feluri de pozitii ale cititorilor, cel ce publica are speranta intelegeri de catre cititori si apoi castigul unor idei noi, pentru a intelege el - mai mult. In acest sens, d-voastra v-ati ales cu ceva citind textul, cum singur spuneti, eu insa nu m-am ales cu nimic citind comentariul lasat.

In experienta mea, intr-un domeniu complex, am avut contacte cu foarte multi oameni. Rar am avut norocul sa intalnesc oameni dotati cu puterea reala de a intelege. Cei mai multi au pretentia aceasta nestiind macar ca ei nu inteleg.

Cu ceva m-am ales si eu totusi: sa ii apreciez mai mult pe cei ce inteleg.



 =  erata
cornel marginean
[27.Feb.09 19:59]
speranta intelegerii

 =  D-le Cornel Mărginean m-ai căutați filosofia lui zero!
Anton Vasile
[28.Feb.09 00:12]

Filozofia lui zero a fost de multă vreme abordată și rezolvată. Pentru edificarea filozofiei lui zero vă recomand pe Gottlob Frege, Bertrand Russel și îndeosebi pe romancierul CP Snow care a formulat cele trei legi ale termodinamicii. Cu aceleași bune intenții de a înțelege filosofia lui zero vă recomand pe Mihai Drăgănescu – Informația materiei.
Zero este legat nemijlocit de cele trei legi ale termodinamicii. Zero nu este ,,relația ultimă dintre imposibil și posibil'', ci este așa cum vedea Aristotel existența - act și potențialitate - o formă( o informație)care face ca lucrul să fie ceea ce este și o materie care este suportul formei (informației). Zero este starea de repaus a materiei.
Zero nu este și nu poate fi negarea existentului, cum susținea Gottlob Frege, speculând paralelismul dintre existență și număr, ci zero poate fi considerat materia fără informație și energie, materia moartă, în care efectul entropiei , conform cele de-a doua legi, s-a echilibrat cu mediul înconjurător într-un sistem, dar cu toate acestea nici un lucru nu părăsește jocul, nu devine un zero absolut, conform celei de-a treia legi a termodinamicii.
Dar nu acesta este fundamentul lui zero. Fundamentul lui Zero este starea de repaus a materiei, respectiv starea de sămânță. În sămânță programul informațional este oprit, codificat și arhivat. În stadiul de sămânță materia este fără timp și fără spațiu. Existența în sămânță este zero. Ea nu ființează , dar există ca potențialitate. În stadiul zero echivalentă stării de repaus materia se află sub efectul primei legi a termodinamicii – materia și energia este conservată. În această situație imposibilul este redus la un procent infim, nu există șanse egale pentru imposibil și posibil, un echilibru între imposibil și posibil nu există. Semințele vieții s-au dovedit a rezista în condiții extreme în Univers.
Odată programul pornit, când sămânța încolțește sau ovulul este fecundat de spermatozoid, în acel moment este generat spațiul și timpul - universul se dilată, iar timpul începe numărătoarea inversă; sistemul suferă efectele celei de-a doua legi ale termodinamicii, când entropia crește, nu te mai poți întoarce la același nivel, ci inerent atingi cele trei faze conform teoriei ondulațiunii universale a Lui Vasile Conta. Zero ar putea fi socotit starea materiei într-o gaură neagră în care spațiul este redus la dimensiunea zero, iar timpul este oprit. Sămânța și gaura neagră, prin analogie, le putem numi stări de repaus ale materiei, iar găurile negre se pot numi semințe ale Universului. Ca și în cazul seminței biologice, într-o gaură neagră materia este reciclată , întoarsă pe dos, naște universul copil , la fel cum sămânța naște plodul, o etern reîntoarcere. Zero nu poate fi negarea existenței, chiar și prin efectul catastrofal al entropiei, fiindcă nu există un zero absolut. Zero este bucla pe care o face palindromul sau cercul spiralei.


 =  Cornel
Elena Malec
[28.Feb.09 07:10]
Cred că era mai cuminte să intitulezi textul gânduri și să consemnezi aceste rânduri ca pe niște note de reflecție a ta pe marginea conceptului de 0, cu precizarea că pui pe masa discuției niște speculații literare.Atunci cititorii tăi ar fi fost avertizați că nu au de-a face cu nici o filosofie, ci doar meditația ta asupra temei.

 =  D-le Anton Vasile
cornel marginean
[28.Feb.09 20:25]
D-le Anton Vasile, va multumesc pentru comentariul pe care l-ati scris pentru acest text. Discutia despre zero este lunga si desigur interesanta.

Va urez toate cele bune. Cu prietenie.

 =  Domnule Marginean,
ioan albu
[28.Feb.09 20:28]
M-ati inteles gresit. Nu m-am ales cu nimic din textul dvs. Am gasit ca o anumita distinctie e interesanta, nu ca ar fi noua. Dumneavoastra v-ati impiedicat de ea, mai mult sau mai putin fortuit. "A intelege" are un inteles restrictiv in filosofie. Nu orice fel de a pricepe este a intelege. Exista standarde ale inteligibilitatii, iar in filosofie ele sunt destul de inalte. Din aceasta perspectiva, textul dvs, desi nu este greu de priceput, nu este inteligibil, pentru ca nu se ridica la aceste standarde.

 =  Elena
cornel marginean
[28.Feb.09 20:34]
Iti multumesc pentru bunatatea pe care ai presarat-o printre randurile comentariului tau. Filozofii sunt acei oameni buni, intelegerea ii duce la tristete si apoi la bunatate.
Spuneam ceva mai sus despre aprecierea mea pentru cei care inteleg.
Sunt intelesuri ale lui zero:) sau alte intelesuri, complicate, din tehnica sau din stiinte si mai sunt si intelesuri vii, cele ale oamenilor.

Cu admiratie pentru o Doamna si cu prietenie pentru o colega de pe poezie.ro.

 =  zephirus....
Ioan Marginean
[04.Mar.09 11:39]
Istoria si interpretarea lui "zero" se intinde pe toata durata dezvoltarii omenirii!

sunya (indienii) = sifr (arabii) = zephirus (latinii) = Zero (introdus in Europe de catre Leonardo de Pissa = Fibonacci)

Eseul cuprinde desigur un mod personal de a abordare a acestei probleme!
Este o abordare mai apropiata de o reflectare, de o meditatie!

Si la urma urmei de ce nu si-ar permite cineva sa reflecteze la un
asemenea concept si sa lanseze aici, asa cum spune si titlu, o discutie!

Fara sa-mi pun prea multe intrebari pe tema filozofiei "lui zero" am citit
eseul cu placere!
Mi se pare interesanta abordarea lui "zero" prin ideea de semnificație si
apropierea in general de sisteme si procese.

Cornele, iti doresc mai departe succes!

Ioan

 =  Ioan
cornel marginean
[08.Mar.09 12:26]
Ma bucur mult de comentariul tau. Acest text despre zero era un mic studiu pentru a continua cautarea in semnificatiile Codului liniar de ordin zero.

Se pot spune multe dar nu este aici loc , sper sa vorbim despre codul liniar atunci cand ne vom intalni.
cu drag




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !