Comentariile membrilor:

 =  Poet, Poetesă
Marina Nicolaev
[25.Jan.09 14:03]
Interesant manifest!
"Grupurile literare se fac și se desfac, dar la un moment dat poetul se poate îndepărta pe vârful picioarelor, își caută Calea sa, începe traversarea deșertului."
De acord.
Traversarea acestui deșert spre consacrare este diferită de la un gen la altul, și datorită concepțiilor, prejudecăților etc.

Îmi place încă să cred că Poezia este tabloul caligrafic, liric al Poetului sau Poetesei, Arta va fi întotdeauna miza lor.
Revin.

 =  Simone de Beauvoir
Marina Nicolaev
[25.Jan.09 15:49]
Indirect textul mi-a mai amintit de Prix "Simone de Beauvoir pour la liberté des femmes" 2009 acordat în aceste zile (informații în plus se pot găsi aici
http://www.omnigraphies.com/modules/news/article.php?storyid=740)și de atenția acordată libertății femeii moderne.
Manifestul nu este nou, ne vor mai trebui încă 20 de ani (cum spunea și Silviu Brucan...) pentru a (ne) înlătura prejudecățile și a-l aplica...

 =  Feminism,femelism
Nache Mamier Angela
[25.Jan.09 18:28]
era evident sa faci o apropiere de simone de beauvoir ,pentru care am o admiratie fireasca
adaug ca sa "ne facem placere" ceea ce spunea Gandhi între altele:"a numi femeile"sexul slab" este o difamatie;este o injustitie a barbatului fata de ea.
Daca vorbim de forta morala,femeia este cu mult superioara omului;Si daca non-violenta este legea umanitatii ,viitorul apartine femeilor.Cine poate face ajunge la inima barbatilor cu mai multa eficacitate ca femeia?
La Bruyère :Femeile sunt la extreme:ele sunt ori mai bune ori mai rele decât barbatii...

Ca si tine ma întreb care este adevarul,cine suntem si unii si altii ?
De aceea poezia e terenul unde ne reunim pe terenul acestor spinoase întrebari...

 =  observațiile feministe ale unui mascul
Victor Potra
[25.Jan.09 16:42]
Manifestul nu este nou, dar poate că acum i-a venit timpul și în România.
Creatorii bărbați se simt cumva amenințati de o astfel de abordare. Proporția pe sexe în domeniile creative se modifică lent, deocamdată încă există o preponderență masculină, evidentă la nivele de decizie.
Ceea ce este greu de înțeles și de crezut, este că nu suntem decupați, ca ființe, în feminin și masculin. Există o doză de simțire inițial duală în orice nou venit pe această lume. Apoi, educația, tradițiile, socialul, și nu în ultimul rând hormonalul, fac diferența. Referindu-mă strict la perspectiva masculină, știu sigur că există o doză de "femelism" - eu încă mă refer la feminism, în sensul pozitiv, fără negație a masculinului - în orice bărbat care și-a păstrat doza de interogare reală asupra sensului existenței. Vorbesc despre o contrabalansare a dorinței de cucerire cu cea de grijă, a afirmării personale versus compasiune, a lui a fi întru sine versus a lui a fi printru ceilalți.
E un drum lung de parcurs până la o situație echidistantă în care un bărbat să se poată declara "femelist" fără a risca oprobiul public, sau în cel mai bun caz clasarea în derizoriu. Eu mă declar fără jenă printre primii masculi creativi din România care apreciază și folosesc în mod activ feminitatea latentă din spiritul lor, dar nu mă pot declara "femelist", nu pentru protecție, ci doar pentru că am abordat o altă cale. Nici masculină, oarecum sinuoasă, dar categoric apelând la toate caracteristicile "femina" pe care le pot găsi în interior: compasiune, duioșie, completitudine, relaționare.
Vă susțin.
O observație. Simone de Beauvoir trimite la activism. Am citit suficient feminism filosofic încât să știu diferența, dar pentru mulți alții etichetele sunt importante. Atenție la poziționare (semnal inclusiv pentru doamna Marina Nicolaev).

Cu încântare pentru găsirea atâtor puncte comune,
Victor

 =  Femeie sau femelă
Nicolae Diaconescu
[25.Jan.09 20:28]
Femela are totuși ceva peiorativ. În percepția mea este persoana fără mult creier, doar țâțe și sex, asta o caracterizează. Femeia are însă toate calitățile, generozitate, sacrificiu, gingășie, intuiție, fascinație, umor, surpriză, miracol! Așadar femeia este superioară bărbatului, în orice epocă, indiferent de constrângeri, pe când femela este doar un accesoriu biologic.
În concluzie cuvăntul "femelism" nu este tocmai potrivit pentru scopul nobil de manifest literar.

 =  femela !
Nache Mamier Angela
[26.Jan.09 01:22]
stimate domn diaconescu,
dupa cum vedeti ,am pus acest document la texte"personale" ,caci e un manifest-program pe care mi l-am impus mie însami ,o traiectorie dictata de o revolta surda care a dat texte unde aspiram la aceasta "egalitate"...
dupa cum vedeti nu "biciuiesc "pe nimeni sa ma urmeze de forta,dar cred ca fiecare autor are un "crez" intim ,principii ,un mesaj...
"femelism" (e explicat în textul meu) ,eu îl traduc mai ales prin femeie,gen feminin si credeti-ma ca în versurile mele m-am grabit sa vorbesc despre nastere,despre sex,despre tot ce exista mai interesant între un barbat si o femeie care nu pot atinge extazul decât uimindu-se si respectându-se reciproc...
deci ,fiind vorba de mine ,de programul meu,termenul îl asum ,chiar daca e un pic socant,poate vulgar(primitiv as zice eu...)
eu dau femelei un sens nobil si cred ca maternitatea da o sansa în plus femeilor de a deveni inteligente ,tolerante si generoase,creative...
feministele au facut sa evolueze mult viata femeilor ,(dar barbatul era considerat un mascul ridicul si inutil,un simplu object)
dar daca acest mic crez poate da nastere la anumite reflectii ,merita sa ma "expun" vendetei publice(glumesc...)
femelism e un titlu fondat pe autoironie...



 =  am tot stat si-am cugetat...
Anca Roshu
[26.Jan.09 07:35]
ca ardelenii :), si pana la urma mi-am zis, na hai, scrie acum, ca oricum te mananca buricele degetelor daca n-o faci!
donc, dna. angela, v-am citit multe dintre comentarii, la un moment dat chiar ne aflam pe pozitii diametral opuse in privinta unui text, si eu m-am mirat, sincer, de obtuzitatea (asa o vedeam eu) punctului dvs. de vedere, dar, in fine, asta e alta mancare de peste...ce vroiam sa spun este ca, in cea mai mare parte din cazuri, am apreciat admirativ comentariile dvs., obiective si la obiect! :)
insa, in cazul de fata, chiar daca dvs. spuneti ca este autoironie, trebuie sa spun ca sunt de acord cu un antecomentator, fiindca tot asta mi-a trecut si mie prin creier acum cateva zile, cand citii prima data textul, si ca termenul femelism, pe care l-ati inventat si vi-l asumati nu poate avea conotatii pozitive.
pentru ca, daca e adevarat ca orice femeie este si femela, nu pot crede ca e corect sa 'femelizam' femeile, unele, majoritatea, de fapt, nu sunt doar niste femele, ci sunt Femei, in sensul in care am citit, de ex., o poezie ce-mi place tare, adica femeile sunt ingeri.
inteleg punctul dvs. de vedere, expunerea e ok, dar n-ati putea, totusi, sa gasiti un alt cuvant, mai potrivit?
de ce sa stati sa explicati cum vedeti dvs. femelismul asta, cand, mult mai simplu ar fi sa inlocuiti cu un termen mai adecvat!
altfel, respectele mele sincere pentru ce scrieti si publicati!
chapeau bas! :)

 =  a ars poetica
Elena Malec
[26.Jan.09 08:29]
Stimată doamnă, citesc și mă minunez.De unde balivernele astea că poezia, arta ar avea sex. Femelă, femeie, feministă, lesbiană, fie ce-o fi îmi sună sectar și dăunător culturii adevărate, eterne care stă întru contemplarea ființei umane în esența ei, indiferent de sex, orientare sexuală, religie, limbă, rasă, etc.Se vorbește în literatură despre scriitori homosexuali și se dă exemplul lui Shakespeare. Ei bine, acest gigant al culturii universale a scris pentru toți și toate, nu anume pentru homosexuali.
A vedea făptura umană în bogația ei sufleatească, în durerile, nevoile, năzuințele ei e harul celui ce zămislește în limbă arta.La fel e durerea unei mamei și a unui tată în fața morții unicului fiu în război.Adâncă și stăruitoare e emoția copilului în fața vieții. Poate vocea poetică rămâne atunci când e angelică și pură fără sex la privirea lumii cu ochi mirați de copil, la descoperirea adevărului poetic.
Toate segregările de tip american, literatură anglo, neagră, chicano, mexicană, gay&lesbian, feministă, marxistă și lista continua, cu care sunt condamnate la etichetare standard opere și autori, aduc un grav prejudiciu artei ca bun al tuturor, ca frumos și pentru...mucos.
Când vom înțelege că în a vorbi pentru toți, e adevărata menire a artei vom afla în sfârșit și pacea care ne ocolește de milenii.

 =  anca si elena
Nache Mamier Angela
[26.Jan.09 16:08]
doamna malec si doamna anca ,
va raspund printr-un poem scris de mine ,pentru a vedea ca avem aceleasi idei...altfel ar trebui sa va raspund în zece pagini...vad ca femelism socheaza,ok,voi reflecta...MERCI
ca atare va trimit acest poem scris cu "angelism"(ma numesc angela)(din ardeal!)

miraculum

ploaia si nasterea firului neted de grâu
eu Nascatoarea de Fiu
dezvelind copilul meu viu
ce rara întâlnire
ce grava-l pastrez pe genunchi
în freamatul mâinii
si-a pieptului plin
febra-ncercarii din necuprinsul
vietii si mortii
biruite în doi
ce-as fi putut sa mai murmur
toate comorile vietii
mai moi si usor daruindu-se bratelor mele
uriase si grele
in suflul uimitei taceri
frumusetea si pacea
cu care într-o mare de grâu
ma aplec înspre fiu
si-l învat lânga zori
sa porneasca...





Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0