Comentariile membrilor:

 =  Înnodarea gordiană a fâșiei Gaza
Adrian DUMITRU
[22.Jan.09 01:25]
Victore maica,

in calitatea mea de wannabe historian, pot doar sa itzi spun ca orice judecata de lunga inspiratzie shi de longue duree, in palierul unui asha zis "mental colectiv" sau whatever of the kind, care sfarsheshte prin aprecieri de genul: "romanii sunt popor ospitalier shi iubitor de straini, doritor de pace etc" in vreme ce "maghiarii sunt urmashii unor triburi razboinice, care... etc", risca sa produca efecte perverse.

Problema Orientului mijlociu este prea complicata pentru a-shi gasi vreo rezolvare ratzionala - iar una dintre cauzele generatoare de complicatzii a fost tocmai imixtiunea lumii occidentale, simpliste shi ratzionalizante/ratzionalizatoare (ma refer, de pilda, la partajul teritoriului palestinian preconizat de ONU in anii '50-'60, o harta aiuristica, trasata aproape cu rigla, de unde shi-au tras obarshiile razboaiele din 56 shi 67).

In ceea ce priveshte "masacrul" din Gaza, nu am cum sa ma pronuntz intr-un fel sau altul.

Am sa itzi spun doar ca, daca exista vreo logica a istoriei shi a judecatzii pe baza istorica a fenomenelor din Palestina & Israel, ar fi aceea ca exista un fel de sindrom israelian al atacului preventiv (pe care razboiul de Yom Kippur shi Intifadele nu au facut decat sa il confirme), tradus intr-o fraza simpla, cam asha: "timp de doua mii de ani, nu numai ca nu ne-a aparat nimeni, ba dimpotriva. asha ca acum tot ce putem face e sa ne aparam noi, pe noi inshine. ba chiar inainte chiar de a fi atacatzi in mod efectiv".

O fi bine, o fi rau, nu shtiu.

 =  teoria este periculoasă când justifică excesele...
Victor Potra
[22.Jan.09 20:47]
Adrian, mulțumesc pentru precizări. De altfel, vezi, desigur, că nu avem o adversitate de poziții.
Demersul meu a fost unul simplu: demontarea și explicitarea unui discurs cu pretenții teoretice, care ducea la justificarea principială a imposibilității negocierii și la acreditarea forței ca fiind singura soluție posibilă.
În privința situației reale din Palestina și Israel nu pot avea decât opinii, nu am suficiente informații. Dar simpla logică și câteva principii generale pot îndreptăți cel puțin refuzul unui discurs fals și periculos.

Când liderii politici nu mai au chef să negocieze, își pun teoreticienii și mercenarii vorbei la lucru. Nici o problemă, dar măcar să știm cine și ce spune, de fapt...

Victor.
Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !