Comentariile membrilor:

 =  -*-
Vasile Ilin
[11.Jan.09 12:58]
Epigramistu-i un bondar,
Care-ți bîzîie-n ureche
Chiar de tu nu ai habar,
Te înțeapă ca o streche.

 =  Bine ați venit!
Rodean Stefan-Cornel
[11.Jan.09 14:58]
Domnule Culicovschi, mă bucur sincer să vă regăsesc și pe acest site și vă urez din toată inima "bun venit"!
Poezia pe care ați postat-o este un foarte frumos prilej de a atrage atenția asupra breslei epigramiștilor. În opinia mea, ea este scrisă cu multă simțire, cu realism și cu înțelepciune. Remarc finalul, cu îndemnul "Iubiți-VÃ epigramiști", care "pică" excelent după finalurile celorlalte strofe (Iubiți-i pe epigramiști!)
Îmi este foarte greu să fac observații critice la un text de-al dumneavoastră (știind ce activitate bogată aveți ca scriitor și ca animator al mișcării epigramatice), dar fiind direcționat la "Atelier", noi, ceilalți membri, suntem invitați să ne aducem contribuția la îmbunătățirea lui.
Deci:
- deși prozodia este în general foarte bună, cred că aveți două scăpări ("măiestrită" nu rimează cu "uită", este doar o asonanță; versul "Fie și-o clipă, vă face triști" este ieșit din ritm având o silabă în plus față de cel cu care rimează);
- la versul "De cei pictați pe veci nu-i uită." cred că ați tastat ceva greșit, deoarece nu este prea clar;
- din câte am înțeles eu, nu este bine să postați mai mult de două texte pe zi (și acesta poate fi un motiv pentru a ajunge la "Atelier")
Cu deosebit respect,
Cornel Rodean

 =  Ma juscule
Rodean Stefan-Cornel
[11.Jan.09 15:32]
A, și mai e ceva: nu mai scrieți titlurile cu majuscule, pentru că acest fapt este interzis de regulamentul site-ului.
Cu același respect,
Cornel Rodean

 =  Eu v-o scriu cu bucurie,Bine v-am aflat la " Agonie"
Culicovschi Gheorghe
[26.Jan.09 16:19]
=
Domnule V.Ilin,
Vă mulțumesc pentru catrenul cu bondarul și epigramistul.
Vă rog a analiza posibilitatea egalizării numărului silabelor rândurilor 1 și 3.
Sper să mai colaborăm.
Gheorghe Culicovschi


= Domnule Cornel Rodean,
Îndată după primirea scrisorilor dumneavoastră din 11.01.2009, le-am studiat și mă bucur să vă comunic faptul că am reușit - într-un timp scurt - să fac modificările necesare. Una singură dintre recomandări, cea privind limitarea la doar 2 a textelor trimise zilnic – am aplicat-o în spiritul recomandărilor „Agoniei” ca să nu se depășească limita de 5 lucrări. Aceasta întrucât mi-am permis să dau internetului misiunea aducerii la cunoștință Francofoniei a „Omagiului” epigramiștilor români. Sper ca, publicând zilnic 4 catrene românești + 4 traduceri ale acestora să–mi realizez propunerea în două luni cât și să determin colegii epigramiști care au asemenea traduceri să le trimită „Agoniei” direct - sau eventual tot prin mine. Faptul că multe dintre ele ar staționa în „Atelier” poate fi chiar un avantaj în a mă iniția mai mult în tainele internetului, în a-i afla cât mai multe dintre exigențe.
Am rugămintea să citiți și răspunsul meu la scrisoarea dvs. din 25.01.2009 privind catrenul „Pâinea noastră”.
Cu prietenie,
Gheorghe Culicovschi




 =  Prea multe...
Rodean Stefan-Cornel
[26.Jan.09 18:56]
Domnule Culicovschi,
Mă îndoiesc, totuși că editorii vă vor aproba zilnic câte 4 texte în paginile principale. Și apoi, de ce să puneți așa de multe? Iubitorii epigramei nu vor avea timp să le citească și să le comenteze și multe vor dispărea din afișajul principal al Agoniei aproape nevăzute. Dar rostul acestui site este tocmai interactivitatea.
Cu respect,
Cornel Rodean

 =  Se reface usor
florian abel
[26.Jan.09 20:37]
La versul al doilea din ultima strofa se poate modifica forma, adica: "Va face, chiar si-o clipa, tristi" si se incadreaza in ritm.
In rest, atentie la semnele de punctuatie.

S-auzim de bine si frumos, F Abel

 =  De ce mă grăbesc.
Culicovschi Gheorghe
[27.Jan.09 00:00]
=
Domnule Cornel Rodean,
Când ești la vârsta mea, te grăbești să realizezi ceea ce ți-ai propus și nu ai reușit s-o faci, cu temerea că nu e departe ziua când sănătatea sau (+) te va lipsi de șansa reușitei. Și, nu mă laud, eu am cam multe proiecte restante.
Rețineți că, înainte de pensionare, am scris epigrame dar nu am putut scoate decât două cărți. În cei cinci ani de când sunt pensionar m-am pus în slujba epigramei și epigramiștilor având câteva importante realizări, printre care publicarea în cotidianul local Viața Buzăului, în Ziarul "Amprenta" și în Revista "Haz de Necaz" a peste 10.000 de epigrame scrise de aproape 300 actuali colegi epigramiști, selectând și publicând aproape jumătate dintre ele între coperțile cărților „Urmașii lui Cincinat despre (ne)dreptate și (in)justiție,
antologie a epigramei judiciare românești”, „Omagiu Francofoniei - Hommage a la Francophonie” , în cele 2 volume (de câte 200 pagini fiecare) ale „Pledoariei pentru epigramă” precum și cele ale „Anuarului epigramiștilor români- 2005” și „Anuarului epigramiștilor români-2007”.
Bănuiesc faptul că sunteți în posesia celor mai sus amintite și poate că și a celor realizate în 1995 și 2002, neamintite mai sus. Ele stau cuminți în rafturile bibliotecii dumneavoastră ca și a celorlalți colegi epigramiști și chiar în cele ale unor biblioteci publice și în unele cazuri sunt frunzărite de dumneavoastră.
Dar sunt – am constatat eu- foarte mulți epigramiști care nu le au, mai ales cei tineri. Majoritatea epigramiștilor actuali sunt oameni în vârstă care, indiferent cât de merituoși ar fi ei, sunt în situația de a nu mai fi tot atât de activi, se îmbolnăvesc și ne părăsesc. Soarta epigramei românești stă în mâinile celor tineri, atâția câți sunt, și a Internetului care este rapid, ieftin și prompt în a pune la dispoziție oricând, oriunde și oricâte epigrame ar fi introduse în memoria lui, practic nelimitată.
În ceea ce mă privește, nu am făcut conexiunea cu internetul de teamă că aș putea – din cauza virușilor – pierde datele introduse de atâta timp în memoria calculatorului.
A venit însă vremea să risc, punându-mi speranța într-un antivirus recent, poate și performant, și să încep a muta în Internet epigramele publicate în cărțile amintite. Sper să învăț – de la alții și din cărți de specialitate – să mă folosesc de facilitățile oferite și poate că, în decursul acestui an, să pot oferi doritorilor comoara înțelepciunii epigramatice. Sper ca să fiu urmat în aceste eforturi și de alți colegi. Am repurtat și un succes în această privință: anunțând un coleg despre faptul că i-am introdus în Internet un număr de epigrame, am aflat peste doar o zi că a făcut același lucru încât acum are acolo aproape 40 de catrene ale domniei sale. Voi lansa un apel colegilor și sper să fie folositor.
Sunt impresionat de numărul mare de epigramiști de pe internet care n-au socotit necesar a frecventa cenaclurile existente dar și de faptul că, deși am constatat că cel puțin 50 de epigramiști aflați în anuare au mail, cei mai mulți nu se numără printre cei ce populează „Agonia”, „Citatepedia” și semenele lor. Socot că s-ar cuveni urmat exemplul constănțenilor și al lui Dan Norea de a se constitui un cenaclu modern, activând și pe internet sau cel al lui Ion Diviza, nelipsit de la festivalurile epigramiștilor dar care m-a uluit prin prezența sa în foarte multe dialoguri pe „Agonia”.
Sunt impresionat și de faptul că eu – un necunoscut pentru
aproape unanimitatea celor ce publică sau citesc pe internet – în numai două săptămâni - am avut trei epigrame vizionate de peste 100 amatori și marea majoritate a celor expuse de cel puțin 50 amatori. Nu era păgubos să-i lipsesc de plăcerea de a savura câteva creații reușite ?
Vă dau și dumneavoastră dreptate,„Graba strică treaba!”. Rămâne să mai reflectez.
Al dumneavoasteră
Gheorghe Culicovschi







 =  Despre bine și frumos.
Culicovschi Gheorghe
[14.Mar.09 00:50]
Gheorghe Culicovschi
13.03.2009

Prietene Florin Abel

Am auzit cu adevărat de bine și frumos și ți-am acceptat propunerea privind ritmul.
Restul, privind punctuația, e o recomandare abstractă, prezumtiv gratuită, făcută de unii agonici care nu au de recomandat ceva mai folositor
și care se poate face oriunde de oricine și oricând.Presupun că și eu pot avea momente de neatenție la punctuație dar - câtă vreme nu mi se arată unde am greșit - nu pot corecta ceva și nici aprecia dacă eu sau autorul recomandării este cel ce a greșit.

 =  Ttlul
Gârda Petru Ioan
[15.Mar.09 08:18]
Titlul (nu cel cu majuscule) a ramas "Iubiții pe epigramiști!".

Cu respect,

 =  Nu că ar fi ceva rău, dar dacă mă întrebați pe mine...
Florin Rotaru
[28.Apr.09 14:31]
Părerea mea - decât să riști
Și să iubești epigramiști
Mai bine îmi aleg, din liste,
Vreo două-trei epigramiste


 =  pofte à la Rotaru:)
Eugenia Reiter
[28.Apr.09 14:51]
lacomului de Florin care vrea să-și aleagă din liste nu una ci două-trei epigramiste

când toată lista-i devorată
își amintește că e gras
refuză ultima "bucată"
și-i pare rău de ce-a rămas

 =  Efecte neașteptate...
Florin Rotaru
[28.Apr.09 15:03]
De când am gânduri altruiste
Ca să iubesc epigramiste
Văd cum poete mari, de seamă,
S-au apucat de epigramă

:)

 =  cu dedicație epigramistului Rotaru:)
Eugenia Reiter
[28.Apr.09 15:09]
ca ea pe site o alta nu e,
a prins talent cum nu spera.
ar fi chiar bună de statuie,
iar el tot soclu - cum era

na!:)

 =  Ghinion sau sansa?
Gârda Petru Ioan
[28.Apr.09 15:18]
nu una ci două-trei epigramiste
(Eugenia Reiter)

Nu cred ca vrea mai mult de una
Dac-a-nceput cu Matraguna...

 =  Tu ai spus-o
Florin Rotaru
[28.Apr.09 15:28]
"ar fi chiar bună de statuie,"

O știu de mult, e simțitoare,
E delicată ca o floare,
Talentu-n ea ca liftul suie,
Doar uneori stă cam... statuie


 =  GPI, se vede că nu prea ai experiență în domeniu...
Florin Rotaru
[10.Dec.18 14:27]
Nu cred ca vrea mai mult de una
Dac-a-nceput cu Matraguna...
(GPI)

Nu-ncep nicicând c-o Mătrăgună
Indiferent cât e de bună
Ți-o spun, așa, ca un expert
(Am s-o păstrez pentru desert)


 =  tu ai vrut-o
Eugenia Reiter
[28.Apr.09 15:40]
se poate întâmpla oricui:)

urcând așa pe soclu-n sus
și de acolo să ne bântui
să te găsim n-ar fi exclus
"înțepenit" între statui

 =  Cu catrenul ăsta te-ai salvat de pe listă :)
Florin Rotaru
[28.Apr.09 15:52]
se poate întâmpla oricui
cătând o rimă la "statui"
pe ale versului câmpii
să "bântuie" prin bălării


 =  Fraților să nu uitați: iubiți-i și pe-avocați!
Culicovschi Gheorghe
[28.Apr.09 19:36]
=Epigramistului Florin Rotaru, față de sfatul lui Gheorghe Enăchescu:Iubiți-i și pe avocați!

Gheorghe Culicovschi

Dacă ți-a răspuns, din listă,
Numai o epigramistă
Poate nu e rău, confrate:
Caută și la... avocate!










 =  Așa da, prietene !
Culicovschi Gheorghe
[28.Apr.09 19:57]
Gheorghe Culicovschi
G.P.I. Mulțumesc!
Ce bine ar fi dacă ne-am semnala toate erorile, fie schiar și cele ce par neînsemnate. Ar câștiga toată lumea!




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !