Comentariile membrilor:

 =  naivitatea noastră
oros marc
[29.Dec.08 16:51]
când mă gândesc la hipnoză, îmi sare gândul la un fel de manipulare combinată cu subiectivism.
asta deoarece nimeni și nimic nu poate garanta o stare benefică totală în urma unui, sau mai multe tratamente cu hipnoză, deoarece dacă rezultatele primei ședințe nu sunt satisfăcătoare, vor urma alte ședințe car vor influența comportamentul subiectului, într-un fel sau altul, involuntar.
acest eseu este ca o reclamă luminoasă pe o stradă întunecată dint-un oraș gol.
mai ales că se vorbește despre o țară care are probleme mult mai grave decât implementarea unei legislații ce ar favoriza doar o anumită categorie de oameni.
cât despre naivitatea oamenilor...

 =  Nu-i deloc asa...
Vlad Solomon
[30.Dec.08 02:09]
Citeva precizari:
- Hipnoza a fost si este folosita in multe tari, printre care si Romania, deschizatorul de drumuri ( in Ro) a fost Vladimir Gheorghiu.
- Hipnoza, impreuna cu stiintele comportamentale, confera mai mult control ( ex. in durere) si nu se poate face nimic fara voia si acceptul pacientului.
- Scopul este tratamentul medical sau psihologic si, ca orice tratament, poate reusi sau nu. In tarile occidentale, in Israel si, de citiva ani si in Romania, este folosita din ce in ce mai mult, in scopuri benefice. Medicina nu este, desigur, o polita de asigurare.
- Israelul este o tara normala ( si dezvoltata medical), in ciuda razboaielor, asadar se promulga legi si pentru protectia mediului, si pentru apararea pisicilor, si " Legea hipnozei".
- Partea a doua a articolului, pe care o voi posta in curind, sper sa clarifice unele dintre utilizari. Am cautat sa fiu cit mai putin stiintific, in speranta e a fi inteles. Sau doar pentru a gusta din ceva care, aprofundat, poate duce la rezultate spectaculare.
Multumesc pentru popas.


 =  argumente...
oros marc
[30.Dec.08 06:08]
''pentru apararea pisicilor, si " Legea hipnozei".'' :)
să nu fie cu supărare dar...
să fim serioși.
aduceți argumente pentru utilizarea hipnozei la nivel de, monopol?
spuneți că pacientul decide ce și cum...
păi hai să vedem, dacă dv îmi spuneți numai lucruri bune despre o stare pe care eu personal nu am mai întâlnit-o,dar cu certitudine ajută și merită aplicată aproape la orice problemă, se poate numi cumva... manipulare?
chair așa de bună e tehnica hipnozei încât nu s-au întâlnit eșecuri în utilizarea ei?
nu cred, și ar fi corect să se menționeze posibilele probleme ce pot apărea în urma tratamentului sub hipnoză.
cum ar fi de exemplu, tulburările de personalitate?
ori și asta se tratează cu o altă hipnoză?
într-o asemenea situație, credibilitatea succesului la care aspirați, trebuie să se datoreze corectitudinii prezentării și părții mai puțin încununată de succes. Așa cum unii din noi prezentăm alergii la unele tratamente medicinale, și hipnoza poate provoca anumite reacții adverse, și cu această recunoaștere poate că reacțiile nu ar fi așa...
omul se ferește când ceva nou este prezentat sub o lumină mult prea favorabilă...
ori ne excită cumva aventura pe vre-un Titanic?

 =  apropo...
oros marc
[30.Dec.08 06:20]
apropo...
nu am folosit vre-un cuvânt, sau vreo frază care să afecteze imaginea țării, detaliile privind acest aspect nu mă interesează.
''Israelul este o tara normala ( si dezvoltata medical)'' , această frază nu mi se cuvine adresată, pentru că nu am susținut contrariul sub nici o formă.

 =  La obiect
Vlad Solomon
[30.Dec.08 15:50]
"mai ales că se vorbește despre o țară care are probleme mult mai grave decât implementarea unei legislații ce ar favoriza doar o anumită categorie de oameni."

..spui tu, in primul comentariu. Nu ma intereseaza "imaginea tarii", ti-am clarificat doar ca exista o lege a hipnozei in Israel, asa cum exista legea pentru protectia animalelor, sau alte mii de legi. Deci e ceva normal. Despre lege amintesc in articol si o consider prea restrictiva. Nu trebuie sa argumentez fiecare fraza, cind prezint un aspect mai putin popularizat, ar transforma articolul intr-o insiruire plictisitoare, cu puncte si sub-puncte.

Scopul articolului este sa demitizeze o notiune pe care multa lume o interpreteaza in mod eronat, ca pe o pierdere de control. Asadar eu vin sa prezint hipnoza ca mijloc de tratament. In partea a doua a articolului, daca vei fi indeajuns de curios sa astepti citeva zile ( l-am impartit in doua, sa nu fie prea lung sau plictisitor), vei vedea si citeva domenii de utilizare.
Despre riscuri si contraindicatii nu e cazul sa scriu intr-un eseu care doreste sa aduca aspectul pozitiv, al utilizarii in medicina. Dimpotriva, mi-a luat mult timp sa exclud cit am putut elementele prea " stiintifice", pentru a fi pe intelesul tuturor.
In rest, reciteste cu atentie prima parte si citeste-o si pe a doua, cind o voi posta.
Articolul nu e o carte de studiu, nici nu trebuie sa fie asa, dar daca te intereseaza subiectul, pot sa te trimit la literatura de specialitate. Contraindicatiile sint cunoscute de personalului calificat, care are obligatia sa puna pacientul in tema, in functie de strategia de tratament. Eu incerc sa accentuez beneficiile, nu pentru a-mi crea mie credibilitate, doar nu am inventat roata. Daca insa nu incerc sa reincadrez hipnoza, indepartind unele idei preconcepute, ratez exact obiectivul acestui modest eseu. Ma opresc aici.

 =  ok
oros marc
[31.Dec.08 00:03]
da, am exagerat puțin.
asta pentru că m-a supărat modul de expunere a subiectului, ce pare că vrea a se vinde printr-o reclamă alcătuită din câteva exemple.

iar literatură de specialitate chiar am studiat puțin.
sunt familiarizat cu acest domeniu, problema e că se simte forțarea a ceva ce necesită mai mult timp pentru o încadrare socială pozitivă.
mă opresc și eu aici.

 =  Ei, atunci vorbim altfel...
Vlad Solomon
[31.Dec.08 01:00]
... pentru ca e o alta mincare de peste. Daca crezi ca Agonia e altceva decit un site literar-artistic, cred ca te inseli. Articolul meu NU e o comunicare stiintifica, ci o dorinta de a populariza si redefini o notiune ( medical si psihologic). Vrei sa discutam stiintific, esti de profesie, putem sa continuam pe privat. Poti spune ca eseul meu nu isi atinge scopul, sau e prost scris, si asta dupa ce citesti si a doua parte. Desigur, vei trebui sa argumentezi de ce 'pentru publicul larg', eseul e deficitar. Nu pentru medici sau psihologi, pentru ca nu lor li se adreseaza. Poate ca e nevoie de timp, de multi oameni care sa scrie, pina cind publicul va putea recepta altfel decit mistic-estrada notiunea de hipnoza. Dar de ce reclama, nu inteleg. Am avut dubii daca sa postez ceva pe tema stiintifica (popularizata), pe Agonia. Numarul de accesari pina acum, desi l-am plasat la Eseuri, si nu la Articole, precum si reactia ta, ma fac sa cred ca nu am gresit, aducind acest subiect pe tapet. Multumesc pentru ecou.

 =  somnul dogmatic
noemi kronstadt
[31.Dec.08 02:13]
evident ca articolul nu este si nici nu si-a propus sa fie unul de bibliografie obligatorie pentru obtinerea licentei de hipnoterapeut si nici nu se pretinde un push decisiv pentru optiunea in cauza.e un articol onest de popularizare pentru uzul persoanelor alfabetizate decent, nu prospect la xanax , iar acuzele de manipulare voalata si reclama camuflata fals inocent mi se par nu exagerate, ci pur si simplu ridicole.la urma urmei, de la charcot incoace, a fost timp suficient sa ne convingem ca creierul e un teritoriu fascinant in sine, fara excipiens de voodoo psychic mumbo-jumbo .ceea ce d-l oros, familiar al domeniului, presupun ca stie .ori, logic, un familiar al domeniului n-ar reprosa unui articol de popularizare exact scopul acestuia, adica introducerea in problema si prezentarea aplicatiilor confirmate clinic.evident ca exista riscuri, inclusiv acela ca terapia sa nu aiba succes, dar si aspirina, si apa de ploaie, si mersul pe jos pot fi riscante, chiar letale.

si nici nu-l vad pe dr.solomon manipulandu-ne subtil spre cabinetul dumnealui ca sa ne spele creierul cu freza si bormasina ci, cel mult, sa ne susure subliminal in timp ce ne albeste incisivii ca fumatul si naivitatea dauneaza grav sanatatii.

 =  Nu pot...
Vlad Solomon
[01.Jan.09 19:41]
... decit sa-ti dau dreptate. M-a amuzat umorul comentariului. Chiar daca sint fumator.
Iti multumesc pentru vizita.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !