Comentariile membrilor:

 =  păreri
Anghel Pop
[30.Dec.08 13:14]
Nu poți să scrii din perspectiva agentului-șef: "Iar vagabondul ăla de-L aduseseră..."
Pentru el vagabondul nu e decât un ins oarecare, nu are de ce să-i acorde pronumele imperial. Și pronumele astea cu majusculă ar trebui să dispară din tot textul, prea dau un aer de istorisire a unui evanghelist creștin, convins de majestatea inculpatului.

"Mândruțescu dormise două ore, borâse sănătos la trezire, apoi se îndreptase "

verbele astea în serie sună urât, mai schimbă și tu timpurile

"mătii" se scrie "mă-tii"

Episodul ăsta e plauzibil, nu am alte obiecții, aștept continuarea.

 =  Anghel
Victor Potra
[30.Dec.08 21:31]
Mulțumesc pentru observații.
În privința pronumelui cu majusculă, decizia finală o să o iau la după ce termin tot de scris. E o opțiune a povestitorului, care voi vedea la sfârșit dacă se susține suficient. Povestitorul ar trebui să se releve din postura de martor și cronicar.
O să corectez restul, mulțumesc pentru pertinență.
V.

 =  completări
Anghel Pop
[30.Dec.08 23:47]
Mă gândeam că, dacă-ar dispărea pronumele cu majusculă, s-ar lăsa loc pentru o benefică ambiguitate: "dar dacă personajul principal nu e chiar Iisus reloaded, ci doar un vagabond, sau un naiv, sau un nebun, sau un impostor, sau un utopist, sau anticrist, sau..."
În sensul ăsta, personajul Iisus ar trebui să nu facă minuni vizibile, clar supranaturale, ci doar dintre cele care ar putea fi explicate prin impact psihologic, contaminare mimetică, hipnoză, NPL, etc.

Cititorul trebuie încurajat să-și construiască propriile ipoteze. Aceste pronume de majestate îi lasă doar o pistă, cea a descinderii divine. Generoasă, de altfel. Revenirea lui Iisus a fost exploatată de Dosto în legenda marelui inchizitor. Subiectul e gras. Sper să nu te tenteze previzibilul. Agentul-șef cam aduce a Pilat...

De ce ar fi mers Alina în persoană la Poliție, când putea fi mulțumită că l-a dat pe vagabond pe mâna legii? De ce și-ar pierde o cață timpul de bogătașă, când ar putea să stea la șuetă cu amicele superficiale? Înverșunarea ei e suspectă, cam nesusținută. Și de ce ar fi mers cu ea soțul ei la Poliție? Bogații nu obișnuiesc să-și piardă timpul cu nimicuri. Au altă mentalitate.

Aștept continuarea cu interes. Mă gândesc între timp la Maestrul și Margareta.
An Nou Creativ să ai!
Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !