Comentariile membrilor:

 =  =
Adriana Lisandru
[03.Dec.08 21:15]
deci...consider ca mi s-a raspuns la intrebarea pe care o lasasem sub penultimul tau text.
:)
multumesc.

eh, tot mai sunt niste tuse ingrosate, pe ici pe colo...dar, la urma urmei, e povestire, nu roman.

 =  minunat, victore, asa te vreau!
Anca Beidac
[03.Dec.08 22:45]
mi-a placut tare!

si chiar m-am intrebat de multe ori ce s-ar intmpla daca Isus ar pogora iar, azi, maine, luna viitoare? cred ca ar pati muuuult mai rau decat rastignirea!

ca, de fapt, pana la urma, mai trag si concluzia-morala, ca oricare dintre noi are pe Dumnezeu in el, si ca, in finalul finalului, era o melodie a lu' o tanti, nu mai stiu cum o cheama, care intreba fooarte bine in refren : what if God is one of us?!

sa nu mai zic ce ma bantuie cand pun problema aia, premisa cu Dumnezeu a murit, amu' sa va vad fratilor, ce faceti!

dar asta e deja alta mancare de peste!

 =  dărâmarea Templului
Victor Potra
[03.Dec.08 23:04]
Adriana Lisandru, nu ți-am răspuns decât la o întrebare, și doar parțial. Nu uita că textul se numește "predica lui Isus către", și deocamdată nu a fost nici o predică. Tu ai ridicat mult mai multe deschideri în schimbul nostru de replici de la interviul de Sf. Andrei, își vor găsi și ele șerpuiri în curgerea acestei nuvele. Prima lecție de reținut: Salomee, Pilați, farisei și slujitori există din belșug în toate timpurile, ocazia potrivită îi face să se manifeste ca atare.

Anca, într-adevăr, la sfârșitul nuvelei vei afla ce a pățit Isus de această dată.

În zilele noastre Templul este o Hidră, care-l substituie pe Hristos în tot locul.
Acesta este un text despre confruntarea între umanitate, fie ea și de origine divină, și deificare. Vom vedea ce se întâmplă...

 =  daramarea Templului, zici?
Adriana Lisandru
[03.Dec.08 23:39]
as spune ca el seamana cu Albionul Graalului; in fiecare din noi, inlauntru...
daca este, fireste.

si atunci, ce vei darama, Victor Potra?
:)

"Vom vedea ce se întâmplă..."
ooo, in fata unei astfel de amenintari, nu-mi ramane decat sa ridic podurile si sa astept continuarea. :P

dar steag alb n-am, sa stii. :)

 =  nu era o declarație de război, Adriano Lisandro :)
Victor Potra
[04.Dec.08 01:52]
Templul pe care a cerut Isus să-l dărâme (agramatism dorit) nu era nicidecum în interior, ci dimpotrivă, în exterior, înlocuind ilicit adevărata zidire sufletească ce o propovăduia el. Dar am ales deja altă cale de a explora acest drum... Povestea în locul dezbaterii.

"Vom vedea" nu înseamnă "zaieț, nu, pahadi!" Ci doar că nu știu exact de dinainte ce o să scriu, nu am un blueprint, e o trăire care se rezolvă singură. Deci o să vedem, împreună...

Și în fine, dar nu în ultimul rând, în locul tău nu mi-aș face probleme cu recuzita. Precum spuneam într-o scrisoare de dragoste de-a mea, niște bikini în vârf de băț sunt un foarte convingător semn de predare. Dat fiind că scrii atât de tinerește, sunt convins că ai așa ceva în garderobă, nu? :)

 =  păreri
Anghel Pop
[04.Dec.08 10:44]
"Necum în fața scumpei zidiri sau prin preajma porților aurite, mândria eparhiei, darul evlaviosului senator GB, nu aveau a se găsi zdrențăroși murdari, care să tulbure cu rănile, păduchii sau miloaga vorbei reculegerea purtată în sfânta zi de duminică, cu grijă, de acasă, prin SUV-uri, către mijlocirea caldă a altarului."

Fraza asta e stufoasă, greu de pătruns, mai ales când o ia razna pe la "rănile, păduchii sau miloaga vorbei reculegerea purtată în sfânta zi de duminică, cu grijă, de acasă, prin SUV-uri". Lipsesc și niște virgule, și se putea trunchia liniștit.

"duminică, cu grijă"
M-aș feri de cacofonii chiar dacă apare virgula. În cap tot sună cacofonia, pentru că omul modern nu prea mai face pauză de respirație la virgulă, grăbit fiind de felul lui, pauză pe care un recitator sau un actor ar face-o.

"prin SUV-uri"
Ai vrut să zici: "în SUVuri"?

"homeleși"
N-ar fi mers mai bine homleși, dacă tot e un barbarism?

"Slujitorul acelei sfinte case a Domnului nostru tocmai se schimbase. "
Dacă venise "de trei luni", asta nu e "tocmai".

Ar mai fi din astea, dar nu mai stau să purec textul.

"dară aici meșteșugul perdelelor de apă și de arbori dădea salbă de răcoare pe fruntea preumblătorului"
Stilul acesta îl folosești îndeosebi în prima parte, și amintește de Topârceanu, cu "Minunile Sfântului Sisoe". N-ar fi rău, dar îl pierzi pe parcurs, nu îl susții tensionat la fiecare frază, cum Topârceanu reușește.
Ar fi bine să te decizi pentru un stil: ori pastișă de bucoavne și vechi tipărituri, ori stilul modern, care, zic eu, în cazul de față ar fi dat mai bine contrastul pe care mizezi. Contrastul ăsta ți-a ieșit în pasajul cu înmulțirea șaormelor, și toată scena scandalului.

Un text bun, de altfel. Proza alunecă bine, dincolo de micile retușuri posibile, umorul și creionarea personajelor au zvâc.

 =  Re Anghel
Victor Potra
[04.Dec.08 14:16]
Mulțumesc pentru punctări. Pe detalii, uneori da, alteori poate... Am să dau pe seară câteva exemple mai aplicate, sunt curios ce părere ai...

Despre ruperea de stil: e intenționată, asta nu înseamnă că mi-a și ieșit... Ideea era de a porni pe o poveste blândă și arhaică, atât prin imagini cât și prin stil, care apoi este aruncată brusc în modernitate și începe o morișcă a unor întâmplări atât de logice în înlănțuirea și participarea personajelor încât nu poți să zici: nu, nu e posibil... :)

Sper să am timp să termin și partea a a doua curând. Scuze pentru răspunsul parțial, revin diseară.
Mulțumesc, V.

 =  Interesant abordare a subiectului.
emilia gunea
[28.Dec.08 22:34]
Interesanta abordare a subiectului. Am citit si partea a doua. Astept tot. Deocamdata interesant, iar de scris, scrii bine orice.

 =  emilia gunea
Victor Potra
[28.Dec.08 22:54]
... mulțumesc pentru punctarea de remarcare. Și pentru compliment :)
O să încerc să mă concentrez pe proză în următoarea perioadă, m-am cam fluturat în poezie în ultimul timp :))
Sper că partea a treia o să-ți satisfacă și apetitul dramatic :)
Mulțumesc,
Victor




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !