Comentariile membrilor:

 =  Oare de ce am senzația că e un auto-blestem?:)
Iolanda Bob
[02.Nov.08 09:56]
ei, da, e o schimbare semnificativă de macaz...
pentru cine se îndoia că poți fi serios și responsabil poeticește, iaka, l-ai castrat dintr-o singură mișcare penatic corcodușiană...
presupun că next big move o să fie un cântec de leagăn în metru alexandrin(?)

succes în continuare

 =  A nu se citi singur in casa
florian abel
[02.Nov.08 10:17]
Am luat un pic de pauza si m-am dus sa fac cele trbuinde, noroc de mai avui prin casa niste tamaie si oarece smirna, am atins 7 lumanari si-am citit repede un acatist, cam la intamplare, da se pune.
Frate, cand mai scrii din astea, pune un semn, trimite un buzdugan inainte, ca daca era noapte si eram singur in casa imi bagai familia in parastas.
Acolo, o sigla, o bulina , "poem cu risc mare de scrantire cebrala", "poem cu cadere de calciu", etc, m-ai luat pe nepregatite fata de ce citeam eu de prin suferintele tale, asta mi-a cracanat creierul in sase.
Uite dedicatii din astea vreau eu sa scriu suprapusilor nostri, da cind termin vad ca-mi ies tot ode si imnuri cuminti de proslavire.
Cert e ca-mi place ai culori adanci la nivel plasmatic, de n-am fi de aceeasi parte a baricadei ar iesi scantei frumoase,

deci, pe cai, ca magarii sunt prea sus

la mai multe, F.Abel

 =  taraisul searpelui
noemi kronstadt
[02.Nov.08 10:46]
mi-e pe plac ca gasesti in limba romana si arama batuta, si argintul vechi, si lucratura cu fir, fara sa sune calp si lemnos.
probabil ca este semnul unei gravitati in care ludicul socio-politico-eroticelor tale e doar o forma de des-franare.

pe cine?

 =  parere
alexandru moga
[02.Nov.08 11:04]
parerea mea este ca discursul tau sufera de totala lipsa de modernitate.

adica iti este greu sa te exprimi in limbajul anului 2008 si atunci cauti tot felul de expediente gen ienachita vacarescu.

asa, ca sa nu te faci de ras, daca iti mai scapa cate un patetism. doua.

domnu victor, a scrie doine si balade, blesteme and suff in 2008, este sinucidere curata. parol. lasand la o parte ca trebuie sa ai talent, nu gluma, pentru o astfel de intreprindere.

altfel suna ca dracu.
adica ca poema ta de mai sus.

 =  :)
Anghel Pop
[02.Nov.08 11:46]
Ai citit Arghezi în ultimul timp?


 =  bine-cuvântări, din mers
Victor Potra
[02.Nov.08 13:18]
Iolanda, ai senzația pentru că este și asta. Cel mai greu e de păstrat neastâmpărul. Cântec de leagăn în metru alexandrin cred că s-a mai făcut. Cred că următorul show va fi cu scamatorii de noapte bună.

Floribel, aș fi pus-o la poezii de 8 martie, dar mi-e teamă că era o subtilitate care dădea în prețiozitate. Experimentez alternativ crâncenul și duiosul. Vom vedea ce iese de aici.

Noemi, pe toți cei ce se arată întru cădere. Mă bucur că ele m-au găsit și tu le-ai descoperit acolo unde le-am pus. Întruparea merge mână-n mână cu dez-încântarea.

Moga, ai dreptate. O să dau încontinuu dude, cât o să fiu căutarnic, și n-o să mă bag la clasor. Enjoy the ride, e o oportunitate de a denunța sălbaticul din mine, te rog doar să te strădui un pic mai mult.

Anghel, Herman Hesse. Dacă sublimezi bine-bine, poate fi văzut și ca citire de Arghezi.

 =  uh uh uh
angela spinei
[02.Nov.08 13:23]
ca si fi vrut sa scriu un astfel de blestem ca un tunet bate direct in ceea ce trebuie

sa nu dai suflet, ha? invata-ma si pe mine

as

 =  .
Laurentiu Ion
[02.Nov.08 13:42]
alexandrule, bați câmpii, podișurile și mai toate depresiunile intramontane. cum poți să nechezezi până pici de-a dreptul în ridicol ?
fiecare autor își impune acele principii de creație, prin această trăsătură caracterizându-se modernismul(în sens de concept estetic).

și touși, dle vicky, patetismul dvs. în această poezică nu se acoperă, în definitiv, deloc.
sfatul meu ar fi să lăsați poezia, să scrieți numai proză.
sunt sincer! :)

apropo,
observ, că se militează insistent pentru "etnicizarea" noastră în conformitate cu sufletul agonic(al conducerii).


 =  re-cuvântări, de seară
Victor Potra
[02.Nov.08 19:18]
Angela, e din aceeași categorie cu cine iubește și lasă. Tună și bate, pentru că e din partea crâncenă a trăirii, nu din cea fragedă. Nu știu dacă unde trebuie, dar în ce urăsc cu siguranță.

Laurențiu, îți mulțumesc pentru și cred în sinceritatea ta. Am să o iau ca pe un sfat pentru orientarea spre tehnica care poate să-mi aducă o exprimare de forță. Pe de altă parte...
Eu nu scriu "tehnic". Pur și simplu cultura pe care o am nu a fost cultivată organizat, e "embedded inside". Nu am în prealabil ceva cu care să mă joc, și apoi să produc, e trăire pură. Tot cu sinceritate o spun. Habar nu am unde și când am auzit termenii arhaici din această scriere. Astă noapte s-au adunat ca în jocul ielelor și m-au trăit. Le-am scris. Nu pot să-mi refuz trăirile. Nu scriu doar pentru obiective valorice, scriu și pentru că îmi face plăcere să mă arunc oriunde mă duce gândul. Fără a-ți recuza judecata de valoare, am a-ți spune că nu mă voi decupa în orizonturi specializate.
O detaliere: Anghel mă întreba, malițios, dacă am citit Arghezi de curând. Probabil presupunând implicit că am luat ceva termeni și i-am recombinat. Eu nu știu să fac asta. Scrisul mă costă mult, pentru că e transă. Cât de scurtă. Deci, poezică sau nu, e un aspect al aceleiași tensiuni interioare care produce și proza. Nu e ceva care poate fi tuns.

 =  re la re
Laurentiu Ion
[02.Nov.08 20:38]
cum se zice, e suficient să scuturi puțin o soluție suprasaturată ca să observi cum se transformă într-una saturată.
aici, intervine și diferența dintre greutate și rezistență și până la modificarea lor e nevoie de multă cumpătare și timp.

nu faci parte din grupul tonomatelor de poezie care postează de dragul de a posta. trăirea este aceeași ca generatoare de poezie sau proză, dar poezia implică mult mai mult. nu sunt eu în măsură să detaliez mai mult de atât. uite, îți dau un sfat (sincer) continuă să scrii poezie, deoarece cred că-ți face plăcere și nu numai, dar las-o ascunsă pentru o perioadă bună de timp, asta înainte ca totul să ajungă la punctul de îngheț. nu te oprește nimeni și chiar dacă ar îndrăzni cineva, nu cred că ai renunța la această descărcare.
cu toții suntem obligați să deprindem noi simțuri care să ne-ajute să trecem prin noi experiențe, așa că...

 =  precizări nemalițioase
Anghel Pop
[02.Nov.08 20:51]
În literatura română specialistul în blesteme e Arghezi. El scria texte din astea acum exact un secol. Dacă l-ai citit și știi asta, atunci îl imiți la perfecție. Epigonat. Dacă nu l-ai citit și nu cunoșteai asta, atunci mergi pe un drum bătătorit deja de altul, din cauză că ai lacune în cultura generală. Repeți fără să știi, pentru că dacă ai fi știut te-ai fi ferit.
Arghezi a exploatat tot ce se putea în domeniul ăsta. Căuta cuvinte vechi pentru a meșteri blesteme, era un pamfletar care-și rezolva diferendele ȘI prin astfel de imprecații versificate.

În poezie totul e să vii cu ceva nou. Poți scrie bine într-un stil deja fumat, dar la ce bun? Merge ca exercițiu, ca să-ți faci mâna. Ciorne de sertar. Însă incantații "voodoo" precum cele din textul tău ar încânta-o pe mătușă-mea de la țară, care ar fi bucuroasă să afle noi "vrăji rele" ca să le toarne în cap vecinei vrăjitoare și boscoroditoare de vizavi, cu care se bate în "boscoane" de decenii.

Domnule Victor, e bine să-ți deprinzi meșteșugul lucrând diverse stiluri. Dar caută noul, ia pulsul vremii, conectează-te la comunitatea cititorilor, vezi și ce așteaptă și înțeleg ei, ceea ce receptează, spre ce anume sunt receptivi. Așa cum în proză ai făcut cu succes.
Pentru asta, citește multă poezie modernă, cât mai aproape de vremurile noastre, altfel vei rămâne cantonat în poetici depășite de multișor. E păcat de timpul pierdut.

 =  .
alexandru moga
[02.Nov.08 21:50]
e ciudat victore.
foarte ciudat.

eu zic ca nu prea spui adevarul. deloc. cum e posibil ca cineva in anul de gratie 2008 sa cada in transa si sa scoata arhaisme de genul "hodina fie-ti noroiu"?!?
sau sa cracnesti dupa altoiu?!?

de ce minti victore?
hm?
de ce?

victore nu e nicio transa. asta cu transa tine ca argument in discutiile avute de tine cu persoanele sensibiloase. persoane care roiesc in jurul tau ca mustele. si te lauda fara masura.

dar atat.

ps. care e problema ta victore? aici este un atelier literar de unde se presupune ca pleci cu un feedback. un feedback care sa-ti foloseasca la ceva. de ce trebuie sa te justifici si sa te incapatanezi sa cauti explicatii care mai de care mai exagerate? nu e mai usor sa zici: da ma ai dreptate am zbarcit-o cu textul asta dar lasa ca data viitoare o sa fie mai bine?

de ce te dai in stamba cu minciunile astea aiuristice, cu transa poetica & stuff?
crezi ca toata populatia agonica e formata din fecioare cu bacalaoriatul luat sau femei statute gata sa-ti cada la picioare de la primul semn?


 =  și tot n-am să pun capacul...
Victor Potra
[02.Nov.08 22:21]
Laurențiu, nu e timp, nu e timp de pus capacul peste oală, nu la mine, nu acum... Din punctul meu de vedere acest text avea o respirare de dat când nu a mai putut să stea în computerul meu. Pe de altă parte sfatul tău e cumva deja acceptat, sunt alte poezii care stau pe hârtie, așteaptă să ne vedem mai târziu. Dar astea sunt răsuflări, mulțumesc pentru indicii, însă eu sunt deja o oală sub presiune, le poți lua și ca pe pufăituri în mers spre următoarea stație de proză :)

 =  mesaj de la Arghezi, pentru dl. Anghel Pop :)
Victor Potra
[02.Nov.08 22:25]
Anghele, Anghele, de ce strici nalte morminte pe o furie de cuvinte?

De te-ar auzi Arghezi
cum îl pui în rând cu iezii
flocoșiți, buni de poveste
pentru-a unchiului neveste,

de ar ști că-l pui în ramă,
mort și sec ca o icoană
de sfințit doar pe la praznic
cu pușche de gând obraznic,

de-ar vedea că ți-e statuie
când clocea cum să ne-npuie
mintea doar cu nestemate
adunate de prin noapte,

ce blestem ți-ar scrie oare
că-l vrei rătăcit de soare,
nimenea să nu-l urmeze
prin răsuri rămase treze,

ce lingoare ți-ar trimite
să te scurgă de cuvinte
veninoase ca mormântul
astupând cu glose cântul?

De ești viu nu stai la coadă
să respiri, și de-i cu sfadă
nu te-alungi în buchiseală
să ajungi să lingi cerneală…

:))

 =  măi Moguleț, auzit-ai tu de Haplea?
Victor Potra
[02.Nov.08 23:50]
Era un personaj oarecum contemporan cu Arghezi, reprezentativ pentru lăcomia născândă a epocii noastre, care vrea să consume totul fără a știi dacă e digerabil produsul. Tu, în ultimul tău com, ești un Haplea redivivus (cine a zis că temele abordate nu mai sunt de actualitate...)

1. În primul rând te repezi să faci judecăți epistemice de cafenea asupra posibilului adevăr al afirmațiilor mele despre propriile-mi trăiri... Faptul că ție îți trece altceva prin cap noaptea, de exemplu un somn fără vise, nu îndreptățește o întrebare atât de gravă precum "de ce minți, Victore?" Zici că în 2008 nu se mai pot avea trăiri profunde despre rădăcinile noastre... Asta e o afirmație cu două concluzii posibile: fie eu sunt o imposibilitate, fie tu ești un dezrădăcinat... Discuția e deschisă, dar te-ai repezit ca Haplea la masă fără să ai șfanț în buzunar.

2. "transa tine ca argument in discutiile avute de tine cu persoanele sensibiloase. persoane care roiesc in jurul tau ca mustele." Aici ești Haplea de tipul doi: ai înghițit nemestecat, și s-ar putea să-ți cadă greu. Adică interlocutorii mei sunt niște otova-sensibiloși roitori ca muștele? Cred că în această categorie există destule persoane care ți-ar putea demonstra că bâzâitul e în căpuțul receptorului, adică domnia ta, în cazul în speță...

3. "crezi ca toata populatia agonica e formata din fecioare cu bacalaoriatul luat sau femei statute gata sa-ti cada la picioare de la primul semn?"
Aici ești pur și simplu inacceptabil: generalizare misogină cu segregare pe comportament sexual. Chiar și dacă tot publicul meu ar fi majoritar feminin (deși evident nu e cazul), de unde știi tu că așteaptă să fie deflorate sau că sunt "stătute"?
Toate persoanele de sex feminin care au avut de spus ceva la textelele mele au de consumat o mârlănie pe care nu văd de ce ar merita-o, indiferent de părerea ta asupra scriiturii mele. Ai început să treci de limita acceptabilității, nu în ceea ce mă privește, eu sunt tăbăcit, ci în privința populației agonice pe care o invoci. O atitudine atât de sexistă cred că intră deja în zona cenzurabilului, indiferent de spațiul în care e expusă...



PS. Și totuși, vorba ta, chiar că e ciudat. De ce atâta agitație, nervi, invective? Crezi că am descoperit un program care obligă pe cineva să citească ce scriu și apoi să își spună părerea? Ai fi doar ridicol, dacă nu ai fi intrat deja în zona cruciadelor misogin-agresive...

 =  amoc
Paul Bogdan
[03.Nov.08 01:59]
Cine iubește și lasă sau cine a fost părăsit, domnule Potra, întoteauna a scris poezie și și-a atras amocul asupra propriei persoane cu toate diversele și minunatele sale definiții. Acuma, dumneavoastră, nu trebuie să deveniți apărătorul nimănui din cauza unui poem de inspirație folclorică, pentru că nu știți care sunt motivele pentru care ați fost bruscat atât de lipsit de gentilețe, și pentru faptul că din lipsă de grijă compozițională, întăriți spusele unui comentatoriu poate prea singur la orele acestea din viață.
Așa vă trebuie dacă readuceți pe firmament vremurile precreștine. Și eu v-am atenționat, nu demult, că sunteți un heretic.

 =  pdv
Mihai Robea
[03.Nov.08 15:30]
despre originea genului acesta...ca o formă de a rezista(inconștientă?!), se pierde în negura sau în lumina vremurilor, în poveștile adevărate ale acelora despre care Herodot spunea ce spunea(și ce știa toată lumea antică).
Nu știu dacă subtitlul adaugă ceva sau dacă "zdrăngănei" este cea mai fericită alegere. Un text viu, reușit, care nu lasă loc de replică.

 =  Mulțumiri d-ui Mihai Robea & cie.
Victor Potra
[10.Dec.18 14:27]
Dle. Mihai Robea, mulțumesc pentru observații. Subtitlul e relevant pentru starea de spirit în care a fost scris, e de gândit dacă merită păstrat. "zdrăngănei", mai ales în combinație cu "gâjâit", e un punct asupra căruia am mai primit observații. Doar ca notă, e vorba de o imagine pe care am experimentat-o real: în 1988, în Apuseni, o tabără de țigani nomazi, seara, corturi, căruțe, foc. Țigancă bătrână, cu salbă la gât, descântec de nenoroc, lângă flăcări. Vocea semăna cu un gâjâit, punctat ca ritm de zdrăngănitul salbei de la gât, în momentele cheie. Desigur că nu poți să dai note explicative la o poezie, dar asta era imaginea, am să reflectez la alte modalități de a transmite acea trăire...

Mulțumesc de asemenea tuturor celor care mi-au transmis aprecierea lor prin mijloace mai puțin vizibile în subsolul acestui text, fie că e vorba de telefon, mess sau inflație :)

 =  amocul lui Moțoc, vrem :)
Victor Potra
[03.Nov.08 20:19]
Domnule Paul Bogdan, calitatea acestei poezii poate fi discutabilă, și, deci, se discută. Acest lucru e absolut firesc. Dar nu pot lăsa să trecă ca o impolitețe oarecare o anume generalizare jignitoare. Te poți juca de-a polemica cu o persoană, ducând metafora până la aciditate - și eu am făcut-o, și nu am nimic împotrivă să mi se aplice același tratament. Aceasta e o înfruntare onestă, în care termenii ecuației sunt cunoscuți. Dar a împărți "populația agonică" în "fecioare cu bacalaoriatul luat sau femei statute gata sa-ti cada la picioare de la primul semn" și restul lumii (care o fi acest rest...) nu mai este în zona acceptabilului, pentru mine.
Nu am de gând să devin apărătorul cuiva anume, doar al liniștii mele interioare.
Pe de altă parte, mă gândesc că a fost doar o scăpare a domnului Moga, drept pentru care doresc să-i ofer public oportunitatea de a-și cere scuze către persoanele care s-ar putea simți lezate de segregarea domniei sale... Pe de altă parte, dacă nu își va cere scuze, înseamnă că e mai mult decât o greșeală dată de fuga condeiului...

 =  eu așa cred
Anghel Pop
[03.Nov.08 23:53]
Domnule Victor, dacă tot aștepți scuze de la domnul Moga ce-ar fi să dai un exemplu personal, cerându-ți scuze și domnia-ta de la cei pe care i-ai lezat pe site?

De pildă, să-i ceri scuze domnului Dărăban Paul Dan, pe care l-ai numit fără niciun motiv "porc" ce "guiță", și i-ai recomandat să rămână în "mlaștină".

Ai putea să-ți ceri scuze tuturor oamenilor religioși, pe care i-ai numit într-un text "călăi", "păduchi" și "porci în cofetărie ce grohăie și înghit tot".

Ai putea să-ți ceri scuze Alexandrei Bogdan, pe care ai numit-o "văcuță".

Ai putea să-ți ceri scuze și față de mine, pentru că ai zis că "am probleme psihice", că sunt "un cobai standard, strict pavlovian", de o "răutate endemică".

Astfel vei demonstra că nu ești un "amoral cinic" (așa cum mi-ai spus mie), că tu nu suferi de "lipsă de morală ce moșește diavoli" (așa cum mi-ai spus mie).
Vei arăta domnului Moga că ești "etic", pentru că domnia-ta te plângeai de lipsa eticii ca obiect de studiu în școli...

Când domnul Moga va vedea această pildă de etică înălțătoare eu cred că va fi foarte mișcat de noblețea domniei-tale, de această faptă civică prin care vei arăta tuturor că poți dovedi respect față de colegii de site.
Eu cred că atunci își va cere și domnul Moga scuze, rușinat de minunata dovadă de politețe de care te-ai arătat capabil.

Dar trebuie să-i fii domnului Moga model de civilitate tu însuți. Părerea mea!

 =  suflet de inchizitor, soartă de conțopist...
Victor Potra
[04.Nov.08 03:29]
Nu e frustrant, Anghele dragă, să fii atât de talentat la îndosariere, atât de strălucit la răstălmăcire, atât de opac la subtext, atât de surd la argumente, atât de inechitabil în măsuri, atât de precis în decupat cuvinte, atât de toxic pentru umor, atât de necruțător cu diversitatea, și tu să fii, în loc de Marele Inchizitor ce l-ai putea întrupa, un biet conțopist, în marginea unor texte pe care le-ai arde bucuros?
Pentru a te scuti de asemenea suferințe, am creat un spațiu literar, special amenajat pentru tine, unde te poți desfășura. Pe același principiu pe care sunt amenajate locuri speciale pentru câini în parcuri. Tu crezi că eu am timp să strâng după toți buldogii tăi prin textele mele? Hai, fii băiat civilizat și du-te de te joacă în "erecțiile mele", acolo unde ți-am amenajat un mediu propice, cu tot ce-i trebuie unui comentator de excepție ca tine: oniric, viziuni etc. - știi tu mai bine...
În rest, în privința observațiilor de mai sus nu te pot suspecta de prostie, rămâne reaua voință. Dacă mai ai asemenea chemări cu iz de denunț-anonimă, fă-le aplicat pe textul ce te deranjează, eventual cu citatul complet.
Un exemplu simplu, ca să nu poți pretinde că nu înțelegi: nu ți-am spus că ești un cobai, ci "că ai acționat ca un cobai standard, strict pavlovian, reeditând discursul...", lucru pe care îl susțin în continuare :))
Și ca să-ți explicitez și titlul comului: te porți ca un inchizitor și ai soartă de conțopist. Peste vreo două texte o să vii să spui că te-am făcut "inchizitor" și "conțopist" :))
By the way, câte tastaturi schimbi pe lună? :)




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !