Comentariile membrilor:

 =  Ca și celelalte fragmente, un text de esență.
Diana Coconescu
[09.Oct.08 18:09]
Scrisul lejer, firesc are o naturalețe care plasează cititorul între personaje, în cârciuma lui Bicuță.
Deosebită este însă observația psihologică: ironia românului în fața morții, râsu'-plânsu', hazul de necaz.
Concluzia finală a fragmentului se înscrie în acea "fatalitate" pur românească:
"Ce ți-e scris, în frunte ți-e pus", "De ce ți-e frică, de-aia nu scapi" etc.
Și totuși textele dvs. plac atât de mult, pentru că în ciuda ploii, a găleții puse pe jos, a locului de veci inutil sau a unui motor dat peste cap, personajele se bucură de viață și au puterea de a transmite acest optimism cititorului.

 =  răspuns Diana Coconescu
Liviu Nanu
[09.Oct.08 18:44]
Eu, recunosc, am riscat încă de la început să trimit în derizoriu fapte de viață și întîmplări (uneori tragice). Dar am mizat pe înclinarea românului spre (așa cum bine ați sesizat) „rîsu-plînsu”, sau acea „fatalitate” românească. Am tratat cu ironie, dar mai ales cu autoironie personajele mele, și se pare că am tras un loz, dacă nu cîștigător, oricum unul pe care scrie „mai trage o dată”. Dar de la un timp am un coșmar și anume că numai lozuri de-astea nimeresc. Mi-ar plăcea să vă trimit primul volum, evident, numai în cazul în care îmi lăsați o adresă poștală.
Onorat de vizită și semn

 =  Niciun derizoriu
Dan Norea
[09.Oct.08 19:46]
Liviu, nu are cum să cadă în derizoriu descrierea ta, câtă vreme există obiceiuri cum ar fi: glume făcute în timpul priveghiului cu însuși mortul, care este așezat în diverse poziții ca să-i sperie pe cei adormiți, bancuri și râsete prelungite la pomana de după înmormântare, mici chefuri care se trag la mormânt în diverse ocazii...
Moartea rareori e tragică - atunci când moare un copil în mod stupid, atunci când rămân copii fără susținere materială... În rest, e privită de oamenii simpli, din popor, mai corect decât de cei cu carte - ca ceva natural, pentru care nu merită să plângi, ci să râzi, ca să detensionezi atmosfera.

Ar trebui să spun că și Bicuță de azi mi-a plăcut. Dar n-o mai spun, pentru că, dacă mă gândesc bine, n-a fost niciunul care să-mi placă "mai puțin".

Înțeleg că mai ai volume disponibile. La fiecare nou episod îmi propun să-ți cer unul, dar uit. Să-ți trimit adresa poștala într-un email ?
:)


 =  Dan Norea
Liviu Nanu
[09.Oct.08 21:46]
Da, sigur :)

 =  A venit Bicuță !
Dan Norea
[13.Oct.08 19:21]
Liviu, azi am găsit în cutia poștală volumul "Cîrciuma lui Bicuță și alte povestiri", pentru care îți mulțumesc mult !
Primul lucru a fost să îl răsfoiesc și mi-am dat seama că majoritatea poveștilor îmi sunt cunoscute de pe site. Dar asta nu îmi micșorează dorința de a avea volumul în bibliotecă, ci dimpotrivă - una din plăcerile mele este să recitesc volumele preferate.
Mulțumesc încă odată,
Dan Norea




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !