Comentariile membrilor:

 =  Punerea în pagină
Rodean Stefan-Cornel
[03.Sep.08 15:51]
Îmi pare rău că, probabil din cauza nivelului de acces scăzut al meu, sistemul de aranjare în pagină (cu alineate și cu "liniuțe mai din interior") nu s-a menținut la postare, dar sper totuși să se înțeleagă subordonarea ideilor. În episoadele următoare voi folosi alte modalități pentru a ilustra grafic sfera de cuprinderea a conceptelor și nivelurile de subordonare.

 =  E ușor a scrie versuri
Dan Norea
[03.Sep.08 16:37]
Eminescu exemplifică, în "Criticilor mei", deosebirea dintre versificație și poezie:

E ușor a scrie versuri
Când nimic nu ai a spune,
Înșirând cuvinte goale
Ce din coadă au să sune.

Ce e interesant este că, dacă forma este măsurabilă, fondul în schimb nu e. Totul fiind mai mult sau mai puțin subiectiv, mulți sunt sincer convinși că scriu poezie. E suficient să te uiți în jur pe agonia.

Un lucru n-am înțeles. Poți să-mi spui de ce îi spune "simetrie conceptuală" ? Pe mine cuvântul simetrie mă duce cu gândul la oglindă. Oare de asta, pentru că oglindește un colț de natură, un colț de inimă, un colț de minte ?


 =  interesant
Maria Tirenescu
[03.Sep.08 17:08]
Intervin doar pentru a spune că sunt necesare aceste aduceri-aminte sau completări de cunoștințe. Tuturor, mai ales că nu toți cei care citim aici avem studii filologice.

Pentru a ieși din încurcătura pe care ați menționat-o, puteți lăsa câte un rând între alineate și înainte de înșirarea cu liniuță (în interior)

Voi urmări ceea ce scrieți și, când va fi cazul, voi comenta.

Cu prietenie, Maria

 =  ochi si urechi
Baciu Mihaela Iulia
[03.Sep.08 20:19]
sunt ochi si urechi. daca ceva e de invatat voi invata, daca ma tenteaza voi experimenta

cu stima

 =  Simetria conceptuală
Rodean Stefan-Cornel
[03.Sep.08 18:23]
Dane, o să vedem că, pe undeva și fondul este măsurabil.
Privind "simetria conceptuală", ar fi o variantă să postez un material separat, dar nu cred că interesează pe mulți, așa că răspund pe loc. Totul pleacă de la deosebirea esențială dintre poezie și celelalte arte, din perspectiva esteticii. Adică, pe când celelalte pot reprezenta frumosul pe cale direct intuitivă, poezia ni se adresează printr-o prealabilă înțelegere a cuvântului. Aristotel spunea că imitarea, adică reproducerea înfățișării lucrurilor ne prilejuiește o anumită plăcere, chiar dacă lucrurile respective nu sunt neaparat frumoase și el definea arta ca pe o imitație. Imitație ar fi pictura că reproduce culori, sculptura, că reproduce forme, dansul că reproduce mișcări, muzica pentru că reproduce sunete ș.a.m.d. Într-o formulă generală, această imitație, sau repetarea unor impresii, care nu este întotdeauna datorită intenției unui artist, se numește simetrie. Dar simetria nu apare doar în forme senzoriale, ci și prin asociere de idei, folosind cuvinte și exprimări figurate, metaforice. Deci, poetul realizează simetria cu intenție, folosind cuvinte și concepte; de aceea, pe scurt, în poetică se vorbește de simetrie conceptuală.
Doamnă Tirenescu, mulțumesc pentru încurajări!

 =  Sugestie
Laurentiu Ghita
[04.Sep.08 11:11]
Poate mai util ar fi postarea acestor "prelegeri" la TEHNICA LITERARA. Ma rog, chestie de categorisire! Asteptam partea a 3-a, dom' profesor!

 =  Argumente
Rodean Stefan-Cornel
[04.Sep.08 12:40]
Domnule Ghiță, am explicat în episodul întâi (Argument) și în "Notă", la începutul acestui episod, de ce aceste texte sunt "personale".
Pe de altă parte, am citit undeva că nu oricine poate posta la "Tehnică literară", așa cum nu oricine poate propune concursuri și alte asemenea chestiuni care sunt legate de nivelul de acces.
Mulțumesc pentru interes!
Cornel Rodean

 =  Imitativ - interpretativ
Alex Șulai
[18.Sep.08 16:11]
Sunt sigur că nu asta ați intenționat prin: "Imitație ar fi pictura că reproduce culori, sculptura, că reproduce forme, dansul că reproduce mișcări, muzica pentru că reproduce sunete ș.a.m.d."
Cel puțin pentru artele plastice pot să spun că se folosesc de: culori, forme... pot să adaug obiecte, situații etc. pentru a sintetiza (stiliza) o temă. Am simțit nevoia să adaug aceste rânduri din pricina modificării percepției vis-a-vis de plastică. Nu-mi permit să-l contrazic pe Aristotel :) dar să nu uităm că pe vremea lui arta plastică avea, într-adevăr, doar rol decorativ - imitativ. Mai puțin interpretativ.
Nu este cazul aici pentru mai multe explicații nu vreau să polemizez, doar am menționat. Un singur exemplu: gestural abstraction (tehnica) - Jackson Pollock expresionism abstract (curentul artistic).

Cu mulțumiri pentru acest material,
Alex

p.s. cred că este valabil și pentru muzică și dans.

 =  Estetica și Aristotel
Rodean Stefan-Cornel
[18.Sep.08 18:32]
M-am folosit de concepția lui Aristotel(desigur depășită) despre unele arte , pentru a-i explica distinsului nostru coleg, cât mai plastic, termenii "imitație", "simetrie" și "simetrie conceptuală". Desigur că aveți dreptate când spuneți că arta plastică nu doar imită ci și sugerează, iar privitorii interpretează. Dar, până la urmă, în poezie (spre deosebire de pictură, sculptură, dans, de exemplu), autorul intervine cu cuvântul, cu conceptul, pentru o exprimare metaforică, pentru a sugera ceva. De aceea, am înțeles eu, poetica lucrează cu sintagma "simetrie conceptuală".
Nici eu nu vreau să polemizez prea mult pe teme de estetică și nici nu ar fi corect din partea dumneavoastră, armele fiind inegale (dumneavoastră sunteți specialist), dar ca gazdă a acestei pagini m-am simțit obligat să răspund. Oricum, să știți că folosirea concepției lui Aristotel în explicarea termenului de simetrie conceptuală nu a fost ideea mea, am luat-o și eu dintr-o altă carte...
Mulțumesc pentru observațiile pertinente, vă mai aștept cu plăcere!
Cornel




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !