Comentariile membrilor:

 =  părere
Liviu Nanu
[28.Apr.06 14:15]
Cred că te-ai complicat puțin în prima parte a poemului, cu explicații și amănunte. Am remarcat ultimele 5 versuri.

 =  da
Lucian Mușet
[28.Apr.06 18:30]
sunt iaca, și eu, de acord cu liviu, tot ultimile 5 îmi plac mai mult decât prima parte. am înțeles perfect imaginea, zugravită minunat, dar prefer finalul... știi că eu nu duc mai mult de căteva versuri ;-)

cu bine,

 =  părere
Narcisa Turony
[01.May.06 14:08]
Poezia debutează conclusiv, ferm, astfel încât cred că își asumă eventualitarea reproșării unei ironii nu prea subtile, a unor imagini prea izbitor-antitetice: pata de sânge cauzată de un instrument ce ar fi trebuit să faciliteze salubrul. Încă nu știu dacă s-a vrut doar surprinderea unui moment în care se spune simplu: ,,fatalitate” – și care poate fi acceptat ca veridic, sau se insinuează ideea curățirii, a păstrării unei armonii în primăvară, prin înlăturarea ,, corpului imens, de vreo 150 kg”. Oricum, între personajele-robot, rămase doar de decor, agitându-se fără a surprinde esențialul în fond, moartea, bruschețea și inutilitatea ei accentuată până la grotesc se vrea un imbold pentru trăire, o reevaluare și o deschidere către interior, pentru captarea exteriorului. Poate că sângele declanșează până la urmă întoarcerea către viul fiecăruia și ieșirea din zilele-tipar.
Ca modalitate de expunere, cred că ar putea fi făcute unele mici retușări – de exemplu evitarea repetiției cuvântului ,,pieton” la un interval atât de scurt, renunțarea la ,,atât de bine trasată", explicație inutilă, reieșind clar din versurile următoare, înlocuirea versului ,, ca de obicei întârzie jenant de mult” - știi tu, remarcă bătătorită deja:), parcă și specificarea ,,dacie logan” este forțată în context, chiar dacă se vrea o adâncire în cotidin, în fine, se mai pot înlătura câteva surplusuri ,,de regie”.
De data asta ai excelat în final, lucru remarcat și de antecomentatorii mei, dar rămân la părerea că ți-ai asumat viermuiala primei părți pregătind nu doar impactul de sfârșit, prin contrast, cât voind a sugera ,,lecția sângelui”. Cu remarcele de mai sus, pe care sunt convinsă că le poți cerne, mie mi-a plăcut poezia în ansamblul ei.

 =  răspunsuri întârziate
Florin Hulubei
[04.May.06 07:35]
Liviu, am încercat un poem mai amplu, surprinderea unui fapt real cu ceva mai multe detalii. Poate m-am pierdut printre atâtea și nu mi-a ieșit. Mulțumesc de vizită!

Lucian, aceeași explicație de mai sus e valabilă și pentru tine. Oricum, eu încerc, chiar dacă nu-mi iese de fiecare dată. La bună recitire!

Narcisa, revii cu un comentariu elaborat și asta îmi place. Mai ales că, în ciuda întortochelii din text, ai descoperit părțile sale bune și rele. Mulțumiri pentru ajutor!

 =  "e momentul / să apreciem altfel sângele acestui / pieton"
Monica Manolachi
[04.May.06 08:43]
M-am oprit la text pentru că am găsit preocuparea pentru un lucru căruia nu multă lume îi acordă atenție: până unde poți să mergi cu punerea în aplicare a unei idei, în cazul de față aceea de "salubrizare"?

Contrastul dintre faptul expus și "miresmele dulgeci" e menit să arate că puritatea și curățenia capătă de multe ori conotații macabre.

Am rezonat la modul de punere în scenă, dar subscriu la cele spuse de Narcisa.

Recent am scris și eu un text despre reacția față de așa-zisa salubrizare pe care unii o țin drept stindard pentru integrarea în tot felul de cercuri: "Nu mi-e frică de câini, Noemi".

 =  Monica
Florin Hulubei
[05.May.06 07:26]
Monica, apreciez trecerea ta pe aici și opiniile. Salubrizarea aceasta ar trebui făcută în conștiințele multora de pe aici, din țară, dar de asta ar trebui să se ocupe și alții. În fond, cine-și dorește asta? Puțini sunt aceia. Te mai aștept!




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !