Comentariile membrilor:

 =  aduce a
Andrei Trocea
[06.Aug.08 10:34]
aduce a Fratele mai mare sau a Diavoliada.
iar cand papusarul este religia, intr-o societate evoluata si nu una ca a evului mediu, deja lumea creata de tine devine irespirabila, un iad cu care-ti umpli plamanii si incerci sa traiesti totusi, pentru ca asa te-a programat natura.
e o proza interesanta, cu multa persiflare si intr-un fel, desi este sf, ma intoarce cu gandul la scrierile despre lumea lui Stalin.
te felicit pentru subiect si modul in care a fost expus.
cu prietenie,
andrei t

 =  dacă nu era sf…
Victor Potra
[06.Aug.08 13:44]
Andrei dacă eram convins că e de încadrat la proză și atât nu mai pierdeam timpul pe aici, acum eram deja în avion spre Amazon cu fiul meu, să-l învăț pe viu tehnicile de supraviețuire de la Discovery…
Unul dintre motivele pentru care scriu ceea ce scriu este ca acest tip de proză să nu-și schimbe încadrarea de la sf la underground.
Mulțumesc încă o dată pentru sublinierile prietenoase…

 =  despre totalitarism si alti monstrii
Claudia Radu
[06.Aug.08 15:04]
interesanta proza ta. literatura sf are si partea ei de anticipatie, desi nu cred ca va fi vorba de un astfel de Eden. nu asa cum l-ai prezentat tu. eu as afirma ca ne mai desparte putin timp de o noua epoca totalitara, dar asta este o alta poveste... este vorba de controlul absolut, de manipularea colectiva, care astazi se pot si chiar se realizeaza cu succes. religia are si ea partea ei "ideologica" intr-un astfel de nou regim totalitar, care de data asta isi va atinge perfectiunea. noua ordine mondiala, bau-bau-ul care se tot vehiculeaza, inseamna globalizarea perfecta, dpdv religios de la ecumenism pana la o reunire a tuturor religiilor mai e un pas, asa ca religia sau "religiozitatea" secolului XXI, intuita de Malreaux, va fi una....desavarsita. ar fi mult de discutat aici, dar nu am face decat sa analizam, sa disecam, sa dam exemple din istoria mai mult sau mai putin recenta pentru a putea prefigura un viitor luminos.

intr-un fel, textul tau imi aminteste de un film - "Equilibrium", desi e alt story acolo. dar cam aceeasi esenta. sper ca va fi posibila o bresa intr-un viitor regim totalitar...pentru ca perfectiunea, nu-i asa, nu exista. si asta da frumusetea vietii omului.

 =  erata
Claudia Radu
[06.Aug.08 15:07]
Malraux - scuze

 =  er2 - "despre totalitarism si alti monstri"
Claudia Radu
[06.Aug.08 15:14]
scuze pentru erate, ar trebui sa-mi cenzurez si eu graba in redactare. :)

 =  revin
Claudia Radu
[23.Sep.08 18:33]
pentru ca am vazut ca ai adaugat "doi", asa ca am lecturat si notele. cred ca prima oara am sarit peste titlu (sau era altul?) si, astfel, scriitura de aci nu mi-a amintit de "1984" (filmul, cartea nu o citisem, am facut-o de curand), ci de "Equillibrium" (mai bine "vandut", de altfel). dar am aceeasi impresie si acum, adica e o oarecare distanta de distopia orwelliana, sa fie din cauza ca intre timp am trait minunat in minunata lume huxleyiana? plus ca aici lipseste colectivul editorialo-tortionar, care era esential in 1984. asa ca portita/ele descrise aici nu sunt iluzii/capcane sau esti tu, Victor Potra, fabricantul de iluzii, pionulviermedesavarsit?

pese: sa nu uit ca il bagi si pe spielberg in prajitura, cu tom hanks cu tot :))

 =  Claudia, mi-ai dat de lucru...
Victor Potra
[24.Sep.08 19:43]
... ca de obicei. Adică, m-ai pus pe gânduri.
Intuiția îți funcționează impecabil, așa că nu am de ales, va trebui să mărturisesc câte ceva despre planul romanului. Acțiunea se desfășoară în 2084, într-o lume în care religia a cucerit cam tot ce era de cucerit. Ceea ce am publicat deja, e un prolog, un episod privind începuturile, și reperele biografice ale unei personalități la care personajele vor face referire constant, fie ca model de erou, fie ca demon.
Desigur, biografia introduce și un timeline schematic.
Nu vor lipsi "colectivul editorialo-torționar", nici execuțiile în direct, nici scenele dure, nici dilemele morale de ambele părți a baricadei.
Toată scrierea e guvernată de un experiment mental: ce-ar fi dacă, în viitorul apropiat, nu am mai avea state laice (cu excepția Chinei), ci doar state religioase, grupate în alianțe ecumenice? Care ar fi consecințele morale, sociale, culturale, economice? Cum ar arăta viața într-un asemenea context?
Nu voi merge atât de departe ca Orwell, încât să rescriu realitatea complet, voi rămâne mai aproape de ceea ce poate fi perfect credibil și realizabil, din perspectiva noastră, a anului 2008. Este, într-adevăr, un univers concentraționar, o lume a binelui absolut, în care scopul suprem nu mai este fericirea, ci mântuirea, adusă chiar cu forța...
Începând cu capitolul trei, la care lucrez, voi intra direct în spațiul temporal al anului 2084. Este posibil ca scrierea să trezească revolta unor persoane religioase, sper totuși ca posibila lecție să prevaleze.
Cât despre identitatea viermelui, lasă-mă să-mi păstrez puțina modestie pe care o mai am și să spun că nici prin cap nu mi-a trecut că aș putea fi atât de celebru, vreodată :))
Ca mai toate textele mele, și acesta are o mare disponibilitate la ecranizare, pe care încerc să o păstrez conștient, uneori în dauna dezvoltării psihologice a personajelor.
Îmi cer iertare că îți răspund atât de târziu, dar e un proiect care mă urcă pe pereți, scriu și șterg și tot rescriu, iar tu meritai mai mult decât un merci în grabă... Mulțumesc pentru conexiuni, iar perspectiva timpurie a unui cititor avizat mă ajută să ajustez din mers scriitura...
Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !