Comentariile membrilor:

+ frumos
Mădălina Maroga
[14.Dec.07 11:37]
uite cât de simplu se poate scrie despre o noapte anume, cât de ușor sau poate atât de greu putem spune
"noaptea asta

perfectă
cu atât
cu cât i se cuvine
sau
noaptea asta ca un nume pe care îl port în stomac
și de care s-au prins țurțuri de gheață".
și, cât de grea poate fi căutarea/ așteptarea/ speranța, atunci când "una e albă ca o palmă peste care a nins și a nins
milenii"...

nu mai pot continua, Silvia, pur și simplu m-au lăsat fără grai versurile tale, m-au lăsat pe gânduri...
este un poem pe care îl voi pune la loc sigur, spre păstrare, un poem ptr care te felicit.

P.s. - cred că ar suna altfel dacă ai zice "pântec" în loc de stomac. ce zici?!

stea ptr noaptea asta!

Madim




 =  da
Ligia Pârvulescu
[14.Dec.07 13:05]
Un text bun, cu imagini foarte frumoase. De fapt, nu un text, ci un poem, si o stea meritata :)

+ cantec
Leonard Ancuta
[14.Dec.07 13:33]
regasesc aici o tandrete desavarsita. un cantec despre noapte, poate cumva altfel decat cele inchipuite. de obicei reactionez imediat la cuvantul noapte. prima care m-a facut sa simt cu adevarat este a lui zarathustra, una dintre cantarile lui spuse de nietzsche, pe care cu ingaduinta dumneavoastra il voi lasa marturie mai jos. pana atunci insa, remarc delicatetea exprimarii autoarei - panza de paianjen, matase apoi se face brusc o trecere catre uman, catre corporal desi se pastreaza in ideatin, nu capata inca forma, ramane la stadiul de nume. poate tocmai acest lucru mi-a placut mult, e un fel de chemare, e un nume ce odata rostit pare ca se intrupeaza...

finalul ma face sa ma gandesc ca aceasta rostire nu s-a intamplat. si atunci, intorcandu-ma in poem regasesc aceasta noapte ca pe o aducere aminte, un episod al memoriei, o retraire in care simti cum te inteapa turturii de gheata in stomac, o exprimare foarte ingenioasa dealtfel.
un efort care trebuie recompensat cred eu, si asa cum spuneam mai sus, iata si cantarea nietzscheeana.

Se innopteaza : iata se inalta mai presus glasul fantanilor tasnitoare. Ci sufletul meu, e si el o fantana tasnitoare. Se innopteaza : iata ca se trezesc toate cantecele indragostitilor. Si sufletul meu – el insusi – e un cantec de indragostiti. E in mine ceva nepotolit si de nepotolit care vrea sa-si inalte glasul. In mine e o dorinta de dragoste ce graieste : e insusi graiul dragostei.

Eu sunt lumina : Ah ! daca as fi noapte ! Ci aceasta e singuratatea mea : sa fiu invaluit in lumina. Vai ! de ce nu sunt umbra si bezna !... Cum mi-as potoli setea la tatele luminii !... Si pe voi insiva, v-as binecuvanta, stelute scanteietoare, viermi lucitori ai cerului ! si m-as bucura de lumina ce mi-ati da-o. Ci vietuiesc din propria mea lumina, inghit in mine insumi flacarile ce tasnesc din launtrul meu.

Nu cunosc bucuria celor ce iau ; si ades visat-am ca a fura e placere mult mai mare decat a lua.

Saracia mea e, pentru ca mana mea nu-si mai gaseste ragaz niciodata sa tot daruiasca ; invidia mea sa vada ochi plini de adastare si nopti luminate de dorinta. O nemernicie a tuturor celor ce daruiesc ! Intunecime a soarelui meu !... Dorinta a dorintelor ! Foame sfasietoare a satului !... Ei au ce le dau : dar mai sunt eu oare inca in atingere cu sufletele lor ? E o prapastie intre a da si a lua ; si cea mai mica prapastie e cea mai cu anevoie de umplut. O foame se naste din frumusetea mea : as vrea sa fac rau celor pe care-i luminez ; as vrea sa despoi pe cei pe care ii umplu de daruri – atat de foame mi-e de rautate.

Retragand mana cand o alta spre dansa se intinde ; sovaind ca o cascada care in caderea ei tot mai sovaieste : astfel mi-e sete de-a mea rautate. Indestularea mea astfel de razbunari cugeta ; atari rautati se nasc din sihastria mea.

Fericirea mea de a darui a murit tot daruind mereu, virtutea mea s-a istovit si ea din pricina indestularii sale ! Cel ce daruieste, paseste pururi catre primejdia de a-si pierde rusinea ; cel ce imparte mereu sfarseste impartind intr-una, prin a face bataturi la mana si la inima. Ochii mei nu iubesc mai mult, inlacrimati de rusinea celor ce cer ; mana mi-a devenit mai aspra pentru ca sa simta tremurul mainilor pline. Ce s-au facut lacrimile ochilor si puful inimii mele ?

O sihastrie a tuturor celor ce daruiesc ! O tacere a tuturor celor ce lucesc !

 =  celor ce au trecut si nu au tacut
silvia caloianu
[14.Dec.07 15:20]
Madalina, ce surpriza sa te aud!, m-am bucurat, nu mai credeam ca esti pe aproape... (apropo, de "pantec": e unul dintre cuvintele care nu-mi plac; as fi zis "burta", daca nu scontam pe sensul cuvantului "stomac".)
Ligia, ma bucur ca esti si tu printre cititorii mei.
Leonard, te-am ascultat... cu luare aminte. Multumesc mult si de "cantarea nietzscheeana".
Multumesc, tuturor, de netacere. Va citesc si eu.

 =  poem...
ioana matei
[14.Dec.07 17:45]
ca o tacere inalta ce n-a purtat niciodata un nume...in ciuda muririi descrise, prin el (deasupra) chiar curge nemurirea...in "noaptea asta" frumoasa tanguire de sine !...

 =  Silviei, cu drag
Luminita Suse
[15.Dec.07 15:57]
Sigur, aici te recunosc în sinceritatea discursului și autenticitatea fiorului. Mi-a făcut plăcere să te regăsesc în această dimineață cu -20C și o mare de ninsoare ce ne-a acoperit în trei zile până la genunchi. Trei zile, 72 de ore, 4320 de minute, 259200000 de milisecunde, milenii la nivel de pico și nanosecunde...




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !