Comentariile membrilor:

 =  subscriu
Rugescu Ioana Adina
[12.Dec.07 15:02]
Mare! Mare dreptate ai!
Cred ca textul tau ar trebui transmis sub forma de petitie semnata Ministrerului "de resort".
Si poate cine stie asa cu vreun master facut mai tarziu o sa ajung sa-i pot spune copilului meu ce sa faca!

 =  MECT / Ministerul Eludarii Consecintelor Tragice
Ghinea Nouras Cristian
[12.Dec.07 15:09]
Draga Adina, mii de multumiri. Ai scris "Ministretului" si cred ca este neintentionat. Si totusi... este vorba de "mistretul" care se face de 18 ani ca nu vede in ce balta ne scaldam. Sistemul de invamant poate fi reformat incepand cu alba/neagra si cu ingineriile financiare. Propun inceperea cursurilor de la gradinita, altfel riscam generatii dupa generatii de tineri lipsite de anticorpii societatii asa zis "capitaliste" de azi...

 =  PS
Ghinea Nouras Cristian
[12.Dec.07 15:23]
PS Chestia cu ministretul era o exagerare... iertare pentru fortarea notei!

 =  adaptare
Rugescu Ioana Adina
[12.Dec.07 15:52]
Nu am ce sa iert!
Ai perfecta dreptate!
Daca se introduc cursurile propuse ma inscriu si eu la gradi! Cred ca nu sunt deloc adaptata zilolor noastre!
RIA

 =  Lawrence Ellison, presedintele Oracle - despre invatamant
Leonard Ancuta
[12.Dec.07 15:58]


http://www.amosnews.ro/Discursul_presedintelui_Oracle-230381



Lawrence Ellison, presedintele Oracle, le-a tinut urmatorul discurs studentilor care au terminat universitatea Yale. N-a putut sa-si termine discursul, deoarece a fost dat jos de pe scena.

"Daca ma uit la voi nu vad nici un viitor fericit, nu vad nici un director proeminent. Acum, sigur sunteti bulversati. Asta e normal. Totusi, va puteti intreba, cum vin eu, Larry Ellison, care n-am terminat facultatea, ca sa va judec pe voi, studentii celei mai renumite facultati? Stati sa va explic!

Deoarece eu, Lawrence Ellison, al 2-lea cel mai bogat om a planetei, am picat la facultate si voi nu. Deoarece Bill Gates, cel mai bogat om al planetei, a picat la facultate si voi nu. Deoarece Paul Allen, al 3-lea cel mai bogat om al planetei a picat la facultate si voi nu.

Si deoarece Michael Dell, care momentan este doar pe locul 9, a cazut si el de la facultate si voi nu. Si domnul respectiv este in ascensiune.

... Acum, sunteti clar foarte bulversati! Si asta este foarte, foarte normal.

Dati-mi voie sa va incurajez, n-ati terminat degeaba facultatea si n-ati facut degeaba rost de o diploma.

N-ati pierdut 5 ani degeaba. Din contra, ati invatat sa munciti pentru bani putini, sa va faceti cunostinte si sa faceti cunostinta (mai deaproape) cu cuvantul TERAPIE. Toate acestea sunt foarte utile. O sa aiba lumea nevoie si de salahori ca voi. O sa aveti nevoie de cunostinte, de programare la terapie la un psiholog.

Fiindca voi n-ati cazut la facultate, n-o sa fiti niciodata printre primii 10 cei mai bogati oameni de pe Pamant! Si va trebui sa va impacati cu un salariu patetic de 200.000 de dolari pe an, salariul urmand sa il primiti de la un fost coleg de facultate, care a cazut la examene si a fost dat afara!

Acum, probabil va ganditi daca mai e vreo speranta pentru voi. Nici o sansa! Voi sunteti deja pierduti. Deja aveti creierul distrus in proportie foarte mare, ...irecuperabila.

Acum, ma adresez celor care inca nu au terminat facultatea:

LASATI BALTA FACULTATEA, FACETI-VA BAGAJELE SI PLECATI! Nu reveniti! Indepliniti-va visurile! Fiindca sigur va spun ca, daca vi se distruge creierul, veti disparea mai repede de pe scena afacerilor decat dispar eu acuma de pe aceasta scena gratie agentilor de paza!"




 =  Good point!
Ghinea Nouras Cristian
[12.Dec.07 16:21]
Ancuta, cum sa spun ca sa nu il copiez pe al nostru Foreign Affairs Minister: good point! Asta e! Si multumiri!!!!

 =  Intra cei care pica - viitorul suna bine!!!!
Ghinea Nouras Cristian
[12.Dec.07 16:33]
PS 2 In conditiile in care la noi cazurile de picati la Facu' sunt extrem de rare, ma gandesc cu groaza care e profilul individului respectiv, al viitorului "Master of the Universe"! WOW - "Viitorul suna bine!" Superba propunere pentru MECT - intra cei care pica! O selectie valorica in pas cu vremea!!!

 =  un limitat care generalizează. un superbogat limitat,
Dan Cârlea
[12.Dec.07 18:08]
cum sunt majoritatea. (de tipul ăsta de la Oracle spun).
Fiindcă puțini mari intelectuali, sau chiar deloc fac averi uriașe. Sunt prea preocupați de tot felul de fațete ale realității, nu merg ca berbecii pe ideea "bani, bani, bani". Ei știu ce ar trebui să facă, dar nu au determinarea necesară. Sunt prea complecși pentru a face bani cu nemiluita, nu că ar fi mare filozofie.

Chestia e că dacă lași școala pentru care ai stofă și încerci afaceri deși nu ai datele necesare, ajungi rău de tot. Nu mi se pare că Prigoană e un mare gânditor, dar știe câteva lucruri și le aplică hotărât. Patapievici niciodată nu va putea face banii lui, fiindcă nu se poate coborî la tot ce ar trebui să facă.

 =  plus
Dan Cârlea
[12.Dec.07 18:19]
că genul acesta de limitat bogat și arogant nu poate niciodată înțelege satisfacțiile subtile ale muncii intelectuale generatoare de valori superioare ale unui om de cultură, ale unui intelectual veritabil sau mai puțin, dar totuși ale unui om cu carte. Un profesor câștigă într-un an cât câștigă Guță la o nuntă, două, un chirurg câștigă după ce reface o mână din nimic contravaloarea unui sfert de șampanie de lux, un eseist poate abia încropește banii de benzină și uneori scrie și pe gratis, fiindcă are altă scară de valori.
Lumi diferite, țeluri diferite, satisfacții diferite, nevoi diferite.
Un bogătaș limitat nu va înțelege nicodată un filozof sau un scriitor care abia are ce mâncă dar crează mereu și mereu, iar cei superiori intelectual nu vor suspina niciodată după ignoranța poleită care le lipsește.


 =  treaba cu Oracle e o gluma
Radu Herinean
[12.Dec.07 22:37]
Leonard, ceea ce ai citat tu este un "hoax" cu echivalentul romanesc "poanta" sau "vrajeala", in orice caz, un citat care n-a existat niciodata de la un eveniment la care cel citat nici macar n-a participat.
pentru referinte: http://www.snopes.com/quotes/ellison.asp

 =  parere
Bogdan Nicolae Groza
[12.Dec.07 23:21]
Nouras, ce zici tu aici e adevarat, dar nu in totalitate. Nu cred ca sloganul "tara te vrea prost" e viabil. O tara de prosti se duce sigur de rapa pentru ca nu exista niciunul capabil sa ofere o solutie, sa gaseasca o iesire "de urgenta" daca intelectualii si nu numai, persoanele inteligente in general, sunt date la o parte sau, mai rau anihilate (prin absurd). Dar ai dreptate in multe privinte. Pentru ca tot ai pomenit de Becali, el va muri in ignoranta lui de a pricepe o satisfactie intelectuala a unui scriitor de a creea. Dan Carlea a pomenit un pic de acest aspect. Revenind la Becali, acest personagiu, cu "apucaturi de oaie" sa folosesc o sintagma a lui Erasm, fiind invitat la o manifestare culturala si-a incordat muschii si a inceput sa critice, neintelegand ce se discuta acolo. A adus injurii lui Nichita Stanescu, asa in stilul lui lamentat, necitind macar un poem din acest poet. Si din oamenii de cultura prezenti n-a ridicat cuvantul decat Alex Stefanescu, punandu-l, cu o replica inteligenta, la punct pe individ, spunandu-i ca n-are autoritatea morala si nici inteligenta intelectuala a lui Nichita de a-l vorbi de rau pe acesta. atat i-a trebuit specimenului ca a zis, facand bravada de averea lui, ca fara banii bogatilor Nichita si alti scriitori ar fi muritori de oameni. Si cu un aer triumfalistic a parasit incaperea. Asa ca si citatul dat de Leonard, chiar daca nu a existat niciodata, cum spune Radu, are adevarul lui. Oamenii bogati atata stiu, atata-i duce mintea. Fara PSSP, cum spui tu, acestia s-ar sufoca, majoritatea s-ar sinucide pentru ca ar trai intr-o lume inchisa, selecta, unde troneaza ideile, cartile, inteligenta creatoare, ori acestia in lipsa banilor pe care, cu abilitate, smecherie sau talent ii face, n=ar m-ai avea "obiectul muncii" si viata lor ar fi searbada.
Tara te vrea prost in masura in care tacem cu totii si nu ne opunem indobitocirii.

 =  erata
Bogdan Nicolae Groza
[12.Dec.07 23:25]
in loc de "muritori de oameni" e "MURITORI DE FOAME"

 =  erata 2
Bogdan Nicolae Groza
[12.Dec.07 23:28]
Of, oboseala asta... Revin sa corectez: deci in loc de "in lipsa banilor pe care, cu abilitate, smecherie sau talent ii face" este " in lipsa banilor pe care, cu abilitate, smecherie sau talent ii fac...

 =  $$$
Dan Cârlea
[13.Dec.07 07:21]
Încă o dată se vede câți bani se pot da pe informațiile care circulă pe net. Dar ce am spus e valabil (percepția cum că banii sunt totul este foarte răspândită), mai puțin raportarea la tipul de la Oracle, care sper să nu mi-o ia în nume de rău și să nu mă sune indignat în zilele viitoare.

Într-un articol spuneam că, la noi, instituția mecenatului nici nu are pusă piatra de temelie. Deocamdată sponsorizarea este înțeleasă de cel bogat ca act subtil de cumpărare a unei personalități, de arondare a unui creier la suita care va trebui să-i apere imaginea în caz de scandal pe tema malversațiunilor și combinațiilor financiaro-politice.
Dacă Becali a făcut cum spune B.N.Groza (acu suflu și-n iaurt) atunci se vede exact de ce marii oameni de cultură refuză sponsorizările venite din zona asta ori din cele asemănătoare. Cei care se poartă așa îți dau bani cu aroganță, nu cu respect și bucurie că ajută și ei la nașterea unui act de cultură. Îți aruncă pomană, un simplu act de imagine, propagandă cu miză electorală plus cumpărarea ta și atât.

 =  părere
Liviu Nanu
[13.Dec.07 08:57]
Două chestiuni vreau să aduc în discuție. Părerea mea este că ministrul Marga CHIAR începuse o reformă a învățămîntului, din păcate stopată sau deturnată de cei veniți după el. În mare parte și din cauza secretarilor de stat și a inspectorilor din minister, care și-au susținut rînd pe rînd disciplinele în care profesau, așa că ușor-ușor, elevii (dar și profesorii) s-ai pomenit cu o programă școlară stufoasă și ruptă de realitatea românească, fără cu obiective generale și deloc atractive. Dascălii valoroși au avut trei alternative: 1) să plece din sistem; 2) să se pensioneze (majoritatea asta au și făcut); 3; să încerce să schimbe ceva. Și ar mai fi și punctul 4, să se adaptaeze sistemului. Ceilalți, care nu au nicio tragere pentru actul de învățare/educație, au privit activitatea ca pe o simplă meserie, uitînd că modelează niște tineri. De fapt nici ei nu au așa vină, sistemul de învățământ universitar, și anume cel cu profil pedagogic, care scoate pe bandă profesori, fără să-i pregătească pentru munca de dascăl, e răspunzător de această situație. Sînt multe de spus, s epare că (doar la nivel declarativ însă), acolo sus, s-a priceput de unde vine răul și se încearcă ceva. Vor mai trece însă mulți, prea mulți ani, pînă vom vedea rezultate. Deocamdată, între primele 500 universități europene, se pare că nu există niciuna din România.
A doua chestiune: Privind sponsorizările făcute de oamenii de afaceri. Aici le dau dreptate celor care au comentat înaintea mea. De multe ori te ajută tot cei din preajmă, cu probleme financiare, personal am avut astfel de experiențe, ajutorul primit de mine de-a lungul anilor a venit în cea mai mare parte de la colegi de condei, și de la cei care au respect pentru cuvîntul scris.
Cam atît, sînt multe de spus.

 =  short point
Dana Mușat
[13.Dec.07 09:31]
Tu generalizezi și asta nu ne cade bine la stomac.


 =  dar..
Dana Mușat
[13.Dec.07 09:35]
pentru că am un salariu mic și, deci, sunt o intelectuală (sic!) îmi permit să vin cu o completare:

umorul din final vine ca un piure..ne liniștește stomacurile deranjate.


P.S. generația mea va spune că 'țara te vrea prost' e o sintagmă a puștilor care joacă 'metropoly'..varianta contrafăcută a lui 'monopoly', jucată de către acei copii ai 'intelectualilor'. Mai ieftin, mai puțin original, dar aproape de realitate.

 =  Chipul de pe Marte
Ghinea Nouras Cristian
[13.Dec.07 09:55]
Lume buna, doamne si domnite, boieri mari, multumiri pentru trecere. Sincer, uimit de comentarii, numar si calitate - le propun pe toate la antologia Comentarii.ro! Pe undeva ati ghicit supararea mea, cea cu care m-am asezat la masa de scris. La intrebarea daca asta are vreo legatura cu sarbatorile, voi raspunde tafnos (asa e la moda): no comment! Doar atat, responsabilul cu impartitul dreptatii (ce-o mai fi aia) si-a cam luat liber aici, pe la noi. Daca nu ne ia in seama nici la Bruxelles, exista un chip pe Marte, un fel de sfinx, care se uita fix la noii de acolo de sus. Uneori mi se pare chiar ca zambeste...

 =  post scriptum bine intenționat
Adrian Firica
[13.Dec.07 10:27]
Nouraș,
ai, și n-ai dreptate!
în '90 lucram la Institutul pentru Științele Educației - în Departamentul de evaluare și prognoză.
una dintre constatările STUPEFIANTE ale unui studiu era: corpul didactic este o categorie conservatoare, ostilă reformării.
apoi, când se trecea la concluzii, afirmația era jalnică: influența actului educațional administrat de corpul didactic generațiilor aflate în curs de formare are efecte negative pe termen lung, specificabile astfel:
- ...
- ...
- samd!

P.S.
scrie și tu: "Proptele", nu "Propte"

 =  Televizor sau carti?
popescu adriana
[14.Dec.07 17:58]
Spunea Mircea Cartarescu undeva: "copii nostri nu mai citesc,dar ce ii impiedica sa citeasca?" Asta cam asa e! Succes in continuare!

 =  încercarea .....
Nicolae Bornea
[21.Dec.07 20:58]
Sunt revoltat de ceea ce se întîmplă. Nu cred că cineva din afară ne poate rezolva această problemă sau că lipsa banilor e unicul motiv al acestei stări de fapt. Din păcate, pentru foarte mulți angajați ai ministerului învățământului, noțiuni ca moralitate, verticalitate și chiar pedagogie sunt doar cuvinte folosite în discursuri ocazionale. Nu am folosit cuvântul "dascăl" din profund respect pentru cei care au făcut din această meserie o profesiune de credință. Poate un discurs al domnului Lawrence Ellison, ținut înaintea înscrierii la examenul de titularizare, i-ar convinge să își aleagă o altă carieră.

 =  o chestiune de mental, nu de intelect
Dolcu Emilia
[22.Dec.07 19:48]
Cred ca e bine sa ai atata carte cata poti duce. Si din « cata poti duce » face parte si statutul pe care ti-l confera aplecarea spre carte ; un statut, in cel mai bun caz, discret.
Dar sa incerc sa fiu mai explicita : Avem voie, in drum spre casa, sa vedem « ditamai casoaiele » si sa ne intrebam de ce cei platiti sa se intrebe ce-i cu ele n-o fac. Mai mult, avem voie, pe aceasta tema, sa scriem si un articol, pertinent si percutant, ca cel pe care l-ati scris.
Problema imi pare insa greu de centrat pentru motivul ca nu atat concitadinii far’de carte, dar cu masini de lux « si ditamai casoaiele » sunt in cauza cat cei cu carte si cu ditamai functiile. Si nu sunt neglijabili nici cei cu carte si cu functii mai pricajite. Cat despre cei cu carte si atat, acestia par sa se complaca destul de bine in rolul de nobili scapatati.
Adevarata problema, dupa mine, e mai putin un intelect putin cultivat cat un mental putin evoluat. Aceasta ar explica de ce in materie de raspundere pentru ce se intampla, fiecare din noi se crede absolvit dinainte, de ce institutiile de stat nu functioneaza cu adevarat decat la negru, de ce opinia publica e larvara.

 =  semn langa tara...
Petruț Pârvescu
[28.Dec.07 10:11]
Cristian,
vezi ce ai declansat cu textul tau?! am citit si eu. ce ar mai fi de spus. vorba lui Lapusneanu... felicitarile noastre! realitatea e cea mai draga povara...

Srabatori fericite!
cu prietenie,

 =  De pus sub brad...
Ghinea Nouras Cristian
[28.Dec.07 10:18]
Dragii mei, am citit si am recitit cele scrise si cred ca numarul si calitatea comentariilor ar putea insemna - si inseamna, pentru mine - un frumos cadou de Sarbatori. Va multumesc tuturor. Va doresc La Multi Ani, multe impliniri, pace si cer senin. La Multi Ani, agonia.ro!

 =  suna
felix nicolau
[30.Dec.07 17:19]
asta suna a proza,are verva

 =  mai degraba
Rodica Vasilescu
[09.Oct.12 17:25]
te vrea idiot.
sunt cateva chestiuni simplute fiind vorba de invatamant.
fosilele comuniste care stau si la 60-70 de ani sa predea in loc sa faca loc absolventilor ( pot oricand sa dau exemple multe tare ), lipsa modului de pedagogie din facultati sau faptul c-a fost trecut la optional si mai ales practica.
tre sa stie lumea ca acum poti alege ori faci practica 2-3 luni ori o lucrare de 30-40 de pagini pe care-o predai si voila iei 10 la practica. manualele sunt de 2 lei, ancorate intr-un metodism super vechi care din pacate nu mai este compatibil cu capetele patrate care momentan ies de pe bancile facultatii si elevii.
manualele alternative sunt niste prostii, un fel de copy paste din alte manuale sau culegeri. ideea de manual alternativ nu e rea insa nu sunt de calitate la noi din pacate. apoi tot manualele nu reusesc sa fie indeajuns de @actuale@/@contemporane@.

suntem in 2008 iar copiii invata aceleasi prostii din 80.
suntem in 2008 si scolile nu au o linie audio pe holuri la care sa se anunte diverse sau ideea de radio, absentele se platesc, scutirile la fel, excursiile taberele sunt de-a dreptul ordinare si foarte prost organizate, COLEGIILE fac pe ele de frica si nu isi exmatriculeaza scursurile si gunoaiele de frica sa nu-si piarda titulatura, la fel si marile licee. 1 din 10 profesori dupa parerea mea intra de 2-3 ori pe an la clasa din cauza ca ori sunt rude cu primarul ori au nu stiu ce veri ori e director adjunct si are alta treaba. si multe altele

ca ideea de invatamant sa fie mai bine inteleasa, cei care se ocupa de structurarea sa ar trebui sa viziteze norvegia, usa, islanda, australia, marea britanie. pana si polonia.

din pacate patriotismul si traditionalismul reprezinta pretextele perfecte pentru care majoritatea nu se cara de aici. dupa mine tara asta ar trebui lasata atat "de goala" incat sa nu mai existe clienti aproape deloc pentru niciun fel de serviciu/produs.

 =  typo
Rodica Vasilescu
[09.Oct.12 17:25]
modulului

 =  cea mai rentabilă investiție
holobaca gheorghe
[10.Dec.18 14:27]
Țara nu ne vrea proști, ci profitorii sistemului politico-social,ce vor să scoată din orice bani, chiar și din dorința rezidual comunistă de a avea carte.Păi prostul e dispus să plătească pentru devenirea sa intelectuală e-o adevărată comoară: oferă cadouri de 8 Martie, se meditează, cumpără examene, cumpără posturi, cumpără funcții... Sunt sigur că investiția cea mai rentabilă este în promovarea prostiei. Credeam la un moment dat că ministru mai prost ca Hârdău nu se poate. Dar uite că da. Nu întâmplător Adomniței e șantierist. Se pricepe mai bine decât un autor de eseuri la achiziții, servicii și licitații. Când șaptezeci la sută din banii alocați învățământului merg la baza materială, e nevoie de un supervizor care să aibă grijă ca banii să treacă numai prin buznarele cui trebuie. Din acest punct de vedere, finanțarea pe proiecte produce deja rezultate absurde: cunosc o școală dintr-un cătun care a "câștigat" investiții de zeci de milioane de euro, arată ca un palat, dar îi lipsește un detaliu minor: de la anul nu mai are copii. Mai cunosc și un profesor școlit de facultățile private cu diplomă beton,dar cu formare zero;cu evident handicap mental de situare în spațiu și timp, dar asta-i altă discuție... Ce trebuie reținut e că banii pentru salriile profesorilor și bursele studenților produc inflație prin simplul fapt că nici un amărât de procent nu poate fi traficat.

 =  Sunt optimist si sper ca intr-un viitor apropiat, tara noastra sa se laude din
iancu george
[02.Jan.08 00:51]
Cu siguranta sistemul educational din Romania are destule probleme care foarte greu vor putea fi rezolvate. In societatea de astazi indreptata treptat treptat spre degradare, din pacate, profesorii nu se mai gandesc la binele elevilor caci nu gasesc necesar faptul de a pune in aplicare cunostintele lor - in cazul in care au asa ceva – pentru a a ajuta la formarea intelectuala a tinerilor. E mult mai simplu pentru ei sa puna notele pe baza conceptului de ‘ochi frumosi’ sau in functie de cati bani sunt dispusi parintii elevilor sa scoata din portofel pentru note cat de cat remarcabile. M-am gasit intr-o situatie analoga – cu profesorul meu de logica si filozofie – care netinand cont de rezultale obtinute in timpul anului cerea o anumita suma pentru a ajunge la suficienta. E absurd apoi sa ne gandim la o societate cu persoane culte, sau cel putin care doresc sa atinga un anumit nivel de cultura, pentru ca utopiile nu mai sunt de mult timp in orizontul meu imaginar. Nu mai locuiesc in Romania, dar revin cu drag in tara mea mult iubita si raman cu un gust amar cand observ cat de promovata e prostia de mass-media, iar promovarea aceasta se oglindeste direct in persoanele de varsta mea care se lauda cu prostia si stupiditatea lor: corigentele, exmatricularile, repetentia nu mai sunt motive de rusine ci fapte care se intampla ca si cum s-ar trai urmand o traiectorie deja definita –asa zisul destin- in fata careia esti neputincios.

 =  Sfat parintesc
Sorin Olariu
[05.Jan.08 19:39]
De-ai sa-nveti, copile, carte,
O sa ai in viata parte
Si-o sa ai atunci de toate...
In Canada sau in State.

 =  Aspirația celor mulți pentru o lume mai dreaptă
Anton Potche
[06.Jan.08 17:43]
Servus Cristean!

În analiza ta predomină amărăciunea, amărăciunea omului „cu carte” care îl invidează pe cel „fără carte”, dar cu o stare materială mult mai bună. Nimic mai normal decât această repulsie.

Eu trăiesc însă aproape zilnic și fenomenul contrar. Muncitori, angrenați în procese de producție industrială, se întreabă mâhniți cum de câștigă mult mai puțin decât tot mai numeroșii ingineri și tehnicieni, cu toate că doar ei, cei „fără carte”, trudesc la benzile de montare, acele mijloace de producție care se mișcă tot mai repede datorită măsurilor de optimizare și raționalizare gândite tocmai de acești ingineri, adică oameni „cu carte”.

Ambele situații sunt incombatibile cu orânduiri sociale care se bazează pe principii de respectare a demnității umane. Drumul de mijloc ar fi de fapt cel ideal. Cui îi place cartea, s-o învețe, cui îi place munca fizică, s-o exercite. Unul fără celălalt nu poate exista. Dar fiecare trebuie să beneficieze din munca sa măcar atât ca să aibă posibilitatea de a-și crea un nivel de trai deasupra stării de sărăcie. Iată una din marile discuții care se poartă la ora actuală în Germania.

Sunt convins că țările europene se vor dezvolta în această direcție. Procesul de formare a unei echități sociale este anevoios. Pașii cu care se relizează sunt foarte mici. Totuși merită să pășim pe acest drum, fiecare la locul lui și după posibilitățile personale, chiar dacă efortul nostru va aduce fructe abia după una sau mai multe generații.

Articole ca cel de sus au menirea de a-i determina pe oameni să-și analizeze propria situație și de a prinde curajul necesar pentru a se angaja în lupta zilnică pentru o lume mei dreaptă. Pentru a beneficia de succese în aceste angajamente personale trebuie să evităm însă un singur lucru. Trebuie să fim conștienți de faptul că nu vom reuși niciodată să scăpăm definitiv nici de șmecherii „fără carte”, care au acaparat bogății incomensurbile și nici de managerii „cu carte” din centralele de concerne și bănci care încasează retribuții anuale de zeci de milioane de euro fără nici cel mai pios semn de rușinare sau chiar de îndoieli morale.

Această meteahnă – fără s-o ignorăm - n-ar trebui să umbrească aspirația celor mulți pentru o lume mai dreaptă. Cei trei regi din răsărit nu ne vor aduce lumea pe care o dorim.

Ingolstadt, 06.01.2008 - Boboteaza

 =  Să nu intrăm și noi în categoria factorilor...
Plopeanu Petrache
[10.Dec.18 14:27]
Dragă domnule Ghinea, haideți să analizăm concret da capo al fine ceeqa ce spuneți dumneavoastră în acest articol, să vedem ce este adevărat, ce este exagerare și ce nu este adevărat
1.Faptul că dumneavoastră nu numiți Ministerul cu pricina poate să fie din cauză că nu știți efectiv cum se numește sau pentru că vreți să fiți ironic. Vreau să cred că sunteți ironic...
2.Zicea domnul mai sus pomenit că "generațiile de elevi care vin din urmă sunt tot mai slab pregătite". V-ați pus întrebarea care este cauza? Oare cauza să se regăsească în exclusivitate în slaba prestație a profesorilor, sau în discuție trebuie introduși și alți factori precum părinții, autoritățile locale, mass media, slaba preocupare a politicienilor din 1990 până azi pentru a conferi educatorului un statut superior (nu decent cum spun mulți dintre cei din sistemul educativ; nu poți să faci cu un grup didactic doar "decent" altceva decât învățământ "decent"; vreți rezultate, dați educatorilor un statut superior, cu obligațiile de rigoare și veți avea un învățământ de calitate,)
3.Distrugerea să fiți sigur, nu a fost sistematică ci profund haotică, iar haosul nu poate fi sistematizat. Poate părea haotică deoarece fiecare guvern ci fiecare ministru de resort a "lucrat" potrivit doctrinei grupării politice pe care o reprezenta sau a corpusului de idei confuze pe care le considera a caracteriza una sau alta dintre doctrinele trâmbițate. Bună știință ... aș spune inconștiență, ignoranță, prostie, incompentență, dar nicidecum bună știință. Dacă este bună știință atunci este foarte grav deoarece ne ridicăm la gradul unor mari vinovății. care ar fi mult mai ample decât acelea ale lui Ceaușescu...Ori până în prezent nu am auzit de vreun proces de "mare trădare"!
5.Fostul ministru Marga este receptat în mediile pedagogice, stați puțin de vorbă cu oamenii sistemului, ca acela care a încercat să urnească un pic "căruța" educației, dar nu prea a fost lăsat fie de cei din propriul partid, fie de cei din opoziție.
6.Faptul că trăiesc azi mulți la limita decenței nu se datorează faptului că aceștia au avut "parte de carte" ci:
-slabei educații a familiilor de țărani sau de muncitori făcuți peste noapte, în direcția conștientizării importanței educației
-terorizării, într-o anumită perioadă, a intelectualilor și în special a educatorilor iar apoi marginalizarea lor și slaba importanță socială acordată nu numai de către autorități ci și de populație - chiar dumneavoastră manifestați acest dispreț față de această categorie profesională și față de actul învățării -
6.Spuneți făcând trimitere și la "Sarmalele reci" și la alte îndemnuri, "Țara te vrea prost". Este o difuziune a ideii și o dizolvare a ei prin ironizare. Cine este "Țara"? Cine dorește ca românii să fie proști? O să ajungem din nou la "agenturili" străine, la "cabala antiromânească", la "maghiari", la, la, la... Domnule Nouraș, noi ne vrem deștepți dar nu ne dăm seama că suntem proști. Ați fost vreodată, mai mult timp într-o școală, din asta, care vrea ca elevii să fie proști, să observați ce muncă intensă depun educatorii la orice nivel s-ar găsi, pentru a deschide capul acestori copii sau tineri, v-ați întrebat ce rol nenorocit are mass media în deturnarea obiectivelor școlii... Prin articolul dumneavoastră dumneavoastră nu faceți altceva decât să puneți paie (desigur la un nivel redus) pe focul aprins demult de mass media și care foc a aprins mințile tuturor copiilor și tinerilor noștri cu tot ceea ce poate fi - în materie de educație - mai dăunător,
7.Credeți, chiar credeți că toate "căsoaiele" alea despre care scrieți țin de "carte și parte"? Nu vă supărați pe mine, dar dacă așa este dumneavoastră sunteți un mare naiv... Căsoaiele alea au fost în mare parte realizate în acea zonă neagră și gri a economiei românești și nu au nimic de-a face cu cartea și cu partea. Dumneavoastră ne spuneți că dacă există hoți nimeni nu trebuie să mai învețe că adevărata cale să te îmbogățești este hoția și putem continua în nota asta absurdă: dacă sunt asasini nimeni nu trebuie să mai trăiască, dacă există boli nimeni nu trebuie să-și vadă de sănătate etc. Revine unei clase de oameni politici mai tineri, mai siliți de autoritățile UE să respecte legile și angajamentele asumate, mai iubitori puțin de realitățile românești (vezi cazul dr. Cristian Răduță), să pună osul la treabă pentru a nu mai fi ridicate asemenea "căsoaie" decât prin acțiune corectă, cu "carte" sau "fără".
9.Deviză cretină despre "carte și parte"...Probabil că dumneavoastră confundați cartea cu banii... A învăța la școală nu presupune automat că ești și deștept. Indiferent că în școală ai fost de nota 10 poți să rămâi un perfect ratat intelectual și să nu-ți folosească la nimic ceea ce ai învățat, dacă nu ești capabil să vezi realitatea socială,să te adaptezi la ea, să o interpretezi, să o recreezi și așa mai departe, adică ceea ce ține de istețime socială. Contează și contextul și alte lucruri de asemenea...Și atunci nu vei face altceva întreaga zi decât să cauți țapi ispășitori dintr-o categoria sau alta (de factori).
9.Dacă întradevăr s-ar fi urmat "povețele" părinților în legătură cu învățatul, fiți sigur că situația ar fi fost alta din punctul de vedere al realizării "căsoaielor", nu numai de cei din zona neagră sau gri ci și de aceia din zona albă și de fapt există multe cazuri în acest sens, dar mai trebuie și să vrem să le prezentăm, că doar n-or fi toți oamenii noștri de afaceri hoți...Și n-am auzit pe niciun fost absolvent spunând că-și urăște părinții ci dimpotrivă de ce nu au fost mai aspri la vremea respectivă pentru a învăța și ei ceva carte.
10.Reformă de jos în sus. Ideea a fost întotdeauna bună, așa au făcut și comuniștii, de la bază către vârfurile societății, așa s-a petrecut cu fiecare revoluție din istorie, dar pentru ca o asemenea reformă cerută de dumneavoastră (și ce anume presupune această reormă?) să reușească, istoria a demonstrat-o, este nevoie să curgă sânge. Al cui sânge?
11.Reforma pe care o propuneți, în derâdere, ar trebui să accentueze acele laturi ale societății noastre care țin de negru: „Propte și Sponsori Sus-Puși”, „Susținători din Politică, Partide și Parlament”, „inginerul financiar”...Nu este nevoie de această reformă, ea funcționează chiar acum când scriu aceste cuvinte, dar toate aceste realități nu țin de sistemul de învățământ, ci de ceea ce s-a conservat la nivelul mentalului colectiv și individual...Sau dumenavoastră încercați să scoateți drept vinovat pentru tot ce se petrece rău în societatea românească pe educator?
12.Cât despre vorba ardelenească, de acord, dar observ că ați deturnat complet lucrurileș Dacă știați de la bun început de unde vine acestă vorbă, de ce ați mai scris tot ce ați scris, punând toate lucrurile pe seama "cărții și părții" educative și nu pe seama "cărții și părții" funciare?
Înclin să cred, deoarece nu văd nici un pic de seriozitate în acest text al dumneavoastră deci, nu-l pot încadra în categoria pamflet, că este unul de literatură, un experiment literar, scris într-o notă ironică având un rol de divertisment. Pentru asta desigur îl apreciez.
Cu deosebită stimă și dacă doriți să scrieți un articol bine documentat despre sistemul românesc de învățământ, aflat desigur în mare suferință datorită acelor factori pe care i-am amintit, politicienii, mass media, părinții etc. mergeți și stați mai mult timp într-o grădiniță, școală generală, liceu, și urmăriți "anapodicitatea" măsurilor guvernamentale în materie de învățământ.
Încă odată cu stimă
PP

 =  !
ioan albu
[29.Jan.08 17:06]
Marga chiar a fost un ministru al invatavmantului nul, catastrofic. Altii au fost incompetenti, cretini, dar n-au avut forta sa distruga atata cat a distrus Marga. Acesta s-a facut exponentul mult-laudatului simt practic ardelenesc, dublat de pragmatismul americanesc, pe care il slujeste chiar si la nivel de filosofie, si a futut complet un invatamant care si asa nu statea pe roze. Marga, spirit tamp de mancau de slana, suflet de iobag, a cazut in capcana in care s-a mai cazut pe la noi, adica de a ignora legatura scolii cu raspandirea cunoasterii, cu formarea spirituala si de a o considera ca pe o fabrica de meseriasi ceruti de nevoile pietii. Asta e. Iobagia se transmite genetic, reflexele de supravietuire acumulate in 1000 de ani de serbie nu vor disparea in 2-3 generatii

 =  E tristul adevăr
Camelia Tripon
[19.Feb.08 19:20]
Până la urmă cunoașterea e un bun doar pt. inima noastră. În lume doar 2% din întreprizători au studii superioare. Pentru a reuși în plan material trebuie să ai tăria/lipsa de caracter. Articolul e bun, dar cum mi-a spus cineva..."la ce va folosit să știți, să fi citit atâtea..." la ce folosește, soluția problemei e să găsim o modalitate corectă/cinstită de câștig...lamentările nu aduc rezolvarea problemei. Înceracă să fii unul din 2% din întreprinzătorii cu studii. Sau încearcă să înțelegi că totul e trecător...iar Iisus a spus să ne adunăm comori acolo unde ne va fi sufletul...

 =  sunt autodidact.
Bogdan G. Marin
[20.Feb.08 01:08]
Sunt elev în clasa a XI-a și din păcate... sau fericire sunt autodidact. Citesc filosofie din a X, pe lânga teologie, istorie, literatură (toate genurile). Din păcate deoarece toate aceste lucruri ar fi trebuit să le învățăm la liceu și le îvățăm dar nu la nivelul nostru. Majoritatea spun că suntem în față cu materia față de alte țări... dar cu siguranță nu. De ce am înțeles Schopenhauer, Kant, Nietzche, Kierkegaard etc. - care se vor preda... poate... în clasa a XII-a (deși nu cred) și mi se spune că noi nu înțelegem pe Eminescu? "Noi" referindu-mă la generația mea. Suntem, sper, că destul de inteligenți. Sper că nu numai trei sau patru.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !