Comentariile membrilor:

 =  atmosfera
Leonard Ancuta
[12.Nov.07 20:47]
e cea care lucreaza in acest fragment. o haita de profesor tembeli care se comporta ca elevii de altadata... acum liceeni au apucaturi mai elevate... imi place atentia cu care este folosit limbajul, se simte eruditie si in plus se creeaya destindere si suficient de mult umor.
episodul caftelii cred ca merita o atentie putin mai mare, o descriere a actiuni mai elaborata, fiindca asta imi pare mie ca place. de asemenea si personajele feminine par destul de estompate.
fain finalul broscoiesc.

 =  asteptare, asta da viata
Anni- Lorei Mainka
[12.Nov.07 23:02]
si ce amintiri imi trezesti tu , maestre....in ale ondularii bigudiurilor trecutilor ani ....am stat si eu la o coada din asta de dimineata cu blonde si pensionari, atunci fundul imi era dar nu asa si totusi.....asta la iorga pentru expulzar....unde in final am intrat si am iesit la 24 de ani casnica si pensionara.....
bine ai facut ca te-ai intins prin proze...presupun ca pina ca vol. 13 apare in 2009 ca in 2012 nu cred ca te mai pot citi, ochelarii stii tu...ah, sau il faci direct pe cd ca sa nu intri in concurenta cu carta
iti tin oricum pumnii ca astia nu au nevoie de lentile de contact

 =  bine te-am gasit, Felix!...
ioana matei
[13.Nov.07 12:39]
"nu m-am obosit să închid ușa, pentru că ușa" e plecata "la atelierul de tâmplărie"... dupa ce-am citit prin jur o multime de texte (bine scrise) in care ninge cu disperari si cu moarte a fost o incantare sa ma opresc aici...am gasit viata, mobilitate, balans intre suflet si aparente, rafinamentul unui foarte bun observator, o fina "autoironie"...asa ca, neaparat, voi savura "Tandru si rece"...

 =  leo, anni, ioana
felix nicolau
[13.Nov.07 14:52]
Leonard, pai ce zici tu acolo e foarta valabil. dar se executa putin mai in aval, aici era doar introducerea despre eroul Leonard (Tupilat)
Anni, daca ma mai faci maestru, imi vine sa nu mai scriu romane in veci.

Ioana, pai inseamna ca suntem pe aceeasi lungime de unda, mai rar la scriitori in ziua de azi

 =  spre obisnuire
Anni- Lorei Mainka
[13.Nov.07 19:35]
ah, so , mein Herr, si eu care credeam ca vrei sa exersezi ce si cum on the next stage....bine, scrie fara sa fi strigat de noi cei virtuali...te-as ruga sa -mi scrii cum a fost lansarea ca astea pe mine ma impresioneaza....simti cine are de-a dreptul ceva de zis,egal cum e imbracat ori cu cite blonde vine...
acum 11 ani am fost intimplator la un tirg de carte, un scriitor care acum e un nume atunci statea pierdut pe dupa pancarde....toti il cam compatimeau , carticica lui de poezii....si acum cam grele ptr mine dar un deliciu si-au spus cuvintul si acum ce n-as da sa-l mai vad o data, dar evident, n-are timp....

sa stii ca e de bine ca un spirit atit de AGER ca tine, orinduit in idei , s-a lansat pe lung....si sper sa vina si premiile...bravo

 =  dincolo de
Vasile Munteanu
[14.Nov.07 06:05]
dincolo de descriptivul sociodidactic, remarcat de antecomentatorii mei și remarcabil în sine, mi-e îmi iese în evidență "axul central": Muianu și Gogoașă - acest cuplu electric, gen priză-ștecăr. Pare anume ales pentru a reaminti că esența păcatului rezidă între ce scoți și ce bagi pe gură.

Parcă în plin Untergrund, asistăm la o formă de viol ce nu mai oripilează, ci tinde să se înscrie într-un "destin consumist", nu numai postindustrial, ci și postintelectual.

eu spun așa: se dovedește încă o dată (cu mare talent, chiar am devenit curios vizavi de "întregul" lucrării) că ceea ce urmează "după", nu este întotdeauna o "trecere prin", ci, mai ales în cazul culturilor (veșnic) în tranziție (cum e cultura română), o "trecere pe lângă".



"păr de frișcă"? destul de aseptic mormanul de nisip pentru o figură de stil gstronomică...


intrigat de lectură,

 =  Gogolule!
Adrian Firica
[14.Nov.07 17:45]
Gogolule,
stai nițel așa... să-mi trag mantaua de profesor pe mine.
păi când eram eu elev de liceu, liceul avea două săli de sport: una pentru fete și una pentru băieți. de dezbrăcat ne dezbrăcam la comun, în sala de clasă a clasei a IX-a B, a X-a B, a XI-a B și apoi a XII-a B. era o clasă majoritar băiețească (20 de golani și numai 9 fete nubile a căror evoluție a fost atent supraveghneată de noi, golanii). în timpul liber șefa clasei ne punea să semnăm note de protest. una dintre aceste note de protest a constat din fabricarea de avioane de hârtie, timp de trei ore - profa de mate era la maternitate cu treburi femeiești, iar noi, care eram elevii unei secții de real, la sfârșitul orelor de mate am deschis geamurile și am testat avioanele. directorul liceului realistic, profesor de limba română fiind, nu a priceput elanul nostru realistic. a fost prima exmatriculare în bloc. trei zile am fost trimiși să facem avioane pe la casele noastre. toți am primit "7" la purtare.

așa,
în '83 ajung să fiu profesor și nimeresc să fiu pe post și în ianuarie '84. se închid școlile, se prelungește vacanța. eram navetist. prelungirea era pentru copiii/școlari.
pe șosea erau cam 28 de kilometri până la școală, pe o scurtătură, peste câmp, numai 11 kilometri. eu am o viteză de mers de 9 kilometri la oră. pe 4 ianuarie '84 apar în fața directorului școlii, care era în cancelarie în papuci - el era localnic. cred că pe fața lui se putea citi că vede toți arhanghelii: Mihailă, Gavrilă, Samuilă și toți ăilalți. o să te duci acasă așa cum ai venit, mi-a zis și așa am și făcut.
o lună mai târziu, în februarie '84, timp de trei săptămâni temperatura "se stabilizează" (în Teleorman, că acolo profesam) la minimum 22 de grade Celsius, cel mult, că mai puțin era admisibil. guvernul de atunci hotărăște că temperatura e optimă pentru a fi cules bumbacul. am cules bumbac. partea nostimă e că a fost obligatoriu să avem mare grijă cu mâna de lucru provenită de la grădinița comunei.

mai vrei?

cinci ani am fost profesor la un liceu de îmbunătățiri funciare - la 30 de kilometri de domiciliul meu. pe vreme aia infrastructura șoselistică nu avea de suferit... benzina era minuțios drămuită. dacă era ședință... în trei ore și ceva ajungeam acasă. directorul liceului ăsta era chimist: suna la Miliția din Alexandria: alo, vedeți că în intervalul de trei ore apare profesorul Firică - la intrarea în Alexandria era un fel de chioșc/observator cocoțat la cam cinci metri deasupra pământului, iar după ora "0" de-a latul șoselei București-Craiova-Timișoara era coborâtă o barieră.

unii dintre chioșcari îmi fuseseră elevi, alții încă îmi erau seraliști.

...

 =  semn
Alberto M. Popesco
[14.Nov.07 21:52]
imi place proza ta, toata, unele poezii nu chiar asa de mult :D
vezi ca ti-am lasat un comm pe un blog de-al tau. sau ai raspuns la el?!

amical,

 =  dap,
Alberto M. Popesco
[14.Nov.07 21:55]
ai raspuns. merci pt atentionare, o sa tin ochii mari si deshtele pe tragaci :D

 =  katya, adrian, alberto
felix nicolau
[14.Nov.07 22:01]
katya, din pacate romanul nu e chiar asa de licean ca in fragmentul asta. as zice ca e spre tragic. din fericire, nu e nici poematico-barochist ca cartarescu

adrian - povestirea ta,caci asta e, arata de ce nu mai suntem noi profesori. poate facem candva un diptic - tu scrii despre scoala romaneasca inainte, eu dupa. il intitulam palma mater. ori paloma mater

alberto - corect. aia e poezia mea veche, nici mie nu-mi mai place

 =  De la prof la prof
Daniel Puia-Dumitrescu
[15.Nov.07 00:08]
Mie îmi place pentru că scrii azi, ești un om de azi și poți spune lucrurilor pe numele de azi. Felicitari, dom' prof'! :)

 =  "Paloma master" și facem târgul!
Adrian Firica
[15.Nov.07 00:45]
dacă nu-i zicem "Paloma master" nu cad de acord. cad în decepție iremediabilă ante și post factuală. pe onoarea mea că proiectul e... fezabil.

 =  bun
felix nicolau
[16.Nov.07 20:54]
facem targul, normal, mai ales ca vad ca se integreaza si vasile.

daniel, ma bucur sa aud de tine din nou, ipotesteanule!

 =  cool,
adriana barceanu
[16.Nov.07 21:09]
fragment care trezeste curiozitatea.
sincer, am ras cu lacrimi. cunosc destul de bine atmosfera- e cat se poate de reala.

 =  mai dragilor
felix nicolau
[16.Nov.07 21:31]
nimeni nu mi-a zis nimic cu privire la moartea lui pasadia. acum imi pare rau ca nu am scris in roman si Ah! rachela!

 =  auch! :))))))))
Adriana Camelia Silvia Popp
[18.Nov.07 00:21]
Domnu' conferențiar, dvs. la ce va gandiți când pomeniți de moartea aia ... fericită?
La momentul "trecerii" propriu zis (că,să știți, indiferent de conjunctură, de episodul trecerii în revistă a propriei vieți tot nu scapă împricinatul, ceea ce, în cazul în speță, e chiar nasol, îi strică omului tot...gustul!), sau la "norocul să moară înainte de a fi silit să îndure după război [...] umilința sărăciei", etc.,etc.,etc., (că, așa s-ar potrivi mai bine, plus că mi-aș vedea și eu de trebi cu conștiință împăcată!)???

Pentru conformitate, semnat:
Rașelica Nachmansohn

 =  to ACSP
felix nicolau
[18.Nov.07 19:03]
pai ma gandesc ca evreicele astea au o imaginatie binefacatoare. adica pasadia nici nu s-ar fi incurcat cu ea daca nu banuia ca o sa-l termine. altfel ajungea naibii conferentiar! (in sfarsit cineva care a citit mateiu caragiale)

 =  boh...ca să zic așaaa...
Adriana Camelia Silvia Popp
[21.Nov.07 23:42]
...pai, fuse o vreme (mult mai devreme decât ar crede unii-alții) când am mâncat Mateiu pe pâine..:))) Aveam "Craii" răspândiți prin casă în vreo 5-6 ediții.
Și nu mă puteam opri să nu fac o mie de paralele cu "Banchetul". Și nu reușeam să-mi dau seama ce-i lipsește ăstuia din urmă...Până când, într-un târziu, mi-a picat fisa: bietul Kierkegaard n-a avut parte de...Rașelică! :)))))

 =  adriana
felix nicolau
[22.Nov.07 13:05]
tu esti mai profunda decat as fi putut banui. chiar imi dai idei. serios...pai kierkegaard a avut vo 3 rachelice, dar nu stiu cat sotron a jucat cu ele. uite,la fel patapievici--da asta cel putin s-a ales cu un volvo, basca matizu

 =  Felix, zău...
Adriana Camelia Silvia Popp
[22.Nov.07 22:16]
...Patapievici?! :))) Eu ziceam despre chestii vii...cine a adus momâile în discuție?! :)))
Pe urmă, fii atent să nu-curci borcanele: eu vorbeam precis de unul dintre dezmembrămintele dreptului de proprietate, anume uzul (a avea parte), nu de nuda proprietate, cu care...nici pe cap nu poți să te speli:))))
Pentru alte detalii, până la o cafea și-un verdinho da casa la Martinho da Arcada (pe unde lenevea amicul nost'Reis/Caeiro/Campos...etc.) - că încă mai e o bună bucată de vreme până să ies la pensie și să-mi târguiesc ogeac la cucurigu, în Alfama, poți pune matale cap compas spre locurile începuturilor dumitale didactice de care pomenești aici, la un pinot noir, că accesul e liber, pe bază de...interfon
abia așteaptă mâțele musafir neștiutor căruia să-i șutească îmbucătura din farfurie!:P

 =  mcc-istii
felix nicolau
[23.Nov.07 11:03]
Adriana, patapievici a declarat ca va invia in direct pe 26 oct 2009, cu ocazia dezvelirii statuii lui mircea badea tinandu-l la chept de liceanu. de asta ma bizuiam pe faptul ca el chiar va exista
onde fica aquele vinho de porto ou verde? adicatelea de care interfon se trata?

 =  verdinho...
Adriana Camelia Silvia Popp
[23.Nov.07 11:28]
...a Lisboa! Acasa, in Pantelimon, doar pinot noir, cum am mai zis si ceva cabernet...si-o facut Adrian si friptura!:)))
cauta casieria rcs/rds (poti sa le spargi si geamul, c-au lasat teava de net cam infundata), si-o sa-l vezi maturand cu harnicie pe domnu' Nae, "femeia de servici" a condominiului...iti explica el exact pe care butoane tre' s-apesi...:D:D

 =  pai
felix nicolau
[23.Nov.07 20:16]
dati voi de stire cand aveti lansare in pantelimon;)

 =  cu admirație
florian stoian -silișteanu
[19.Dec.07 09:25]
foarte bucuros mă aflu atunci când cineva învârtitor scrierii este pus la vedere.așa în această dimineață prin fereastra clujului în care cu iuțeală proteveu aruncă liniștitor în sticlă emisiunea domnului dan c mihăilescu. am găsit din nou potrivit să nu țin ci să desfac mai bine rostul arătând aici că cele câteva minute în care se vorbea despre cartea confratelui felix a stârnit admirație că am poftit ca lumea să se bucure de succesul acestui om că fratele robert șerban și el strigător a lăsat bun semnul de pe copertă.iată de ce frate felix nicolau mă arăt mândru de reușita aceasta la care ai trudit cu inima ori mintea cu amândouă ori celelalte.
apoi înainte de a închide tastatura am gândit și altă dimensiune cum că te știu și nu am găsit nicicum răutate ori posesiune de vrajbă nu am găsit nemăsurată apucătură cum bine osebim pe la unii cu țâvnă nătărăi cu gura mare în plagiat.
iată bătrăne zi luminoasă în viață doresc să ți se vadă

 =  gracias
felix nicolau
[19.Dec.07 16:04]
tare mult iti multumesc, florian, habar nu aveam de chestia pe care ai semnalat-o.
si tu sa ia parte numai de bine

 =  cred ca suntem tare departe de clasicismul etern
badea andrei
[23.Jul.09 22:40]
in toata marea asta de entuziasm, ma intreb de care dintre noi se va vorbi peste 100 de ani, asa cum vorbim noi acum de hemingway...se va mai vorbi oare, domnule fost profesor felix de la Hyperion, ma intreb si eu ca prostu...e o intrebare sincera, pornita din durerea pe care o aveti toti care scrieti aici...oare scriem "frumos"?, cum ar fi vrut cehov, desi el vorbea despre traire, nu despre scris, neaparat...




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !