Comentariile membrilor:

 =  Mahmoud Djamal
Mahmoud Djamal
[17.Oct.07 05:11]
10-Mahmoud Djamal,
medic si poet Sirian
absolvent al facultatii de medicina si farmacie din Cluj-Napoca.

 =  Dana Banu
Dana Banu
[17.Oct.07 08:52]
11. Dana Banu,
scriitor, București

 =  semnez
heghedus camelia
[17.Oct.07 08:52]
11. Heghedus Camelia
profesor, Ocna Mures
Croco, locul de intalnire al tuturor poetilor, scriitorilor, membrilor de cenacluri, al tuturor studentilor din Cluj, locul unde-mi luam zilnic pranzul, adica punga de pufuleti si cafeaua, pe langa care trec mereu cu infiorare si nostalgie, trebuie sa reziste!!
Adina, mare incercarea ta! sa dea Dumnezeu, si trebuie sa o faca, sa fie cu izbanda!

 =  12. Amalia Cretu
Amalia Cretu
[17.Oct.07 09:05]
sustinere totala!
Amalia Cretu, profesoara, Bucuresti;
absolventa Facultatea de Filosofie,
UBB Cluj-Napoca
felicitari, Adina, pentru initiativa si pentru recenta lansarea de carte!
numai bine

+ semn pentru vizibilitate
Dana Banu
[17.Oct.07 09:24]
Adina,las o stea pentru a face mai vizibil articolul de față

un demers cât se poate de valabil, chiar mă gândeam cu mirare la clujenii care privesc impasibili cum sub ochii lor moare o lume iar când spun asta nu exagerez absolut deloc

sper ca scrisoarea aceasta să dea rezultatul scontat de semnatari

servus

 =  semnatura
Adriana Bochis
[17.Oct.07 09:35]
14. Adriana Bochiș
copywriter, Cluj-Napoca

 =  Victor Țarină
Victor Țarină
[10.Dec.18 14:27]
15.Victor Țarină
Scriitor,membru U.S.R.
Cluj-Napoca
Așa Adina,Croco trbuie salvat!

 =  .
Adela Setti
[17.Oct.07 11:03]
Adela Setti, student și traducător, Cluj-Napoca

 =  17
Flavia Teoc
[17.Oct.07 11:44]
17. Flavia Teoc
scriitor, Cluj-Napoca.
Adina, felicitari pentru carte!

 =  18
Adrian Firica
[17.Oct.07 11:57]
o știu din '82, am re-văzut-o-n primăvara lui '89.

Adrian Firică: cercetător științific principal; exprimator în texte scrise; rentier.

 =  19
Maria Tirenescu
[17.Oct.07 14:49]
Trec destul de des prin Clujul studenției noastre și văd mereu schimbari. Nu toate sunt bune. Aș vrea să revăd locurile frecventate de studenți așa cum erau în anii 70.

De acord cu inițiativa Adinei Ungur: Nu-l ucideți pe Croco!Clujul are nevoie de el!


Cu prietenie, Maria Tirenescu


 =  corecție
Maria Tirenescu
[17.Oct.07 14:55]
Numărul 11 e de două ori. Așa că, sunt la nr. 20.

Maria Tirenescu, profesoară, Cugir

 =  ...
Maria Tirenescu
[17.Oct.07 14:58]
De fapt, nu numărul de pe listă contează, ci păstrarea amintirilor noastre și ale celor care iubesc Clujul.

(am avut 6 ore destul de dificile, dar era bine să fiu mai atentă)

Cu prietenie, Maria

 =  21
Doru Emanuel Iconar
[17.Oct.07 15:25]

Doru Emanuel Iconar
elev, sper viitor scriitor

 =  nu vor sa-l lase viu
Adina Ungur
[17.Oct.07 19:43]
Ma bucur ca ati reactionat prompt, din pacate, nu stiu daca se mai poate face ceva pentru fosta cafenea Croco! Chiar si eu am aflat destul de tarziu, cand m-am intors de la Bucuresti deja avusese loc un protest, insa tot nu s-a putut opri desfiintarea cafenelei.

Pentru mine este cu atat mai regretabil, cu cat parintii mei s-au cunoscut la Croco. Poate ca daca nu ar fi fost Croco, nici eu nu as fi fost! As putea sa scriu romane cu intamplarile de o viata de la Croco! Dar povestile si amintirile noastre nu conteaza, dupa cum am observat, de aceea speram ca macar numarul semnatarilor care se impotrivesc desfiintarii cofetariei sa impresioneze pe cei ce au decis sa omoare acest spirit al orasului.

Iata ce spun scriitori precum Teodor Tanco:
„Am 82 de ani si frecventez biblioteca de peste 60 de ani. Zilnic, in drum spre BCU, ma opresc la Croco sa beau o cafea. Pentru mine e un loc de intalnire cu prietenii din bransa, o institutie, nu un loc oarecare. Intotdeauna intalnesc pe cineva cunoscut acolo. E un loc sobru, unde exista un foarte mare respect intre oameni. Si astazi, dupa mine, cea mai buna cafea se bea la Croco”, spune Teodor Tanco. Necajit ca locul isi va schimba destinatia, Teodor Tanco isi doreste ca protestele sa aiba succes. „Trebuie sa ne aparam amintirile. Daca si astea ni le iau, cu ce mai ramanem?”, se intreaba el. Profesorul si scriitorul Teodor Tanco le-a amintit pe fetele de la Croco in doua dintre romanele sale, „Fana” si „Studenta”.

Cafeneaua „cea mai de nord”

Directorul BCU, Doru Radosav isi aminteste cum la Croco se intalnea tot timpul cu cineva, chiar daca nu avea intalniri dinainte stabilite. „Erau toti acolo, de la scriitori cum ar fi Aurel Gurghianu, la artisti plastici, redactorii de la Tribuna si de la Steaua, studentii de la litere sau de la medicina, care obisnuiau sa isi incheie serenadele in fata cafenelei. Acolo era si Cornel Nistorescu care era la radioul studentesc, acolo facea pauze de lectura si Ion Cristoiu. In primul rand, Croco era un spatiu studentesc. Pe vremea noastra era definita «cea mai de nord cafenea studenteasca din Romania». Acest nord insemna mult, ratiune, limpiditate, curaj”, spune Doru Radosav.

Mai mult decat un local

Cei care insa stiu despre acest lucru sunt foarte suparati ca dispare inca un simbol al orasului si sunt dispusi sa protesteze pentru a salva cafeneaua de la pieire. „Daca se face un protest in acest sens, vorbesc cu studentii de la BCU (Biblioteca Centrala Universitara - n.r.), facem pauza de lectura si mergem acolo”, spune Doru Radosav, directorul BCU. Pentru el, de altfel, Croco este mai mult decat o simpla cafenea, este „contactul cu Clujul universitar informal”.

„Primele amintiri cu Croco sunt amintirile studentiei. Aici se intamplau discutiile interdisciplinare intre studentul de la istorie, medicina, filosofie sau geologie. Era un spatiu al intercomunicarii studentesti, un spatiu al unei mici libertati in care ne permiteam noi sa discutam despre toti si despre toate. Ieseam de la biblioteca si pauza de lectura era la Croco. Ba, de multe ori, plecam spre cursuri si ne opream la Croco. Era mai tentant Croco ca spatiu colocvial de discutii decat cursurile”, povesteste Radosav.

De altfel, pentru Radosav, Clujul universitar inseamna, mai ales, doua lucruri: universitatea si Croco. „Acolo veneai si discutai despre ce ai citit. Era un spatiu formativ, paradidactic, in care nu se cultiva boemia de proasta factura, cu alcool, ci se cultiva boemia intelectuala centrata exact pe discutii spirituale. Croco e o marca simbolica a Clujului”, spune directorul bibliotecii universitare.


Nu-mi ramane decat sa sper ca intr-o zi voi "creste mare", voi avea suficienti bani ca sa cumpar acea locatie, pe care sa o redau Clujului. Insa asta, nu stiu daca se va intampla vreodata. Rusine sa le fie celor care l-au omorat pe Croco! Nu aveati dreptul sa faceti asta!
Rusine, dusmani ai amintirilor acestui oras!
Rusine!

 =  sa se salveze!!!
Livia Jumara
[18.Oct.07 09:10]
Cum sa nu mai fie Croco???!! Am petrecut anii cei mai frumosi in Cluj, studentia mea...si asta insemna si Croco. Am stat in blocul de vis-a-vis, ma trezeam dimineata si ma uitam sa vad "cine mai e pe la Croco", stabileam punct de reper, de intilnire...la Croco, mergeam la miezul noptii sa-mi iau prajituri si suc de la... Croco! Am mers cu Adina si am luat pachetele cu a sa carte lansata anul acesta, intilnindu-ne cu editorul, la Croco! Am carat mobila de la vecini si am poposit, pe canapea, in fata la Croco, spre deliciul si amuzamentul celor prezenti.
O sa adaug aici numele tuturor prietenilor mei straini, care nu vorbesc bine romaneste, dar pentru care Croco este un simbol, pentru ca multi se simt mai clujeni decit cei care vor banca in loc de simbol! Si voi adauga si prietenii romani care stiu de Croco, care au fost, au vazut, le-a placut, sa mi-au fost colegi in periplul meu prin Cluj, dar nu au momentan posibilitatea de a semna personal. Bravo, Adina!
P.S. te rog vezi cum poti trece in lista si numele lor, fiecare semnatura conteaza!

Livia Jumara
consilier, Cons. Judetean Iasi

Shabbir Khoyrutty
student medicina, din Ins. Mauritius

Ali Seeroo
student medicina, din Ins. Mauritius

Wasim Khoyrutty
student medicina, din Ins. Mauritius

Irina Cociu
consilier, Cons. Judetean Iasi

Adnaan Zayd Jambocus
student medicina, din Ins. Mauritius

Yusuf Sauhooboo
student medicina, din Ins. Mauritius

Oussama Elaidi
student medicina, din Casablanca, Maroc

Ahmed Mensia
student medicina, din Tunisia

Sanda Bitere
consilier, Cons. Judetean Iasi

Imed Chamkhi
student medicina, din Tunisia

Youssef Elaidi
student medicina, din Casablanca, Maroc

Dumitrina Ciucion
consilier, Cons. Judetean Iasi

Irina Masalagiu
studenta UBB, din Iasi

Jibran Bheenick
student medicina, din Ins. Mauritius

Dan Jumara
prof. dr., Iasi

Tabrez Hossembacus
student medicina, din Ins. Mauritius

Dragos Vladimir Ciuc
broker asigurari, din Iasi

Mihaela Iosub
Inspector, Cons. Judetean iasi

Florentina Buga
consilier, Cons. Judetean Iasi

Carmen Jumara
prof. dr., Iasi

 =  71
florin caragiu
[18.Oct.07 09:46]
semnez si eu, Florin Caragiu, editor, Bucuresti. Mi se pare absolut normal sa se caute a fi pastrate locurile cu traditie.
In alta ordine de idei, felicitari pentru lansarea volumului tau, care personal mi-a placut mult, Din pacate insa am ratat ocazia de a ajunge la aceasta lansare.

 =  subscriu
Alin Pavel
[18.Oct.07 10:56]
Alin Pavel,
manager, Cluj-Napoca

 =  simboluri
Adina Ungur
[19.Oct.07 00:58]
Mulțumesc frumos tututor, fiindca ați reacționat prompt. În scurt timp voi trimite scrisoarea către Primărie, deși, după cum spuneam, nu cred să mai fie șanse de salvare.

Problema orașului Cluj-Napoca este paradoxal cea a unifomizării. Nu cunosc alte orașe într-atât încât să îmi pot exprima o idee și despre evoluția lor. Mă gândesc însă, ce a făcut această schimbare de regim? Pornesc dintr-un punct, de la dorința de a ne democratiza viața și ajung la cel al anului 2007, în care constat că democrația nu a dus și nu tinde decât spre uniformizare. Comparativ, observ că valorile și personalitatea orașului sunt subminate prin eradicare. Se dă cu o bombă de ultimă generație la ținte precise, în locuri în care personalitatea orașului îl desemna a fi distins și ca în poveste, în decurs de zile, fața vechiului loc, mutilată, primeste tot ce-i trebuie pentru a funcționa perfect, ca o bancă ce are aceeași utilitate, activități și formă în întreaga țărișoară. Și dă-i cu băncile și dă-i cu magazinele scumpe, de parcă românul ar fi cel mai mare bancher și bogătan din Europa. Uite cum vine uniformizarea instituțiilor, socializarea, dar nu-i mai zicem așa, îi zicem mai frumos: globalizare!

Ne doare nu numai pentru Croco ci și pentru Librăria Coșbuc, Hotelul Continental, Cafe Bar, Someșul, Cinematograful Muncitoresc, Cinematograful Timpuri Noi, Cofetaria Trandafirul, Statuia lui Lucian Blaga, Galeriile de Artă de pe Iuliu Maniu și multe altele de care nici nu-mi amintesc acum. Unde se duce sufletul orașului, fără toate acestea? Ce se va mai modifica, ce se va mai șterge de pe fața pământului, cu aceste bombe, programate să cadă pe simbolurile orașului Cluj-Napoca?

Cu adevărat, îngrijorător de trist!




 =  Domnului Emil Boc, aceasta este cronica unei morti anuntate
medeea iancu
[19.Oct.07 02:25]
am crezut ca croco este un papagal, cel mult un crocodil.
piata blaga fara blaga?
gabitza plange dupa croco.
croco este unic!
si noi si bucurestenii ne dam intalnire la ceasul de la universitate, desi nu mai exista de cativa ani!

multa putere impotriva ghearelor nemiloase ale bancii.\moarte multinationalelor si multinationalilor din aceasta tara!

 =  nr.77
Rugescu Ioana Adina
[19.Oct.07 02:38]
77. Ioana Adina Rugescu
biolog- Bucuresti
Daca exista cineva care poate pune atata suflet...trebuie ajutat! Semnez si eu!

 =  E prea târziu?
livia beju
[19.Oct.07 09:42]
78. Livia Beju
ziarist, plecată din Cluj de 4 ani
Subscriu la tot ce s-a spus cu lacrimi în ochi, pentru Clujul sufletului meu unde am trăit cei mai frumoși ani din viață ("acasă" al meu), și semnez și eu. Nu mi-a venit să cred când am citit, deși știu cum banul face legea peste tot. N-am știut nici de statuie! N-am decât cuvinte de revoltă și dispreț!!!!

 =  79
mihai zabet
[19.Oct.07 10:12]
mihai
mihai zabet - inginer instalator poet prozator ziarist filosof fotograf si viitor regizor intr-un cuvant wise ass

ps. dar unde semneaza domnul anghel pop? un literat de valoarea lui cu doctorat in filologie si traitor pe meleaguri ardelene? ciudat

 =  80
Aurel Pop
[19.Oct.07 10:49]
Aurel Pop
- redactor șef, revista literară "CITADELA" - Satu Mare.

 =  Ader!
laurentiu mihaileanu
[19.Oct.07 11:27]
Sunt întrutotul de acord cu demersul tau. Ader!

Laurențiu Mihăileanu
scriitor, Cluj-Napoca

 =  și eu
Monica Mihaela Pop
[19.Oct.07 12:56]
Mihaela Pop,
ardeleancă

 =  83
Adela Nistor
[19.Oct.07 20:07]
Adela Nistor
Studenta, Facultatea de Medicina, Cluj-Napoca

Felicitari, Adina, pentru lansare! :)

 =  dragă doamnă Adina Ungur
florian stoian -silișteanu
[21.Oct.07 06:34]
numa câteva ceasuri despart clujul de inima mea.te-am invitat la sărbătoare strigată în cluj privind sunetul doamnei tatiana stepa în două zile de octombrie 19 și 20 club autograf și casa armatei printr-un mesaj.ai răspuns întrebând ce eveniment se află!bun! dincolo de intenția ta locuiesc o altă întrecere de întrebare:încerc o mirare de conștiință adică întrebând pe tine de ce mai întâi nu ai pus la drum înrâlnire cu domnu primar și abia apoi atenționate că io doamnă așa cred de cuviință să mergi la conducătoru să bați la ușa abia apoi la poarta lumii.
am găsit Clujul dumneavoastră înalt frumos și curat cu oameni înalți și frumoși...găsesc aici trebuință de a sublinia înaltul prin fapte.Refuz să cred că dumneavoastră doamnă mersu la primaru și întrebatu vorbitu etc etc etc....

 =  95.
Dana Stefan
[21.Oct.07 09:40]
Dana Stefan
Absolventa a Facultatii de Arte Plastice si Decorative 'Ion Andreescu' -design vestimentar- Cluj-Napoca.

In memoria lui Lulu.

 =  și io semnez
florian stoian -silișteanu
[21.Oct.07 20:02]
că după ce am făcut datoria de a spune cam cum ce și cum aș fi făcut...așa că semnez a fi fiind alături Florian Silișteanu om în devenire Clujean

 =  cui îi pasă!
Adina Ungur
[21.Oct.07 22:35]

Va multumesc tuturor pentru semnături și implicare!

Multumesc Amalia, Flavia, Florin, Adela și pentru gândul cel bun, de întâmpinare și bucurie la evenimentul din București!

Florian, mai întâi, hai să-ți spun că nu stiu daca adresarea este una tocmai potrivită, fiindcă sunt celibatară prin convingere și absolut liber arbitru. Apoi, mai îți spun că eu am rămas cu câteva sechele de pe urma unor nenorociri care mi s-au întâmplat ani la rând, una dintre ele este că de 8 luni nu mai deschid televizorul, radioul, nu citesc presa, decât cea culturală, din când în când. Nu știu ce se întâmplă în lume, țară, oraș! Așa că, evenimentele care se întâmplă și de care aflu, ajung la mine doar prin anunțuri directe, mailuri sau dacă apuc să văd vreun afiș. Și cum la capitolul mediatizare, Clujul nu stă foarte bine, eu țin cont de asta și printr-un soi de voluntariat, care nu știu dacă își are întotdeauna rostul, mediatizez pe site-urile pe care le accesez informațiile pe care le aflu. Afișul cu Tatiana Stepa l-am văzut, însă observând data și ora, imediat mi-am și șters evenimentul din memorie, fiindcă, trebuie să-ți mai spun că teatrul nostru pregătește un festival, care începe de mâine și o premieră. Așa că eu ajung acasă după orele 20, când pic de oboseală. Și asta se întâmplă din septembrie, de la începutul stagiunii, fără sâmbete sau duminici libere. Evenimentul de la București s-a pliat foarte bine pe o problemă de delegație legată de serviciu, așa că a trebuit să profit și să mă bucur și de această lansare și mai ales de prieteni atât de minunați, alături. Regret că nu am putut fi prezentă, dar nu aveam cum. În ceea ce privește o eventuală întrevedere cu domnul Primar al Clujului, se vede că nu ești clujean, cca să știi cum stau luctrurile: pentru a ajunge eu să vorbesc cu dânsul, trebuie să depun o cerere, care este înregistrată, apoi să stau la rând și să ajung la vorbitor, în cel mai bun caz, peste o jumătate de an. Altfel, nu se poate! Decât dacă l-aș fi prins pe stradă să-l abordez cu această problemă. Dar nici așa nu am cum, cu programul pe care îl am.

Problema cafenelei a fost dezbătută când eram la București, într-un miting de protest, iar eu am aflat prin telefon și am acționat abia după ce am ajuns acasă, adică după ceva zile bune. Sunt conștientă că nu prea am sorți de izbândă, dar, ca un clujean care își iubește orașul, vreau cel puțin să trag un semnal de alarmă. Nu pot, altfel! Să înțeleagă edilii și oamenii cu bani, că bunurile publice, cu istorie aparțin nu numai proprietarilor de drept, ci tuturor! Mâine, dacă îmi permite programul, voi trimite scrisoarea. Sigur că mă pot și întâlni și pot fi purtător de cuvânt al tuturor semnatarilor de aici, dar asta s-ar întâmpla extrem de târziu. Ceea ce regret eu este că publicând un eseu pe tema Clujului european, absolut toate ideile și propunerile pe care le-am făcut pentru a corecta și îmbunătăți imaginea și civilizarea orașului au ajuns la cine trebuia, au fost procesate și aplicate, cu succes - această doleanță de acum și anume aceea de a salva simbolurile orașului, însă, nu știu dacă va mai putea fi luată în calcul. Totuși, voi încerca! Speranța moare ultima! Deși spun asta cu durere.

Mulțumesc vouă pentru că vă pasă!


 =  Livia J.
Adina Ungur
[21.Oct.07 22:58]
Așa e Livia, ești dintre cei care știu ce înseamnă acel simbol al orașului, chiar departe fiind, în Iași. Mulțumesc foarte mult pentru implicarea ta și a prietenilor noștri! Voi scrie despre toate amintirile noastre de la Croco și deși toate sunt amuzante, cred că o să-mi vină foarte greu să le pun pe hârtie. Măcar așa să rămână viu!

 =  SEMNEZ
MARILENA MIHAI
[21.Oct.07 23:04]
MIHAI CALIOPIA MARILENA
Educator puericultor si studenta UBB Cluj

 =  și
Adina Ungur
[21.Oct.07 23:19]
Și o să fac o grămadă de copii ale listei acesteia.
Și o să tapetez stâlpii și geamurile de la Croco, cu ele!
Și o să trimit și articole în presă, să nu se mai distrugă amintirile orașului acestuia!

 =  parere
Maria Gold
[21.Oct.07 23:35]
Adina,
O cauză pierdută? Legile concurenței. Depinde de răspunsul la cîteva întrebări.
Orice petec de pămînt și orice clădire are un proprietar. Nu știu dacă Croco a fost proprietar și a vîndut ori a fost un chiriaș. Dar se pare că era un loc unde profitul nu se prea înghesuia. Deci atîta timp cît s-a făcut o licitație de vînzare sau de închiriere, atîta timp cît totul a fost legal, atîta timp cît Croco nu a putut lupta cu banca respectivă înseamnă că a pierdut. Dar Croco a pierdut pentru că nu a fost iubit îndeajuns de oameni de genul celor care se semnează aici și care nu s-au constituit într-o firmă cu obiectul de activitate același, oameni care nu s-au dus să liciteze și să cîștige și apoi să pună în aplicare continuitatea. E ușor să plîngem după cornul cu iaurt, e mult mai greu să ne ducem să mulgem vaca, să facem iaurtul, să plătim salariile brutarului, vînzătorului, contabilului, iar la sfîrșitul zilei să mai rămînă ceva pentru osteneală celui care se numește proprietar.
De aceea, văd fără rost acest demers, mai ales semnăturile de sub ele, dacă nu s-au tras sforile la timp, de aceia care ar fi putut sau ar fi contat.

De aceea vin și spun: să-mi fie rușine mie, care am lăsat să moară Croco și aroma amintirilor de acolo, să-mi fie rușine că spun că sunt mic și nu pot să fac nimic! Acela care deschide banca aceea cum a putut?

 =  Maria
Adina Ungur
[21.Oct.07 23:52]
Maria, repet, stiu ca nu mai avem sanse! Lucrurile sunt tardive, intr-adevar. Dar doresc sa atrag atentia, ca pe viitor sa nu se mai intample asemenea lucruri. Este singurul lucru pe care mai pot sa il fac acum, din pacate. Da, exista probabil o sansa, insa nimeni nu a reusit sa o fructifice. Eu, nici macar nu eram in Cluj. Cred ca trebuie sa atraga cineva atentia pentru a nu mai fi distruse in continuare simbolurile. Asta doresc acum. Cred ca macar atata se poate face cu aceasta lista.

 =  Haidelbergul Transilvaniei
nicolae tomescu
[22.Oct.07 06:31]
La Haidelberg sunt localuri care de sute de ani primesc generații de studenți. Într-unul am văzut fotografii din secolul XIX care prezentau acele "Frății". Aci se întâlneau, și se întâlnesc, absolvenții diferitelor promoții sărbătorind revederea cu bere și cântec "ca pe timpuri" În"Haidelbergul Transilvaniei" nu se întâmplă așa. De aceia pot dispărea simboluri, ca cel în discuție




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0