Comentariile membrilor:

 =  .....
Cosmin Dragomir
[29.Mar.06 18:57]
este a doua oara cînd scriu acest comentariu. prima dată am uitat să pun ceva la titlu, ce PORCÃRIE. m-am enervat, nu de alta dar scrisesem un com măricel. revin. să nu îmi cereți să fiu acum prea coerent. Pe Pascal Bruckner l-am cunoscut - nu personal, nu săriți, deși era ocazie atunci cînd pe la finele anului trecut a venit în țară și și-a lansat cărți la Cărturești și Carrefour Orhideea - prima dată odată cu lectura "Noua Dezordine amoroasă" scrisă împreună cu Alain Fi...nu mai știu cum îl cheamă, apoi i-am cupărat și citit "Luni de fiere" carte recomandatăd e Robert Turcescu într-un numărl al revistei "Suplimentul de cultură" și o să întîlnesc iarăși în "Cea mai frumoasă istorie a iubirii" und eeste coautor(editura paralela 45, op cumpărat sîmbătăt la juma de preț de la chilipirim). printre ceilalți coutori amintesc numai pe JAques le Goff coordonatorul volumului "Omul medieval" Polirom 1999. Mi-a plăcut așa că nu-l vboi evita de acum încolo.
Catalogat gregar împreună cu conaționalul său Frederic Beidgeber drept comerciali, Pascal Bruckner reușește să se strecoare în gustul public pe nenumărate căi. explicit pînă la tautologie, sau intertextualist fin, francezul acoperă o plajă largă de lectori.
Ofer o stea acestui articol pentru a atrage atenția unor astfel de texte care trec nebăgate în seamă. Ignoranța unor comentatori de sit față de texte teoetice, cronici, sau altele de gen, nu îmi miroase a bine. preferăm să ne lungim urechile în jurul unor poezioare și nu vedem alte texte mai importante. Articolul de față este un astfel de exemplu, reliefează chiar un anumit grad de eruditție, un dram de lectură, o siguranță a celui care știe ce zice.
Are un pic de literatură comparată, puțină critică, un praf de recenzie, tot ce dă bine, ce parfumează sau dă gust unui asemenea text.
Atît. deocmadată.
PS: cazul tanacu a fost prezentat în Le Figaro parcă?

+ am uitat de stea
Cosmin Dragomir
[29.Mar.06 18:57]
dar mă revanșez acum. pentru editori comentariu este mai sus

 =  pai cu ce puteam sa ne prezentam in fata europei
Ioana Petcu
[29.Mar.06 20:02]
daca nu cu un caz Tanacu...
merci de trecere, cosmine, imi cresti raitingul, ce naiba! in micul exercitiu despre mimesis l-am prins pe scriitorul asta, care bulverseaza si o minte virila, de doua ori mai mult cu cit l-am vazut in vama veche anul trecut, la papa la soni. ii place lui romania, nu ma mai intreb de ce...

 =  daca ii
Cosmin Dragomir
[29.Mar.06 20:24]
palce ca lui beidegeber, vazut în compania mai multor doamne, sau ca lui Tyson la un casting ad-hoc pe faleză atunci să nu mai sărim în sus cu mănăstirile din nordul moldevei și cu dracula, nici cu delta sau cu Sibiul - la anul capitală europeană a culturii, ci să ne rebranduim după cererea publicului. să scoatem în față ce avem, mai mișto: decolteul

 =  de citit
Ela Victoria Luca
[29.Mar.06 22:15]
Remarcabil acest articol-eseu-prezentare. Nu este ușor să îl aduci citiorului pe Pascal Bruckner. De altfel, apreciez stilul autoarei de a-și argumenta alegerile, de a explicita chiar și libido scribendi, atât în ea însăși, cât și referitor la autorul prezentat. Nu lasă deloc în urmă "destinele", nici ale discursului brucknerian, nici ale firelor ce se duc prin toate cărțile sale, cu atât mai puțin ale personajelor, care, dincolo de ficțional, desigur că se pot regăsi ca "existențe într-o lume foarte aproape de noi și în același timp îndepărtată prin excentrismul și fabulosul său."

Felicitări, Ioana, m-ai surprins foarte plăcut, mă bucur că intuițiile mi se confirmă, indiferent de personaje. Mai aștept astfel de articole spre lectură.

Ela

+ ...
Olga Stefan
[29.Mar.06 22:40]
ceea ce găsesc remarcabil este felul în care ai redat spiritul propriu romanelor lui bruckner, pastrându-ți obiectivitatea, fără exaltări inutile.cred că un cititor nefamiliarizat cu numele de pascal bruckner va devini curios să-l descopere după lectura acestui articol, iar un cititor care s-a oprit la "luni de fiere" pe considerente de "marketing" va fi cu siguranță interesat de titlurile pe care le menționezi aici.
apreciez coerența discursului, stilul "personalizat", valorificarea pasajelor-cheie ale romanelor aduse în discuție.

all in all, e o cronică foarte reușită. felicitări.

 =  completare
Ela Victoria Luca
[29.Mar.06 22:55]
Doream să adaug și că "Hoții de frumusețe" și "Iubirea de aproapele" au fost traduse la ed. Trei, București. Pentru cei doritori de extinderea lecturii. De altfel, încă 5 alte cărți ale lui Brukner au fost traduse și la noi, de diverse edituri.

Ela

 =  ma simt rasfatata
Ioana Petcu
[30.Mar.06 08:49]
Intre atitea stelute
Olga, merci de trecerea foarte viziba cu tot cu semn. Am redat eu atmosfera, personajele, dar le-am folosit drept suport pentru a argumenta ce poate deveni realul transpus la Bruckner. A ascunde inseamna si a arta, iar ceea ce apar]ine poate fi pierdut cu usurinta, niciodata nu stii de care parte a oglinzii esti. Realitatea se modifica de la un ochi la altul, de la o conceptie la alta si nimeni nu are o perceptie pura asupra cazului.
Ela, era normal cred ca se apropii de articol, ca psihanaliza din cite stiu te pasioneaza. Cum sincer, apropo de ed. Trei, sigur bine ca-l publica cineva pe bruckner cu atita ardoare, dar eu sunt complet nemultumita de: traduceri, scapari de greseli de editare-redactare si coperti (total neinspirate, cu exceptia celei de la “iubirea fata de aproapele”). M-am razbunat, si-am pus copertile care au imbracat romanele “la mama lor acasa”. Dar, a se cumpara
(in special lui alex, daca trece pe aici): se pare ca experimentul a reusit!

 =  ioana
alexandru cosmescu
[30.Mar.06 11:10]
ioana, trec ceva mai tarziu... ma simt un pic blocat de faptul ca nu l-am citit pe bruckner - dar sunt cateva chestii pe care as vrea sa mi le clarific si asupra carora mai e nevoie sa meditez...
da, experimentul a reusit:) pe cand urmatorul?

 =  pai, te astept sa derutezi
Ioana Petcu
[30.Mar.06 11:51]
teoriile bruckneriene etc. oricum, apropo de lecturi, ma faci geloasa cu ale tale (mai ales, Pi, pe care ma tot chinui sa-i fac loc si sa o citesc). acum, apropo de experiment: am o idee - e in legatura cu intrebarea pe care ti-o pusesem cu ceva timp in urma: daca stii rusa, sau vreo limba mai ciudatica. idee ti-as spune-o pe mail, sa n-o lansez asa, in ochii tuturor si pe urma sa nu mai fie surpriza. so, daca-mi lasi o adresa unde sa te pot contacta, poate mai "improvizam" ceva.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0