Comentariile membrilor:

 =  anghenem
felix nicolau
[14.Aug.07 13:03]
foarte interesanta dezvaluirea aceasta. cred ca ma convinge sa ma intorc din anglia. bun tonul,alert si fara mofturi inutile

 =  "Definitiv", dincoace sau dincolo
Ghinea Nouras Cristian
[14.Aug.07 15:08]
Multumesc, Felix. Sunt convins ca numele tau exprima si starea de spirit pe care o traiesti in Anglia, asa ca nu te grabi sa parasesti prea curand "perfidul" Albion. Istoria mai putin fericita a catorva nemti de-ai nostri m-a indemnat sa scriu aceste randuri, in contextul a ceea ce se numea stabilire "definitiva", adica taierea puntilor de legatura, a rezervei de oxigen... Erai pus in situatia: "definitiv" in mizeria de acasa, sau "definitiv" dincolo, unde nu toti s-au adaptat asa cum sperau. Multumesc pentru comentariu, am postat textul tocmai pentru ca l-am gasit potrivit ca tema de discutie.

 =  wahrscheinlich aber nicht
Anca Anghel Novac
[14.Aug.07 18:12]
Ratarea este un cuvant inventat de oameni Cristian si are ca repere tot oamenii. Dovada ca din punctul tau de vedere unii din nemtii plecati s-au “ ratat”. Nemtii din Banat erau respectati de comunitate pentru ca erau oameni dintr-o bucata, aveau case frumoase, erau harnici. In sinea lor erau tristi, unii dintre ei disperati, cu traume ( adu-ti aminte cati germani povesteau despre deportari si anii traiti in Siberia). Cand nemtii au plecat din Banat aveau nostalgia unei alte Germanii. Au avut energia de a luat totul de la inceput cu mic cu mare. Doar stii,au plecat familii intregi. Cum crezi tu ca s-ar putea intoarce acum bazandu-se pe nostalgia unei Romanii care nu mai exista indiferent cate uniuni economice s-ar inventa. E greu sa traiesti mereu cu un pas in urma. E si mai greu sa-ti inveti copiii sa faca un pas in urma de dragul unei unei imagini de copil sau a unei impresii din tinerete.
Si mie mi s-a parut totul perfect la 20 de ani. Acum imi dau seama ca era tineretea care vorbea pentru mine.

Iti dau un exemplu. Profesoara mea de Germana care a predat si la Lenau Schule a fost stupefiata cand a ajuns in anii ’80 in Germania si a trebuit sa predea Deutsch la copii de turci. Ti se pare umilitor ? Mai putin demn de respect ? Mie nu.
Ratarea daca vrei poate fi neputinta de a supravietui si de a te adapta momentului. In rest viata are regulile ei si toate lucrurile au un inceput.

Exista insa un punct vulberabil in toata povestea asta a plecarii. Nostalgia tineretii, a locului unde te-ai nascut pe care il iubesti indiferent unde traiesti. Nemtii plecati au aceasta nostalgie. E vorba de generatia mai in varsta. Generatia tanara insa, colegii mei de scoala,n-au avut cand sa-si formeze reperul acestei nostalgii.


PS: "Tze"-Liga suna ironic dar exista si un pic de adevar in acesta vorba aruncata la intamplare.

 =  Generatii
Ghinea Nouras Cristian
[15.Aug.07 11:24]
Anca, ai dreptate, era o ironie - cam nepotrivita, dupa gustul meu - la adresa celor ramasi, care aveau de multe ori nume "neaose" precum Stanek, Kuttalek, Prohaszka ori Kozilek. De acord - patria pe care o poarta in ei cei plecati este cea a copliariei, este patria afestiva de care vor fi legati mereu. Interesanta observatia ta, cea cu generatiile. Asa este! Confirm si eu, cu un ciob din adevarul mai amplu. An de an, la intalnirile germanilor plecati din Lugoj, de la Ulm sau Denkendorf, vin tot mai putini, majoritatea de varsta a treia. Tinerii - copiii si nepotii lor, nu mai sunt capabili sa inteleaga ce-i aduna pe toti acesti oameni laolalta...

 =  semn de pe sitna...
Petruț Pârvescu
[15.Oct.07 10:53]
Cristian,
am citit cu placere.
sunt, in mare masura, de acord cu tine... e un punct de vedere, interesant, al unei nostalgii mereu amanate.

cu prietenie,




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0