Comentariile membrilor:

 =  da
Alina Livia Lazăr
[21.Mar.06 17:43]
Radu, da.
Într-o perioadă cruntă a vieții mele, un om m-a așezat pe canapea și m-a obligat să văd filmul acesta. Mi-a schimbat, pentru o bună perioadă de timp, percepția asupra deciziilor pe care urma să le iau și, asupra vieții, în general. Îmi pare rău că nu l-am mai găsit de atunci.

Apreciez expunerea ta. E mai mult decât o cronică de film. O extrapolare interesantă și responsabilă.

Mulțumesc pentru ocazia citirii.

prietenesc,
li

 =  schimbat viata
Radu Herjeu
[21.Mar.06 19:03]
Si mie mi-a schimbat viata acest film... Acest articol... dar intr-un mod extrem de neasteptat...
Multumesc de trecere si de cuvinte...

 =  radu
Lucian Mușet
[21.Mar.06 19:19]
mărturisec faptul că și mie mi-a plăcut tare mult filmul cu pricina!
să știi că profesorii de care aminteai în articol ar putea, în spiritul pedagogiilor complementare, pune în practică lucruri asemănătoare.
deja știu pe cineva care are o idee... ;)

felicitări pentru articlol!

 =  opriti planeta , vreau sa cobor
Nane Samargescu
[21.Mar.06 19:53]
Si eu am vazut filmul si m-a impresionat foarte mult. Ar trebui sa existe mai multe asemenea filme pentru a ne da seama ca suntem oameni nu masini si ca sta in puterea noastra sa schimbam lumea. Poate suna utopic, dar o putem schimba.
Insa, inainte de toate trebuie sa vedem ce intelegem noi prin probleme. Ce poate fi o problema pentru noi poate este un fleac in comparatie cu problemele altora, mult mai grave.
Trebuie sa incercam sa cunoastem problemele celor de langa noi si sa nu asteptam beneficii de pe urma actului nostru.
Dar este greu, nu si imposibil sa razbesti intr-o lume egoista.sa fii altruist este echivalent cu sa fii luat de prost. Totusi, merita sa lupti impotriva valului.
Nancy

 =  "bine"- un cuvant mare
Vatafu Gabriela Teodora
[21.Mar.06 21:24]
mi-a placut maniera in care a fost tratata aceasta problema.. am descoperit unele amanunte pe care le-am ignorat pana acum. intr-adevar filmul iti lasa o amprenta si lacrimi(in cazul meu)
cu stima, Gabi

 =  rezonanta
Radu Herjeu
[21.Mar.06 21:36]
Lucian, Nane si Gabi - ma bucur sa simt ca am rezonat la acelasi film... Si sper ca el sa va fi adus macar atat bucurie pe cat mi-a adus mie... indirect, e adevarat :)
Va multumesc de cuvinte.

 =  bun film
ioana barac grigore
[21.Mar.06 21:39]
radu, multumesc ca mi-ai amintit. da, asa da. eu cred ca se poate, in ficare zi imi spun se poate se poate! scriu aici cu riscul de a ma face de ras.

da mai departe!

 =  un film genial
Ruse Andrei
[21.Mar.06 23:32]

un film genial... insa imi poate spune cineva titlul original al filmului ? pls :)

 =  Radu, da mai departe
Bogdan Geana
[22.Mar.06 08:14]
Titlul original al filmului este "Pay it Forward" si este cu Kevin Spacey, Helen Hunt si Haley Joel Osment, realizat in 2000 in regia lui Mimi Leder.

Ca de obicei, Radu este imbatabil in acest domeniu, se implica, devine brusc patetic, ca un imens cord intrat in fibrilatie. E un adevarat spectacol sa il vezi pe teoreticianul poemului sec, mocnind de extrovertire, insa dezamorsat in ultimul moment. Felicitari, Radu. Cred ca a venit momentul sa ne implicam si sa il sustinem pe Radu in demersurile sale care ne cheama la ordine sa fim Oameni. Exista si alternativa de a refuza acest statut. Cei care se simt, sa se puna pe treaba si sa isi caute alt apelativ, cu mare grija sa nu jigneasca animalele, cu care nu au nimic in comun.

Si pentru ca tot veni vorba, va invit sa aruncati un ochi la www.pulafashion.com la videoclipul de pe prima pagina, in care un alt membru al site-ului nostru s-a implicat in resuscitarea morala a acestui popor.

Ai primit, Radu, da mai departe!

 =  revolutionar agresiv
Radu Herjeu
[22.Mar.06 12:25]
Bogdan - patetic? poate.... dar sigur bine intentionat. Si eu nu chem pe nimeni la ordine. N-am veleitati de revolutionar agresiv.

PS. Am vziitat situl. Interesanta initiativa lui Mat. Din pacate, asocierea ideii cu numele sitului si al campaniei... da o nota de ostentatie si usoara vulgaritate care va diminua impactul pe care l-ar fi meritat conceptul.

 =  Ideea filmului nu e noua...
Pandele Maricica
[26.Mar.06 16:55]
Filmul este interesant, dar ideea nu este noua... Apare in Biblie. Apare in folclorul romanesc. Tin minte cateva versuri dintr-un cantecel pe care l-am invatat la scoala cand eram mica. Un calator, obosit de drum se adaposteste sub un arbore. El scapa de caldura si, mai mult, copacul ii ofera si ceva de mancare. La sfarsit, calatorul il "intreaba" pe "binefacatorul" sau ce vrea. Arborele ii raspunde:

"Cale buna, dragul meu,
Sa muncesti cu spor mereu
Si, un pom de vei sadi,
Astfel ma vei rasplati."

Mai e ideea fantanilor construite pe drumuri. Ideea nu e noua, dar aveti dreptate, s-a uitat de ea complet. Poate ca din cand in cand e bine sa ne-o aduca cineva aminte. Poate va reusi sa prinda radacini in cele din urma.

 =  bine?
Adela Cenghri
[27.Mar.06 22:00]
Radu, iar citesc ceva interesant la tine. A face bine!...Si ai descris si modul in care a se face bine, nu din mila, sau pentru ca "asa am invatat la scoala ca e frumos", iar aici as adauga... binele nu se face nici macar din dorinta de a capata rasplata, multumiri, recunostinta vesnica, asa cum poate unii se asteapta atunci cand fac un bine...

 =  bine
Radu Herjeu
[29.Mar.06 17:47]
Maricica, Adela - nu cred prea mult in binele conditionat sau "stimulat"... Cred in bine, ca in singura forma de manifestare spontana a umanului din noi...

 =  facerea de bine
Horia Patrascu
[31.Mar.06 07:17]
Articolul este interesant si mi-a starnit pofta de a viziona filmul pe care, spre deosebire de ceilalti comentatori, nu l-am vazut inca. A se corecta totusi "crescân-du-ne". De asemenea as inlocui "epidemie binefacatoare" cu "molipsire binefacatoare", molipsirea poate fi si astfel (ras molipsitor), in timp ce epidemia nu poate fi decat rea, e ca si cum ai spune molima binefacatoare.
Desi e o idee generoasa, suna putin a joc piramidal. Pe de alta parte, mai am o obiectie: poti sa faci un bine cu constiinta binelui (cu cunostinta binelui)? Nu e un bine fatarnic, fariseic, ratat din start? Binele, cum bine si aristotelic spui, nu poate fi facut decat dintr-o necesitate launtrica, din nevoia de a-l face. Oricat de paradoxal ar suna, binele este amoral. El trebuie sa tina de natura umana, si nu de "cultura" , educatia neavand alt sens decat sa actualizeze o posibilitate fundamentala a omului, nu sa stabileasca coduri morale. Abia acest bine nu mai este un merit, ci o virtute. Si daca nu mai este un merit, el nu va mai urmari rasplata, recunostinta, vreun interes oarecare, ci va deveni o actiune in sine si pentru sine, ca fericirea insasi. Cand ma plimb, ma bucur de plimbarea mea, fara sa-mi fac vreun merit din acest fapt. La fel, binele trebuie sa te bucure prin el insusi, el poate fi constient de sine, dar nu calculat-altruist. Una e sa fiu constient ca este bine ceea ce fac, alta este sa fiu constient ca fac bine altuia. Cea din urma cunostinta este implacabil asociata cu meritul, rasplata, recunostinta, morala si moralizarea, cu binele fabulei. Cea dintai in schimb se confunda cu arta, in acel inteles stravechi de techne, care avea mult mai putin accidental si bun plac decat are notiunea astazi. Numai asa un om va putea actiona bine, la fel cum un altul canta bine sau recita bine. Intre virtuos si virtuoz, paronimia poate atunci lasa locul sinonimiei.
De altfel, cred ca si tu ai vrut sa spui acelasi lucru, dovada ultimul raspuns, dar in articol apare, in defavoarea acestei idei, urmatoarul fraza: "Binele nu se face din milă ci din dorința de a-l face, de a-i aduce pe oameni mai aproape de fericire."

 =  Binele meu si Binele tau
Rosca Lucian
[04.Apr.06 02:50]
Problema este foarte interesanta insa cred ca punctul de pornire ar trebui sa-l constituie intelegerea ideii de bine, a ceea ce fiecare intelege prin a face bine cuiva si a binelui de care celalalt are nevoie sa i se faca. Nu toate lucrurile bune pentru noi sunt bune si pentru ceilalti
si invers.

 =  erata
Horia Patrascu
[04.Apr.06 07:00]
urmatoarea fraza, nu urmatoarul

 =  Horia si Lucian
Radu Herjeu
[04.Apr.06 13:15]
Horia - Eu cred in binele cu constiinta binelui. Sigur ca ar fi de preferat ca toti oamenii sa faca bine dintr-un impuls interior. Dar eu ma refeream mai ales la cei care pot face bine si care nu-l fac, din comoditate sau din frica...
Ma refeream la responsabilitatea unui om de a face bine si nu la speranta ca, intr-o zi, binele va fi motorul manifestarii spontane.
Si, mai ales, nu-mi place binele din mila sau din considerente religioase. Acolo mi se pare fatarnicie.

Lucian - daca am porni de la notiunea de bine, n-am ajunge prea departe. Mult mai mult spatiu ar fi consumat pur si simplu pentru a defini un lucru atat de subiectiv... Prefer sa cred ca, in linii mari, acceptam toti ca "binele" este ceea ce-l face pe om sa evolueze...




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0