Comentariile membrilor:

 =  Coincidență
Alin Adal
[14.Mar.06 21:03]
-Acordați-mi un minut din timpul dumneavoastră prețios și vă voi face un raport detaliat! Sunt în progres financiar dar tot săracă. Promit ca în următorii ani o să muncesc mai mult, o să fur mai puțin, o să slujesc interesele comunității.
Acesta era discursul unei cerșetoare aflată la masa bogaților, pentru care anul 2007 ar putea fi unul al generozității. Orice asemănare între aceasta și națiunea română e absolut întâmplătoare.

 =  în Academia
Cosmin Dragomir
[14.Mar.06 21:06]
CAțavencu, un număr de acum vreo două, trei săptămâni, sub o poză cu famialia Năstase zăcea următorul text: "vai dragă, în ce țarăde sărăntoci ne-am găsit și noi să ne îmbogățim"

 =  bun
Miriam Cihodariu
[14.Mar.06 21:41]
Foarte dragut articolul, foarte bine tratata tema. Ca sa fie complet, ar fi trebuit sa mai spui ceva si despre reactia de jena care o provoaca cersetorul modern, insistenta nerusinata care te face sa intorci capul ca sa nu fii partas la ea sau ca sa nu fii suspectat cumva de vecinii de metrou de induiosare...
Te voi mai citi.
O singura observatie - eu sunt oare singura careia i se pare ca textul de fata s-ar incadra mai degraba la eseu decat la articol?

 =  Mi-am găsit căciula!
Mihai Ciobanu
[14.Mar.06 21:54]
Cine la creat pe acest ,,cerșetor"? Nu noi, societatea asta infectă în care trăim cu toții? Cine îl învață? Oare cum a putut să-și experimenteze tacticile? Ce mediu i-a oferit prilejul să își puna în practică strategia? Cine îî dă nas? Cel despre care scrii nu se numește ,,cerșetor". Este un lingău,un hoț,un laș,un individ in care mustește frica de greutăți și singurul scop este de a te face pe tine să muncești în locul lui. Este genul de om(dacă poate fi numit așa) care consideră că tu poți și ar trebui să îi aduci ceea ce el are nevoie și,mai presus de toate,atinge punctul cel mai de jos al eticii morale - nu se consideră deloc cerșetor,nici măcar nevoiaș,nu consideră deloc că ar fi incapabil de a face ceva! Ba mai mult,consideră că e mai capabil ca tine! Este cel mai deștept hoț - nu se deplasează spre tine ca să își ia ce vrea(îi aduci tu). Incredibil,dar adevarat! Adevarul e că individul ăsta nu e deloc deștept. Suntem noi suficient de proști! Pentru că un om adevărat,cinstit,care muncește din greu recunoaște un cerșetor adevărat și nu îi dă un ban pentru a-și mai curății conștiința deja infectă. O are curată. Îi dă pentru că știe cum e să duci lipsa unui ajutor,oricare ar fi el! Știe cum e cand trebuie să o iei de la zero și viața nu îți oferă nici o oportunitate. Dar, astea sunt emoții și sentimente necunoscute celor care l-au creat pe celălalt ,,cerșetor". Ciudat! Nu pare deloc opera unui om care a reflectat despre perefecțiune! Pare un subiect comun,tratat pompos,dar,sec,cu o concluzie eronată,a cărui singură menire este să scoată în evidență gandirea superioară și critică a autorului. Un fel de Shakespeare mai slăbuț. Singura întrebare pe care ar trebui să ți-o adresezi este: Vorbești despre individul pe care îl vezi pe stradă,sau în oglindă? Adevărul e că inteligența nu crește în copaci!

 =  nu am pretenția
Cosmin Dragomir
[14.Mar.06 21:50]
unui eseu, din acest motiv l-am încadrat la articol. îți mulțumesc de aprecieri dar nu atît de mult cît pentru idei.oricum, la finalul articolului-eseu screi va urma. sper o serie lungă, cu crecetări făcute pe teren, am făcut deja demersuri în privința asta, și am și ceva experiență în domeniu, de acum vreo trei ani pe cînd lucram la un cotidian focșanean și am scris o serie de articole despre cerșetori. din păcate, încă nu am destui bani să-mi cumpăr două cărți la subiect, care tratează mahalalele bucureștiului, dar o să îmi revin finaciar. ne vedem data viitoare

 =  pt MIhai
Cosmin Dragomir
[14.Mar.06 22:15]
îți mulțumesc foarte mult pentru aprecieri, însă puteai să lași să treacă vreo două zile de la comentariul meu din josul unui text al tău, ca să-ți defulezi subiectivismul. Numai de bine, întotdeauna Cosmin DRagomir

 =  Poate am gresit dar, meritam un raspuns mai bun
Mihai Ciobanu
[14.Mar.06 22:54]
Nu consider ca ai luat in considerare ce am scris,textul in sine!Asa ca, nu cred ca sunt subiectiv!Inteleg faptul ca sunt un anonim pentru tine dar,asta nu te opreste sa iei in considerare ca am un pic de dreptate!E totusi o critica dura, e adevarat.Dar,mai dur este sa-ti bati joc de adevar.Adevarul e ca ai pornit de la o premiza gresita si, oricat de subiectivist pare,trebuie sa recunosti asta!Asteptam un raspuns la textul in sine, nu la fragmente din el.Asta e obiectivitatea.Poate te mai gandesti.

 =  Cosmin
Ina Simona Cirlan
[14.Mar.06 22:43]
Știi, relația mea cu cerșetorii a avut mai multe faze. Prima semăna foarte mult cu tonul articolului de mai sus. Sărind peste fazele intermediare care ar putea sa te plictiseasca ajung la perceptia de acum, care ma impiedica să îi judec.
Nimeni nu poate să îți ofere garanții, de unde știu că viața nu mă răstoarnă din carul triumfal drept într-o gură mizeră de metrou?
Când nu am bani le ofer o bomboană, un sandviș...
Am mai citit articole semnate de tine, știi să fii concis și incisiv și asta e important.
Incerc sa prind si partea doua!
-- " efemeritate scurtă "- sună rău, știi și tu de ce:)

 =  disectie pe arta cersitului
Pușcă Ioan Gabriel
[15.Mar.06 00:24]
eu nu am sa intru in fondul articolului mai ales ptr ca asemeni lui Cosmin cu ceva vreme in urma cand mai batatoream si eu paginile unor ziare de provincie am atins acest subiect al cersetorului.
Am sa intru putin peste 'critica dura' (sic!) a domnului Mihai Ciobanu.
Domnule dumneata te afli la celalalt capat al batului..

In primul rand trebuie sa facem o distinctie.avem de a face cu doua categorii de cersetori:
1. cei care intr-adevar nu au si o fac ptr ca nu mai au putere sa faca altceva ptr a-si asigura o bucata de paine si
2. cei care fac parte din "asociatiile de cersetori", conduse de niste 'gestionari', aparate de bodyguarzi, etc.avem -crede-ma o industrie a cersitului.

Cersitul este o meserie foarte veche. nu cersetorul trebuie sa fie destept ci cel care sta in spatele lui.
cel care ajunge direct in strada este doar mana chircita care recolteaza banii rezultati din aplicarea unor metode simple dar ingenioase prin care publicul tinta este sensibilizat.
Care este publicul tinta -subliniez nu vorbim de cersetorul care iti provoaca mila ci de cel care il pune sa faca acest lucru!- pe care il are in vedere gestionarul de cersetori? in nici un caz milionarul in euro sau dolari.
publicul tinta este omul cu venit mediu care - asa cum bine a spus Simona- daca nu are un ban da o bomboana , un sandvis.
unde se cerseste? teoretic in orice loc .. dar sunt anumite zone cu 'dever' gen metrou, biserici,piete etc.
Gestionarul compune vesurile care iti provoaca mila, il instruieste /scoleste pe cersetor, face repetitii zile si nopti la rand cu el ptr ca sa ii intre in reflex tot ceea ce tine de aceasta meserie.
Procentul primit este in functie de ce are cersetorul de ' acasa' sunt multi care de mici au fost opariti, li s-a rupt o mana picior si nu i s-a tratat rana respectiva ca sa arate asa cum o vezi tu acum.
hai sa ne aducem aminte de tigancile- toti le-am vazut - imbracate cu fote , cu o traista pe umar, conduse de un copil prin tramvaie,autobuze metrouri, piete. Cand vin sunt zeci , impanzesc bucurestiul si toate sunt imbracate aproximativ la fel. adica fac parte din acelasi grup.ce sanse sunt ca in acelasi grup sa se gaseasca 20-30 nu spun mai mult de femei oarbe?
si daca te uiti atent la ochii lor , sunt albi.dar nu te gandesti ca de fapt albeata respectiva este un fel de lentila de contact facuta din plastic.
asculta cantecele lor ...sunt aceleasi..

copii din metrou .. toti au 6-7 frati tatal/mama mort/moarta si cel putin un bolnav in familie.. leucemie, picioare amputate etc.. asa suna poveste..

stii cat castiga in medie un cersetor? iti spun din sursa sigura un tip care se dadea orb in constanta -anul 2004- castiga in 4-5 ore de cersit dimineata si 3-4 ore dupa amiaza intre 1,5 - 2,5 milioane. in opt zile castiga aproape salariul meu pe o luna.la ora actuala il poti vedea undeva pe traseul tramvaiului 17 intre piata muncii si berceni.
despre metode si modalitati de cersit putem vorbi zile intregi.chiar cu exemple vii.
in 1996-1997 sediul cersetorilor era groapa din berceni unde ar fi trebuit sa fie lacul. in fiecare seara se adunau dadeau cota parte si primeau in schimb mancare si-mai ales- bautura pana cadeau in nesimtire. a doua zi o luau de la capat. vrei caz concret? la billa de pe barbu vacarescu in intersectia cu drumul spre patinoar cerseste - numai de la masini- un tip care se taraste in genunchi si are o pereche de carje mici. de ce? ptr ca tu atent la trafic nu ai mari sanse sa vezi ca el are de fapt picioarele intregi dar invelite cu carpe..
crezi ca lui i-a venit acea idee? nu ! este altcineva 'gestionarul' care il coordoneaza, ii ia o parte din bani ii da un "loc de munca".
Cosmin ne prezinta in aceasta parte o fateta a cersetorului. dar sunt sigur ca in urmarea articolului se va lega si de cel care sta in umbra.. si poate atunci imaginea fiind mai ampla se va intelege .. noi nu suntem prosti ci doar impresionati .. si mila nu are nimic de a face cu desteptaciunea. Vorba simonei .. "de unde știu că viața nu mă răstoarnă din carul triumfal drept într-o gură mizeră de metrou?".

 =  subiect sensibil
Enache Ionut Laurentiu
[15.Mar.06 02:27]
Cosmin, foarte ordonat si frumos realizat, emitetul transmite mesajul, canalul de transmitere e bun, codul descifrabil, dar aparent uneori comunicarea esueaza.. de ce ? din vina receptorului. Ai zis bine, de ce nu am acorda cateva secunde din pretioasa noastra privindu-ne prin ochii lui. Uneori egocentrismul atinge cote alarmante,
si nu vad cum un om ar putea, un exemplu, sa sa poarte urat cu un cersetor batran, sau un copil, oricat de insistent ar fi acesta. Nu este de comdamnat sau de damnat cel care iti da in cap pentru a-si asigura supravietuirea, ci tu, fiindca reactionezi impulsiv la umilinta si nevoia celor din jur. Eu nu pot inca sa concep cum se pot cheltui zeci de milioane de dolari pe avioane particulare si iahturi, imi este absolut imposibil. de societatea noastra, nu mai zic nimic. In Focsani s-a construit o gara dupa standardele UE, s-au investit sume uriase, insa cand intri te simti ca intr-un camin de nefamilisti din suburbii, fiindca majoritatea cersetorilor NU AU UNDE SA SE DUCA.. intrebarea vine, oare era necesara acea gara care nu ajuta nimanui, poate doar imaginii politice, sau era necesar un centru de plasament pentru copii si un azil pentru batrani? in cazul asta, constructia nici nu e terminata, si intotdeauna este bantuita de un aer irespirabil.
Atinge un punct sesnsibil despre care as vorbi la infinit, pacat ca totul se rezuma la vorbe.

am citit ca esti din focsani.. cum e vremea? :)

 =  Domnule Cosmin,
Erika Eugenia Keller
[15.Mar.06 05:54]
v-am citit rapid dar cu mult interes articolul
si domnul Pusca a argumentat foarte bine "arta cersitului"
Nimeni nu cerseste de capul lui!
au zonele impartite, platesc o cota parte celui care coordoneaza acesta "arta", a fost un caz urat in Craiova cu ceva ani in urma ..cand un copil s-a pierdut...a fost gasit apoi cu mânuțele taiate pe scarile unui magazin universal pentru a scoate mai multa "mila" din fiecare.
(asta am auzit -nu am sursa oficiala dar pot afla )
Nimeni nu cerseste de capul lui! asta stiu sigur...
in spatele unei persoane cu handicap care cerseste se ascund altii foarte sanatosi si care au capacitate de a munci.
Eu nu dau bani la cersetori, le dau mancare ,
la copii: cornuri , bomboane... deoarece, ei nu sunt certati cand mananca ceea ce primesc ...dar nu au voie sa se atinga de banii cersiti ..decat dupa ce ii predau si-si iau cota.
Am prieteni cersetori, care imi povestesc
ca daca nu fac o anumita suma , sunt batuti acasa..nu li se mai da mancare, nu sunt spalati , ei fiind persoane cu un grad de handicap.
Ati observat, au mereu acelasi loc,
daca si-l schimba te anunta,
ma duc la lucru, ne salutam, ne-am obisnuit...:) fiecare cu serviciul lui...imi spun de probleme lor, incerc sa-i ajut dar le stric afacerea de familie.
mai nou a aparat cei de la "semafoare" care se mai si arunca in fata masinilor...zic ..ei....un alt fel de banut, mai "muncit"

astept articolul urmatator
erika
as fi relatat mai mult dar intarzii la lucru
cand nu e frig ne intalnim la locurile obisnuite si imi spun :"Iar ati intarziat, doamna?"

 =  super text
Daniel D. Marin
[15.Mar.06 08:23]
""El încă nu s-a sinucis și încă nu a omorît pe nimeni. EL este aici pentru a nu deschide o ediție din Infractorul, EL este cel căruia îi dai bani pentru a salva vieți, a evita crime, a ajuta, a face fapte bune ca să te ierte "bunul Dumnezeu" "".

Mie mi-a amintit de un fragment din "Singur pe un peron" (Octavian Paler), și asta e bine :)

Publică-l și tu pe undeva (în "Dilema"), e bine scris.

 =  răspunsuri
Cosmin Dragomir
[15.Mar.06 10:39]
MIhai: "Nu pare deloc opera unui om care a reflectat despre perefecțiune! Pare un subiect comun,tratat pompos,dar,sec,cu o concluzie eronată,a cărui singură menire este să scoată în evidență gandirea superioară și critică a autorului. Un fel de Shakespeare mai slăbuț. Singura întrebare pe care ar trebui să ți-o adresezi este: Vorbești despre individul pe care îl vezi pe stradă,sau în oglindă? Adevărul e că inteligența nu crește în copaci!". eu m-am referit la acest pasaj din comentariul tău. Una la mînă nu mi se pare a fi o "operă", a doua la mînă deși am veleități ca orice humanoid în ale gîndirii nu am pronit de la premisa "reflecției la perfecțiune" și a treia și cea mai gravă este chestia aia cu "oglinda" în care mă jignești de-a dreptul. și asta era atentat la persoană și nu la text.
în altă ordine de idei: concluzia nu este eronată pentru că textul nu este finalizat, și concluziile se trag la urmă. Subiectul este departe de a fi epuizat și trebuie tratat din multe puncte de vedere, așadar și chestia asta pică. alta: comentariul tău, pertinent, tranșant exprimă un ăunct de vedere, nu?, unul singur și vii și-mi scri că deznodămîntul meu e eronat, eu ce să înțeleg atunci, că tu ai dreptate și eu nu am. Problema este mult mai complexă și este loc să avem amîndoi dreptate. într-o continuare a textuluid e față o să abordez subiectul și și din punctul tău, era în plan.
"Singura menire era ..." vezi cum te dai în stambă. Nu am vrut să reliefez gîndirea-mi superioară ci doar am tratat subiectul cum m-am priceput mai bine, cum mi-a venit inspirația, nu este pompos ci doar o încercare de rafinament stilistic, și nu încerc nici aici să par gomos. altă problemă, nu îmi pari insignifiant, dar mi-ai arătat o latură vindicativă pe care nu o prea înghit
Ina, corect. efemer înseamnă trecător, trecător înseamnă o chestie scurtă, chiar lapidară, o să corectez. mulțumesc
Gabriel: ai și tu dreptate. Insdutria din spatele creșitului macină de mult timp gura tîrgului. Voi reveni cu un episod sau mai multe despre această latură.
IOnuț - sunt din Focșani dar de vreo 2 ani m-am stabilit în bucrești, student. ultima dată cînd am sfost acasă am răpas înzăpezit pe la Buzău...așa că vremea e la fel ca în alte părți. Gara Focșăneană, cea mai eurpoeană gară de pe la noi este încă acolo. în înăuntrul ei se strîng în fiecare noapte cîteva zecid e cerșetori, să doarmă. Nu gara e marea problemă, ci altele, maiales în Focșani. o scurtă paranteză în Focșani există o stradă care se numește "Renașterii". aceas stradă are o fundătură numită bineînțeles "Fundătura renașterii", ca dovadă că Renașterea s-a înfundat în Vrancea Provincie Europeană. mersi
Erika: un cerșetor prin America recentă avea un carton pe care scria: "nu am bani să-mi alimentez avionul personal" ASta e strategie, lucru de care mă voi ocupa. Faptul că dai bani la mîncare te ajută pe tine în primul rînd. vrei să faci un bine, și îți este frică că banii ar ajunge în alte buzunare, ceea ce nu este deloc eronat. Baștanii din spatele lor nu cred că se îmbulzesc la "lapte și corn":D mersi
Daniel: mulțam de apreciere, din păcate nu i-am citit cartea domnului Octavian Paler, nu încă. Fiind prima parte și sperînd că voi continua cu mult mai multe nu cred că vreo revistă s-ar aventura să publice un foileton. Dacă "Dilema veche" revista mea de suflet ar vrea să facă o rubrică,cu este autojurnalul lui Istodor spre exeplu, cerșetojurnal aș fi nu numai fericit ci chiar flatat. însă, cred că trebuie să mai cresc

 =  Cosmin,
Erika Eugenia Keller
[15.Mar.06 13:25]
te rog sa ai in vedere in articolul viitor si realitatea altor cersetorilor moderni, aceia in costume cu chitantiere stampilate in mana...care se dau reprezentanti ai unor asociatii non profit si iti solicita macar 1 RON, pentru a salva o viata...iar cand te duci din curiozitate cu chitanta la Camera de Comert sau la Directia Muncii
afli ca de fapt era o firma fantomă...
si ar mai fi asa de multe de spus...
astept viitorul articolul

cu drag,
erika

 =  uite...
Cosmin Dragomir
[15.Mar.06 14:16]
...că pe ăștia era să-i uit. nu-i vedem în corpul textului, mersi că mi-ai deschis ochii. și ei sunt tot cerșetori recenți:D

 =  Felicitari, domnule Cosmin Dragomir!
Mihail Buricea
[16.Apr.06 11:54]
Felicitari, domnule Cosmin Dragomir, pentru acest superb articol. Din pacate, pe trupul firav al acestui popor, "cersetorul", de orice tip ar fi el, nu este sigura pecingine. Pecinginea cea mai grava o reprezinta coruptia practicata la "nivel inalt" de cei ce ne-au "obligat" sa-i "alegem". Ne fura prin toate mijloacele ilegale sau "legalizate" de ei. Cersetorul, dupa cum a spus anterior un comentator, este consecinta celor ce, in numele nostru, ne fura zilnic, politicienii. Daca faradelegile lor continua mai mult timp nu exista decat o singura solutie, o revolutie dusa pana la "exterminarea" acestora.

 =  Mihail Buricea
Cosmin Dragomir
[22.Apr.06 09:05]
mulțumesc pentru apreciere. nu înțeleg de ce, la unele comentarii nu mă anunță prin mail, și din acest motiv le depistez atît de greu și tîrziu. nu d acord că, acest flagel, corupția bla bla, însă despre corupție opinez în alte articole. și nu aș vrea să le amestecăm




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0