Comentariile membrilor:

 =  .
silvia caloianu
[03.Feb.06 08:07]
"tristetea mea aude nenascutii caini / pe nenascutii oamnei cum ii latra".
pe mine m-a impresioant poemul acesta, as vrea sa aud pareri. voi reveni si eu.

(nu sunt de acord cu acele liniute in titlul poeziei: imagineaza-ti ca fiecare autor de pe site ar inventa semne de evidentiere a titlului sau "in peisaj"; nu vad rostul formulei "dacă _ eu"

 =  întregul
Ela Victoria Luca
[03.Feb.06 08:16]
Citind de la apariția lui acest poem, m-a oprit să comentez inițial tocmai atmosfera stănesciană de aici. Ideea desigur este exprimată în stilul lui Victor, poemul e fluid, are coerență, finalul este foarte bun. Forma ar merita lucrată: succesiunea de versuri f scurte cu versuri f lungi (dacă a fost iontenționat aleasă așa ca efect, ok).
Aș mai lucra la versul: "flutură greu în curățenia din jur" - e singurul disonant ca expresie și compoziție în poem.
Și aș renunța la acel under scroll, chiar nu merge, nu unește particule esențiale. Evident e condiționarea eului, condiționare până la pierderea libertății eului.

În rest, da, merită lecturat, acum văd că e deja recomandat. M-aș mai fi gândit dacă e bine așa sau nu. :)

Ela

 =  :(
hose pablo
[03.Feb.06 16:05]
intr-adevar, trebuie refacut inceputul. stiam ca nu prea merge dar am postat asa. m-am grabit.

sevra iar faci misto din mine :(.

 =  text de bătut la c_r
florin bratu
[03.Feb.06 19:43]
care nu are nici o treabă cu nichita, cu excepția utilizării cuvintelor în limba română.
eu cred că se pleacă de la sociu, și e de fapt mai mult decât un cred, dar hose a reușit să cristalizeze o altă formulă poetică. vocea rămâne autentică, chiar dacă o anume candoare e uneori redată similar ca în fratele păduche.
bogdan, și pe mine mă oftică puștiul ăsta câteodată, dar acum mă oftică cu mult mai mult stupiditatea și semidoctismul unora care i-au retras lui hose nivelul, când îți sare în ochi de la o poștă că în momentul de față are cele mai pregnante texte de pe agonia, cu care bate la cur toți editorii începând de la radu herinean în jos.
și nu pășunismul de pe aici e mai aproape de o formulă care să facă uitat duomiismul repede, ci tocmai puștiul ăsta. contează biografie și nume mai mult decât valoarea intrinsecă a textelor. păi atunci de ce ne mai miră varii chestii pe aici?
mi-e rușine să și dau steluță pe textul ăsta.

 =  Florin
Ela Victoria Luca
[03.Feb.06 19:51]
Este evident că apreciez și remarc poeziile lui Victor. Este evident și de ce nu am dat steluță acum: fiindcă m-au săturat contestările. Este evident și că este ceva din Nichita sau oricum induce sau măcar aduce aminte. Asta este. Nu e un reproș la adresa poetului. Toți cei ce l-am citit pe Nichita cu adevărat suntem impregnați mai mult sau mai puțin conștient. Păcat că nu ai pus steluță din rușine. Nu cred că e nevoie de rușine acum. Și eu abia acum aflu că a fost retras nivelul lui Victor, de fapt azi, după comentariul Silviei.
Ela

 =  ela
florin bratu
[03.Feb.06 20:02]
uite. acum pe bune. mie nimic de aici nu îmi aduce aminte de nichita.singura comparație ce se impune e sociu.chiar aș fi curios să văd care e evidența asta stănesciană (nici măcar unul din cei trei stănescu nu este aici).câinii amintiți de silvia?irelevant și subiectiv

+ Povestea cainelui doare ca o injectie in burta
mihaela visalon
[03.Feb.06 20:41]
Exista o foarte frumoasa explicatie la intrebarea finala, data de Ibn Arabi. Ideea este ca, pe masura ce ne departam de momentul O, evoluam pe axa numerelor negative, consumand marul cunoasterii.Devenind independenti taiem, "de buna voie si nesiliti de nimeni","legatura magica" dintre chip si asemanare. Nu-i bai. Lucifer a cazut ca sa ne insotesca, nu pe drumul pierzaniei ci al regasirii. Cand nenascutii caini isi fac salas in casa de turta dulce a inimii, si-turbati de placere- incep sa latre si "la venit" si "la nevenit" sufletul porneste la drum. Raspunde la intrebarile Sfinxului, isi omoara tatal, se insoara cu anima, se vede asa cum este cu adevartat si dupa ce-a orbit se recreaza dupa paternul Omega. Cu puterile lui transforma nenascutii caini in nenascuti oameni-caine.

mâinile mele
umplute cu aur
flutură greu în curățenia din jur
atunci
trupul meu împreună cu sufletul meu
și sufletul meu înlăuntrul trupului meu
formează un întreg


Necunoscute sunt caile de reconstructie ale sufletului. Necunoscuti sunt cainii vagabonzi. Necunoscut ramane latratul cinic si necunoscut omul pana in ultima clipa- momentul privilegiat cand isi vede viata si se cunoaste pe sine. Atunci gaseste raspunsul la intrebarea:"De ce nu vII?.
Pana atunci, intre Nichita si Hose sunt lagaturi necunoscute dar demonstrate:)
Daca am timp, postez un extras din textul lui Arabi. Pana atunci, multumesc autorului pentru prilejul de a fora adanc in lumea necunoscutelor necunoscutilor mei caini si nascuti si nenascuti.

 =  Florin și Bratu:)
Ela Victoria Luca
[03.Feb.06 20:49]
Acu așa în simplitatea mea: am spus că atmosfera este stănesciană și spun asta prin felul în care Victor trece prin alternanță și unificare a elementelor umane-nonumane prin dumnezeire, se întoarce iar spre el însuși, iar spre lucruri și iar spre dumnezeu, face spiralele acestea cumva cum le făcea Nichita în majoritatea poeziilor lui pe tema aceasta. da, și eu când am citit poemul - eram a șaptea după apariție - am avut tot Nichita în minte. Repet: nu ca inspirație sau imitație, ci pur și simplu acea lejeritate în scriere, acel firesc, o naturalețe a ființei limbii care se întâlnește mai rar. Și am spus-o cu admirație când am spus în primul comentariu acest lucru. Uite versurile care mă trimit la stil:

"trupul meu împreună cu sufletul meu
și sufletul meu înlăuntrul trupului meu
formează un întreg"
și
"căci dacă Dumnezeu a făcut omul - și eu sunt omul -
atunci de ce vin câinii la mine
și tu nu vii"

Și dau numai câteva poeme de Nichita care îmi trec acum prin minte: "Cântecul", "Autoportret", "Fel de scriere", "Întrucuvântare".

Bun, și dacă mă înșel, și dacă chiar nu este nimic din Nichita aici, esențial este altceva Florin: că eu am apreciat valoarea poetică, găsesc în ultimul timp la Victor autentică poezie, și faptul că am făcut trrimitere la un poet ca Nichita nu e decât în favoarea lui Victor. Fiindcă evident Victor are și poezii - postate în diverse locuri - care se îndepărtează mult de "atmosfera" stănesciană.
Acum mă retrag, tu știi că nu îmi place să intru în polemici, cu tine am avut întotdeauna un dialog bun.

Ela





 =  STOOOOP
florin bratu
[03.Feb.06 20:53]
înțeleg că vă lăsați furați/furate de impresii, dar la nivelul expresiei nichita e out. de altfel, de asta nici nu există argumente.
frumoasa asocierea ta carmen cu ibn arabi (și mie îmi place).
iar steluța ta e chiar superbă. îmi vine să te pup ptr asta. și pe tine și pe silvia. :D

 =  dap. scriam în același timp
florin bratu
[03.Feb.06 20:59]
dacă la primul citat ar putea să se facă o analogie cu mimetismul din elegia I, dar și cu atât de nenumărate lucruri. la al doilea citat deja vorbim mai degrabă de bacovia, cu acel și tu nu vii, dar și bacovia e forțat.
dar, dap. victor e bun.

 =  un intreg
George Avram
[03.Feb.06 21:19]
poezia nu este nicidecum fara de dumnezeu

dar care dumnezeu?
si atunci care intreg (suflet+ trup)?

iarta-mi neincrederea, dar fara ea nu se poate

asteptarea inseamna sa ceri

cu d-zeu sau fara, doar cand nu mai ceri o sa vina


 =  no, așa-i
Ela Victoria Luca
[03.Feb.06 21:05]
No, așa-i, ne-om pus la pace, e și bacovian ușor-ușor Victor ici-colo, în felul lui. și, dap, mi piace și Arabi, e delicatesă deja. :) mulțam florine, carmen. Victor, aștept scrierile mai departe.:)

 =  OffTopic -pentru Florin Bratu!
mihaela visalon
[03.Feb.06 21:06]
Cand vei "urca" pana la varsta mea o sa ti se mai schimbe un pic perspetctiva:))). Pana atunci, recunosc! Am fortat putin, dar chiar neargumentat, tot se lega niste fire. Si fiinda a venit vorba,ne inatlnim la un ceai. Eu, tu si Lavinia? Sa-l aduc si pe Ovidiu, sau se impune Sociu?

 =  mda și nu prea
Liviu Nanu
[03.Feb.06 21:29]
vax albina crema flora
zise tanti leonora

 =  dap și dap liviu
florin bratu
[03.Feb.06 21:37]
vax albina vrema flora
zise tanti efemera

 =  ...
Anele
[03.Feb.06 22:15]
un text slab pe care eu nu l-as numi poezie si oricate argumente s-ar aduce steluta aceea tot nu-si are locul pe acest text.

 =  va multumesc
hose pablo
[04.Feb.06 01:00]
florin, ela, mihaela, george, liviu, yness.
sunt super bucuros ca ati lasat semne.
yness, de ce esti rea ? unde am gresit ?
de fapt, faza este ca toti sunteti bineveniti, mai ales cu unele critici pertinente.

 =  Cine e Victor?
Daniel D. Marin
[04.Feb.06 01:23]
Vicor "la un ceai", "Victor, aștept scrierile", trimitere la Nichita "în favoarea lui Victor", "Victor e bun", "a fost retras nivelul lui Victor"... și asta pentru că am citit eu comentariile în sens invers. Încă nu am ajuns la poezie :), but (till then): who is Victor?

 =  uof uof ...
Olga Stefan
[04.Feb.06 10:55]
victor e numele din buletin al lui hose.

hose, n-am citit commenturile ca sa nu ma las influentata, dar finalul, hose, fir-ar al naibii de final, e greu de tot cu el...

 =  iar mda
Liviu Nanu
[04.Feb.06 12:36]
Din comentariul unui coleg (pentru care am toată stima, dealtfel) reiese că autorul în cauză este singurul și cel mai tare scriitor de pe agonia, ceilalți de pe site scriu ca niște cururi. Departe de a contesta valoarea tînărului autor în discuție, încerc să înțeleg de unde această atitudine și cui servește ea. Lui hose în nici un caz, riscul este ca tot mîngîiat pe creștet de fiecare dată cînd produce o poezie, chiar să înceapă să creadă că se află pe un soclu. Cum spuneam mai devreme și eu consider că hose este un autor plin de talent, dar ceva pe care aș numi-o jenă mă oprește să fac comparații. Și știu că s-a mai procedat în cîteva rînduri și cu alți autori într-un mod asemănător de tipul „ce stai printre proștii ăștia, vino la noi”. În concluzie socotesc o parte a comentariului la care fac referire neprietenesc, chiar jignitor. Dar de ce nu mă mai miră?
Despre poezia de față e drept, m-am exprimat destul de ambiguu, dar „mda” înseamnă că totuși ceva mi-a plăcut aici și aș marca începutul textului și pe la final. Are în opinia mea destul de mult balast, sau ca să fiu mai explicit, versuri de legătură, cu exprimare mai puțin poetică pe la mijlocul textului. Este totuși un text interesant, văd că a stîrnit vii comentarii, iar editorul care l-a recomandat probabil că acceptă să fie bătut la cur în mod poetic, după s-a exprimat distinsul comentator.

 =  liviu nanu
florin bratu
[04.Feb.06 16:12]
reacția mea a forțat poate hiperbola, liviu, pe logica conform căreia hose e un "autor plin de talent", deci să i se scadă nivelul, o logică care e păguboasă.
și da. la ora actuală, hose cred că este cel mai bun scriitor de pe agonia din ultimele 3 luni, dacă vrei.
nu are nevoie de soclu, ptr că hose nu știe să își controleze textele suficient încă, ptr că adolescența lui nu va ține o veșnicie și când o va depăși va trebui să vadă foarte bine ce va face mai departe. dar până atunci cezarul cu cezarul ...
comparațiile sunt inevitabile la un anumit nivel, motiv ptr care nici nu ezit să le fac, căci nimeni nu a depășit acel nivel (iar dacă a depășit vom, vedea mult mai încolo). și sincer aș prefera să îmi spui pe nume, chiar mic, și nu distins comentator.
îmi plac discuțiile în contradictoriu și regret că uneori poate deviez de la pertinență la ironie. dr și tu ai tendințe, cum se vede. :)

 =  nobel contra nobel
mihaela visalon
[04.Feb.06 17:46]
First, ti-am lasat adresa. Second, m-ai lasat masca. Ai inceput sa ridici statui? Pe ce criterii iti bazezi afirmatia? Sper ca nu, geografice. Personal, cu tot respectul pentru Hose, si cu toata rusinea pentru ca, din lipsa de timp, nu-l citesc constant, daca cineva ar veni la mine si m-ar intreba pe cine pariezi, pe Bratu sau pe Pablo as raspunde: Florin. Evident, mi-as dori sa-l regasesc pe acel poet care dadea semne de genialitate, in tangouri filozofale. Are Liviu Nanu un hipopotam orange care seamana cu el! Cat despre moda trece, moda vine, astept vremea in care sa apara pe Agonia, POETUL ADOLESCENT care sa rastoarne valorile generatiei sale si sa impuna ceva NOU. Pana atunci, hai sa ne pastram simtul masurii. Intre "Bun" si "Cel mai Bun" este cale de-o opera, care sa reziste in timp si la "Big Bang!" si la "Big-Cranch".
PS: Confidenta!
Cand am intrat pe Agonia si am inceput sa citesc poeziile si commurile, ma simteam ca un extraterestu. Chiar daca cunostiintele mele in materie de poezie, nu sunt up-datate, am citit destul, am trait destul, am simtit destul ca atunci cand este cazul sa mi se aprinda beculetul de alarma. Ori, in perioada la care fac referire, citeam, citeam si, de cele mai multe ori, nimic! Din comm-uri reiesea ca am dat peste o capodopera, careia ii lipseste o virgula. Textul/textele era/erau departe de...sa zicem "Oameni pe Pod" a Wislawei Szymborska. Am ales spre exemplificare aceasta poezie, pentru ca atunci cand am citit-o mi s-au aprins beculetele. Ulterior am aflat ca este laureata a premiului Nobel pentru literatura. Este drept, si la decernarea premiilor exista tot felul de criterii extralitarare, dar...
Astept un eseu despre "Cel mai bun poet agonist" ca
sa-l dezbatem. Inclusiv la un ceai, pentru ca, asa cum iti spunea ti-am lasat adresa.

 =  Commul cu no, bel este pentru Bratu
mihaela visalon
[04.Feb.06 17:50]
Pentru tine, iarta-mi greselile dar nu am timp sa corectez.
Si inca ceva. Steluta as mai da-o o data, pentru ca poezia este buna.

 =  erata la Nobel contra Nobel si adresa site
mihaela visalon
[04.Feb.06 17:59]
poetul care sa "resusciteze valorile" in loc de: sa impuna valorile generatiei sale.

extra literare

cateva poezii ale autorului la care am facut referire:
www.certando.net/szymborska.html

 =  ajung încet și la poezie...
Daniel D. Marin
[04.Feb.06 18:04]
""Din comentariul unui coleg (pentru care am toată stima, de altfel) reiese că autorul în cauză este singurul și cel mai tare scriitor de pe agonia"" (Liviu Nanu)

Dacă așa spune Bratu, să vedem...

Voce autentică - da!
Formulă poetică - am îndoieli! Pentru că este expeditiv și nu valorifică anumite secvențe (de pildă, în "asta nu e iubire") care mie îmi spun ceva. E "în poezie" când spune: ""mâinile mele/ umplute cu aur/ flutură greu în curățenia din jur"", ""sufletul meu să-ți/ mângâie carnea
căci dacă Dumnezeu a făcut omul - și eu sunt omul -/
atunci de ce vin câinii la mine/ și tu nu vii"";
e în afara ei când spune:
""sufletul meu înlăuntrul trupului meu"", ""dacă _ eu"", ""mirosul trupului meu să-ți
aline chinurile"".
Îmi place "Omul". Nu-mi place "balele ei".
Cu Hose mă voi mai întâlni (după a zecea poezie)...

PS: Scuze că nu l-am "desființat" (inițial, cam asta mi-am dorit:)). Dar, Liviu Nanu, citindu-l pe hose pablo, nu pot să nu observ: poezia (la el) pare cel mai ușor lucru din lume de făcut.

 =  Dan Sociu
Daniel D. Marin
[04.Feb.06 18:24]
Florin,

Trimite-mi, te rog (pe e-mail), ceva de Sociu...

 =  florin
Liviu Nanu
[04.Feb.06 18:26]
Florin. din partea mea poți să ridici un piedestal mare-mare de tot și să-l urci acolo pe hose sau pe cine vrei tu. Eu rămân la părerea că poezia nu se vinde ca la piață, în funcție de ambalaj și cît de proaspătă e marfa. Ești liber să ai opiniile tale, să-ți faci propriul tău sistem de valori și să întocmești cîte topuri vrei. Dar nu-mi spune mie că afirmația cu bătutul la cur nu e vizibil răutăcioasă și neelagantă dacă nu chiar de-a dreptul pur și simplu. Am și eu, firește autori preferați și le-am și spus părerea mea despre scrierea lor, dar nu mi-a permis să să le spun că "doar" ei scriu poezie, mă gîndesc că am și eu limite, ca oricare altul, e periculos și chiar incorect să dai verdicte. fiecare cu gusturile lui, de ce ar trebui să-mi impun eu punctul de vedere? sau dacă tot o fac măcar aleg un mod elegant, nu dînd castane altora pentru a evidenția ce-mi place mie. Dar iar am impresia că folosesc procedeul literar monologul, ca să citez din spusele unui prieten.

 =  Nanu-da. Carmen?
Daniel D. Marin
[04.Feb.06 18:59]
Carmen,... ai mai spus undeva (Nobel...), pe ce se bazează, de fapt, încrederea ta (supraponderală? :)) în Bratu?

Liviu Nanu... , ai dreptate.

 =  erată
Daniel D. Marin
[04.Feb.06 19:02]
:)

 =  hmmmm
florin bratu
[04.Feb.06 19:59]
1.
nu cred că am ridicat nici un piedestal. am afirmat însă că hose e cel mai bun din ultima perioadă care scrie pe aici. e suflul cel mai nou. faptul că am afirmat asta înseamnă că o și cred, de vreme ce și eu postez pe acest site.

2.
reacția mea cu batutul la .. a fost, dacă încă nu s-a înțeles asta, una viscerală, textul a fost pretext ptr a acuza faptul că puștiului ăsta i-a fost retras nivelul câtă vreme editorii au de retras nivele mlt mai importante și cu gesturi mai pertinente.

3.
lipsa mea de eleganță (perfect imputabilă expresiei citate deja) e direct proporțională cu indiferența pe aici. cred că am avut suficientă eleganță o perioadă de timp ca să pot observa că nu se întâmplă nimic. și atunci de ce să las eu nodul gordian nedesfăcut.

4. dacă cineva are un sitem valoric cât de cât pus la punct, nu înțleg de ce nu ar putea face comparațiile respective. eu le-am delimitat temporal cred.

liviu,
te înșeli cu monologul pentru că deja ar fi trebuit să vezi din tonul celui de-al doilea comentariu al meu că sunt departe de a nu îmi recunoaște greșeala când am emis anumite judecăți calitative, deși încă mai consider că ele sunt permise în interiorul aceluiași sistem valoric. mai mult chiar, aceste chestii sunt necesare. de ce ne temem de comparații. poți numi și tu autorii pe care îi consideri cei mai buni. exprimarea, calculată pe cât permite o reacție viscerală, deja am explicitat-o.
presupunerea că tu ești cel care a scăzut nivelul lui hose nu mă face să retrag cuvintele, deși sper să mă crezi când afirm că te respect, chiar dacă e puțin probabil să cad la învoială asupra felului de a scrie sau a sistemului axiologic la care te raportezi, dar asta e cu totul altceva.

daniel,
ptr textul acela de atunci aș fi acordat nota 8 text bun, dar am refuzat să fac exact ceea ce îmi reproșezi tu aici dându-i dreptate, fără nuanțe lui liviu nanu, căci subscrii implicit la e periculos să dai verdicte.
din păcate nu am nimic în format electronic să îți trimit. dar încă se mai găsește pe piață cântece excesive, deși cartea e sub fratele păduche. în plus, găsești texte ale sale și pe alte siteuri de gen.
tu ai avut poate unul din cele mai pertinente comentarii, vroiam să spun asta imediat sub el, deși acel voiam "să îl desființez" îți plasează obiectivitatea sub semnul întrebării.

 =  fără a ne teme de comparații
Daniel D. Marin
[05.Feb.06 00:57]
Ce vorbești, Florin Bratu... eu ție îți dădeam dreptate!!
Și, ce vorbești? Întotdeauna sunt obiectiv (lasă, îl desființez altădată :))! Nu uita: întotdeauna!

Și, Florin, Liviu Nanu, și el!, chiar are dreptate :) (mă refer tot la ultimul comm.)

Da... m-ai fi ajutat mult, eu n-am textele acelea. Aș fi vrut să văd unde se întâlnește Hose cu Sociu... (dar nu numai).

cele bune,

 =  Florin
Liviu Nanu
[05.Feb.06 08:38]
Florin, din motive ce țin de deontologie (ca să nu spun de bun simț) nu pot să te contrazic și nici să-ți susțin presupunerea. Dar în general presupunerile nu sînt constructive ele pot să arunce o anatemă asupra cuiva și îmi amintesc de vînătoarea de vrăjitoare cînd era suficient să spui de vecina ta că are găini negre ca s-o vezi a doua zi spînzurată sau arsă pe paie. Despre celelalte chestiuni în discuție rămîn la concluzia că adevărul este (cum altfel? pe la mijloc.

 =  dar adevărul este într-adevăr la mijloc.
Radu Herinean
[05.Feb.06 14:35]
citind polemica de aici la sugestia cuiva, evident după ce am citit textul, sunt atât de amuzat încât vă fac o propunere foarte simplă și foarte serioasă: haideți să îl băgăm pe hose pablo la clasici. atunci o sa fie foarte ușor să clasificăm orice porcărioară cu o idee remarcabilă (adicătelea care se poate remarca) ca și mare capodoperă perenă.

e o privință în care Florin Bratu are totuși dreptate deplină: poezia asta are într-adevăr foarte multe caracteristici ale poeziei contemporane, între care se remarcă în mod deosebit faptul că e o poezie foarte prost realizată pe o idee care pare interesantă. continuând demersul logic, ăsta e un lucru de admirat: hose a reușit să nu îngroape complet o idee bună într-o construcție defectuoasă.

din fericire pentru noi toți, poezia asta este mult sub MEDIA materialelor care au intrat în lista de texte în ultima perioadă, așa că profeția despre trecut a lui Florin Bratu e doar un mic teribilism care vine probabil dintr-o auto-suficiență care nu mai poate fi controlată.

dar până la urmă, doar fiindcă eu nu știu cine e acest Florin Bratu care mă cunoaște atât de bine, asta nu înseamnă că el nu există (anti-manolesciană) iar faptul că el e subiectiv și căzut în admirație pentru o astfel de poezioară nu trebuie să mire pe nimeni.

dacă textul nu era deja recomandat probabil eu l-aș fi trimis la atelier, nu fiindcă e mai slab ca alte texte de pe site, ci fiindcă e mai slab decât ceea ce poate să publice hose, care mi se pare un autor promițător dar care deocamdată nu reușește să scrie bine.

discuția rămâne deschisă, ba mai mult: interminabilă :)
nu uitați de propunerea mea, dacă se găsesc 3 susținători îl mutăm pe hose pablo la clasici.

 =  liviu, radu
florin bratu
[05.Feb.06 15:46]

liviu
tocmai deontologia o apreciez la tine. și de aceea și mijlocul acela unde se află toate lucrurile o vreme.

radu
de ce prost realizată poezia? poezia contemporană e prost realizată? mă întreb și pe ce îți argumentezi propoziția asta. cu siguranță un back-ground privind tehnica și o stăpânire perfectă a curentelor literare contemporane plus o capacitate de sinteză și o viziune profundă, căci poezia contemporană înseamnă pe puțin 3 direcții extrem de diferite între ele, asta dacă nu luăm în calcul și faptul că și un curent conservator bine reflectat pe acest site poate avea prin câțiva reprezentanți un cuvânt de spus în poezia contemporană. ori tu consideri că poezia contemporană nu se scrie aici? sau poate că ce se scrie aici nu e poezia contemporană?
nu discut faza cu clasicii, căci mi se pare o ironie nici măcar subtilă.
cât despre trimiterea textului la atelier, când totuși steluța lui e mai bine argumentată decât o mai recentă steluță , spune multe.:)
dar poate o să selectez din lista de texte din ziua respectivă un text și o să fac o comparație cu textul acesta. îmi e foarte greu să cred (auto-suficiența, desigur)
că textul ales va fi peste acesta.

p.s. nu îmi aminstesc să fi afirmat că te cunosc, deși contextul de la eliad mă poate face să afirm că te cunosc mai bine decât mă cunoști tu pe mine.
uite, o ironie mai interesantă și mai gustată de mine a fost cea anti-manolesciană. :)


 =  părere
Paul Bogdan
[10.Dec.18 14:27]
Victor scria mult mai bine când nu folosea rețete.

Un început care aș fi putut jura că va fi încununat de metemspsihoza autorului dar care, naiv, se prăbușește în neuitatul "șlagăr": Din bucata mea de pâine am crescut un om și-un câine. Câinele mă recunoaște, omul nu mă mai cunoaște"... desigur, cu inversii romantice ale administrării hranei cățelului unuia, Pavlov.
Cam cu atât aș putea desființa exegeza înstelată...
Cum spuneam, Victor... scrie ca tine, rețetele nu aparțin celor care spun că le-au creat iar filosofia este pentru bătrânei. Ție-ți pria incisivitatea.

 =  Domnule Paul Bogdan, cu plecaciune, cu iertaciune
mihaela visalon
[05.Feb.06 21:35]
De la nivelul meu de intelegere si cunoastere, atat am stiut, atat am spus. Daca era necesar sa cer aprobare pentru ca lipsita de rafinament sufletesc vibrez in neconformiatate cu exigentele poeziei de marca,
as fi facut-o. Nu cunosc amanuntele "scandalului Hose" si nici nu ma interesaza, pentru ca nu sunt amatoare de can-can-uri, nici chiar ref. la Pablo pe care Bratu il considera un poet de referinta al momentului. Cat despre exegeza, spun doar atat: "sa lovesca cel care nu a gresit nicioadata."
Chiar daca nu sunt fan Hose, mie poezia mi-a placut. Mai ales zborul din primele versuri, mai ales aripa franta din ultimele. Finalul suna ca o rugaciune ortodoxa care pe care o reproduc aproximativ: "Cred Doamne, ajuta necredintei mele".
Atat a deslusit bietul meu suflet, atat a scris biata mea tascatura. Cu plecaciune, cu iertaciune,

 =  erata
mihaela visalon
[05.Feb.06 21:45]
tastatura

+ uluitor poem
Florian Stoian Silisteanu
[05.Feb.06 21:46]
lucrez în tură de moarte Sunt încântat că am ocazia să scriu aici pe site că am ocazia să spun ce văd și prin poeme de ce trăiesc Cu această ocazie încerc șă pun poemul acesta lângă și deodată cu poezia uluitor poem

+ ***
Marina Nicolaev
[05.Feb.06 23:20]
"căci dacă Dumnezeu a făcut omul - și eu sunt omul -
atunci de ce vin câinii la mine
și tu nu vii"
da, este un poem reusit.

 =  cam atât și punct
Paul Bogdan
[10.Dec.18 14:27]
Ca să vezi ce atrage "Scandalul Hose" care nu există, două stele nejustificate prin comentarii.
("Cred Doamne, ajuta necredintei mele". este redată "mult prea" aproximativ, atât de aproximativ încât rugăciunea a devenit ilogică.) Apropos de această mică paranteză. Poți fi cu mine cât de ironică vrei, dar nu pe tărâmul acesta care ne depășește pe amândoi.
Părerea mea sinceră este că această poezie este mult mai potrivită gustului meu decât multe altele, incisive, porcoase, semnate de Victor și asta în pofida faptului că raționamente ca cele de mai sus sunt abc-ul logicii. Ce nu îm place la ea este tenta filosofică și bleagă pe care au început să o adopte și alți colegi de "generație" din cauza epuizării temei expresiei licențioase.
Aud pe mulți spunând: ceea ce se scrie astăzi este... Ce se scrie astăzi și a cui monopol este?!
Să dețină Dl. Mincu sau Dl.Țone, cu tinerii strânși lângă ei piatra filosofală?! Poate tânărul și ambițiosul Țupa, sau poate aparent plutitorul Komartin?! Sau poate manifestele Ianușilor să fi aruncat pe piață formula poeziei perfecte?!
Răspunsul nu este un secret.
Poezia există în toți cei care scriu. Abia peste 10-15 ani se va vedea cine a scris și cum a scris. Cine va rămâne în memoria cititorului? Doar cei care au "lansat" variile forme de poezie.
Câți epigoni ai lui Nichita i-au supraviețuit?
De aceea, Victore, cu tine vorbesc. Caută-te pe tine. Ieși din gașcă și formule dacă vrei să fii tu însuți. Trebuie să citești și altceva nu numai douămiiști că te tâmpești. Ia și tu exemplul ălora mari, care lansează generații și, dacă te plictisesc amărâții noștri clasici, intră pe net și caută poezie contemporană de peste ocean. Pariez cu tine că după trei-patru luni de studiu, ai să creezi un nou curent așa cum au făcut alții, cu voi, vânzându-vă gogoașa originalității.



 =  Cred Doamne! Ajuta necredintei mele
mihaela visalon
[06.Feb.06 01:55]
Daca nu ma insel exista o carte a parintelui Paraianu care se numeste chiar asa: Cred, Doamne! Ajuta necredintei mele.
Daca nu gresesc exista si o Evanghelie din care acesta rugaciune a fost imprumutata:
Tatăl copilului, apăsat de boala fiului său, a strigat cu lacrimi: Cred, Doamne!Ajută necredinței mele! (Marcu 9, 22-24).- sper sa fie corect versetul, pt ca l-am luat de pe net. La nevoie, ajung si la Biblie.
Si chiar daca crestineste este sa intorci si celalat obraz, nu cred ca este cazul, acum si aici.
Am explicat de ce am dat steluta si mi se pare lipsit de eleganta ca cineva sa-mi desfinteze un comm facut cu seriozitate cu o speculatie stiintifica si versuri dintr-un un cantec.
Si mai rau imi pare, ca am intrat in acest razboi care nu este al meu.
Nu inteleg de ce sunt pusa pe coji de nuca, nu inteleg de ce mi se contesta, cu asemenea vehementa, dreptul de a-mi exprima opinia, nu inteleg de ce s-a ajuns la "opera" lui Hose, pe care am afirmat clar ca nu o cunosc.
Ma surprinde ca am ajuns sa fiu considerata "membra a clanului" care promoveaza poezia cvasi-pornografia, cu atat mai mult cu cat nu se inscrie in topul preferintelor mele. Si daca s-ar fi inscris, nu vad care ar fi fost problema. Manolescu il cita pe Lovinescu care spunea ca indecenta in arta este doar lipsa de talent. Ori, in cazul punctual al poeziei de fata, Hose nu a fost indecent, pentru ca prin forta imaginilor create a reusit sa-si demostreze talentul. Evident, s-ar putea ca eu sa fi intrepretat poezia intr-o cheie diferita de intentiile autorului. Ei si? Dl. Peia spunea ca odata scrisa, poezia nu mai apartine poetului si cititorul nu este "obligat" prin lege sa recompuna gandul si starea autorului-ultima idee apartine unui francez. Daca este nevoie caut citatul si-l postez.

 =  .
FE
[06.Feb.06 07:04]
hmmm...mere. dar in nici un caz text de 3 stele. am mai italnit si...poeti preafericiti de altii. si daca tu esti omul ce? tot nimic esti.
"căci dacă Dumnezeu a făcut omul - și eu sunt omul -
atunci de ce vin câinii la mine
și tu nu vii"
vin cainii pt ca asa vrei tu. EL este, numa` ca de orb ce esti nu vezi, sau te faci ca nu vezi, sau nu vrei sa vezi.

 =  mihaela
Paul Bogdan
[06.Feb.06 09:16]
Este lipsă de logică în asocierea ideii tale cu textul lui Victor și nu în cuvintele evanghelice. Aceste cuvinte s-ar putea traduce: "Dă-mi Doamne după credința mea".
Spune-mi și mie, care este legătura cu:
"căci dacă Dumnezeu a făcut omul - și eu sunt omul -
atunci de ce vin câinii la mine."
Mai nimerit ar fi fost: "Ei au ochi și nu văd, urechi au, dar nu aud."
Ai dat o stea nu pentru calitatea poeziei, ci datorită faptului că ți s-a părut că rezonează cu tine în plan spiritual. Cele scrise de tine: "Evident, s-ar putea ca eu sa fi intrepretat poezia intr-o cheie diferita de intentiile autorului.", sunt cuvintele rostite de mine în altă formă, tocmai asta ai apreciat prin stea, un lucru ce nu aparține autorului. De aici și ironia din primul meu comentariu pe care te rog să nu o pui la inimă.

Cu sinceră amiciție și bună dispoziție,
Paul

 =  Paul :)
mihaela visalon
[06.Feb.06 10:42]
Unde este dialog, sinceritate si buna dispozitie e loc si de o stea care sa alunge cainii astia ce si-au facut loc in inima mea, de la Nichita citire, sau poate, de la Adam.
"căci dacă Dumnezeu a făcut omul - și eu sunt omul -
atunci de ce vin câinii la mine
și tu nu vii"
De ce vin cainii? De ce vin ninsorile? Pentru ca suntem raniti.
Despre ambiavlenta simbolului nu vorbesc acum. Ar trebui sa aduc in discutie, zeul meu preferat-Anubis, domnul care poarta fesele si insoteste sufletul, pe drumul de intoarcere.
Cat despre intentiile, trairile, muzele lui Hose, ma tot intreb, peste ani, cate premonitii va descoperi in unele versuri. Parca-l vad dialogand in genunchi cu Dumnezeu, in timp ce trupul si sufletul lui formeaza o sfera:)
Poate intrebarea va suna la fel, singura diferenta fiind corectarea micului typo final: TU.
Si acum recunosc, am dat steluta pentru efectul de lumini si umbre al poeziei pe oglinda sufletului meu, si gheata la mal si lac cu innoroiat, si aripa...
Multumesc si intorc gandul bun.

 =  Victor
Ionescu Bogdan
[06.Feb.06 13:59]
Sunt surprins ca nimeni de pe acest site nu a sesizat un lucru de psihologie elementar. Nici un poet de pe acest site nu va fi considerat cu adevarat valoros, mare atata timp cat el este printre noi, in aceeasi oala, deoarece poate fi atins, ii simti carnea si respiratia poti sa-l critici sa-l desfintezi, omul din spatele versurilor este real relevat de orice mister, este ca si tine ca si toti ceilalti, nu este POETUL la care nu poti ajunge, care nu-l poti cunoaste nu este geniul, damnatul este doar la fel ca noi toti...

 =  3
hose pablo
[06.Feb.06 16:18]
multumesc frumos tuturor, va rog foarte mult sa nu va certati, nu trebuie. :(

 =  mesianic
Miriam Cihodariu
[06.Feb.06 16:41]
Imi place simplitatea cu care textul exprima trancendenta carnii si evidenta miracolului.

 =  Asteptari
Ionescu Bogdan
[06.Feb.06 20:30]
Mihaela Visalon de ce cand trimit mail la Hose apare si la tine, asa de curiozitate...
Dodu si Florin Bratu ca simplu cititor ce sant nimic nu este mai penibil decat sa jignesti un om in propria "casa" fara nici un argument si ma refer la domnul Herinean, lasati vendetele nu cadeti in ridicol
Domnule Herinean aceste stelute sunt si putin din vina dumneavoastera. S-au format deja bisericute de acordare a acestor premii luminoase si sa nu uitam ce scrie la regulament justificare si o persoana nu trebuie sa acorde constant aceluiasi poet stelute ceea ce se face la loc comanda.
Penibilul in care au cazut o parte din populatia acestui site se poate vedea in felul urmator, cineva (dar nu vedeta pe acest site) sa publice in propria pagina o poezie mai putin cunoscuta a unui poet clasic de mare valoare... nici o steluta nici un comentariu...

 =  Picura in mana ta !
Nicolaescu Dan Gabriel
[09.Feb.06 14:07]
Doamne, cu mainile intinse
Astept lacrima ta promisa.
Astept sa-mi cada-n mana...

Asteptand am imbatranit, si am uitat Doamne ca si noi
Ingeri cu o singura aripa avem lacrimi sfinte.
Am lacrimat a vesnicie. Vesnicia esti Tu! Vesnicie sunt eu !




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0