Comentariile membrilor:

 =  părere
Liviu Nanu
[17.Jan.06 00:36]
Cu puțină imaginație, textul tău poate fi citit și ca poezie, îcadrarea la personale nu știu dacă îl avantajează. Mai ales că geometria și poezia au făcut mereu casă bună. Poate nu întotdeauna în formă piramidală.

 =  Ptr Liviu Nanu
Ghejan Andrei
[17.Jan.06 10:58]
Multam de vizita, si eu va citesc cu maxim interes, chiar daca nu obisnuiesc sa las semnele trecerii mele, deocamdata.

 =  Despre ce se intampla la o treime de varf
carmen visalon
[17.Jan.06 14:40]
In opinia mea, Susnumitul "+1"- este Creatorul efectului de piramida. In opinia mea cel care pomeneste despre iubire, piramide si tetraedru regulat, merita sa primeasca o stea. In opinia mea voi reveni, in sensul celor enuntate mai sus cu un comentariu. Pana atunci, multumesc.

 =  !!
ioan peia
[17.Jan.06 15:44]
Piramida - tetraedu?!! Și cu a cincea față, baza ei, ce facem?

 =  licenta geometrica, fractia 1 pe 3?
carmen visalon
[17.Jan.06 16:06]
TETRAÉDR//U ~e n. Poliedru cu patru fețe (toate triunghiuri); piramidă triunghiulară
(dex on line)

Tetraedrul regulat este o piramidă triunghiulară care are toate muchiile congruente (deci este și regulată. Nu orice pira triung reg este tetraedru regulat!). Pentru un tetraedru regulat avem:
edu.adralex.ro/sc5roman/mate/Geometrie/PirFormule.html - 26k

 =  Un prim raspuns
Ghejan Andrei
[17.Jan.06 17:05]
Carmen Visalon si Ioan Peia, cu deosebit respect.
O observatie cat se poate de justificata. Tocmai de aceea pomeneam in final de obsedantul "+1".)))
Interesant mi se pare "camelonismul" acestui "+1", care "imbraca" cele mai ciudate forme, posibile interpretari, cum ar fi:
1. Extinderea prin "extrapolare" de la tetraedru regulat (4 fete- 4 triunghiuri echilaterale), la cel piramidal (cinci fete : 4 triunghiuri (nu neaparat echilaterale) si baza (un patrat);
2. Acelasi "3+1", delimitand suprafata de la baza piramidei;
3. Nonconformista "a patra dimensiune", necunoscuta, tot ca o potentiala si relativa noua dimensiune complementara celor trei;
4. In fine, dar nu cea din urma, observatia superpertinenta, documentata si argumentata, adusa in discutie de d-na Carmen Visalon: "efectul de pramida", aceleasi cifre obsedante 1 si 3, ca o descompunere a lui 4, un varf de piramida ce tinteste ceva precis, dar din nefericire inca necunoscut.
Oricum, deoarece totul se vrea a fi o speculatie, sa zicem ca poetic, deocamdata este permisa asimilarea t-p. De altfel, inca de la inceput, am precizat ca ar putea fi vorba de o iluzie...as vrea insa sa cred ca numai optica)))
Cu drag, voi reveni, multam de vizitele care ma onoreaza.

 =  offtopic, inainte de stea
carmen visalon
[17.Jan.06 17:27]
Andrei,
M-am uitat atent in cartea de identitate. Daca nu am avut o iluzie optica, acolo scrie: Carmen Mihaela Visalon si nu
d-na Carmen Visalon.
Multumesc pentru raspuns. Astept verdictul.
P.S.: "cameleonic +1" ? :)

 =  :)))ptr Carmen
Ghejan Andrei
[17.Jan.06 17:52]
Ok . Carmen, sa fiu mai explicit: de cate ori te vad in pagina mea mi se umple inima de bucurie.
Pe unde reusesti sa umpli piramida?...are vreo fisura?, sau cameleonicul +1 isi face simtita prezenta si aici?

 =  Piramidele
ioan peia
[17.Jan.06 18:05]
"În opinia mea, piramidele simbolizează dragostea"
După formularea din titlu se înțelege că e vorba, în mod exclusiv, despre construcțiile binecunoscute, plasate în câteva locuri de pe pământ. Căci, altfel, a spune "piramidele", la modul general, înțelegând prin asta că TOATE piramidele din spațiul geometric sunt tetraede, este, evident, o greșeală de exprimare sau o lipsă de coerență logică. Deci, în momentul în care s-a vorbit la modul general despre entitățile geometrice de acest gen, fără a se preciza despre care anume este vorba, nu am acceptat decât prima variantă. Iar piramidele, ca speculație geometrică, au o mulțime de congifurații. Sigur că tetraedul este piramida cu patru fețe triunghiulare laterale și o bază. Dar nu acolo am fost plasat ca ambient ideatic, ci în cu totul altă parte. Restul argumentației nu-și mai avea rostul, devreme ce s-a pornit de la o premiză falsă sau inexact exprimată. Nu aveam nevoie de litera dicționarului pentru a mi se demonstra un adevăr pe care-l cunosc sufiecient de bine, având în vedere formația mea pozitivistă.
Cât privește hotarul ambiguu dintre poezie și geometrie, părerea mea e că acest gen de vecinătate are incompatibilități majore. Nu-mi place amestecul de pozitiv și speculație lirică. Seamănă a centaur mitic, adică un fel de vietate greșită genetic de către zei. Mă aștept, clipă de clipă, să îmbrac cine știe ce cămașă care să-mi intre în carne...

 =  pseudomotivatie
Ghejan Andrei
[17.Jan.06 18:43]
ptr Ioan Peia.
Perfect de acord! Argumentarea dvs e solida, bazata pe logica si pozitivism, asa cum bine precizati.
Speculatia in sine pleaca insa de la:
"Ce-ar fi dacă,
într-o zi, percepțiile noastre, evoluții instinctuale, ar lua-o razna?"...poate tocmai asta este hazul provocarii)))
Trebuie sa va marturisesc ca sunt un impatimit al iluziei si un retardat al conformismului. Asociatia de idei in sine, nu are pretentie decat de "jazz", al carui fan sunt si voi ramane, ca vast teritoriu de exprimare.
Cu drag, sunteti oricand binevenit

 =  cerc, patrat, 6, 4, etc, etc
carmen visalon
[17.Jan.06 19:51]
Este adevarat ca, in Tarot, 6 este numarul omului, asa cum este adevart ca patratul simbolizeaza pamantul- cu cele 4 puncte cardinale si cercul- cerul.
Sa fie adevarata relatia: 6=4?, adica 21=10-3=1-, in care 21 si 10 sunt numerele secrete ale lui 6 si 4? Cine stie?
Poate "versurile"-
Tetra...
îți impune gândul către abstractul 4, mai exact 3 plus 1,
ca o extincție a naturalei și sfintei simplități.
-
vorbesc despre caderea din rai: "extinctia sfineti simplitati", si reducerea omului la absurd: pamantul de pamant, pentru ca ,la finalul demonstratiei, "sa demostram" ca avea dreptate cine spune:"Forma patrata nu este unica. Ea apartine timpului. Ori eternitatea este reprezentata de cerc....Cercul exprima cerescul, patratul pamantescul nu atat ca opusul cerescului, cat in calitate de creat. Dar patratul se inscrie intr-un cerc, si asta este legea scrisa pe peretii durabili ridicati, undeva, candva, in desert din noi.

+ Cate fete atatea piramide, sau poate nu?
carmen visalon
[17.Jan.06 20:21]
Cine stie daca ai avut dreptate sa pornesti de la "punctul instinctului primar" sau PRIMAR, si sa ne porti din Eden, prin toate piramidele lumii, sau lunii, sau...Dar mai bine decat sa aberez eu, ma rezum la a spune: Multumesc domnule Ghejan, daca va este drag de mine, va astept si in pagina mea:))), multumesc domnule Peia, demostratia o faceam pentru mine nu pentru Dumneavoastra(:, si, evident, multumesc domnule Matyla GhyKa pentru ca ati spus candva:" Se prea poate ca arhitectul marii piramide sa nu fi fost constient de toate proprietatile geometrice pe care i le descoperim noi acum, aceste proprietati nu sunt intamplatoare, ci decurg intrucatva in mod organic din ideea de baza incorporata in triunghiul median". Nota: in acest moment, exista riscul ca sa intre in scena, cu un argument din "cartea de geometrie" domnul Peia, asa ca ma grabesc sa il citez pe Hermes Trismegitul-si zic: "varful Piramidei ar simboliza Logosul demiurgic, Puterea cea dintai si increata, care purcede de la Tatal, desavarsita si fecunda, ce domneste asupra a toata faptura.-Jean Chevalier, Alain Gheerbrant-dictionar de simboluri".
Pe scurt, o stea.

 =  Din nou pentru Carmen
Ghejan Andrei
[18.Jan.06 01:55]
Pai, asa ne fu vorba? Am venit si eu ca tot omu' de la munca, cu ideea fixa sa ma relaxez si dau cu ochii de oglinda. Mi-am cerut repede buletinul, sa fiu sigur ca sunt eu, nu "domnul ghejan" si dupa ce m-am convins ca 1=10-, pentru ca nu ma bate nimeni daca-l asimilez pe 1 cu o multime {...}, m-am degradat de unul singur, citind valoarea autentica a celor doua noi interpretari.
As vrea sa ma leg de 6=4. Interesant este cum teraedrul provoaca si aceasta coincidenta de cifre : 6 muchii, 4 planuri si oricum l-ai pune, sta-n picioare. Plecand de la principiul incluziunii in teoria multimilor, daca 1=10, nu vad de ce nu ar putea exista aceasta subdiviziune de 6=4, cu reducere maxim eficienta la identitate.
Cu drag, si emotie pentru noua provocare.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !