Comentariile membrilor:

 =  unde sunt ei, oamenii
Daniel D. Marin
[30.Dec.05 13:34]
dar despre ce oameni vorbiți? unde sunt ei?
ei există, desigur. dar pe majoritatea eu nu-i cunosc. și aș vrea să-i cunosc.
exemple de asemenea oameni care s-au impus în conștiința publică?? vreau exemple!

("impus" nu e un cuvânt reușit...)

 =  e un impediment
Corneliu Traian Atanasiu
[30.Dec.05 19:42]
Nu e greu de înțeles că asemenea oameni nu se impun
în conștiința publică. Nu au nici ei vreo strategie în acest sens și nici conștiința publică nu cultivă o astfel de exemplaritate. Ai întîlni ține de aspirația, căutarea și norocul fiecărei persoane în parte. Și asta și pentru că sînt ocrotiți de firescul anonimat al decenței vieții lor. Sînt deconspirați pe ici, pe colo doar într-o anume literatură.

 =  Flutură steagul brun...
Eugen Galateanu
[30.Dec.05 20:37]
Hmmm...elitele sunt un subiect oarecum delicat.Elită în concepția dâmbovițeană este Oana Zăvoranu și Pepe. Pe de altă parte, sigur, elită este și Constantin Bălăceanu Stolnici (pe care am avut bucuria să-l am în comisia de doctorat-asta ca să mă dau rotund).De ce să subliniem elitele ? Elitele adevărate se autodefinesc- mi se pare că fata care a intrat în puț după copilul căzut e mai "elită" decât discursioniștii noștri cotidieni. În momentul în care fluturăm această idee ajungem la prostii de genul 10 pentru România (nota bene: România nu e făcută nici de avocăței și nici de politicieni) sau, mai grav, la ideile de sub steagul brun și zvastică.Dumneavoastră unde vă situați ?

 =  impediment, dar nu neapărat
Daniel D. Marin
[30.Dec.05 20:40]
Nu se impun, dar RÃMÂN!
(de aceea "impun" e un cuvânt "nereușit"! Vă invitam, de fapt, să faceți dv. această distincție)
Cei mulți, puțini, care îi întâlnesc, pot vorbi, în anume contexte, despre exemplaritatea acestora.
("vorbi" - un cuvânt prea sarac)
Iar unii dintre ei pot avea o viață publică deosebit de activă (nu la modul demonstrativ, evident).
A locui în propriul firesc decent (și nelimitativ) nu exclude a fi vizibil în ochii ( și, mai ales, în conștiința) celorlalți. De aceea, pe unii dintre ei i-am putea numi.

De ce nu o facem?

 =  Dumneavoastră unde vă situați ?
Corneliu Traian Atanasiu
[31.Dec.05 00:02]
Bună întrebare. Drapelul meu este părul Evei din versurile de mai jos:

"În vântul adevărului,
în marea umbr-a mărului,
vreau părul să ți-l despletesc
să fluture ca-n vis
către hotarul pământesc."

Nu-i știu culoarea (dacă aș spune negru poate m-ați declara anarhist). Stindardul dv. pare însă roșu prea aprins.

 =  cred
Corneliu Traian Atanasiu
[31.Dec.05 00:10]

că ai intuit despre ce e vorba. Vorbind despre ochi, pot spune, ca și despre urechi: cine îi are - ochii - să-i caște bine. Și-i va vedea. A vorbi elogios, îndrăgostit înseamnă într-adevăr a lăuda, a admira, a te minuna. Nu?

(scuze pentru "Ai întîlni ține" - evident "a-i")

 =  conceptul de elită
Elena Malec
[31.Dec.05 06:03]
Ideea e măreață, realizarea se încadrează la text de gânduri și nu la eseu. Acum in ce privește conceptul de elită trebuie facute precizări, delimitări, comparații, un istoric al termenului.Exista în acest sens elita de putere, elita culturala, elita masonică, elita burgheză, aristocratică, comunistă. Elitele se definesc de regulă în opoziție cu proletariatul, clasele populare de aceea e foarte greu de vorbit fără riscul unor gafe de incorectitudine politica de elite in lumea de azi și de mîine.Acum la capatul a 4 decenii de lupte chiar de stradă pentru triumful mulțimilor pestrițe(să ne amintim revolte studentești din Europa si America deceniilor 60, 70) vorbim de comunități etnice si religioase diverse, multicolore, chiar și ideea unor elite altruiste poate aparea suspectă celor care nu înțeleg sau nu vor sa înțeleagă conceptul ca atare. Pe urma e vorba de elită ca grup cu o conștință de sine și de obiective social politice? mă îndoiesc; atunci nu avem de-a face de fapt decît cu indivizi care cred în niste adevăruri simple și trăiesc conform lor sau profesează ceea ce pentru mulți se cheamă profesiune de credință.Noțiunea de grup rămîne în suspensie, idealul lor e utopic, o sumă a lor a recrea material Cetatea soarelui lui Campanella.Pentru cei care cred în educabilitate propovaduirea beneficiilor unei astfel de societați în care cetățeanul e plămădit în altruism și dedicație unor cauze și idealuri umanitare e ca o un vânt de primavara într-o livada de pomi fructiferi.Ajunge polenizarea naturala, exemplul personal să cream o lume în care nu elita, ci țesătura socială e benefică dezvoltării armonioase virtuoase a individului uman. Un deziderat. M-ar bucura refacerea textului cu elementele menționate în absență și o posibilă viziune personală de cum ar putea fi o astfel de societate, căci termenul de elită trebuie revizuit și el în contextul dat.

 =  pe baza modelului
Daniel D. Marin
[10.Dec.18 14:27]
păi am avea:

1. ""îndeletnicirea onestă de a trăi exemplar""
(elita se distinge printr-o PLENARÃ SIMPLITATE)

2. propagarea "modelului" prin INFLUENȚÃ SPONTANÃ

la 1:
se pune întrebarea: CUM știe elita că este elită?
(neîntemeiată pe niște criterii mai "pământene") NU ȘTIE! dacă ar ști ar privi de pe poziție de forță (indiferent de delimitarea pe care ar aplica-o termenului)

la 2:
a). se ia act (dacă nu s-a luat)
b). se deprind mecanismele, pe baza trăirii directe
(BUNA & DEPLINA COMPANIE)

PS: evident că e utopic!!

[doar dacă nu acceptăm ideea harului, grației &... unde nici nu se mai pune problema de a crede ("în niște adevăruri simple, trăindu-se conform lor"), de aici nu "se crede în adevăruri", adevărul SE PARCURGE. la Iisus se realiza -parese- spontan]

 =  Elena,
Corneliu Traian Atanasiu
[31.Dec.05 09:16]
Daniel a sesizat că te faci că mă înțelegi cînd de fapt înțelegi doar niște teorii care se poartă peste ocean și s-au revărsat ca o maree academică și mai încoace. Cred că el ți-a răspuns pentru că a citit cu dioptrii mai adecvate textul.

Elita de care vorbesc nu are conștiința de grup, căci nu are ce face cu ea. Am spus că ea se alege prin firescul trăirii, nu ca să se impună, nu ca să facă revoluții și să atenteze la putere, nu cu un proiect pedagogic, ci numai cu o datorie sacră față de viața pe care o trăiește. Nu vrea să conducă lumea, scrie acolo, și nici să împlinească vreo utopie. Vrea doar, fără trufie, dar cu fermitate, să nu se piardă încă ceea ce lumea omului a plăsmuit miraculos.

Pentru ce am scris n-am nevoie nici de concepte științificoide, nici de strategii pedagogice. Societatea e o chestie care mă depășește, nu știu dacă poate și nici dacă merită să fie reformată.

La aceste vorbe mă voi mai gîndi: "Ajunge polenizarea naturala, exemplul personal să cream o lume în care nu elita, ci țesătura socială e benefică dezvoltării armonioase virtuoase a individului uman."

După știința mea polenizarea naturală n-a ameliorat niciodată soiurile. A creat poate buruieni viguroase, dar nu calitățile pe care le visează, le dorește și uneori le nimerește fericit omul.

Dacă totuși ești de bună-credință, poți citi textul meu despre vulnerabilitate la care găsești link-ul mai sus. Poate că el mai suplinește din lipsurile acestuia.

 =  atenție
Elena Malec
[31.Dec.05 09:59]
Dragă Corneliu Traian Atanasiu, de la aristocrația spiritului lui Schopenhauer la șovinismul buruienilor viguroase nu e decît un pas. Așa ca recomand celor onești să fie prudenți cu termenii. Ameliorarea de care vorbești pe ce cale să vină, dacă la nivel pedagogic o refuzi? Eu una atît am avut de spus. Ori e proiect social deci gandit pentru o larga componență ori e activitate spontana a lui Dumnezeu deci nu poți prea mult conta numeric. Altfel ce vrei să spui că e elita și nu s-a spus deja de toate curentele și în toate timpurile?

 =  Elena dragă,
Corneliu Traian Atanasiu
[31.Dec.05 10:33]
îți invidiez originalitatea. M-aș bucura să pot repeta ce s-a tot spus în pustiu în toate vremurile. Sînt pentru o aristocrație a nostalgiei. Nu voi avea evident succes. N-am de ales.

Un răspuns mai viguror voi da printr-un articol publicat cu o vreme în urmă: Solidaritatea reinventată complicitar. O să dau link-ul după ce îl postez.

 =  voi știți !
Daniel D. Marin
[31.Dec.05 11:14]
retrimit (nu știu de ce n-a intrat de prima dată. văd că între timp a scris și Corneliu. nu-i nimic... sper că acum mi-l postează)

""ori e activitate spontana a lui Dumnezeu..."

Elena, din comm-ul tău nu reiese pe ce filieră de convenții te asociezi, reprezentări șamd când pui problema asta!

și atunci mi-o aleg eu (inclusiv artificii și tot tacâmul, dacă am chef), și spun: păi, Elena, TOT CE SE PETRECE poți considera că e ""activitate spontană a lui Dumnezeu"". și atunci, partea aia din frază își pierde din consistență. accentul nu se mai pune pe 'ce activitate spontană a lui D-zeu', ci pe: ce schimbări produce ea în mine!
iar aici intervin chestii de vedere, liber arbitru & stuff like that, pe care nu le mai desfirăm aici, că le știi foarte bine...

PS: și a spus C.T.A. de "contat numeric" (îi trebuia chestia asta undeva?)? (nu mai verific) în sfârșit, voi știți...

 =  Și dacă e elită, ce ?
Eugen Galateanu
[01.Jan.06 23:44]
Fără nici un fel de culoare- nu știu de ce- dar toate discursurile acestea despre elite mi se par plictisitoare din două puncte de vedere:
1.Nu elitele fac o țară. Nu elitele țin o țară. Nu copiii supradotați reprezintă România. Din păcate- sau din fericire- România e reprezentată de PIB precum și de alte statistici plicticoase. Pe care nu le fac elitele. Ci, oricît ar părea de "roșu" cei care muncesc cu adevărat.
2.Poate greșesc dar am impresia că, de câte ori se scrie despre elită autorul insinuează oarecum că și el (nu mă refer la cazul de față- au mai fost și alte materiale) face parte din elită. Și dacă e elită, ce ? De la Josua nimeni n-a mai făcut soarele să stea pe loc. Așa că...să ne facem noi bine treaba...

 =  ce era de spus
Corneliu Traian Atanasiu
[02.Jan.06 11:02]
Elita e un cuvînt urît, nu vă miroase bine. Vă plac doar "cei care muncesc cu adevărat" - oamenii muncii de la sate și orașe.

Elita ne fraierește, vrea doar privilegii. Nu agreați nici "specialiștii", nici "meritocrația"? Asta pentru că tot vorbiți de "țară", de "PIB" care se face și cu "gulerele albe".

Dacă tot vreți să oprească cineva soarele-n loc, credeți că e treaba clasei muncitoare?

Oricum, acest al doilea comentariu mi se pare mai decent ca primul, fără insinuări "dușmănoase". Nu așa se zicea? Îmi permiteți să zîmbesc respectuos?

 =  Interpretarea interpretorului interpretat
Eugen Galateanu
[02.Jan.06 22:24]
Stimate domnule Atanasiu, dacă ar fi să fiu rău aș spune că se vede că ați făcut filozofia în anii "aceia". Dacă dvs. îmi spuneți de unde Dumnezeu ați găsit în comentariul meu ideile dvs. aș fi extraordinar de fericit. Citez "Vă plac doar "cei care muncesc cu adevărat" - oamenii muncii de la sate și orașe.

Elita ne fraierește, vrea doar privilegii. Nu agreați nici "specialiștii", nici "meritocrația"? Asta pentru că tot vorbiți de "țară", de "PIB" care se face și cu "gulerele albe".

Dacă tot vreți să oprească cineva soarele-n loc, credeți că e treaba clasei muncitoare?".Citez pe dl.Șeitan, actual om politic la putere "Ce-are vaca cu vacanța ?". Ce-are PIB-ul care reprezintă un indicator real cu clasa muncitoare- care nu muncește ci trândăvește- a se vedea Roman,Tractorul, etc. și cu ce am spus eu în comentariu ? Dacă nici asta nu înseamnă "ochelari de cal" încep să fiu și eu de acord cu ce spunea dl.Zabet despre dezinformare.




 =  mă tem că nu citiți ce scrieți
Corneliu Traian Atanasiu
[03.Jan.06 09:05]
și vă subestimați cititorii.

"Nu elitele fac o țară. Nu elitele țin o țară. Nu copiii supradotați reprezintă România. Din păcate- sau din fericire- România e reprezentată de PIB precum și de alte statistici plicticoase. Pe care nu le fac elitele. Ci, oricît ar părea de "roșu" cei care muncesc cu adevărat."

Nu credeți c-ați dat în grafomanie? Dar în grandomanie?


 =  Interpretorul interpretat contraatacă
Eugen Galateanu
[03.Jan.06 18:48]
Cred că sunteți subiectiv-ca să nu spunem nedrept. M-am referit foarte clar că există n firme în țara asta- începând de la IBM Romania și terminând cu cine doriți dvs. care într-adevăr "fac" ceva și nu doar dau din gură gen avocăței și diverse alte categorii care reinventează-cu grație-iarăși și iarăși limbajul de lemn. Că acum s-o baza el pe Schopenhauer- n-are nici un fel de importanță,esențial este să fim sublimi, subtili, caduci și evident totalmente neinteligibili...

 =  gata cu braconajul
Corneliu Traian Atanasiu
[03.Jan.06 23:39]


Îmi fac datoria de a închide șirul comentariilor la 4 (patru) din textele mele unde, de cîteva zile, sub privirile binevoitoare ale editorilor, numitul Gălățeanu braconează nestingherit – știți, chestia cu „pac și-o rață”. Cred că este evidentă reaua voință a persoanei și lipsa totală de consistență a ceea ce se poate numi (la dînsul) „comentariu”. În plus se mai și vaită de atac la persoană (mă rog, la ce ar putea fi atacat dacă nu se pricepe să îngaime comentarii pertinente?) – și mi-e că lumea îl și crede.

Scuze, s-a terminat sezonul. La rațe.

(N-aș vrea să ascundeți această replică pentru că astfel încurajați și alte personaje să procedeze în viitor la fel. Mi se pare jenant ca dînsul să se lăfăiască în 4 texte ale mele, în timp ce eu nu-i întorc vizita. Mi se pare o violare de domiciliu.)

 =  gata cu braconajul
Corneliu Traian Atanasiu
[03.Jan.06 23:39]


Îmi fac datoria de a închide șirul comentariilor la 4 (patru) din textele mele unde, de cîteva zile, sub privirile binevoitoare ale editorilor, numitul Gălățeanu braconează nestingherit – știți, chestia cu „pac și-o rață”. Cred că este evidentă reaua voință a persoanei și lipsa totală de consistență a ceea ce se poate numi (la dînsul) „comentariu”. În plus se mai și vaită de atac la persoană (mă rog, la ce ar putea fi atacat dacă nu se pricepe să îngaime comentarii pertinente?) – și mi-e că lumea îl și crede.

Scuze, s-a terminat sezonul. La rațe.

(N-aș vrea să ascundeți această replică pentru că astfel încurajați și alte personaje să procedeze în viitor la fel. Mi se pare jenant ca dînsul să se lăfăiască în 4 texte ale mele, în timp ce eu nu-i întorc vizita. Mi se pare o violare de domiciliu.)




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !