Comentariile membrilor:

 =  traducere
marian
[27.Dec.05 11:47]
cred ca sunt niste cuvinte pe care nu le stiu yehi'or,hassofer.sa imi spui si mie ce inseamna.in rest imi place imaginile de pe aici

 =  Metaforă frumoasă pentru Marian
Lucia Daramus
[28.Dec.05 13:00]
Nu-mi permit să mă explic. N-o face nici un scriitor, n-o voi face nici eu, dar iti dau un indiciu. Mie încă îmi place să mă joc și te invit la un joc lingvistic. Termenii sînt ebraici și fac trimitere la divinitate. Cred că te apropii.
Îți doresc metaforă frumoasă,
Lucia

 =  tranzitiv/(pseudo)ezoteric
Alex Ion
[28.Dec.05 15:29]
"După geamănul gîndului despre înalt
După tăișul inimii despre pămînt
După zbuciumul sangvinic yehi’or
M-au prins semnele qumranice în lanțuri" atunci cand va revendicati spatiul semantic de la o cultura anume si, inca si mai restrictiv, de la o sectiune pretins esoterica a respectivei traditii este greu sa va asteptati la reactii la text.
Pe de o parte puteti sa va treziti ca textul dumneavoastra este un joc mai mult sau mai putin gratuit.
pe de alta parte se poate sa ne inchipuim un cititor care zice "o stii dansa ce spune, dar nu are cum sa fie pentru altcineva decat pentru cei care stiu..." asta e... pentru ca marci tranzitive nu prea sunt. Altfel, cu Dumnezeu si cu invatatura mai deslusim dar nu vrem sa gresim

 =  Breshit
Daniel Stuparu
[27.Sep.06 15:05]
Mi se pare nedrept – sau poate dezinformat – antevorbitorul. În primul rând, nu poate fi vorba de pseudoesoterism, de vreme ce autoarea nici nu cred că își propune un poem esoteric. În al doilea rând, la fel de greșit mi se pare să afirmi că ar scrie pentru un cerc exclusivist, de vreme ce nu apar în text decât doi termeni ebraici (pe care autoarea mai că și-a călcat pe principiu pentru a-i explicita), iar aceștia sunt prea importanți și generali pentru a nu fi cunoscuți. yehi'or este echivalentul ebraic al lui fiat lux, iar hassofer înseamnă scrib. Scribul cu majusculă poate fi aici Dumnezeu Însuși – al cărui nume, shemamphora, nu poate fi rostit – de vreme ce întregul sistem religios iudaic are la bază o cultură și un cult al cărții, Tora. Poemul evoluează pornind de la concepția creaționistă, născându-se la rându-i în mod asemănător, din epicentrul frig poetic.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !