Comentariile membrilor:

 =  Teoria lui Marshall McLuhan privind interacțiunile mediilor și psihologiei umane
carmen mihaela visalon
[24.Dec.05 11:20]
Adrian,
“îmi doresc cu disperare ceva își dorește cu disperare ceva își dorește ceva anume cu disperare într-o zi a început sa-și dorească ceva închipuiți-vă acum, în chiar acest precis moment își dorește ceva cu disperare
nu contează ce”Ioana Barac Grigore

Si eu imi doresc ceva. Sa va urez sarbatori fericite tuturor, chiar daca pe unii, mai frumosi si mai talenati, ii iubesc mai mult, pe altii mai gaunosi si mai inselati de un piedestal virtual, mai putin. Una, peste alta Agonia este un fenomen, VIU pentru ca se lupta cu INGERUL. UNEORI REUSESTE SA O UCIDA POEZIA, de dragul orgoliilor marunte care promoveaza creatii marunte, alteori o resusciteaza, infuzii de sange proaspat inaltator de CUVANT. O sa recitesc eseul tau si daca voi avea ceva de adaugat voi reveni. Pana atunci mi-am permis sa fac o umila munca de documenatre si sa o plasez in subsolul paginii tale, cu riscul de a fi penalizata, pentru depasirea normei de 100 de cuvinte, ce am gasit despre Teoria lui Marshall McLuhan.


Teoriile fundamentale ale profesorului McLuhan datează de la începutul anilor 1950. Primele sale cărți, Mireasa mecanică: Folclorul omului industrial (New York, 1951) și Explorări în comunicații (Boston, 1960) i-au adus aprecierea academică în Toronto, dar au rămas practic necunoscute publicului. În 1962, cu Galaxia Gutenberg, Marshall McLuhan a cucerit un public mai larg. Această carte trata despre efectele pe care tehnologia tiparului le-a avut asupra civilizației occidentale, ca și despre efectele psihologice și senzoriale ale mediului textului tipărit.
O altă carte, încă și mai ambițioasă, a urmat în 1964: Înțelegerea mediilor. Avea un caracter sintetic și studia efectele sociale și psihologice ale diferitelor medii, examinîndu-le în ordine cronologică începînd de la cel mai vechi, comunicarea față în față. Mediul este mesajul (1967) a fost o lucrare experimentală destinată unui public ale cărui gusturi favorizau revista ilustrată mai degrabă decît textul tipărit. Mai tîrziu, teoriile lui McLuhan au fost atît de bine primite încît s-a format un întreg grup academic numit "școala de la Toronto".
Pe scurt, teoria lui Marshall McLuhan ar putea fi exprimată după cum urmează: Mediul utilizat pentru comunicare determină percepția senzorială, mentalitatea și activitatea culturală a utilizatorilor cu consecințe profunde asupra vieții și structurii sociale. De fapt, fiecare mediu este o extensie a corpului uman. Hainele și casele sînt extensii ale pielii noastre, roțile și șoselele sînt extensii ale picioarelor noastre, iar mediile electrice sînt extensii ale sistemului nostru nervos. Gibson utilizează și el această metaforă, referindu-se la rețeaua informatică cu sintagma "sistemul nervos electronic extins al omenirii".
Conform acestei teorii, lumea și gîndirea occidentală au fost dominate din secolul al cincisprezecelea pînă în secolul al douăzecilea de mediul tiparului. Tiparul a fost acela care a concentrat percepția umană asupra aspectului vizual, a educat simțul perspectivei, a impus ideile de uniformitate și linearitate care au fost utilizate în domenii precum fizica newtoniană sau linia de asamblare și, nu în ultimul rînd, a permis limbajelor standard să se cristalizeze, ducînd la apariția naționalismului și, pe termen lung, la crearea statelor naționale. Separarea netă a cuvintelor tipărite pe hîrtie, foarte diferită de șirurile de litere din manuscrisele medievale, a favorizat apariția metodei carteziene de analiză.
Totuși, "Galaxia Gutenberg" s-a apropiat de sfîrșit odată cu apariția mediilor electrice. A fost înlocuită treptat de ceea ce McLuhan a numit "Galaxia Marconi", care a adus efecte contrare. Dacă tiparul este vizual, electricitatea este în primul rînd tactilă. Dacă textul tipărit favorizează detașarea, electricitatea implică participarea. Uniformitatease transformă în diversitate. Granițele naționale sînt înlocuite de participarea globală.
Majoritatea acestor idei păreau destul de greu de acceptat la începutul anilor 1960 cînd au fost publicate. Uniformitatea produselor, a stilurilor de viață, a ideilor părea să fie suficient de puternică pentru a dura veșnic. Dar astăzi profesorul McLuhan este sfîntul-protector al revistelor de calculatoare avangardiste precum Wired, iar lucrările sale pot fi găsite în formă multimedia pe CD-ROM. Și teoriile sale vor fi foarte utile pentru abordarea mediului pe care personajele lui Gibson îl utilizează în Neuromantul.

SARBATORI FERICITE!!!

Sursa: www.geocities.com/themaddancinggod/Iacadr.htm

 =  erata
carmen mihaela visalon
[24.Dec.05 11:24]
UNEORI REUSESTE SA UCIDA POEZIA,...alteori o resusciteaza prin infuzii de sange proaspat inaltator de CUVANT....Iata, ce am gasit despre Teoria lui Marshall McLuhan.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0