Comentariile membrilor:

+ "me-mor-abil"
Daniel Bratu
[22.Dec.05 00:47]
atent și lucid, imparțial, cu spirit acut de observație, evitând programatic pateticul, limbaj anti-sentimentalist,

formulă narativă fermă, de tip “lămpașcumotoraș”, subtilități analitice și leit-motive ironice (“care aveți…?”),

expresia are concretețe percutantă, evită retoricul, umorul ridică din umerii rotunzi, e robust, cu uitătură vicleană pe după cuvintele aparent fără de colț și duce tic-tac un efect de implozie memorabilă:

“Îi spun că avem locuri la vagonul 2 (de fapt aveam la 7), să ne aștepte, dacă vrea să mergem cu intercity să ne plătească el biletele.”

”Plecăm de la Radu Herjeu, n-a vrut să ne ducă la gară, e drept că nici n-am insistat. Iată ocazia, îmi spun, am să-i zgîrii mașina cu cheia, o văd în parcare.”

“Maria mă primește cu palincă și fasole. Înghesui în grabă două porții „să vezi la noapte” îmi spun, noroc că dorm cu Daniel în pat, cred că a mîncat și el, doar asta e la menu.”

“La „Brașoveanca” nu m-am băgat, acesta parcă ar fi joc de milițieni.”

“Pe la 3 dimineața adorm, nu înainte să-l pun pe Daniel să-mi povestească ceva, fie și despre bicicleta galbenă…”

“Sache ne aștepta cu o tavă plină de copane de cocoșel. „fu tăiat” ne spune Camelia, noi o aprobăm. Cocoșelul, desigur.”
…..

greu de ales, aproape tot e așa,
me-mo-ra-bil, pur și simplu,

 =  22 Decembrie 1.26 A.M
Felicia Flor Baltag
[22.Dec.05 01:17]
Scrisoare către nea' spiriduș zis Nanu: în urma orelor petrecute printre poeziști și nu spun ba, s-o fi trăgând și de la păhăruțul ăla de tzuică a la trei sarmale, m-am trezit pe aceeași lungime de undă cu bine cunoscutul zeu deghizat. Eu cu mainile înghețate, el cu mănușile, eu cu nu îmi iau pește că îmi trece foamea până îl golesc de oase el simplu și la obiect file de salau si adios oase și... nici un și! gata! prea multe amanunte strică. În fine, trecut de 5, în apartamentul Măriucăi mi se aduce la cunoștință ceea ce ar trebui să facă o adevărată preoteasă - permiteți să fac o paranteză nea' spiriduș ( început de rând cu litera mare
Aviz cârcotașilor - lista, destul de lungă, poate fi împrumutată de la rândul întâi al șaselea cuvânt
Și așa lăsând secundele să cadă, mână-n mână am rostit: noi ne-am logodit : ) Și acu' vine și partea ce mai delicată - dacă tot ne-ați făcut reclamă, nu doriți naș să ne fiți?
În rest, tare frumos a mai fost pe la Ieși!

 =  Daniel, Felicia
Liviu Nanu
[22.Dec.05 08:29]
Daniel, onorat de prezență, sînt convins că din grabă am scăpat multe detalii, unele interesante, altele mai puțin. Jurnalul a fost scris în grabă, pe caietul primit cadou de la Moș și apoi transcris direct în fereastră, probabil va mai suferi cîteva modificări.
Felicia, îmi amintesc momentul țuicii de la trei sarmale, mai ales că venea din partea casei și era tare parfumată, cred că am băut vreo 3 ceșcuțe. Îmi amintesc și prezența ta agreabilă (și a celorlalți, desigur), unii dintre ei n-au fost amintiți aici, fie din vina mea, fie din calitatea pasageră pe care au avut-o la această manifestare, fie din discreția lor. Mă onorează poziția de naș, firește. Cred că ar fi o premieră în comunitatea noastră.

+ care mă îndatorezi și pe mine cu o țigare?
Maria Prochipiuc
[22.Dec.05 08:51]
Pai da îmi zic, iaca din nou un personal, ce tot bate câmpii omul aista și spune ca a venit cu acceleratul zis rapid, dar până la urmă tot la personale a ajuns, asta e! Domnule autor, știu că la unele momente am fost și eu pe acolo, doar cel cu trenu și cu Herjeu mi-au lipsit, apăi e ghini să spui matale că doar atâta ai mâncat? Cred că ți se trege de la palinca lui Adrian adusă nu știu daca de el sau de alții tocmai de acolo – Satu Mare, nu, stați liniștiți, nu e de la Florin Andor, mă refeream la musafirii lui Adrian veniți tocmai de acolo și dragul de el știind că Maria și ceilalți prieteni nu beau decât țuică s-a milostivit a aduce acolo 2 sticluțe… Scritura matale seamnă a dare de seamă, dar ți-ai făcut datoria pe deplin ai pus-o la personale și gata ai scăpat. Ai uitat să mai spui matale și di alte momenti, că nu numai Felicia și Daniel s-au prins mână în mână…parcă ti văd șî pi matale acolo nicolaind verzi și uscate, ei vezi aici sunt cârcotașă… apoi ai uitat că ți-am cerut să-mi dai șî mie o carte și m-ai întrebat, ci sî mai fac cu iele, că doar mi-ai dat la Roșiorii lansării, și ca să fii sigur câti cărți mi-ai dat ai și notat pe carte…pentru al doilea prieten al Mariei, adevărat că nu mă așteptam la așa ceva, dar asta e..
Deci darea de seamă citită în fața peziștilor, agoniștilor, a hangițelor, ei și câte nu au mai fost, mai poate suferi îmbunătățiri că doar de asta e dare de seamă, eu mă declar mulțumită, cei ce mai au ceva de adăugat sunt liberi.

+ ***
Marina Nicolaev
[22.Dec.05 10:42]
Un jurnal de Iași la obiect.:)
Duminică eram la Casa Pogor la intrare, dar m-am întâlnit cu George Ceaușu (cândva am luat un premiu împreună cu o proză sf) și soția lui care se duceau la ședința cenaclului lor Quasar. Bineînțeles că nu am pierdut ocazia să-i revăd pe quasarieni. Deci un alt cenaclu, grup -prieteni vechi și dragi; bineînțeles că am pus la cale participarea la Convenția Europeană SF din 2006 de la ...Kiev și multe altele.
...Și cum spuneai, ce procent am eu din pariul acela? măcar de o cafea...:))
la bună revedere,
Marina

 =  multumesc
Adina Batîr
[22.Dec.05 11:10]
Liviu, ce pot sa spun, eu iti multumesc pentru echilibrul pe care l-ai creat pretutindeni unde ti-ai dus spiri-tul de spiri-duș. :)

 =  mulțumesc și felicitări!
Alina Manole
[22.Dec.05 14:36]
Mulțumesc, Spiriduș, Liviu, pentru un cenaclu deosebit, pentru tot ce ai făcut pentru Virtualia.

Felicitări și casă de piatră, Floris și Daniel!

Sărbători fericite!

 =  de departe
Cristina Hasse
[22.Dec.05 16:31]
Binevenite jurnalele astea! Le-am citit pe toate. Cred...
Uite asa mai aflam si noi acestia de peste hotare ce se mai intampla pe meleagurile poezesti, pe cine a mai indragostit Iasiul, care ce peripetii a mai avut. Va urmaresc cu drag si sper intr-o buna zi sa mai ajung si eu in carne si oase la unele dintre aceste intalniri. Toate gandurile mele bune si felicitari!

 =  spiridush
Dana Stefan
[22.Dec.05 16:32]
uite cum se intregeste darul, un puzzle ale carui fragmente intregesc un iasi in prag de albe sarbatori, cu brad impodobit, vin din sud, tochitura moldoveneasca, tuica din maramures, colinzi de prin toate locurile, aceleasi..
Sarbatori fericite! tuturor.
Spiridusului alintat si "pricolici zgamaici", zambete de la toti, si pupaturi invelite frumos in matase de la mine. :)

Linea

 =  .ro
Florian Stoian Silisteanu
[22.Dec.05 16:49]
Coane la mai mare cu de cele toate Adevărul este că potrivit ne stă într-o așezată cumințenie....desigur frumoasă familie poezie.ro...chiar dacă uneori ne mai și zburătăcim că doar paseri suntem La Multi Ani

 =  răspunsuri
Liviu Nanu
[22.Dec.05 18:12]
Maria, Marina, Adinuța (ea e mai mică, îmi permit s-o alint), Alina, Cristina, Dana, Sile (ultimul, dar nu cel de pe urmă) - cuvintele voastre frumoase mă onorează și îmi luminează aceste zile. Drept pentru care vă urez și eu să aveți parte de sărbători de iarnă cît mai frumoase și liniștite. Acealeași urări și celor care au trecut pe aici chiar dacă n-au lăsat semne.

 =  Sărbători fericite!!
Gabriela Petrache
[22.Dec.05 18:44]

...toate bune și frumoase domnule Spiriduș, cu un mic amendament, că matale uitași să spui că surorile "sister" au citit totuși deși...deși nu au beneficiat de același tratament ca alte doamne și domnișoare drăguțe și asta numai și numai pentru că Spiridușului îi crescuse un celular în urechea dreaptă de care n-a scăpat încă nici pînă azi, că de n-ar fi nu s-ar povesti. iar unele dintre "sister" încă sînt neconsolate. dar asta e, n-a fost să fie :P
în rest, jurnal în stilul inconfundabil cu care ne-ai obișnuit și o prezență fără de care Virtualia nu ar fi la fel.
Mulțumim!

+ Bună, bună seara la Spiriduș
Ela Victoria Luca
[22.Dec.05 18:56]
Se făcu el prezent în toate zilele, colindă, văzu locurile pe îndelete, gustă mâncările savuroase, îmbrățișă fetele tare frumoase, prinse din zborul lor toate glumele, sărate ori ba, fotografie din ochi întâmplările rând cu rând, mai apăru-mai dispăru, adună lumea în jurul unei mese cât el de încăpătoare, ne înveseli și ne scrise aci ca pentru zile de an bun, nu doar a joacă și a ironie, ci și cu tare mult drag. Apăi eu așa am simțit astă seară când am nimerit primul cititor pe Jurnalul de Iași. Mă gândeam că-i o filă de ziar cultural. No, apăi chiar este. Plină de toate cele jurnalicești, de suflet, de spirit și ici-colo încondeieri bine potrivite.
Felicitări, Nanule drag, să ne rămâi cu larga ta deschidere spre oameni, așa cum sunt ei, cuvântători de poezie și de viață.

Ela

 =  Gabriela, Ela
Liviu Nanu
[22.Dec.05 23:12]
Gabriela, trebuia să vii tu să mă tragi de urechea aia cu celularul :) Așa este, am pierdut cîteva faze, dar sper să mă revanșez. Na, acum că mă dăduși de gol, trebe musai să corectez la jurnalul meu.
Ela, momente frumoase cum au fost cele ieșene, mai rar. Poate doar fenomenul Agigea să le egaleze.

 =  Nasicule!!!
Daniel Puia-Dumitrescu
[22.Dec.05 23:50]
Nasicule, draga, iete ca venii si eu, si nu putui sta fara sa zi, 'Doamne draga, ce vrea aista e, de fapt, sa scape de vreun gand carcotas ca, de, dormii cu el si iesi-va vreo vorba, care, la inceput, fi-ca sugubeata, iar pana la urma va ajunge la nevasta si-i vai de capul nasului! Dar, iete, ideea ca o fetiscana frumusica foc,cum e Felicia, ma ia de sot, ma puse pe fuga, cumparai repede papionul si-mi zisai in gand: 'Mergi iute la nasicu Nanu si du-i o plosca de rachie cum numa' noi stim a face, sa vezi ce nanas va fi! Zis si facut, luai papionu', rachia, trinu', insa nimerii la Iesi, la sotie, ca, de, zisai: 'Anton imi zise s-o tiu eu, c-asa striga-n noaptea aia, 's-o-tie, s-o-tie!', si-atuncileace sa mai zic, ma dusai, nu trecui la Olt, da' Moldova tot o trecui ...
Nasicule drag, felicitari pentru cronica si multumiri pentru sarmaua de pe mamaliguta, aoleu, cireasa de pe tort! A, s-aduci si pastrama de oaie la nunta, si vinul, ca de praz fac eu rost!
Hai, pe curand!
Drag,
Daniel

 =  Vin cu scortisoara.
Beatrice Zornek Claudia
[23.Dec.05 04:01]
Cand eram mica, ma intrebam mereu daca Mos Craciun, Mos Nicolae si Iepurasul sunt personaje reale. In final am aflat, Mos Nicolae si iepurasul sunt fictive, iar Mos Craciun e singurul care exista cu adevarat. Acum, dupa multi ani, imi amintesc totul ca si cum a fost ieri. Pentru mine, poezie.ro a ramas in ziua de ieri, literalmente, pentru ca ma urmareste, din umbra, din amintire.

Ma bucur sa descopar aceeasi comunitate, aceeasi buna-dispozitie, aceeasi poezie, punct ro.

Craciun fericit tuturor, multa lumina si vin fiert :)

 =  Nene Anton, iaca si celularu'! (Gabriela, te-am "razbunat" moldoveneste:) )
Florina Daniela Bordieanu
[23.Dec.05 08:25]
Dichisit si pedant in scriere cum te stiu, cu siguranta vei mai modifica jurnalul de cateva ori pana te va multumi scriitura aceasta. Pana atunci, insa, da-mi voie sa iti admir talentul jurnalistic, zambetul aproape parintesc ascuns dupa fraze, si...

huh! ce fac io aici? te laud??
pai bine, nene Anton, era cat pe ce sa uit ca din pricina matale am ratat scufia cea rosie pe crestet si nime' nime' nu m-o mai țînut pi jenunchi (oare de ce?!) si nu te iert nici pentru celularu' cela de care o pomenit Gabriela.
Si nici c-am pierdut pariul cel de gluma!
Si nici ca m-ai facut stilista (ca tot nu stiu ce-i aia)
Ia sa ma mai gandesc...a, da, mi-am amintit.
Spusesi de poze trucate?! Iaca poza! Si netrucata!!
Cine ma stie, m-o crede!

Spiridusul al mai tare si mai mare, cu celularul la ureche:)


cu drag, da-mi voie sa-ti urez "La multi ani, maestre!", si sa ne ramai mereu acelasi Nene Anton echilibrat intru hitru cuvant.
C-avem nevoie de tine pe-aici si-n 2006. Cu siguranta.

 =  La multi ani!
carmen mihaela visalon
[23.Dec.05 16:18]
Mos Craciun, sa ai parte de sanatate si de multa inspiratie. Tuturor participantilor la cenaclul Virtualia, un gand bun si o urare de fericire. Inca o data, multumesc pentru darul de la targul de carte si n-am utatat ca sunt datoare cu un whisky. La multi ani. Cu ganduri bune,

 =  Bea, Florina, Carmen, măi finule
Liviu Nanu
[23.Dec.05 18:04]
La mulți ani și vouă, dragele moșului și dragă finule. Bea, prezența ta aici mă bucură foarte, noi te așteptăm întotdeauna cu drag, chiar dacă timpul nu-ți permite să ne vizitezi, așa cum ne-am dori cu toții. Florina dragă, tot trucată e poza șeea, Moșu' nu poate să aibă decît telefon finlandez, nu alte știfturi. Carmen, nici eu n-am uitat, să fii sănătoasă, că avem noi timp și de băuturi scoțiene (nu numai dușuri). Daniel, te rog să ai un comportament adecvat în calitate de fin de moș:)

 =  Nasul, Finii si Virtualia *****
Marina Nicolaev
[23.Dec.05 18:15]
Felicitari Nasule pentru Daniel&Co!
Voi avea remuscari daca nu ma invitati la nunta...ca eram si eu pe acolo...si i-am tot intaritat pina s-au luat! De-a binelea!!!!
Normal ar trebui sa aiba mai multe randuri de Nasi!
Nas I, Nas II etc. poate o convingem si pe Maria!
Trebuie sa ne comunice TOT; din timp.
Poate Alma va activa cenaclul Virtualia in vederea casatoriei!
Asa mi se pare normal....ca de acolo li se trage! :))

P.S. pentru evenimentul acesta ar/ai merita inca o steluta!
Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !