Comentariile membrilor:

+ Felicitari
Vlad Catalin
[15.Dec.05 20:41]
Un articol complet, un articol care merita parcurs in primul rand pentru explicatiile aduse in atentia cititorilor. Te-ai documentat si ai muncit mult la textul tau. Este cursiv, fluent, bine conturat.

Te evidentiez si pentru ca toti stiam in mare ce inseamna o geisha, dar (probabil) putini stiau adevarata ei menire.

De cele mai multe ori, relatia dintre un barbat si o geisha nu se bazeaza pe dragoste si nu este menita sa distruga casnicia dintre sot si sotie.

Felicitari pentru articol!

 =  Iti multumesc
Filip Ruxandra
[16.Dec.05 10:02]
Sunt intr-adevar foarte fericita si emotionata pentru ca asta e prima mea steluta, si vreau sa-ti multumesc ca ai avut incredere in mine si m-ai sprijinit.

Ruxandra

 =  din Lumea Salciilor
Hanna Segal
[19.Dec.05 02:41]
Cu multumiri pentru placerea unui articol bine documentat si bine scris.

Image hosted by Photobucket.com


 =  Hanna Segal
Filip Ruxandra
[19.Dec.05 10:10]
Eu sunt cea care trebuie sa-ti multumeasca pentru ca ai citit si apreciat articolul. Fara parerea cititorilor mei, textele ar fi fara valoare.

 =  Despre Orient
Cristina Andrei
[19.Dec.05 10:17]
Într-o lume în care cultul Occidentului primează, astfel de scrieri despre Orient, care ne relevă și altfel de valori, sunt binevenite, mai ales atunci când ele aruncă o lumină în întunericul prejudecăților născute din neștiință.
Și eu îți mulțumesc pentru acest articol și mai aștept și altele, la fel de interesante.
Salutări

 =  Orient vs Occident
Dan Norea
[19.Dec.05 14:05]
"Într-o lume în care cultul Occidentului primează... "

Din pacate nu e numai atat. Sunt convins ca Occidentul si-a impus folosind forta, religia sau influenta multe din traditiile lui, in dauna celor locale. In categoria asta intra si gheisa, probabil o ocupatie condamnata de morala crestina. De aceea in Occident se stie ca gheisa e un fel de curtezana de lux (practic, printre altele era si asa ceva in majoritatea cazurilor) dar nu se stie nimic de educatia artistica polivalenta sau de rolul de gazda onorabila a unor manifestari publice.

 =  Felicitari
Ionescu Bogdan
[19.Dec.05 16:29]
Image hosted by Photobucket.com

Articol foarte interesant si instructiv.

 =  Cristina, Dan, Bogdan
Filip Ruxandra
[20.Dec.05 12:06]
In primul rand va multumesc pentru popasul facut la articolul meu.

Eu am citit mai multe despre geishe decat am pus in articol, dar m-am gandit ca poate nu ar fi o idee asa buna sa intru in detalii care ar putea deveni plictisitoare la un moment dat. Oricum, daca are cineva intrebari suplimentare despre geisha, voi face tot posibilul sa raspund la ele.

De unde si pana unde a ajuns geisha sa fie considerata prostituata sau curtezana de lux?
E greu de raspuns la asta. Inca nu am reusit sa aflu exact dar se pare ca la un moment dat curtezana avea rolul de prostituata si geisha. Pe urma s-au separat si geisha nu a mai avut nici o obligatie de a se culca cu oaspetii ei, iar prostituata nu avea nici o obligatie de a-si distra oaspetii. In Japonia lucrurile erau lamurite. Dar cand au venit americanii peste ei, unele prostituate isi spuneau geishe iar ei au dus vorba mai departe. Nu cred ca o faceau cu gand rau, sau ca sa intineze numele de geisha dar probabil era mai usor de pronuntat si retinut pentru straini. Si de aici confuzia dintre geisha si prostituata.

 =  Gheișe vs curtezane
Dan Norea
[20.Dec.05 13:19]
Ruxandra, hai să facem distincție între prostituate și curtezanele de lux. Curtezanele erau niște întreținute oficiale, nu erau obligate să se culce cu clienții. De fapt la un moment dat aparțineau de obicei unui singur protector. Aveau acces în societate, lumea le privea de sus dar le accepta. Numai biserica le blama. Un exemplu sugestiv este Dama cu camelii.
Astăzi curtezanele au dispărut ca și gheișele. Cu diferența că primele au dispărut ca denumire și dacă mai există în fapt, sunt considerate persoane onorabile. Gheișele, datorită atributelor artistice și de etichetă, probabil că vor dispărea definitiv.
Ce spuneam eu este că Occidentul a ignorat tradițiile japoneze și în particular, caracterul onorabil al gheișei și a subliniat atributul de curtezană, pe care acestea îl aveau dar nu era definitoriu.
Probabil că și aspectul material al problemei contează: nu mai este nimeni dispus să investească în educația pretențioasă a unei gheișe, există riscul să nu se amortizeze.

 =  multumesc:)
Mihaela Merchez
[20.Dec.05 18:43]
...pentru succinta dar exacta punere la punct:)
e foarte frumos sa observi fragilitatea si puterea din aceeasi existenta.

 =  Cu plăcere :)
Dan Norea
[20.Dec.05 19:01]
Păi îmi cer scuze, n-am vrut să sune ca o punere la punct, nici măcar urmată de :)
Dar în primul meu comentariu spuneam "De aceea in Occident se stie ca gheisa e un fel de curtezana de lux (practic, printre altele era si asa ceva in majoritatea cazurilor)..."

Scopul meu a fost să nu îmi reproșeze cineva comparația între gheișe și curtezane, când de fapt, exceptând educația riguros artistică a japonezelor, în rest asemănările erau destule.

 =  domnului Dan Norea
Mihaela Merchez
[20.Dec.05 23:36]
aceste multumiri - de data asta :D- nu erau pentru dumneavoastra:D

 =  îmi place
Corneliu Traian Atanasiu
[20.Dec.05 23:46]
în special stilistic. Reușești să subordonezi frazarea unei expuneri simple, explicite și lipsite de afirmații patetice sau subiective.

Un sfat. Pentru că n-ai posibilitatea de lăsa un spațiu liber înainte de fiecare paragraf, e și mai elegant, și mai confortabil pentru lectură să lași cîte un rînd între paragrafe.

 =  îmi place
Corneliu Traian Atanasiu
[20.Dec.05 23:47]
în special stilistic. Reușești să subordonezi frazarea unei expuneri simple, explicite și lipsite de afirmații patetice sau subiective.

Un sfat. Pentru că n-ai posibilitatea de lăsa un spațiu liber înainte de fiecare paragraf, e și mai elegant, și mai confortabil pentru lectură să lași cîte un rînd între paragrafe.

 =  Dan Norea
Filip Ruxandra
[21.Dec.05 09:27]
Cred ca eu sunt cea care trebuie sa-si ceara scuze aici, pentru faptul ca nu m-am exprimat suficient de clar. Intentia mea nu a fost nici pe departe aceea de a reprosa cuiva ceva. Daca asa s-a inteles, atunci te rog sa ma scuzi. Singura mea intentie a fost aceea de a incerca, dupa puterile mele, sa lamuresc o problema care mi se parea importanta. Si asta nu din cauza ca cititorii mei nu ar fi inteles, dar deoarece din lipsa de experienta in a scrie articole, si din dorinta prea mare de a nu-mi plictisi cititorii, nu am introdus suficiente detalii in text. Sunt sigura ca ma intelegi. Cel mai bun exemplu este articolul meu despre gemenii concrescuti care desi e foarte complet si cu multe detalii, e destul de plictisitor pentru cineva care nu e interesat, si in concluzie, un esec. Nu doream acest lucru pentru Geisa, care in mainile unui adevarat scriitor ar fi fost un articol excelent indiferent de marime sau detalii excesive.
Si scuza-ma din nou ca poate intervin in ceea ce crezi (si te rog sa ma corectezi daca gresesc), dar in ultimul tau comentariu, scrie:
"Dar în primul meu comentariu spuneam "De aceea in Occident se stie ca gheisa e un fel de curtezana de lux (practic, printre altele era si asa ceva in majoritatea cazurilor)...""
si da-mi voie nu sa te contrazic dar sa-mi exprim parerea, si aceea ca in clipa in care geisha si prostituata nu au mai avut acelasi rol, nu cred ca se mai putea vorbi de majoritatea cazurilor in care geisha sa fie vazuta drept curtezana sau prostituata, indiferent care este diferenta dintre acestea din urma. Si nu cred ca poti spune "printre altele" pentru ca acele altele ori erau adevarata ei menire, aceea de a fi artista, ori nu erau importante.
Iti multumesc,
Ruxandra

 =  În apărarea curtezanelor
Cristina Andrei
[21.Dec.05 11:55]
Revin, de data aceasta în apărarea curtezanelor, judecate cu cel puțin la fel de multe prejudecăți ca și gheișele.
Fapt: curtezanele se numărau printre (extrem de) puținele femei care aveau acces la cultura scrisă (dacă nu mă înșel, până în perioada Renașterii). Educația lor cuprindea, pe lângă dezvoltarea și cultivarea abilităților artistice (elemente preponderent cultivate la femei), și deprinderea scrisului și cititului, fapt foarte rar chiar printre femeile de neam. Curtezanele făceau parte dintr-o categorie de femei care aveau acces în biblioteci, categorie foarte redusă numeric! Nu erau niște simple prostituate, în nici un caz. Aflându-se sub aripa unui protector, în general de la curtea regală (de aici denumirea de “curtezane”), se înțelege de la sine că stăpâneau arta conversației, manierele elegante, muzica, poezia, fiind exemple de rafinament și eleganță.
Iar de multe ori a deveni curtezană era singura opțiune pentru o tânără săracă, dar frumoasă și cu dorința de a evolua, nu numai materialicește.
Degradarea sensurilor cuvintelor “gheișă” și “curtezană” provine din asocierea acestora cu prostituția; în cazul curtezanelor, adesea această asociere nu avea obiect, pentru că, așa cum a subliniat mai sus Dan Norea, acestea erau întreținute de un singur protector, cu care eventual trăiau în concubinaj sau adulter (de multe ori aceasta fiind o alternativă de a trăi cu ființa iubită, în condițiile căsătoriilor aranjate politic). Or, concubinajul și adulterul se aflau pe aceeași axă cu prostituția în mentalitatea impusă de biserică.
Salutări

 =  Bravo Cristina !
Dan Norea
[21.Dec.05 12:17]
Ma bucur ca am capatat un aliat in apararea curtezanelor. Inca de cand am citit prima oara despre gheise am avut senzatia ca nu era diferenta mare intre ele si curtezane, dar in general ma feresc sa emit sentinte in domenii unde nu ma simt ca pestele in apa.
Pentru a elimina orice confuzie: nici o aluzie la pestele prostituatelor :)

 =  Despre geishe
Filip Ruxandra
[23.Dec.05 12:42]
Dragii mei,

va rog sa ma scuzati ca nu ma intelegeti.

Nu stiu daca noi vom intelege vreodata pe deplin si cu adevarat geishele sau orice altceva ce tine de cultura si traditia Japoneza. Putem incerca, desigur, si, in parte, putem reusi dar asta numai daca incetam sa mai privim prin perspectiva culturii si civilizatiei Europene. Nu putem compara ceea ce cunoastem cu ceea ce este in Japonia.
Asa ca il rog respectuos pe domnul Dan sa imi dea "un exemplu sugestiv" ceva gandit si scris de un Japonez autentic pentru ca Dama cu Camelii nu se incadreaza, si il mai rog de asemenea sa faca distinctie intre prostituatele si curtezanele Japoneze, nu europene.

Eu nu am incercat sa fac in articolul meu in nici un caz o paralela intre ceea ce cred europenii si japonezii despre geishe. Eu nu am pomenit nimic de biserica sau de Europa, tot ce am facut a fost sa expun faptele si sa descriu geishele asa cum sunt ele. Si draga domnule Dan, nu cred ca e cazul sa folosim aici cuvinte atat de grele precum amortizarea. Asta o folosim la contabilitate si in nici un caz cand vorbim despre ceva atat de sublim precum geishele.

Draga Cristina, iti multumesc pentru toate informatiile extrem de interesante despre curtezanele europene. Sunt sigura ca multi dintre noi nu cunosteau toate aceste detalii.

Corneliu Traian Atanasiu
Am sa iau in considerare sfatul tau. Iti multumesc.

Mai vreau sa-i multumesc Mihaelei Merchez pentru ca a citit articolul meu.
"E foarte frumos sa observi fragilitatea si puterea din aceeasi existenta."
Da, intr-adevar tocmai aici e partea cea mai interesanta. Faptul ca o persoana atat de fragila precum geisha, poate avea atata putere. Putere aspupra barbatilor, putere de a influenta treburile politice, puterea de a "subjuga" vointa oaspetilor ei...

Va doresc tuturor un Craciun Fericit!

Ruxandra

 =  Oda gheiselor
Alexandru Ciobanu
[28.Dec.05 14:34]
Un text sensibil si tandru. Felicitari! Radacinile sunt atat de adanci, si conduc atat de departe incat nu au incaput in acest subsol de pagina. Cu voia dumneavoastra voi posta un eseu in care am adunat cateva argumente. Oda gheiselor de pretutindeni. Sper sa nu mi-o luati in nume de rau.

 =  Memoirs of a Geisha
Daniel D. Marin
[10.Jan.06 17:09]
Ruxandra,
M-ai încântat propunând cu grație un subiect exotic.

Alexandru, Dan, Cristina, CT Atanasiu, Dan Norea, Mihaela, Bogdan, Hanna, Vlad,
vă recomand să vedeți, dacă nu ați făcut-o deja, "Memoirs of a Geisha", ca de altfel toate filmele cu Ziyi Zhang.


 =  Superb, iar imi e dor de Japan
Sebastian Rares
[18.Nov.06 13:48]
Minunate randuri despre geisha. Japonia este o tara foarte frumoasa si istoria ei pe masura. A vedea realitatea dintre randuri e o oportunitate de a completa minunatele randuri scrise de Ruxandra. E pe deplin adevarat ceea ce scrii. Din partea mea, ca un incepator in ale condeiului nu pot spune ca esti minunata in ceeace scrii si ne transmiti noua cititoriilor. Multa bafta in continuare si imi doresc sa cumpar carti de la tine cat de curand posibil. Ai talent, nu-l irosi in neant.

 =  Despre Gheishe, si implicit Japonia
Filip Ruxandra
[27.Nov.06 07:57]
Draga Sebastian,

apreciez foarte mult comentariul tau si ma bucur ca esti de accord cu mine in ceea ce priveste Japonia si Geishele. Intr-adevar gasesc acest subiect fascinant si abia astept sa ajung in Japonia sa pot sa ma documentez la fata locului.

Iti multumesc pentru sprijin,
Ruxandra




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !