Comentariile membrilor:

 =  felicitări, Radu
Elena Malec
[04.Dec.05 03:41]
Un pas spre ieșirea din anarhie. Știu că asta se întîmplă nu numai la română, dar și la celelalte limbi romanice care conțin accente, sedile, tremă. Nu e cred timpul încă să anglicizăm toate limbile doar din cauză de internet. Deci, salut ințiativa și mai ales portița lasată celor care din anumite motive nu vor putea posta cu diacritice, anume de a le primi și recunoaște textele ca valide.

 =  Decizie corectă
Alin Crivineanu
[04.Dec.05 13:48]
Ușor, ușor intrăm în normalitate. Am remarcat cu plăcere faptul că majoritatea autorilor care au postat texte în ultima perioadă au folosit diacriticele. Vă mulțumesc pentru faptul că nu ați tratat cu indiferență propunerea mea, chiar dacă nu sunt scriitor sau critic de prestigiu!

 =  o decizie logică!
Ovidiu Oana
[04.Dec.05 14:22]
- este vremea adoptării unei poziții tranșante față de calitate, măcar în ceea ce privește respectarea regulilor limbii noastre.
- pentru că în final, nu este vorba pe acest site doar despre genuri literare, ci despre comunicare prin utilizarea corectă a limbii.

 =  uluimitor!
dan mihut
[04.Dec.05 16:12]
bravos, măi, formaliștilor! vă saltă inima-n pept dă bucurie! mai vorbim noi de limba româna, tovarași!

 =  E un gest firesc
Bejliu Anne-Marie
[04.Dec.05 16:23]
Am luat-o ca regulă de bază (doar pentru mine) încă de când am făcut primii pași pe acest site această scriere adevărat românească.Nu înțeleg de ce anume suntem acuzați dacă vrem să scriem în română așa cum e corect nu așa cum ne dictează alte limbi impuse pe programele calculatoarelor.Suntem tovarăși e adevărat tovarăși de drum prin lumea cuvintelor.
E un gest firesc domnule Radu,fără să fim neapărat formaliști.

 =  un lucru imperios necesar
Horatiu Palade
[04.Dec.05 17:22]
salut inițiativa, un pas care îl consideram și eu necesar. globalizarea nu înseamnă pierderea valențelor unei limbi, și deși internetul promoveaza englezismele, pe un site literar ar fi normal să se utilizeze Limba Româna corectă și completă...
@Bejliu Anne-Marie AnMar cumva?...cred ca da :) cu drag!

 =  anonime.
Radu Herinean
[04.Dec.05 18:37]
Așa cum am precizat, deocamdată e doar o discuție.
Eu uneori scriu comentarii fără diacritice fiindcă mi se par mai puțin importante decât textele, însă pe măsură ce scriu îmi dau seama că unele cuvinte își pierd sensul sau pot ajunge să fie mai greu descifrate sau înțelese și atunci revin și corectez.

Apoi, mi se pare paranoia curată să vezi ironie în instrucțiunile de mai sus. Dar nu te poți aștepta la o atitudine normală din partea unui autor care nici măcar nu e în stare să semneze ceea ce postează.
Adevărul e că am postat această explicație pe forumul editorilor la cererea unuia dintre ei, după care mi-am dat seama că poate este util să o fac și pentru ceilalți, deși a mai fost explicat procesul și cu alte ocazii.
Pentru cei care postează fără diacritice fiindcă nu vor nu am nici un pic de înțelegere. SINGURUL motiv pentru care sunt încă acceptate texte fără diacritice este faptul că există uneori dificultăți tehnice în utilizarea caracterelor românești.
De aceea comentariul anonim de mai sus (trimis la offtopic datorită acestui lucru) mă face să cred că decizia aceasta ar fi într-adevăr foarte justificată. Toată lumea țipă după seriozitate și evoluție, însă toate astea trebuie să se întâmple fără ca cei care țipă să facă vreun efort. Păi?!

 =  Parere
Negru Vladimir
[04.Dec.05 18:54]
Radu site-ul acesta se adreseaza unor categorii foarte diverse de cititori... unii nu se marginesc doar la a citi ci isi fac poate cont si posteaza comentarii... eu te-as intreba de cand nu ai mai fost la un net cafe... pentru ca acolo in cele mai multe dintre cazuri nu ai diacritice si nici nu poti interveni in setari pentru ca nu ai acces... eu cred ca e ok sa ramana valabila cerinta aceasta in ceea ce priveste textele dar in cazul comentariilor n-are rost... ma mir de amploarea care se da acestei teme... imi aminteste de un mecanism bine pus la punct in politica... distragerea atentiei de la problemele de fond.

 =  ad tibicinis modos saltare!
dan mihut
[04.Dec.05 19:37]
to-va-ră-șa în-vă-ță-toa-re, Anne-Marie mă-nân-că vir-gu-le-le! și tot ale limbii române sunt. adevărat grăit, vladimire, chiar e o falsă problemă. esența limbii române sta în diacritice, poziții tranșante, ieșirea din anarhie, globalizare... pierderea valențelor, imperios necesar... curat patriotic! dragilor, nenea iancu râde de se cutremură limba româna!

 =  Discuția era pe tema diacriticelor
Bejliu Anne-Marie
[04.Dec.05 20:42]
Discuția era pe tema diacriticelor drag tovarăș Dan Mihuț.Virgulele și celelalte le mănâncă toți cu o poftă nebună.Mulțumesc oricum pentru ironie.Altceva?

 =  Dacă tot s-au luat și de virgule...
Bejliu Anne-Marie
[04.Dec.05 22:32]
Dacă tot s-au luat și de virgule, ce facem domnule Radu ne întoarcem la ele sau nu? La început când scriam cu virgule nu era bine și mă refer nu la comentarii ci la textele proprii.Am fost criticată.Bun, am băgat la cap și am schimbat.Acu iar nu e bine.Hotărâți-vă oameni buni!
Nu știu de ce m-ați ironizat domnule Mihuț pentru eu nu am bârfit pe nimeni.Am spus doar ceea ce mi-am autoimpus.Mă rog, stare de moment probabil.
Horațiu(Diavolii) ne reântâlnim!(Și mai mănânc probabil o virgulă)

 =  visual keyboard
Anton Potche
[04.Dec.05 22:40]
Servus Radu!

Există o tastatură vizuală pentru limba română. De la Microsoft se poate obține acest program cu ajutorul următoarei adrese: http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=86a21cba-e9f6-41db-86eb-2adfe407e620&displaylang=en

 =  Asta este agonia
Negru Vladimir
[05.Dec.05 07:32]
Nu pot sa cred ca se intampla din nou... cu o precizie demna de un ceas elvetian cei care parasesc siteul dintr-un motiv sau altul sunt batjocoriti la plecare in loc sa li se multumeasca pentru contributia avuta pe poezie.ro si nu de oricine ci de cel care a avut de profitat (ma refer desigur la imagine nu la parale) cel mai mult de pe urma acestora... poezie.ro nu reprezinta nimic fara membrii sai, e un domeniu si atat... ma intreb ce-ar fi daca ar pleca de pe site o suta de oameni scarbiti de genul acesta de politica... la naiba, am fost un aparator al acestui site in diferite conjuncturi mai mult sau mai putin oficiale in care a fost nevoie de aceasta dar acum incep sa ma simt ca un om indus in eroare, intr-un singur cuvant pacalit.
Probabil acesta este un site de politica nu de poezie iar termenul de agonia este foarte potrivit in acceptiunea sa cea mai larga.
Costin a fost un pacalit pentru ca a intrat intr-o manevra foarte bine cunoscuta la fotbal... cel ce are cartonas galben este provocat (in cazul sau de Silvia) la indemnul capitanului echipei (aici sa se recunoasca cine trebuie, ah patriotismul asta de mucava) si reactioneaza violent fiind apoi eliminat de pe tarla.
Sa mai spun ceva despre dispretul patronului acestui site fata de comunitatea din Iasi in momentul in care din cate cenacluri au fost realizate aici nu a catadicsit sa raspunda la nici o invitatie?
Nu cumva adoptam o atitudine superficiala si partinitoare Radu?
Salut numirea Silviei ca editor, larga reprezentare a agonistilor din Republica Moldova in "structurile de conducere ale siteului" si sunt sigur ca acestia vor aduce mai multa concretete in imbogatirea limbii romane cu elemente alogene si promovarea unor planuri mult mai profunde de intelegere a fenomenului poetic.
Mi-e si frica sa ma gandesc ce o sa mai urmeze, noroc insa ca mai pot sa rad, iertat sa-mi fie temperamentul de moldovean :)

 =  sa ne gandim...
Fluerasu Petre
[05.Dec.05 08:37]
Este foarte buna initiaiva aceasta, insa ea va trebui cred eu aplicata pe viitor cu anumite rezerve, intrcat exista situatii in care pur si simplu nu ai cum sa folosesti diacriticele... Eu sincer cred ca printr-o astfel de masura, cei care vor pierde vom fi noi, pentru ca multe texte bune vor ramane la stadiul de intentie... Asta este din pacate realitatea. Si avem de ales... este oare corect sa sacrificam texte bune pentru o astfel de regula care oricum se respecta de cei care pot sa faca asta?
Pana la urma, chiar si majoritatea editurilor accepta texte fara diacritice... Problema nu trebuie sa fie amplificata...Petre

 =  extra-sezon la agonie
Elia Ghinescu
[05.Dec.05 08:13]
Nu pot să rămîn decît mută de admirație la manevrele tale, Radu. Mă uimești de fiecare dată. Ai început să mă uimești din momentul în care la Eliad ai spus...de asta aveți voi grijă, eu vreau să scot bani. Am rămas proastă nedîndu-mi seama cum vrei tu să faci bani din site. Dar probabil că se poate. Am mai rămas interzisă cînd mi-am dat seama că scriu cronicile de la Eliad fără să am nici un feed-back din partea nimănui. Oare doar eu eram singura responsabilă și singura interesată ca imaginea noastră să fie cea corectă?Se pare că da, căci..."o să te plictisești"-au fost cuvintele tale.
Apoi au început plecările. Nedumeririle mele au fost uriașe. De ce pleacă oamenii cînd mie îmi e bine? Nu văd eu cum trebuie lucrurile? Și am fost apoi la lansari , la Agigea, oh, Agigea...și ei tot plecau.
Am crezut că, precum Ceaușescu, nu știi ce se întîmplă în spatele acestui site. Dar uite că nu e așa. Reușești să mă uimești din nou. Și...ai încercat chiar și tu să mă ademenești cu offtopice, chiar de-i împotriva regulamentului. Cum altfel să facă noii tăi editori? Nici nu vreau să-mi imaginez cum arată Silvia editor, cînd ea se bîlbîie de un infinit de ori pe un text...

Despre diacritice...la naiba, numai de bine! Dar repet, ar trebui să ai mai multă grijă de oamenii care fac site-ul ăsta. Renunți foarte ușor la ei. Probabil că principiul managerial de a-i păstra pe cei care își sunt buni, nu se aplică aici. Probabil mergi pe principiul...altul la rînd. Așa e... e mai bine.

Să deschidem larg brațele , să primim noua generație de membri și editori mai ales. La gunoi cu cei vechi. Știu prea multe deja... Și uite așa se rulează generațiile pe site.

 =  despre rulaj...
Elia Ghinescu
[05.Dec.05 08:19]
apropo..nu mă pot abține să nu-ți spun un banc...
doi contabili merg prin pădure . întîlnesc pe potecă un rahat.
-auzi, confrate, cumperi rahatul așta cu 10 milioane?
-mmm. il cumpăr, de ce nu...
și merg , și merg,nu mult, dar merg ceva cale și iar...
-acum nu cumperi tu rahatul ăsta de la mine , că ăți dau cele 10 milioane înapoi...
-da da, hai....că și așa mai e mult de mers...

și uite așa le-a trecut lor ziua tot mutînd rahatul și banii de la unul la altul și drumul
la finalul zilei, stînd ei pe o piatră și făcînd balanța zilei își spun
-băi, nu avem acum decît un rahat și 10 milioane....
-da băi, dar ce rulaj am avut...eheee...

 =  today comes today
Raul Huluban
[05.Dec.05 08:46]
Elia, oameni care sa umple site-ul cu texte, comentarii tot cate zece sub unul, polemici si personale se vor gasi mereu si inca din ce in ce mai multi. Doar uita-te la numarul membrilor. Insa calitatea dispare facandu-se o prapastie intre cei obisnuiti care "posteaza si comenteaza" si cei deja veterani si importanti (daca doresti, nu gasesc cuvintele potrivite pentru ei) cum ar fi Florin Halalau (daca e sa dau un exemplu). Iti propun sa te intorci pe paginile celor plecati de pe site, sa cauti oamenii care postau pana in octombrie 2004 si sa urmaresti comentariile si discutiile lor; vei vedea calitatea si bunul simt al acestora. Sa nu mai vorbim despre cei plecai; despre cei care aveau multe de spus, scriitori cu mana, talent. Putini sunt cei care cunosc despre ce vorbesc. Putini sunt cei care duc lipsa textelor si comentariilor semnate Claudiu Banu, Simona Marcu, Eugen Suman, Liviu Dascalu, Andreea Draguleasa, Maria Iordanescu, Andrei Nicolescu, si ar mai fi multi altii. Poti cauta si numai di curiozitate atmosfera de pe poezie.ro din acele vremi. Mai multe detalii iti pot scrie pe mail daca doresti. Stii prea putin, crede-ma.

 =  *Raul și...Radu
Elia Ghinescu
[05.Dec.05 09:15]
Raul, mulțam, tocmai despre asta vorbeam. Despre plecari. Nu neapărat cele în urma cărora rămîne pagina goală. Pot fi infinit mai multe feluri de plecări. Chiar nici eu nu mai sunt aici, dar nu asta e important. Important e, pentru mine, că o noapte întreagă am citit Leoveanu. O alta Nexus și o alta Mat. Și exemplele ar putea continua.

Mi s-a spus că se întorc oamenii buni pe site. Radu, tu ai spus asta. Arată-mi-i și mie pe ăia care s-au întors pentru altceva decît pentru antologie, ca-i mănînc cu fulgi cu tot!

Mă mulțumesc cu puținul pe care îl știu. Nu vreau mai mult.
Mi-e silă de mai mult...

 =  Raul?
Florin Hălălău
[05.Dec.05 10:26]
Raul, să înțeleg că plîngi după cei plecați și suferi pentru starea deplorabilă în care a ajuns site-ul pentru că postează oameni ca mine? Poți să detaliezi?

 =  un comentariu prea lung, dar ultimul.
Radu Herinean
[05.Dec.05 11:14]
Elia, lucrurile pe care le spui tu imi fac greață organic. M-ai citat cu niște cuvinte care nu sunt ale mele, iar eventualul context în care poate am vorbit de bani era cu totul altul. Mi-e silă de oamenii care pot face ceea ce faci tu acum. Știu foarte bine ce vorbesc și ce gândesc, dar nu pot fi răspuzător pentru cum vor sau cum preferă alții să înțeleagă vorbele mele ca să se potrivească cu ceea ce le convine lor să creadă. Poate am zis, într-un anumit context, că sunt obligat să și muncesc ca să trăiesc, iar asta însemna probabil la tine "să fac bani", dar se referea la serviciul care îmi răpește 10-14 ore pe zi și uneori weekendurile, serviciu care nu are nimic de-a face cu acest site. La asta mă refeream dacă am vorbit vreodată de bani. Am zis că sunt ocupar să fac bani cu site-ul? Mi-este efectiv scârbă de felul în care ai putut să răstălmăcești cuvintele mele. SCÂRBÃ! Și indivizi ca tine m-au făcut uneori să mă gândesc la o situație mult mai convenabilă și foarte simplu de realizat, în care eu să nu mai investesc nimic și să încep să profit de pe urma acestui site. Din fericire există oameni care nu-ți seamănă, și sunt mulți, și merită eforturile pe care le-am făcut și pe care le fac, noapte târziu sau ziua dintr-o cameră de hotel din Iași.

apoi plecările, ca s-o lămurim și pe-asta. Plecările se datorează indivizilor ca tine, cărora le place să arunce cu rahat când nu le convine ceva sau când aleg să se lase influențați de istorii plângăcioase ale unora care nu știu decât să înjure.
Plecările se datorează celor care în loc să scrie sau să comenteze pentru a-i ajuta pe alții, preferă să își verse veninul cu fiecare ocazie, indiferent de subiectul discuției, ca și acum de altfel.
Am fost avertizat asupra caracterului și comportamentului unora, printre care de ce să nu recunosc că ești și tu, dar am insistat să le acordăm credit, fiindcă îi consideram oameni. M-am înșelat și trebuie să recunosc asta cinstit, însă voi încerca să nu mai repet astfel de greșeli.
De ce mai pleacă lumea? Fiindcă acest site oferă șansa de a scrie și celor care abia acum învață să o facă și fiindcă nu au nici o fărâmă de recunoștință pentru atelierul care i-a crescut. Nimeni nu vrea să ofere, toți vor să profite. Și tu ai tupeul să afirmi că EU "fac bani" cu acest site. Poate nu e cazul tuturor, însă e cazul multora dintre cei menționați de tine și nu doar de tine.

Negru Vladimir apare și vorbește de disprețul meu față de cenaclurile de la Iași. Chiar așa să fie? Sau discuțiile dintre organizatorii de la Iași, și mă refer acum la Alma, sunt doar bârfe și șușoteli despre ce nu vă convine vouă la poezie.ro? Alma știe foarte bine că am încercat să ajung la Iași, cum de nu ți-a spus tocmai lucrul ăsta, Vladimir? Alma știa și când voi fi oricum la Iași, dar uite ce surpriză, nu s-a potrivit, deși data cenaclului nu era încă stabilită când am discutat! Sincer, nici n-are importanță că nu vin eu. Am avut încredere în ceea ce face Iașiul și nu mi-am pus problema că trebuie să apar eu în persoană. Eu nu-mi dau atâta importanță câtă îmi arătați voi atunci când vă convine să o faceți. Poate ar trebui să te întrebi dacă ar fi existat Virtualia fără poezie.ro, înainte să te întrebi dacă ar exista poezie.ro fără tine. te întrebi asta de parcă n-ar fi un lucru normal, ca și cum te-ai întreba cum ar fi pământul fără oameni. ar fi gol, normal, te surprinde? Poezie.ro are membri și are vizitatori, și o sa aibă mereu, indiferent cât de tare începe să te usture pe tine și pe alții chestia asta. Și evoluează mereu.

Poate ar trebui să începem să vorbim despre suportul pe care l-a acordat Iașiul pentru festivalul de la Agigea, dacă tot am început să aberăm. N-am vrut să fac un caz din asta, dar se pare că dacă eu accept porcăriile altora, ei vor găsi o metodă să se răzbune. Nu numai că n-a fost nimeni de la Iași, dar am aflat că oamenii din Iași care trebuiau să susțină ideea nu au făcut altceva decât să vorbească de rău. DE CE? Vă las pe voi să vă gândiți. Și să comparați cu susținerea pe care a avut-o Virtualia din partea poezie.ro. Nu din partea mea, și în nici un caz prin participare. Sper să vă iasă pasența cu Virtualia și vă urez succes, dar în momentul ăsta vă anunț că nu vreau să mai fac parte din acea antologie. Am să îi las și Almei un mesaj ca să nu uite să scoată textele mele. Nici nu mai înțeleg de ce am fost inclus!
Încă ceva: "comitetul de inițiativă" de la Virtualia a decis că nu se poate pune sigla colecției poezie.ro pe antologia Virtualia. Ãsta să fie respectul și prețuirea pe care o arată Virtualia pentru locul care cel puțin i-a adus împreună? Nici nu trebuia să se pună problema asta. Era un gest NORMAL. Și mai vorbim de comunitate? Să fim serioși, cum scoate câte unul puțin capul în lumea literară cum se crede geniu și uită de unde a plecat. Mie mi-ar fi rușine!

Oricum, vă mulțumesc pentru gândurile bune și pentru susținerea unui proiect care n-a făcut nimic pentru voi și nu v-a ajutat cu nimic până acum: poezie.ro.

M-ați ajutat să îmi dau seama că merită să fiu mult mai drastic și să nu mai accept toate aceste porcării. În plus, așa cum mi-au reproșat unii pe bună dreptate, ofer prea multe explicații. Și cui și pentru ce?

 =  Eliad din 9 iunie și cuvinte deformate
Ela Victoria Luca
[10.Dec.18 14:27]
Fiindcă este oprit accesul la comentarii pe textul "Instrucțiuni pentru utilizarea diacriticelor" și fiindcă nu doresc să scriu un personal doar pentru o adăugire la un comentariu, doresc să dau mărturie pentru o discuție care a avut loc în data de 9 iunie 2005, la Eliad, și care a fost percepută altfel decât a avut loc.
Aici s-a afirmat că:

"Nu pot să rămîn decît mută de admirație la manevrele tale, Radu. Mă uimești de fiecare dată. Ai început să mă uimești din momentul în care la Eliad ai spus...de asta aveți voi grijă, eu vreau să scot bani. Am rămas proastă nedîndu-mi seama cum vrei tu să faci bani din site. Dar probabil că se poate."

Radu a explicat, în subsolul textului mai sus menționat, după această afirmație:

"M-ai citat cu niște cuvinte care nu sunt ale mele, iar eventualul context în care poate am vorbit de bani era cu totul altul. Mi-e silă de oamenii care pot face ceea ce faci tu acum. Știu foarte bine ce vorbesc și ce gândesc, dar nu pot fi răspuzător pentru cum vor sau cum preferă alții să înțeleagă vorbele mele ca să se potrivească cu ceea ce le convine lor să creadă. Poate am zis, într-un anumit context, că sunt obligat să și muncesc ca să trăiesc, iar asta însemna probabil la tine "să fac bani", dar se referea la serviciul care îmi răpește 10-14 ore pe zi și uneori weekendurile, serviciu care nu are nimic de-a face cu acest site. La asta mă refeream dacă am vorbit vreodată de bani. Am zis că sunt ocupar să fac bani cu site-ul?"

Fiind martoră și participant la acea discuție despre muncile noastre și dificultatea de a face bani și a lucra gratuit pentru anumite pasiuni, în pofida faptului că avem slujbe de peste 12 ore pe zi, SUNT MÃRTURIE că Radu Herinean s-a referit în acel dialog LA NECESITATEA DE A-ȘI CÂȘTIGA EXISTENȚA LA FIRMA LUI și la dificultățile de a gestiona în paralel un site de asemenea proporții. NU a afirmat, cel puțin NU ÎN ACEA ZI DE 9 IUNIE, că ar face bani din poezie.ro.
Dacă vreodată a avut loc o altă discuție pe această temă tot la Eliad, eu nu am fost de față.
Țin minte și data și dialogul din ziua aceea fiindcă abia mă întorsesem din Franța și a fost singura dată când am stat la aceeași masă toată seara lângă Radu Herinean. Îmi amintesc fidel și cine a mai fost și ce s-a discutat.
De aceea orice deformare a cuvintelor sau situare în afara contextelor este atac direct la persoană, indiferent despre ce personaă este vorba și cine este autorul, depășește nivelul de zvon, bârfă etc.
Fiind participantă la acel dialog, consider că pot fi de partea realității și nu a alterărilor ei.
Îmi amintesc și de textul lui Vasile Munteanu (Ted) care se referea la același gen de deformări a lucrurilor, cuvintelor, la percepții greșite. Și nu ar fi singurul exemplu.
Mă opresc aici, scuze celor care pot fi implicați. E doar o mărturie simplă. În alte cercuri literare, se înregistrează (audio, video) întâlnirile. Aici, nu există astfel de evidențe, doar cele interioare.


Ela
Autorul acestui text nu mai acceptă comentarii la acest text
(sau şirul de comentarii a fost oprit de un editor)