Comentariile membrilor:

 =  Bună, Alexandre!
Alex Andrei Filip
[16.Oct.05 01:21]
Bună, Alexandre!
Sincer, nu aveam de gând să las vre-o urmă a trecerii mele pe la tine, dar... am observat două mici scăpări - numite odinioară "greșeli de tipar".
la primul paragraf, undeva pe la jumătate, "un grup de (se) sisteme";
în al doilea paragraf, chiar rândul doi: "o dată", trebuie scris legat, deoarece este adverb și nu numerar ordinal.
Dacă tot am intrat, îngăduie-mi și o părere: încearcă să fii mai concis, prea multe detalii neînsemnate obosesc cititorul și-l descurajează.
Succes!

 =  comentariu luuuung :)))
Ioana Veronica Epure
[16.Oct.05 15:14]
Ceea ce ai scris tu aici ar putea fi incadrat la SF, desi e amestecat cu ceva filosofie... M-am bucurat enorm sa gasesc in sfarsit ceva in genul meu, si mai ales pe pagina unuia in autorii mei preferati.

Mi-a placut ideea, ai creat propria ta, sa zicem... cosmogonie. Totutl este ciclic, oamenii construiesc in jurul semenilor lor mai puternici adevarate religii, din nevoia de divinitati care sa ii sprijine, macar in imaginatia lor, si la care sa se roage.

Totusi, sunt cateva idei la inceput nu tocmai originale, care , de fapt, nici nu au asa mare importanta in textul tau, deci ar putea fi usor modificate :
`Îmi aduc aminte și acum, poveștile de istorie politică din cadrul ultimei Univeristăți de pe Terron, de înainte de jihadul clonelor de pe Pestria, de acum două sute cincizeci de ani.`
`jihadul clonelor de pe Pestria` ma duce cu gandul la Pandora, mai exact la Incidentul Isus, a lui Herbert si Ransom. De fapt, ideea de jihad este exploatata si in Dune, nu numai in Pandora.
`Și totul pornise de la nemulțumirea preoților hramocreștini pentru faptul că un grup se sisteme solare nu le mai plătea tribut.`
Preotii sunt iarasi una din obsesiile lui Herbert, si nu numai a lui. Iar cuvantul `tribut` este poate putin prea arhaic pentru ceea ce ai vrut tu sa exprimi , dar hei, nu ma leg de viziunea ta, uneori dau bine arhaismele in SF.

`Intregul sistem lacteu` - astrononmic, nu exista un sistem lacteu. Exista Sistemul Solar si Calea Lactee, adica Galaxia, doua elemente complet diferite. Sigur, si Galaxia este tot un sistem, unul stelar, nu planetar, dar suna putin fortat `sistem lacteu`.

Cred ca ar trbui sa fii putin mai clar, sa dai mai multe detalii, asta este si unul din lipsurile mele :)) Tu stii ce ai vrut sa spui, dar trebuie sa mai clarifici putin din idei, totul este mult prea interpretabil, printre metaforele tale trebuie sa se strecoare si ceva palpabil.

Ma opresc aici, deja am scris cam mult, o sa te plictisesti citind :)) Oricum, mi-a placut, ca de obicei, ce am gasit aici, si, desi lectura a fost poate cam grea, am gasit ceva cu adevarat pe gustul meu printre sutele de texte de pe site.

Cu promisiunea de a reveni,
Ioana


 =  marturisesc
Doru Alexandru
[16.Oct.05 16:07]
Jiovana - marturisesc cu mana pe Inima, ca m-am lasat un pic influentat de Dune in ceea ce am scris. M-am si gandit la faptul ca in clipa in care avea sa scriu jihad in loc de razboi toata lumea va spune exact ceea ce am gandit. Cineva, dupa ce a citit acest text m-a intrebat daca am citit "Fundatia". Am citit Dune din scoarta in scoarta - insa numai cartile lui Herbert (Frank); celelalte - Patrik Herbert nu am apucat sa le citesc, desi astept cu nerabdare momentul in care voi pune mana pe ele.

Am exagerat un pic cu ideea de sistem lacteu, dar nu te-ai gandit ca poate vroiam sa sugerez ideea de organisare politic-o administrativa si nu de galaxie - recunosc, aici am fost destul de sumar.

despre claritate... pai aici, invat din ce in ce mai multe; am si eu rotitele mele care se invartesc mai greu :p

dragule urs, de oibcei toate textele pe care le scriu au gandite fioecare cuvintele pe care il gasesti acolo. crezi ca e prea mult detaliu? hm... eu zic ca totusi sunt prea putine detalii - textul asta se vrea sa sugereze mult mai mult decat gasesti acolo

Drag de voi
vesnic, Dorul

 =  secolul vitezei.. gresesc?
Sonea Roxana-Crina
[16.Oct.05 17:55]
Doru, daca toate detaliile alea, au un sens, fa acest sens mai vizibil, pentru ca intre atatea detalii cititorul ori se pierde, ori de plictiseste si pleaca. Si in general, e varianta a doua. Grabeste pasul, ofera detalii mai clare si mai concise, in general, mai multe verbe si mai putine epitete. Imaginatie ai, pune-o la contributie asa cum trebuie. Tine-ma, fa-ma sa citesc textul asta, fa-mi-l atractiv. Cum? In general, functioneaza sa dai frau liber gandurilor, cum vin ideile, asa le notezi, una dupa alta, si nu cred ca nu gandesti in ritm alert!
Succes. :)

 =  te provoc la o nuvela
Ionut Caragea
[09.Mar.07 16:55]
aceasta povestioara, cu o usoara tenta de jurnal apocrif, relevand pasiunea ta de cititor inrait pentru SF-uri, mie imi aduce buna dispozitie, placerea de a citi de la un cap la altul si cred ca esti pe un drum bun daca vei incerca a imbunatati stilul prezentarii si vei introduce dialogul. Ciudat este ca puterile despre care vorbesti prefateaza un pic romanul la care lucrez si promit ca voi veni cu detalii interesante. Imi amintesc si de povestioara lui Robert Sheckley- Lipitoarea, vis a vis de distrugerea planetelor, asimilarea lor. Si nu te modela in functie de comentarii, majoritatea habar nu au cu ce se mananca SF si cred ca literatura fantastica trebuie sa curga neaparat ca o poezie de dragoste, daca vor citi musteriii neuromantul lui Gibson isi vor fractura creierasele. Este un experiment curajos pe care l-ai facut, ai potential si sper sa vad o nuvela macar incadrand cateva din ideile pe care le expui aici. Nu este usor dar este provocant, nu?
Atentia ta pentru detalii, nu este rea deloc, din contra cred ca INCA trebuia detaliat si dezvoltat.
Ca si tine, pasionat de literatura SF,
Ionut




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !