Comentariile membrilor:

 =  Nu prea sînt de acord!
Dumitriu Florin Constantin
[28.Sep.05 01:09]
Cînd spui că au fost minerii este ca și cum ai spune că Românii sînt de fapt țigani. Nu înțeleg de ce ne supărăm pe străini cînd ne fac așa. Asta sîntem și vom fi de cîte ori scriem așa! Maestre, ați rămas cantonat într-o minciună gogonată pe care o propovăduiți în necunoștință de cauză. Vă recomand să mai studiați acest fenomen și să dați verdicte cînd veți avea probe concrete. Pînă atunci însă, sînteți un fals profet. Cu atenție mare al dumneavoastră FLORR!

 =  voi fi atent
Florin Hălălău
[28.Sep.05 07:50]
Verdicte va da doar justiția. Eu știu ce am văzut cu ochii mei.

 =  sîntem ca niște diabetici cărora nu li se vindecă rănile...
Tudor Negoescu
[02.Oct.05 19:06]
Mioritici cum sîntem, noi ne resemnăm destul de ușor.
Ba, culmea ignoranței, mai luăm și partea criminalilor...
Sau văzut atîtea mostre chiar pe acest site.
Florin (Vameșu, dar mai ales Dumitriu), e clar că pînă ce vinovații nu vor plăti (își vor face cîndva mea culpa?), rănile noastre nu se vor putea închide, nu va fi liniște.
Versuri justițiare, de genul "vinovații fără vină/ cer să se facă lumină" parcă se potrivesc perfect situației actuale.
Acum sîntem ca niște diabetici cărora nu li se vindecă rănile...
Deci, cu atenție mare, Vameșule (ca să-l citez pe celălalt Florin...). Ce o fi vrut să spună?

 =  minerii. . . all over the world are the miners... now and forever :(
Lory Cristea
[28.Sep.05 13:02]
Trăiți în două Românii, pe care, zilnic le separați cu grijă, asta e a mea, asta a ta... și, din păcate, uitați să mai vedeți dacă în România cealaltă... în care nu vă regăsiți, nu s-or fi petrecut niscaiva schimbări, tot ce reușiți este să arătați cu degetul, iar și iar... și să căutați viscaiva criminali care să fie trași șa răspundere...ceea ce nu e deloc rău. Mă rog la Dumnezeu să vi se întâmple ... și mă-ntreb după aia... ce veți mai vâna.
Lory
p.s Tin să menționez că m-am adresat direct d-nului Hălălău și nicidecum altor comentatori, și am făcut-o fără pic de patimă, doar cu puțină tristețe.

 =  intervenții hiper-subiective
Tudor Negoescu
[28.Sep.05 13:41]
Vrem-nu vrem, mai împinși și de la spate, trebuie să milităm pentru constituirea unui real stat de drept.
Într-un stat de drept nimeni nu e mai presus de lege, chiar dacă vinovații sînt rude sau vecini de-ai noștri, chiar dacă trăiesc și muncesc în condiții improprii vieții...
PS Tin să menționez că intervențiile celor vizați nu ar putea fi decît hiper-subiective...
Deci, propun să uităm tot ce a fost, cum ni se sugerează...

 =  erată la sîntem niște diabetici...
Tudor Negoescu
[28.Sep.05 13:58]
corect era "s-au văzut", desigur, dar din cauza tristeții mai dau în gropi și eu...

 =  părere
Paul Bogdan
[28.Sep.05 14:07]
Este interesant de studiat fenomenul "Valea Jiului" în întregul său ansamblu. După câte știu eu minerii din acea locație au fost "cobaii" statului socialist. Toate schimbările sociale se implementau întâi pe Valea Jiului și, dacă treceau testul suportabilității, aceste schimbări se aplicau și la nivel național. Se proceda astfel deoarece aceștia, în afara condițiilor grele de muncă, erau uniți într-o comunitate solidară, foarte sensibilă și refractară.
Numai aceia care au lucrat într-un mediu sordid, într-o colectivitate de oameni simpli care-și împart bucuriile și necazurile cu simpatie familială, pot înțelege motorul care poate pune în mișcare o astfel de masă de oameni.
Indubitabil este faptul că minerii au fost manipulați în acele zile dar acest fapt nu îi disculpă în totalitate. Nu poți afirma: Nu au fost minerii! Au fost, cu miile!
Din păcate doar unora li s-au întocmit dosare penale și, mai grav, doar unuia dintre manipulatori.

 =  Punctul pe i
Florin Hălălău
[28.Sep.05 14:50]
Subscriu la cele spuse de Paul Bogdan. A pus punctul pe i.

 =  “în căutarea sângelui”
Monica Manolachi
[28.Sep.05 14:50]
Am citit textul ieri și, numai pentru că e încadrat la “subiectivisme”, m-am abținut să comentez. Totuși azi revin. Începutul articolului îmi amintește de un film de-al maestrului Lucian Pintilie, “Prea târziu”, văzut de mine la ambasada din Paris, mult mai târziu decât ar fi fost nevoie (nu știu de ce nu mai rulează și pe la noi filmele unui regizor premiat la Cannes). Pe scurt, este vorba despre povestea unui inginer repartizat să lucreze în Valea Jiului după revoluție. În mină are loc o crimă al cărei autor este de negăsit. După lungi investigații, aflăm că este vorba de un miner ascuns în măruntaiele muntelui, neieșit de foarte multă vreme la suprafață și hrănindu-se cu cei vânați de el. Interesant este că acesta mai are un frate geamăn care renunță la munca în mină, nu înainte de a fi fost spitalizat pentru crizele de nebunie prin care trece. Cei doi frați, Ficht și Ferzațiu (sper că am scris corect), nu s-au mai văzut de multă vreme și nu se știe dacă se vor mai întâlni, înstrăinați fiind unul de altul. O replică din final ne spune că totuși ei se caută prin Europa. Cine știe dacă s-or fi găsit? Cert e că ancheta pentru găsirea celui ce se face vinovat de crime este un motiv pentru regizor să înfățișeze nu doar o multitudine de cauze care plasează minerii la periferia societății, ci și structura înțepenită a sistemului de dinainte de revoluție. Sigur că trebuie să uităm violența, dar cred că pentru a uita bine, ca să parafrazăm sloganul la modă “să trăiți bine”, e nevoie să știm ce uităm. Am folosit pluralul cu intenție, pentru că nu e de ajuns să uităm fiecare în parte.

Legătura cu textul de mai sus este una dintre sublimele scene din acest film: niște copii de la o școală de muzică din capitală ajung la baza de exploatare unde dau un concert de muzică clasică. E atât de frapant contrastul între vioară și târnăcop! Apa în camera unde sunt cazați copiii nu curge, e frig de mori, cu toate acestea concertul are loc, dacă nu mă înșel, chiar la cantina unde mănâncă minerii… Eu cred că și asta este artă. În plus, nu e România singura țară unde au avut loc greve ale minerilor. Istoria altor state arată că nici prin alte părți nu a fost simplu.

Salut cu prietenie acest tip de articole subiective

 =  Punct de vedere
Dumitriu Florin Constantin
[28.Sep.05 17:45]
Este destul de dureros să nu fi auzit de termenul de manipulare. Cine o producea în acele zile și cu ce scop, s-a văzut, nu mult mai tîrziu. Și eu am fost in centrul capitalei atunci domnule Florin Hălălău! Am vorbit cu unii! Pe mulți, chiar, i-am recunoscut de pe la "revoluție"... Numai ca atunci foloseau tunică neagra și stăteau cuminți în autobuze. Este adevărat că au fost și mineri picați în această plasă. Ei au toți dosare penale. Ceilalți însă nu. și îți pot spune că nu înțeleg de ce se face atîta propagandă cînd lucrurile sînt atît de clare. Dacă ai îndoieli, eu sînt de acord să mergem împreună în vale și să ne documentăm serios. Să constatăm la fața locului ce fel de "animale" sînt acei mineri. O să ai o surpriză! Pe urmă putem trage și concluziile fără să ne mai rușinăm. Altfel, spune în fiecare zi aceeiași minciunică și o să constați că multă lume începe să te creadă... Mai puțin eu. Dar ce contează? Eu nu eram în "cărți"!

 =  DFC
Florin Hălălău
[28.Sep.05 18:27]
Dacă ai fi citit cu atenție, nu cu parti-pris, ai fi observat că una dintre circumstanțele atenuante ale minerilor a fost lipsa informației corecte și nepărtinitoare.
Violențele minerilor în București nu sînt minciuni. Că au fost manipulați, asta este o altă problemă.
Dar nu vreau să te conving. Rămîi cu adevărul tău.

 =  Parti-pris-ul meu...
Dumitriu Florin Constantin
[28.Sep.05 21:47]
Este iubirea de oameni și mai presus de asta este adevărul! Indiferent cum vor unii să fabuleze și să-l întoarcă pe toate fețele. Oricum a fost interesant cum ai văzut dumneata adevărul... Și cîtă lume ar trebui să plătească luînd-o de la Geneză! Mulțumesc de atenția acordată nu mai e nevoie, nu înțelegi! FLORR!

 =  pasivitate
Tudor Giugariu
[29.Sep.05 15:25]
In primul rand, nu stiu unde vezi cele doua Romanii, pentru ca in articolul tau e vorba de oameni care seamana intrucatva, dar au manifestari diferite .
Tocmai asta-i problema, ca in timp ce unii manifestau violent in fata guvernului avand revendicarii sociale si politice, altii "total detașati de ceea ce se întîmpla la doar cîteva sute de metri distanță" ascultau concertul pentru pian si orchestra de Grieg.Poate ca la Ateneu erau si cativa din cei impotriva carora se manifesta in piata Victoriei, mai stii ? Locul intelectualului este intr-o sala de concerte cand la cateva sute de metri distanta se lupta (la propriu) pentru ( cel putin teoretic )drepturi constitutionale ? Nu cred, intelectualul veritabil se implica, nu traieste intr-un glob de sticla, cel putin vine sa vada cu ochii lui ce se intampla pentru ca de la TV nu se stie daca va primi o " informatie corecta si nepartinitoare ".
In alta ordine de idei, tot in acea perioada, la alte cateva sute de metri distanta, total detasati de ceea ce se intampla in piata Victoriei si la Ateneu, se desfasura la Teatrul National congresul taranistilor.L-am vazut cu ochii mei pe Constantin Ticu -Dumitrescu,purtand costum si cravata, mangaind (la propriu) si ciupind parinteste de obraz pe cativa mineri amarati imbracati in salopete si cu bate in maini, spunandu-le "bravo , mai baieti, sunteti extraordinari, mai baieti, mai !".Astia or face parte din a treia Romanie, dupa criteriile tale de clasificare ...
Si eu cred in existenta celor doua Romanii, dar impartite cu totul altfel: Romania spirituala, traditionala, conservatoare, bucuroasa, ospitaliera si cu acel bun simt natural al omului simplu si o Romanie cu locuitori obsedati de bani, de putere si de propria lor prosperitate, indiferenti la problemele celor din jur.Din aceasta ultima categorie fac parte si cei din Piata Victoriei si cei de la Ateneu si cei de la Teatrul National.Asa ca in cazul descris de tine nu stiu unde vezi doua Romanii, e una si aceeasi, care are preocupari diferite dar esenta e aceeasi.

 =  Tudor Giugariu
Florin Hălălău
[29.Sep.05 17:47]
România prezentă la Ateneu încerca să trăiască normal, să revină la normalitatea pierdută. Era România spirituală, cu bun simț, nu obsedată de bani, putere sau propria prosperitate. Iar reacția țărăniștilor trebuie înțeleasă ținînd cont de toate mizeriile pe care li le-au făcut feseniștii timp de aproape doi ani.

+ lumi paralele
Virgil Titarenco
[13.Oct.05 20:18]
articolașul nu strălucește prea mult ca scriitură dar ideea (interesant e veche de cînd lumea - deci poate de aceea - ) capătă o rezonanță aparte și poate întîmplarea a reprezentat ziua de naștere a postmodernismului românesc. nu uita florin că oriunde astăzi există "lumi paralele". Pe un canal e Katrina și "cei zece negri mititei", pe celălalt e bin Laden și "cei patruzeci de hoți" iar pe celălalt un concert de Prokofiev. minerii însă sînt pitorești, nu îi băga în seamă pe supărăcioși.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !