Comentariile membrilor:

 =  interesant
Stanica Ilie Viorel
[08.Aug.23 15:17]
chiar este interesantă această abordare a unor analize pe text și descopăr la tine, Leo, și valențele (fără să mă mire, te bănuiam de capacități de analiză, dar nu te vedeam interesat de asta) unui critic dar (!!!)

există un DAR

păcat de atitudinea care reflectă implicare personală
dacă critica nu poate fi altfel decât subiectivă, acea critică care amestecă viața cu literatura, emoțional, personal, musai să se afle sub reproș cu privire la conduită

citind printre rânduri, îmi permit o sugestie (chiar sfat):
folosește cultura pe care o ai și dezvoltă critica literară până la nivelul în care îți poate fi de folos nu numai ca exprimare, dar și ca job
cei ca tine nu trebuie să “moară” spălând vase.

spor!

 =  Ilie
Leonard Ancuta
[08.Aug.23 15:49]
În urma cu niste ani, am citit o carte în tren, a criticului Alex Stefanescu și m-am distrat tare de felul în care analiza diferite texte sau carti, tratand cu umor si cu dezinvoltura diferite creatii, în general texte care n-au facut sa murdareasca hartia. Cum te poti rata ca scriitor și 250 de cărți proaste, așa se numește cartea, și sunt sigur ca te vei distra de vei citi-o. Oricum, un lucru e sigur: nu poti fi obiectiv, nici cand scrii poezie, nici cand comentezi, pentru că subiectivitatea autorului e mereu prezenta. Limitele interpretarii, de Umberto Eco, spune de asemenea ceva asemanator. Nu ai cum intra in mintea autorului, privesti doar creatia, analizezi alegerea. Si asta am facut si eu, si da, l-am ales pe caragea pentru ca e obraznic, infatuat, prefacut si lipsit de valoare literara, cu toate ca se lauda si se gonfleaza singur cu tot felul de cronici si cronicuțe, despre care, în parte stiu cum se fac, se trimite cartea prin posta cu o suma de bani in ea. Ca altfel nici nu te baga in seama.
în concluzie, ionut Caragea trebuie sa-și accepte critica si sa realizeze ca a scrie nu e la indemana oricui. daca dovedeste ca poate scrie bine, atunci sa arate. daca ne mai abureste cu premiile si importanta lui, atunci primeste ceea ce merita.

 =  Leo
Stanica Ilie Viorel
[08.Aug.23 16:15]
în intervenția mea am spus: critica nu poate fi altfel decât subiectivă. nu îmi dau seama din răspunsul tău dacă ai observat asta.

tot ceea ce aș reproșa nu este subiectivismul, ci lipsa detașării fața de autor, implicarea personală (nu subiectivă) a criticului cred că nu face parte dintr-o conduită corectă.

aș veni cu un exemplu: ar fi ca și când un text al unui rival (în dragoste, să zicem) l-ai face oale și ulcele numai pentru că ai ceva cu individul

că în cazul de față ai ales din amumite motive textul, este evident, dar puteai să folosești expresii care să convingă cititorul că este o critică neutră, pe text (subiectivă, normal, dar pe text eminamente)

în general caut să trec prin filtrul propriilor simțăminte, convingeri și (nu în ultim rând) rațiune, observațiile, părerile etc.
în acest caz caut să observ replici (sper tot de natura anizelor pe text, nu divagații) astfel încât să înțeleg

de preferat ca autorul (în general, autorii) să se abțină de la replici, fiind important cum sunt percepute textele, aceste păreri fiind mai ales în folosul scriitorilor


 =  Ilie
Leonard Ancuta
[08.Aug.23 16:32]
inteleg ce vrei sa spui, dar comparatia cu rivalul nu e tocmai ce trebuie. Pe Ionuț nu-l vad rival pe niciun plan,il stiu prin opera lui, care e ca o strecuratoare, nu poti reține nimic, il stiu din comentarii, ca se umfla ca un balon cu aer cald, numai ca nu e doar cald mai are si miros, in fine, e un autor submediocru care vrea cu tot dinadinsul sa dovedeasca altceva. sunt convins ca si autorii buni, de apreciat, mai au scapari, nici textele lui nichita nu sunt 100% excelente, nimeni nu e perfect. o sa vad ce o sa mai supun analizei, nu vreau sa se inteleaga ca am ceva cu omul Caragea, dimpotriva, il compatimesc din mai multe motive, nu doar cel al scrisului, asa că voi mai citi si voi mai analiza.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !