Comentariile membrilor:

 =  Ne(a)poem
George Pașa
[14.May.23 18:52]
Până la urmă, toți suntem nepoeți cât trăim. Poeți rămân doar aceia care lasă ceva în conștiința publică.
Mi-am amintit că și eu am scris un nepoem, care e, mai degrabă nea poem!
https://www.poezie.ro/index.php/poetry/247113/nepoem

 =  Corectare
George Pașa
[14.May.23 18:55]
Corectez: „care e, mai degrabă, nea poem”.
Corectează și tu: Eugenia Reiter (dacă nu cumva ai scris intenționat așa, după pronunțare).

 =  Las cum am scris. Mulțumesc.
Dragoș Vișan
[14.May.23 19:00]
Inconștientul din mine o fi scris așa, pe bune. Fără nicio intenție. O fi vreo arătare din vise, de când am avut și eu treizeci și ceva de ani.

 =  Părere...
Iulia Elize
[14.May.23 19:21]
Dragoș, eu am învățat că sfaturile, nu oamenii, se împart în două mari categorii: ”sfaturi de bine” și ”sfaturi de rău”, alea care îți fac rău, adică, doamne ferește. Așadar, iei una bucată conștiință și verifici, fără supărare. Le ai pe alea de bine, dacă vrei le aplici, dacă nu, nu, în general îndrumările mici, bune, sunt de bine, în rest mă abțin. Oricum pe alea mari, nu le poți aplica, gen 1000000 de reușință pe toate planurile, mai ales alea ”imposibile”, că nu îți iese și îți pierzi vremea. Deci, iei una bucată conștiință și discerni: care sfaturi sunt de bine și care de rău. Nu oamenii, dublez observația, că poate ei nu au nicio vină, ci sfaturile, genul lor. Le aplici numai pe acelea de bine, de restul te ferești. Și dacă doamne ferește sfaturile de rău sunt date de oameni de rău, atunci fugi cât îți dai picioarele, sau te arunci în primul hău, numai să pleci, din situație. Dar în rest, sfaturile și vorbele de bine pot fi aplicate. Nicio descurajare însă nu se ia în serios, asta vorbind de pățania nu Eugenia, care sigur nu a avut nicio chestie să te influențeze pe tine, greșeala a fost a ta că ai luat-o de bună. Deci unde e descurajare, nu bagi în seamă, niciodată, și eu am pățit de la prieteni, am înghițit în sec, și după aici chiar nu am mai băgat în seamă, cu tot efortul, pe conjunctură. Alea de descurajare, sunt toate proaste (sfaturile), indiferent de cine ar fi sursa... Pe care trebuie să o înțelegi și să o și ierți (dacă nu a fost cu intenție).

 =  Părere...
Iulia Elize
[14.May.23 19:34]
Ideea că sunt oameni, și eu am avut prin viață prieteni ”care îți cunosc situația” zic ei, și care cred că nu e de bine - să faci ceva în plus. Dar descurajările concrete, chiar dacă ți se pare persoana foarte ok și de mare respect, nu se iau în seamă, căci nici ei, prietenii, nu știu ce fac, cînd descurajează... Nu știu că greșesc, nu își dau seama.

Eu de exemplu, nu e cazul la tine, că ești un poet bun, dar eu când mai dau sfaturi la oameni care scriu prost, nu ca noi, mai mereu spun să continue și că fac bine să scrie în continuare, chiar dacă îi cert pe un vers alb prost și îi mai corijez, dar și îi mai și laud și îi încurajez, ca să nu stric, ceva... Pe la atelier, adică.

În rest, evoluăm toți, și eu scriu binișor, poate la fel ca tine poezia albă, pe nivel, sau câteodată mai jos, decât tine, deși la clasică te bat oricând, dar asta nu înseamnă că la albă nu mă bați tu, de multe ori, sau scriu și eu bine albă, după atâția ani, și că e evident că poți progresa, și tu, înspre clasică, de exemplu, foarte mult, dacă ai chef mult și pui mușchi să te dezvolți, pe subiect...


 =  Iulia,
Dragoș Vișan
[14.May.23 21:18]
Pe subiectul acesta, Iulia Elize, se pot scrie multe povestiri, schițe, nuvele și piese de teatru. Eu îți mulțumesc din suflet și pentru încurajarea să-mi urmez drumul de viitor... "poet". Nu. Mi-am jurat din spitalul modular, din containerul salon al Piperei, în brumărelul anului 2021, bolnav de Deltă covidească un lucru: să nu debutez editorial nici la 47 de ani ca Tudor Arghezi, să-i fac pe plac marii doamne a poeziei românești Eugenia. Nepoet scrie pe fruntea mea.

 =  Continuare
Dragoș Vișan
[14.May.23 21:21]
Cu însemnare adâncă. Pentru mine mesajul (nu al Eugeniei, ci al meu, estetic și uneori etic, de om onorabil ori câteodată ultragiat, dezonorat) contează. În orice text nou. Nu vreun număr de silabe la fiecare vers, nici ritm mai mult de la Horațiu. Băieții de cartier habar n-au de bro Horațiu, de vreo artă poetică. Uneori intru și eu în pielea unor personaje simbolice și le pun să vorbească. Și pe Rudy aș vrea să-l chem aici, să-l înviez într-o ipostază mai bună, mai netrufașă, așa cum din păcate nu l-am cunoscut. Eu am absentat pe Agonia zece ani. Uneori oamenii trebuie să-și mai ia pauză pe Poezie.ro. Totul e frumos, ți se publică în eterul semizeilor artiști (dacă nu ai loc în purgatoriul Atelierului), dar estd și foarte solicitant. Apropo, Iulia Elize, la ce nivel mai ești, 50, 110? Știu că ești redutabilă în poezia cu formă fixă, că le ai cu prozodia clasică mai mult horațiană. Poeme în versuri albe de-ale tale vreau să citesc.

 =  nașpa e că
Stanica Ilie Viorel
[14.May.23 21:39]
nu te-a sfătuit persoana respectivă să te apuci de scris poezie, oare ce fel de poeme ai fi scris?

ba mai mult, aș plusa- să te fi sfătuit să faci tot posibilul să devii prim-ministru.

din ce-mi amintesc (cu memoria mea scurtă) parcă și lui Blaga îi spuneau unii că nu scrie nici filozofie, dar nici poezie.

n-aș mai insista aceast “autodenunț”
ești sau nu poet, scrii sau nu poezie, să fie ce o fi, dar nici “automutilarea” nu-i de folos.

spun asta, mai ales că n-am nici o treabă cu respectarea tehnicilor/ genurilor (chiar mi se pare absurd când se invocă)

eu sunt consumator de idee, filozofie, metaforă
am mai spus, dacă se poate adăuga ritm, rimă și melodie atunci e petrecere în toată regula.

textele tale (ca pe ale oricui, doar să-mi sugereze ceva textul) le comentez cu sinceritate și, ca să te parafrazez, cu nepricepere. nu sunt critic, doar consumator.

cei care au competențe, pentru mine reprezintă un punct de sprijin pentru dezvoltarea personală, cititorii și părerile lor, sunt extensia proprie- bucuria de a fi primit ce ai dăruit.

 =  Răspuns...
Iulia Elize
[14.May.23 21:43]
Poți să intri, la mine pe site, am ”Trilogia Luanei” cele trei cărți de poezie albă, le găsești tu, ”Ninsese mult, Luana Anghelos, iar dumneata aveai numai bubdița ta roșie, făcută din petale”, ”Ieri noapte, Luana Anghelos, zăpada a fost mult prea albă” și ”Frumusețea femeii desculțe”, sunt trei cărți care legate sunt ceea ce am eu mai bun. Am mai scos o Trilogie, ”Trilogia femeii din noapte”, dar sunt trei cărți pe care nu le am pe site, de ”Cărțile Luanei” sunt mai mândră, dacă le achiziționezi cumva și nu îți plac, toate trei și legarea lor, eu personal mă ofer să îți dau toți banii înapoi.

Altceva, ce să îți spun, pe acest site sunt numai sonete, cam în ultimul timp, pentru că asta scriu acum, pe lângă celelalte cărți de câțiva ani, care îmi sunt în lucru.

Cel mai ok de pe la mine, în versul clasic, e ”Teatrul liric”, în două volume, adică stil Eminescu (Scrisorile, cele 5) și Shakespeare, și acolo îți dau toți banii, dar nu are cum să nu îți placă, deși e vers mai pretențios și greu. În rest, mai sunt baladele, Ediție completă, de recomandat însă dacă ești mai la început cu poezia clasică.

Îmi pare rău că nu mai scriu albă, eu cu două Trilogii sunt oarecum mulțumită. Mai sunt și alte cărți, romane, baladele, eu mereu scriu când am timp, pentru că numai scrisul mă salvează câteodată de la cam nisiposul destin.

Nu o băga în seamă pe Eugenia, oamenii inteligenți zic câteodată și baliverne, din prea mult tumult verbal, tu greșești că prea le iei în serios, în loc să scrii și tu câteva cărți de care să nu îți fie rușine. Că și tu poți, crede-mă...

 =  Err...
Iulia Elize
[14.May.23 22:03]
”Ninsese mult, Luana Anghelos, iar dumneata aveai numai bundița ta roșie, făcută din petale” Vezi că e prezentarea și pe site, poți citi fragmente.

În rest, sonetele sunt poezie mai simplă.

”Căci, și tu poți...” (Err)

 =  Continui cu Nepoezia până apare Eugenia pe la noi
Dragoș Vișan
[14.May.23 22:22]
Mi-aș dori mult să mai apară Eugenia Raităr să ne citim și să ne conviersuim (și să conversăm deschis). Altfel, Iulia Elize, oricât de fain ți-e site-ul și pseudonimul literar, eu nu mai aspir să redevin tânărul poet de până la 37 de ani, ambițios și dințos-colțos. Am fiare mai multe, am lucrări cu laser în gură. Am făcut sală așa d, de alungat, în Nepoezie.

 =  Dragoș,
Iulia Elize
[14.May.23 22:59]
Dragoș, lasă prostiile... Eu zic să treci peste ce a spus Eugenia și să scoți și tu o carte de mare succes, când vei vrea și ești pregătit. Nu te mai înfrâna.

 =  În rest, îți urez și eu,
Iulia Elize
[14.May.23 23:00]
În rest, spor la scris!!! Și ne mai vedem pe site!




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !