Comentariile membrilor:

 =  "Starea" feminină: "să mă descopăr, cum un aluniș" — super
Dragoș Vișan
[30.Apr.23 08:55]
"împietate" fără "î" — impietate
Mi-a plăcut mult acest sonet "de stare".

 =  Despre rimă
Dragoș Vișan
[30.Apr.23 08:56]
Are numai asonanțe "-a" în loc de rime într-un singur caz, spre final: "striga", "sta", "tremura". În rest, rime extraordinare!

 =  Răspuns...
Iulia Elize
[30.Apr.23 09:17]
Modific, mă gândeam și eu, nu știu cum mi-a scăpat.

Apoi, cu verbele ”șie sî fac?” cum ar fi zis Maria Mitea, ”cî ne trebuiesc și verbi”... :)


Mulțumesc din suflet pentru popas și păreri, o să modific acolo...! Grațias!!! :)

+ “Duhul cel cu pleoapa aurie”
Zavalic Antonia-Luiza
[01.May.23 02:53]
Eu văd acest poem perfect, ultima strofă este preferata mea, imaginea de final este o bijuterie realizată cu deosebită delicatețe.
Te citesc cu drag, lumina am vrut să dau la prima citire, dar a trecut ziua și iată că abia acum a răsărit steaua mea.

Îmbrăcată cu frumusețea lecturii,
Antonia

 =  Pentru Antonia, cu prietenie...
Iulia Elize
[01.May.23 06:42]
Mulțumesc din suflet, Antonia! M-a bucurat foarte mult trecerea ta și ceea ce ai spus despre poezie, a fost o reală fericire!

Poate, poezia este ceea ce avem noi mai creativ și ne împlinește, iar dacă scriitorul primește un feedback pozitiv, bucuria lui creativă este practic și în mod real dublă, ea se dublează!

Floarea mea preferată este laleaua, îți dau și ție un buchet, sau narcise, este vremea lor, cu mult drag, pentru tine, măcar virtual, pentru că ești o fată care merită mereu flori și aprecieri... În mod real, am apreciat trecerea ta luminoasă prin pagină și steluța ta seamănă cu o floare...

Mulțumesc mult!

+ o stare poetică
Ottilia Ardeleanu
[01.May.23 09:20]
limpede, fluidă. aici ești poeta ană care își sacrifică cuvintele pentru a oferi poezie. mi-a plăcut drumul străbătut din cuvinte, sub aura duhului. ei bine, acest drum spre creație nu poate fi oprit, oricât de periculos ar fi ca poeta să ajungă înzidită în această proprie creație!


 =  Comentariu feminist, dar, încurajator, feminin...
Iulia Elize
[01.May.23 09:46]
Mulțumesc pentru prezența foarte inimoasă, caldă și frumoasă, după cuvântul tău, Ottilia. Cred că atât bărbatul cât și femeia trebuie să fie mega-conștienți în viață și foarte lucizi, așa, nimeni nu va fi zidit, vreodată... Nici măcar într-o operă de Biserică băgată într-un poem. E doar o idee conexă, pe care am înțeles-o în timp, că fiecare își e stăpân sieși, e o idee la care m-am conectat, nu știu de ce, și azi... Femeia nu e 2, e 1! (Sper că nu sunt prea feministă, dar e ziua de 1 mai, și ne aducem aminte de noi, ca de 8 martie).

Să mai treci, mulțumesc pentru steluță, dar mai ales pentru frumoasele cuvinte, nimeni nu trebuie să se zidească pe nicăieri, iar Ană trebuie să meargă mai des ca fetele de la Căpâlna, dacă Manole nu poate să își gătească prânzul singur.

Numai un îndemn fațâ de respect, general, destinat femeii și bărbatului, dat ce e mai rar. Nu că ar conta ce zic eu, față de cele 3 mld. de pe aici, din zonă de pământ...

Mulțumesc!!!! Cu mult drag!!

 =  să vă zic?
Miclăuș Silvestru
[01.May.23 10:32]
doar două vorbe...după nr de versuri ar fi trebuit să fie Sonet - se poate transfrma, cred. Sunt 3 de „mă” într-o singură strofă - unul se poate schimba în „tot”
Și cred Manole-n urmă mă striga - Și cred Manole-n urmă tot striga

și încă o mică schimbare sugerez:
să pot mai mult de-a sta... - să pot mai mult a sta...

Citit cu multă plăcere. Numai bine și succes.


 =  Pt. dl. Miclăuș, mulțumesc!
Iulia Elize
[01.May.23 10:39]
Am schimat tot cu o formulare veche, acel ”mă”... ”de-a sta” sugerează tot o exprimare de vechime, în timp, așa după cum am făcut și corecția. Mă mai joc, câteodată, cu unele expresii care sugerează vetustul...

O surpriză minunată, domnule Miclăuș, mulțumesc din suflet pentru sugestii și vă mai aștept cu respect și prietenie scriitoricească!

Cu mult drag!



 =  Observație...
Iulia Elize
[01.May.23 10:45]
Pe la noi, prin Ardeal, sunt de fapt tot felul de formulări care, la modul strict, ar părea neobișnuite, dar sunt adesea întâlnite în popor, prin cântecul popular sau drept în drumurile satelor transilvănene... În graiul din popor.

Îmi aduc aminte cum se vorbea prin satul bunicilor, atât tata cât și mama au crescut la sat, la fel și eu... (măcar, cât m-au lăsat, ai mei, să stau de mică în sat)...

+ asta da zi de Florar!
Stanica Ilie Viorel
[01.May.23 10:51]
un text de pus în ramă!
dacă are voce, idee, contur, metafore (ordinea-i aleatorie) pe mine, mă cucerește.
dar, dacă se adaugă și rimă atunci: jos pălăria!

sincer, cred că ai tot spus despre ceea ce spui în acest poem, mai mereu, în discuțiile în acord sau contradictorii, în diferite ocazii.
dar acum, într-o stare atât de pură, sinceră…
cred că este un poem care trebuia scris de un bărbat, ca un elogiu.

superb!


 =  despre ...
Miclăuș Silvestru
[01.May.23 10:56]
pentru perfecționare e bine de citit despre Sonet...

https://dexonline.ro/definitie/sonet
și

https://www.greelane.com/ro/umanistic%C4%83/literatur%C4%83/what-is-a-sonnet-2985266/

succes mult!

 =  acum...
Miclăuș Silvestru
[01.May.23 11:31]
unde-ați transformat, se-aude (...mă m-ar); nu deranjează, dar se poate mai bine! Și... că tot am intrat din nou în primăvară, „tămâia mă îmbie /să nu mă duc” - nu insist cu „simțurile” mele. Parte să aveți de sănătate, spor și bucurie/

 =  Răspunsuri...
Iulia Elize
[01.May.23 12:42]
Domnule Stănică Ilie, mă bucur că v-a plăcut, mi-ați făcut ziua mai frumoasă, ceea ce e rostul meu și al poeziei mele care vă apreciază, foarte mult, ca pe un cititor valoros...


Domnule Miclăuș, am observat că linkurile dvs. (primul e generic) dar linkurile ne duc (al doilea) spre un sonet englezesc, iar eu am scris corect un sonet italian (sau cel încetățenit în limba română, după formula italiană). Singurul lucru care mi se poate reproșa, este că valorific versul de 10/11 inclusiv pe catrene și pe cele două terține, după o formulă de îmbogățire, adică folosesc atât măsura mai lungă de 11 silabe cât și cea de 10 silabe, cea scurtă, endecasilabul lung sau scurt, pentru o mai bună valorificare a rimării diversificate.

Amănunte despre scrierea de sonet italian o găsiți și în prezentarea sonetului italian, o puteți găsi pe internet. Formulă pe care am folosit-o și eu... Ritmul e bun, măsura bate, rima e ok, am verificat, pe tipul de sonet italian (încetățenit de exemplu și de poetul Adrian Munteanu, dar și alții, inclusiv la noi pe site).

Apoi, mai tare nu pot să modific, pe vers, să rezulte mai bine, pentru că se iese din formula ideii, nu bate cu sensul sonetului, iese pe o altă direcție de idei...


Mulțumesc din suflet cititorilor mei foarte atenți și generoși! Vă mai aștept, cu același drag și cu prețuire!

Eliza...

+ Cantabilă
enea gela
[02.May.23 12:58]
poema, cu imagini proaspete, un discurs despre fragilitate și frumusețe, cu trimiteri spre miturile fundamentale. Un sonet reușit și ca versificație! Stea!

 =  Răspunsuri...
Iulia Elize
[03.May.23 09:42]
Enea dragă, mulțumesc pentru trecerea frumoasă și generoasă, steluța o primesc cu mult drag și cu mulțumiri maxime, pe care ți se așez cu respect.

D-le Miclăuș, am refăcut din nou, fără niciun m, dacă este mai pe dorința cititorilor, sper că e totuși bine. Sonetul de mai sus vă mulțumește din nou, chiar dacă nu este construit, după formula pe care o știați foarte mult dumneavoastră...

Mulțumesc din suflet vouă și tuturor cititorilor, eu vă mai aștept cu drag ca să treceți! Mulțumesc mult!!!!




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !