Comentariile membrilor:

 =  Dă cu plus
Stanica Ilie Viorel
[24.Feb.23 11:27]
pentru cine nu știe despre ce este vorba: sunt două poeme, unul în formă fixă, și acesta, care au la bază aceeași idee, exprimată (după cum se poate vedea) în două forme.
aș spune că, da! forma fixă și constrângerea generată de rime reduce exprimarea, o face lăptoasă și forța mesajului se diminuează. posibil ca un alt autor, plin de geniul creației să reușească și într-o formă fixă (a nu se înțelege că e un reproș la adresa autorului, e doar o supoziție) și, la fel de posibil, forma fixă să fie pe placul multora.
în înțelegerea mea, prefer varianta de mai sus (poate că am și o înclinație spre latura meditativă, filozofică, dar, recunosc, iubesc alăturarea metaforei și suprapunerile supra-imaginate ale autorilor care, prin acest mod, reușesc să ne arate adevărata față a lucrurilor).

concluzia?
cred că ești un scriitor talentat care se poate exprima și în forma clasică a ceea ce este definit drept poezie, folosind atât tehnica cât și linia unei idei cap-coadă, dar ai și un bagaj de cunoștințe care depășește cu mult exprimarea clasică și ar fi păcat, pentru cititori și pentru tine, să nu insiști în acest mod, chiar dacă o fi (încă) anvangardist, este sau nu incadrat/ încadrabil în categoria poeziilor.

felicitări!

și mulțumesc pentru răspunsul oferit la acea provocare.

 =  Domnule Stănică Ilie Viorel
BogdanGeana
[24.Feb.23 11:34]
Mulțumesc de trecere și provocare!

Ceea ce fac eu se regăsește aici, într-un foarte pertinent eseu al domnului Valentin Tașcu:
https://www.poezie.ro/index.php/essay/200249/Ce_este_%C8%99i_ce_ar_putea_fi_juxtalismul

Alături de Andrei Novac și Marius Marian Șolea, toți trei prezenți la un moment dat aici, în același loc am pornit, s-ar spune întâmplător, fără să ne fi vorbit, acest curent, JUXTALISMUL. Deci, cu alte cuvinte, am carte de muncă alături de antenumiții juxtaliști și de mai noii, de ce nu?

 =  genetica dăinuie :)
Stanica Ilie Viorel
[24.Feb.23 12:11]
intersant!
curentul se dezvoltă de ceva vreme și din câte înțeleg este definit ca atare.

prin anii 1988, cineva mi-a dus un caiet la Deva să-l prezinte unui scriitor (Eugen Evu) care, citind textele, mi-a lăsat o concluzie scrisă (reproduc din memorie) “ceea ce comentezi nu este formal poezie… animism…”
trăiam cu nevoia să scriu… scriam și versuri cu rimă (la nivel naiv), dar exprimarea era una de genul celor pe care voi (consacrați din ce observ) l-ați dezvoltat.

și uite așa dilema este rezolvată:)
adică, d’aia prefer genul- am în ADN microbul :)

spor!

 =  Mersi de intervenție
BogdanGeana
[24.Feb.23 12:18]
Da, îl ai în ADN! O să fiu cu ochii pe tine.

Mulțumesc,
BG

 =  tot cu plus
Florina Daniela Florea
[24.Feb.23 12:58]
Tot cu plus și la mine, pentru varianta asta, nu mă pricep să explic savant, dar uneori atenția îndreptată spre a reuși o formă fixa e în detrimentul esenței poeziei

Deci, tristețe (iară nu ma pot justifica în mod academic, dar asta am perceput în poezia ta de aici), te votez chiar și la noua ediție a festivalului internațional romeo și julieta de la mizil




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !