Comentariile membrilor:

 =  Sincer e roșia în cinci
BogdanGeana
[22.Feb.23 15:45]
dar e dată cu juma de gură, pentru că am așteptat să apară popa Chendea și nimic.

 =  popa cu sifonul
Liviu Nanu
[22.Feb.23 15:49]
Poate nu popa Chendea, dar cineva tot va trebui să aghezmuiască cu sifon pe aici.

 =  o să ningă cu măsele de minte -
Ottilia Ardeleanu
[22.Feb.23 16:04]
m-a amuzat foarte mult. e prima ninsoare pe care o simt! :)
frumos, ca de obicei!

 =  Părere...
Iulia Elize
[22.Feb.23 18:42]
Textul are, din păcate, aritmii destul de clare. Versul 1 nu bate cu versul 2, ca număr de silabe, versul 1- 11, versul 2-12, deci pe undeva e aritmic, pe genul ăsta de scriere, de mai sus. Bănuiesc că e un vers de 12 silabe, eu așa îl văd, cel puțin pe prima strofă.

Strofa 2 începe bine, tot cu măsură de 12, dar versul 2/strofa 2 e pe o măsură de 13, deci o altă eroare.

”și mi-e cald, în pahare nu-i nici votcă nici apă” are o măsură de 14, ceea ce trebuie corectat, dacă se vrea păstrarea măsurii de 12, de fapt 13 pentru că e un vers cu terminație pară.

Nu mai insist, din punct de vedere de metrică, ar trebui să interveniți. Eu nu prea folosesc acest tip de ritmare, dar dacă îmi fac timp, o să fac, la rândul meu, niște exerciții. Oricum, ce e mai sus, măsura prin vers nu e păstrată deloc și trebuie făcute intervenții pe text, trebuie mai multă atenție ca măsura să se respecte pe tot parcursul poemului.

Mult spor la scris și în poezia clasică, unde mereu ne perfecționăm stilul!

 =  Părere, în plus,
Iulia Elize
[22.Feb.23 18:44]
Nu prea este un poem de steluță, dar dacă se fac corecțiile și ritmarea corectă, poate fi...

 =  pe o stîncă neagră
Liviu Nanu
[22.Feb.23 18:53]
Cînd îmi propun o anume prozodie și un număr de silabe măsurat exact, mă străduiesc să iasă după canoane. De data aceasta, am procedat altfel, m-a interesat mai mult atmosfera și rima. De exemplu, m-a tentat foarte mult ca ultimul vers din prima strofă să fie mai scurt, de 8 silabe adică (iubito trimite-mi scrisori). Vorba poetului: ”Pe o stîncă neagră într-un vechi castel/latră un cățel”. Mulțumesc pentru trecere și semn.

 =  Părere
George Pașa
[22.Feb.23 19:05]
Nu am căderea să mă pronunț dacă textul merita sau nu recomandat, însă nu văd de ce ar trebui ca măsură versurilor să fie egală. Încă de la Arghezi întâlnim versuri inegale ca măsură, însă cu rimă. Nu e poezie cu formă fixă aici.

 =  Iulia Elize,
BogdanGeana
[22.Feb.23 19:25]
Eu sunt foarte sensibil la respect, si din cate imi amintesc pana acum nu prea ne-am intersectat, ceea ce, in urma unui rationament rudimentar s-ar putea traduce tot prin respect din partea mea. Si sa stii ca nici acum nu as fi zis nimic, la comentariul cu metrica. De data asta ai facut o boacana mare si cred ca ar trebui sa iti ceri scuze. Te-ai defecat, ca s-o spunem pe a dreapta, pe sistemul MEU de valori. Macar daca iti aminteai de acel: nu-i frumos ce e frumos, e frumos ce-mi place mie. Mata nu respecti insa si gusturile altora, si sa stii ca e uratel din partea dumitale. Mai ai si gingasia sa spui ca, daca ai fi scris-o matale, cu metrica aceea rigida, steaua mea ar fi fost justificata. Te-a cam luat valul, nu asa?

Nu imi amintesc ca Liviu Nanu sa fi anuntat ca aceasta ar fi o poezie clasica si inca ceva. Intr-un cerc de de-astia ca mine, adica nepriceputi in a aprecia poemul asta, pe care nu il poti uita cu una cu doua le-am recitat, spumos, asa cum scrie LN acest poem. Crezi ca s-a ras si chiuit, sau ca am fost intrerupt pe motiv de metrica?

Putin respect da, si astept repejor scuzele.

 =  Aici tacerea
BogdanGeana
[22.Feb.23 19:27]
ar fi fost de aur, dar na, te-a luat gura pe dinainte.

 =  Am voie să semnalez... sper eu...
Iulia Elize
[22.Feb.23 19:49]
Sunt luată de prostuță? Păi dacă strofa are 4 versuri și rimă, vreți să spuneți că e vers alb????
Îmi cer scuze, dar nu mai am alte comentarii, de justificare a demersului meu literar.

Scriitorii de clasică știu (absolut toți) că trebuie să bată rima, ce e ok, mai sus, ritmul să fie păstrat constant pe parcursul poeziei și măsura din fiecare vers să fie constantă, pe tipul de scriere al poeziei. Dacă măsura nu e bună, e semn de derapaj al ritmului. Pe scurt, fiecare vers clasic să fie la fel, pe toată poezia, sau măcar în alternanță de o silabă, pe vers scurt sau lung.

Derapajele se văd lesne, la orice scriitor de poezie clasică, privind inconsistența măsurii. Eu nu scriu de ieri de azi clasică, și mă pricep.

Iar dacă ce e mai sus, spuneți că nu e clasică, eu îmi mai pun o pereche de ochelari în plus și zic că sunt ornitoring și că văd dublu, de când mă știu, eu. Dacă nu e clasică, totuși ce e..?

Bineînțeles, ție Bogdan poate să îți placă orice, dar fiind un vers imperfect, nu știu ce vezi tu de fapt la poezia de mai sus, care e semiclasică, atunci, adică de fapt clasică imperfectă.


Nu cred că datorez scuze nimănui că mi-am exprimat părerea într-un atelier litrar, sub o clasică care poate e numai pe jumătate, pe jumătate, totuși? dar totuși dacă are structura de clasică, ar fi trebuit să fie perfect sau aproape perfect scrisă și după catastif. O poezie clasică imperfectă e numai un exercițiu, dar după structură, ar trebui să fie în canoane.

În plus, nu mai săriți pe mine, pe niște observații pertinente, pe rigorile unui stil bine împământenit, și nu semi.

Bogdan, mie îmi datorezi scuze, mai ales că nu te pricepi la clasică și sari pe o notare tocmai pe acest stil de scriere, cum Liviu Nanu nu a fost azi în cea mai bună formă, pe poemul de mai sus.


Nu înțeleg, de ce cu jigniri se produce literatura. De ce ți se pare că am sărit calul, de fapt? Era de stea, poezia, cu greșeli? Atunci, Bogdan, de ce te superi, de fapt? E un nonsens, aici. De ce există nevoia de SCUZE? Am voie să îmi exprim părerile OBIECTIVE, pe un stil cu pretenție veche? Așa e stilul de clasică, riguros, NU EU!!!!!


 =  În completare,
Iulia Elize
[22.Feb.23 19:58]
Nu văd eu așa cum trebuie? Eu zic că e un exercițiu, atunci, și vor fi și zile (pentru poezia clasică) pe care le aștept și eu să vină...

Dar să fim anunțați, când e clasică și când nu e. Că altfel, poate credem prostii, nu vedem cum trebuie, comentăm și ne ceartă Bogdan, Doamne ferește...

Scuze, Liviu Nanu, și mai trec, dar numai să îmi dea voie Bogdan și să nu sară, că de ce am altă părere, Doamne ferește...

Eu am mai trecut, și pe alte texte, pe pagina lui Liviu Nanu și sper că părerea mea va fi percepută cum a fost, sub un text clasic, chiar așa pare, din nefericire!!!! Cum să știu ce pare și ce e, eu doar m-am uitat?? Cum pare, dacă sunteți sinceri, pare clasică sau nu pare?

Ce să spun, altceva??? Nu am dreptate??




 =  Iulia Elize trage aer in piept
BogdanGeana
[22.Feb.23 20:11]
ai sarit calul, te-a luat valul, ai fentat cuaternarul si uite asa nu vezi padurea din cauza copacilor.

P.S.
Faptul ca scriu in vers alb, nu cred ca te indreptateste sa apreciezi cam cata poezie clasica stiu eu. Ai ramane surprinsa!

Si sa anuntam daca scriem poezie clasica, e ca si cum am anunta ca glumim, ca sa nu ne iei prea in serios. Vino-ti in fire!

 =  Nu e nevoie, Bogdan...
Iulia Elize
[22.Feb.23 20:19]
Sunt foarte ok, cum sunt, Bogdan. Poate, ar trebui să ne limităm la ce scriem fiecare, mă refer la mine, pentru că sfaturile, în materie de clasică, sunt aur, și măcar, dacă dăm aur, să o facem cu bine numai în propriile poeme, să le aplicăm. Poate tehnica literară nu se împărtășește, mai ales dacă ești luat peste picior, când nu e cazul și când am vrut numai să ajut, scriu clasică de prin 2005 adică de aproape 20 ani, 19. Sunt foarte liniștită, de felu-mi, și sunt și lămurită, scriitorul este un mare independent... Părerea mea. În rest, suntem subiectiv și legăm cu toții simpatii, vrem să interacționăm. Care însă nu ne împiedică să creăm independent, pentru că tehnica literară când se spune, în sfat minimal, mai ales când naște ”revolte” parcă necăutate. Tehnica literară nu se împărtășește, e posibil și acesta un aspect important.

Vă doresc tuturor spor în peniță, cu drag, bineînțeles, ne mai citim, cu tot dragul și mai ales cu tot respectul cuvenit.

Respect, Iulia Elize

 =  Și, vă rog,
Iulia Elize
[22.Feb.23 20:21]
Scuze pentru typo.

 =  - clasic vs fix -
Adrian A. Agheorghesei
[22.Feb.23 20:23]
Exista poezie clasica, si poezie clasica in forma fixa. Un text de patru strofe avand acelasi ritm, aceeasi masura si schema a rimei NU este forma fixa. Dar poate (unde poate = nu e imperativ necesar) fi clasic. Clasicismul este un curent/ directie, pe cand forma fixa (nu fixista) inseamna sonet, glossa, rondel etc. A nu se confunda!

L.Nanu a confirmat de-a lungul anilor incat sa-si permita un format hibrid - asa cum trebuie inteles textul de mai sus,
un format pe care foarte multi autori consacrati l-au adoptat, inclusiv Stanescu.

Textul este bun.


Scuze pentru lipsa diacriticelor, tastez de pe telefon.


 =  Adrian
Liviu Nanu
[22.Feb.23 20:28]
Adrian, ai pus punctul pe y :)

 =  Și eu, spun...
Iulia Elize
[22.Feb.23 20:38]
Cum mărturisesc, și eu cred în valoarea lui Liviu Nanu, și eu mai am aritmii, dar când apar le corectez, dacă mă joc prea tare în vreun text. Cum spuneam, dacă o să încerc și eu poezie pe ritmul mai sus, care este mai atipic, și eu o să fac exerciții... Normal că nu judeci opera unui autor după exerciții poetice. Eu numai mi-am exprimat o părere pe un fel de joc poetic, care putea fi altfel gândit, clasic, dar numai dacă se dorea, de către autor.

Câteodată, mai emitem păreri, în clasică sunt obiectivi pentru că sunt canoane. În rest, normal că nu judecăm întreaga operă, după un joc poetic...

Cu privire la măsură, nu știu ce spune George Pașa, despre scriitorii mari.

Nu am vrut niciun caz să supăr, numai să ajut pe un text.

Îmi pare rău, dacă am fost înțeleasă altfel, mai ales mi-a displăcut și am fost supărată că ar fi nevoie de scuze, pe intervenția mea inițială. Ceea ce nu a fost ok, după părerea mea, eu semnalând doar o biată părere, în canoanele clasice prezente.

 =  Scuze,
Iulia Elize
[22.Feb.23 20:41]
*suntem, *sunt păreri obiective, după temă

 =  Gresit
BogdanGeana
[22.Feb.23 20:44]
Reciteste! Ai insinuat ca nu ar merita stea decat daca ar fi fost rescrisa dupa metrica sugerata de tine! Ar fi trebuit sa iti ceri scuze pentru aceasta clipa in care egoul tau a plecat dupa patrunjel. Altfel, eu am comis un abuz.

 =  Iulia,
Ottilia Ardeleanu
[22.Feb.23 20:53]
draga mea, "Și eu, spun..." - e o greșeală de gramatică impardonabilă.

 =  Părere...
Iulia Elize
[22.Feb.23 21:00]
Bogdan, steluța ar fi fost meritată dacă era clasică, după canoane. Eu așa am spus, corectată, poate fi de steluțe roșii și galbene, oricâte. Altfel, e un capriciu și exercițiu, de urcat în sus, calitativ.

Ottilia, de-abia mă pot ține de voi, e un site alert și scriu în grabă. Poți vedea, mai sus, că am erate. Ce nu e bine, de fapt?

 =  Zic și eu...
Iulia Elize
[22.Feb.23 21:02]
Sunt prea bătrână, de fapt, pentru acest site... Îmi fug degetele, cam greu...

Ar trebui să mă limitez la textele mele, dacă am typo și erori și graba în falange...

 =  stilul jazz se mai poartă?
Stanica Ilie Viorel
[22.Feb.23 21:06]
mi-a plăcut satira

spor!

 =  apropo de reguli,
Ottilia Ardeleanu
[22.Feb.23 21:12]
între subiect și predicat este exclusă virgula!

și, iartă-mă, nu saitul e alert. se mișcă în același ritm.
eu nu știu când ai timp să scrii atât de mult. mă gândesc la faptul că există o viață personală...
nu mi-o lua în nume de rău, te citesc mereu, dar nu am timp să las semne pe cât aș vrea.

spor!

 =  Dacă tot s-au emis păreri, pe clasică...
Iulia Elize
[22.Feb.23 21:17]
Am și eu o curiozitate, Adrian A. Agheorghesei...

Pentru că eu nu prea știu, discuția, adică nu te înțeleg... Vreau să îmi îmbunătășesc cât de mult știința, după cum ai explicat tu. Dar să pot pricepe...

Îmi arăți o poezie care să aibă metrică constantă, ritm bun și păstrarea rimelor, care să nu fie considerată poezie clasică sau în metru clasic?????

Chiar sunt curioasă...

 =  Părere,
Iulia Elize
[22.Feb.23 21:21]
Da, știu, Ottilia, normal. Eu nu sunt obișnuită cu tastarea extra, nici FB nu onorez, nu am timp. Așadar mi-e greu cu atâtea comentarii și mai greșesc... Normal că timpul e mai limitat... Normal... Nicio supărare, de ce ar fi.

 =  Iulia Elize aratati-mi
BogdanGeana
[22.Feb.23 21:24]
stimata doamna unde este trecut in regulament ca steaua rosie se da numai pentru poezia sub forma clasica sau conform canoanelor, ca mananc acel capitol! Site-ul acesta este un atelier nu pentru ca vrem sa ne fie mutiilate poemele de metrica dvs., ci pentru ca vrem fusion si cautari. Si pentru ca scriem ce ne place so cum ne place. Iar faptul ca dumneavoastra va aratati bunele intentii de a confirma valoarea poetica a lui Liviu Nanu mi se pare o obraznicie.

 =  Părere...
Iulia Elize
[22.Feb.23 21:38]
Bogdan Geană, exagerezi, cred. Pentru un exercițiu nu se dă steluță roșie, mai ales dacă se aseamănă cu poezia clasică. Dacă e exercițiu poetic, nu e de steluță roșie, poate, subiectiv, aș da galbenă. Poezia clasică are anumite rigori, iar dacă acestea nu sunt îndeplinite, nota poetică scade la 9, cel mult. Am participat la diverse concursuri și știu. Dacă nu îți iese clasica, normal că nu iei nimic, la acel concurs. Eu am fost apreciată, pentru că am scris o poezie clasică bună și de aceea am mai primit și unele menționări, chiar și în acest an, la Mizil (O mențiune).

De 19 ani de când scriu, cam știu ce înseamnă poezia clasică, iar mai sus e un exercițiu clasic, care capătă de la mine numai 9.

Am spus că Liviu Nanu scrie bine de obicei, pentru că nu sunt de ieri, pe site, ci de cincisprezece ani, cred. Și am mai citit, de la dânsul, de-a lungul timpului. Mi-au rămas în minte unele texte valoroase, care au tot fost. Cred că exagerezi, Bogdan, cu ce spui. Dar dacă cumva aș fi avut păreri pe dos, ceea ce nu e cazul, mi-a fi dat cu ceva în cap, dar acum, îmi dai în cap, și cu binele și cu părerea mea reală.

Nu mai intru pe text, pentru că (cam) sunt jignită. Nici când e bine și când cred ceva frumos, tot nu e bine. Ci ”obrăznicie”. Atunci, ce să spun.

 =  În plus,
Iulia Elize
[22.Feb.23 21:40]
Scuze Typo ”cam”.

 =  concursuri...
Ottilia Ardeleanu
[22.Feb.23 21:54]
dragă Iulia, agonia este mai redutabilă decât Mizilul, îmi pare rău să o spun, dar știu cam cum și despre ce e vorba, nu există termeni de comparație. aici este mai multă exigență.
sunt imparțială, dar trebuie să-ți spun că Bogdan este deasupra multora dintre noi.
am intervenit doar pentru faptul că eu am apreciat acest text, iar tu ai venit să-l faci varză.
rămân cu senzația, Iulia, că ești prea sigură de tine. eu am perceput poeții valoroși ca modești și recunoscători pentru harul primit.
ți-o spun cu prietenie.
dar, în toate, e chestie de percepție.
și, atenție, nu vreau să mă pun bine cu nimeni. nu sunt genul! că pot fi interpretări "prietenești", cum viața mi-a demonstrat-o în varii situații!

gânduri de bine!

 =  Răspuns...
Iulia Elize
[22.Feb.23 22:03]
Ottilia, părerea mea e că Mizilul e etalon pentru România, cel mai amplu concurs din țară, din întreaga țară, din câte știu eu.

În rest, agonia e super!!! Bogdan scrie o albă mai bună decât a mea, în rest, nu știu, pentru că nu am răsfoit să găsesc și clasică. Poate nu știu eu, clasica, dacă are, dar versurile libere sunt excelente. Ample și deștepte, în sensul cel mai frumos.


O zi bună tuturor!

 =  - fix diferit -
a.a.a
[22.Feb.23 22:03]
Iulia, nu pot sa-ti arat nimic pentru ca nu ai inteles ori ai inteles gresit ce am scris eu.

Scrii kilometric, te repeti si tematic, si lexical, iar exprimarea si punctuatia iti sunt la limita pe care eu nu o (mai) trec nici macar de dragul polemicii antrenante.

Si eu am 25 + ani de scris in toate formele posibile. Si, mai ales, de citit. Si tocmai aceste fapte (impreuna cu dicteul "cantitatea nu e totuna cu calitatea") ma fac sa cred ca stiu totusi destul de putine.

In alta ordine de idei, in textul tau postat azi (sonetul) ai pus de doua ori virgula intre sub. si predicat, o data intre sub. si compl. direct, si ai un pleonasm de toata frumusetea. Asta ca sa vezi cat de generos este Bogdan, netrimitand scrierea unde ii este locul.

Poate e si acesta - vadul limbii romane - un loc de unde putem incepe. Sau sfarsi.


 =  înjură-mă dar nu mă ignora
Liviu Nanu
[22.Feb.23 22:04]
Conform devizei ”înjură-mă, dar nu mă ignora” aș putea spune că sînt mulțumit de textul meu. Am făcut totuși o mică schimbare în text, mă zgîria pe mine la ureche ”obraznic” din penultimul vers

 =  Răspuns...
Iulia Elize
[22.Feb.23 22:09]
Dacă nu știi situații, Adrian, eu prea te rog fii atent sau nu te exprima, în materie de rigori și de reguli care nu se aplică sau se aplică, pentru că eu altfel nu pot pricepe.

Oricum dacă mă judeci, lasă măcar comentariu sub text ca să văd și eu ce ”typo” am, acolo. Cu bine și mulțumesc pentru atenția acordată textelor proprii! :) Mai mereu editez, pentru că sunt perfectibilă (și perfecționistă) ba chiar aspră. Cu ale mele, creații.

Numai bine!!! Succes tuturor!! (Îmi pare rău că par câteodată băiețoasă în comentarii... remarcă proprie!)

 =  Însemn,
Iulia Elize
[22.Feb.23 22:12]
Liviu, acum am văzut cometariul, eu am mai intrat pe la tine cu multă plăcere și întotdeauna cu același respect. Cu bine, nu mai intru sub text! Prea multe comentarii, taste, taste...

+ părere
Claudiu Tosa
[22.Feb.23 22:56]
Doar ce-am luat niște cârnați picanți de pe grătar, i-am așezat lăngă o salată verde și o sticlă de vin roșu și am deschis telefonul să văd dacă găsesc ceva interesant de citit. Poemul lui Liviu mi-a plăcut atât de mult încât am tot recitit până când am realizat că am mâncat aproape jumătate din ei fără muștar. E drept, canoanele spun că e nevoie de muștar la cârnați, dar uite că se poate și fără. E drept, dacă bunicul meu i-ar fi făcut, el nu ar fi uitat muștarul, dar pănă la urmă e vorba de ceea ce simți. Desigur că unii din noi au așteptări (evit cuvântul „prejudecăți” așa cum evit usturoiul înainte să mă duc la stomatolog) care uneori nu se transformă în împliniri, așa cum omizile nu devin mereu fluturi. Soluția este la scriitorii, nu știu dacă să le zic canonizați (că totuși nu-s sfinți) sau clasici, care deseori vorbesc în operele lor, fie direct fie indirect, despre Eterna Căutare. Deci să luăm aminte la canoanele Eternei Căutări și să dezrădăcinăm copacii, să mutăm munții, să dăm la o parte capacele de canalizare, eventual să facem focuri indiene, și să sperăm că la un moment dat vom da peste ceea ce ne dorim, așa cum ne dorim noi, reușind să facem diferența dintre punct de vedere personal și evidență naturală irefutabilă.

Mărturisesc că nu am simțit aritmiile despre care Iulia vorbește. Dar o dată ce am citit comentariul ei m-am aplecat cu atenție asupra textului și recunosc că le-am sesizat dincolo de orice îndoială rezonabilă, ca să mă exprim în termeni juridici (că o parte din dialogurile de aici seamănă a pledoarii reale). Cu toate astea, dacă citind, primul lucru a fost să continui să mănânc uitând de muștar și să mai chem și pe cineva din casă să mă audă cum recit (am trecut și de jumătatea sticlei de vin pe nesimțite - la fel cum am trecut prima dată de geamandură la 14 ani la Mangalia), se cheama că aritmiile respective sunt mai degrabă o chestie de background, de gust și de capriciu. Astfel spun: e foarte în regulă în cazul poeziei. E drept, în cazul mașinilor nu, că degeaba ne impresionează o mașină dacă după ce plecăm de pe loc realizăm că nu merg frânele, de exemplu. Dar Liviu nu e producător auto, ci de poezie. Și cum esența oricărei creații este măsura și nu rigoarea cu care aceasta ajunge la tine sufletește, se cheamă că poemul ăsta este pentru mine personal unul foarte reușit. Atât de reușit încât am uitat muștarul după cum spuneam și am mai început să-l recit cu voce tare prin casă râzând. Iar singurul motiv pentru care mă opresc aici este pentru că trebuie să merg în beci după a doua sticlă de vin.

 =  Stimata Iulia Elize!
BogdanGeana
[22.Feb.23 23:04]
Cand am afirmat ca sunteti obraznica am stiut ca am dreptate. Sunteti OBRAZNICA pentru ca in logoreea ce va caracterizeaza nu sesizati ca EU NU VA TUTUIESC!

De asemenea, dar aici nu cred ca e obraznicie, ci mai mult incultura si ignoranta, "versul meu alb" este de fapt juxtalism pur. Dati un search pe google si vedeti ce se spune despre acest nou curent, vechi de vreo 15 ani. Intamplator sau nu, unul dintre cei 3 initiatori ai acestui stil se afla pe acest site si acela sunt eu. EVIDENT ca sunteti la ani lumina de acest curent, nu cred ca era cazul sa faceti efortul sa recunoasteti asta. In schimb stati bine la numarat silabe! La mai mare, ca sa zic asa. Si la mai multe premii de poezie la Mizil, poate in cele din urma veti numara in sfarsit corect si veti lua locul 2. Eu m-am documentat, sa stiti, de fapt ma documentez mereu, dar nu am gasit nimic remarcabil si literar initiat de dumneavoastra.

De dumneavoastra, stimata doamna Iulia Elize!

 =  concursuri...
Ottilia Ardeleanu
[22.Feb.23 23:08]
dragă Iulia, agonia este mai redutabilă decât Mizilul, îmi pare rău să o spun, dar știu cam cum și despre ce e vorba, nu există termeni de comparație. aici este mai multă exigență.
sunt imparțială, dar trebuie să-ți spun că Bogdan este deasupra multora dintre noi.
am intervenit doar pentru faptul că eu am apreciat acest text, iar tu ai venit să-l faci varză.
rămân cu senzația, Iulia, că ești prea sigură de tine. eu am perceput poeții valoroși ca modești și recunoscători pentru harul primit.
ți-o spun cu prietenie.
dar, în toate, e chestie de percepție.
și, atenție, nu vreau să mă pun bine cu nimeni. nu sunt genul! că pot fi interpretări "prietenești", cum viața mi-a demonstrat-o în varii situații!

gânduri de bine!

 =  mi se pare numai mie
Claudiu Tosa
[22.Feb.23 23:31]
sau în unele comentarii zici c-a erupt Vezuviul cu virgule? Unul-două cuvinte, hop o virgulă!

 =  Claudiu
Liviu Nanu
[23.Feb.23 08:53]
Virgula e bună pentru respirație :) Pe de altă parte, Croce vorbea nu mai știu unde (Estetica sau Poezia) despre opera cu imperfecțiuni.

 =  Iulia Elize la Mizil
BogdanGeana
[23.Feb.23 10:38]
Din dorința de a face dreptate, lumină și a întări cele spuse de doamna Iulia Elize, privind participarea și premierea cu mențiune la Mizil, iată în cele ce urmează câteva informații utile cu privire la aceasta. Menționez că la ediția de anul trecut, cu premiere în luna ianuarie a acestui an, doamna în cauză nu pare să fi primit mențiunea menționată :)) după cum reiese din următorul link:
https://romeojulietalamizil.ro/wp-content/uploads/2023/01/POEZIE-ADULTI-nou.pdf

Însă marii câștigători la Secția Poezie a Festivalului Internațional de Poezie și Epigramă ”Romeo și Julieta la Mizil”, ediția 2018-2019 au fost următorii:
Cecilia Dragomir ( Marele Premiu „George Ranetti” – 9,42), Dimitrie Sorin Pană (Premiul „Grigore Tocilescu”- 9,33) și Constantin Bidulescu (Premiul „Agatha Bacovia – 9,25).

Au urmat o serie de mențiuni importante precum: Silvia Badea Sălăjan-9,17), Angelina Nădejde (9,17), Rodica Calotă (9,08), Elize Iulia (9,00), Năstase Viorel (9,00), Nedea Mărioara (9,00), Dumitru Sârghie (9,00), Lucica Sava (9,00), Mirela Alexe (8,92), Maria Badea (8,92), Adi Filimon (8,92), Andreea Mureș (8,92), Teodor Sandu (8,92), Emilia Amariei (8,88), Sibiana Antoche (8,83), Iulia Dragomir ( 8,75), Nicușor Constantin (8,75), Lusiana Drăgușin (8,75), Enache Raluca (8,75), Sorin Finchelstein (8,75), Laurențiu Maftei (8,75), Daniela Mărginean (8,75),Mihai Marian (8,75), Dorina Poenaru (8,75), Cătălin Poenașu (8,75), Vasile Vajoga (8,75) și Edmond Neagoe 8,75).

Așadar să îi urăm distinsei noastre colege, specialistă în numărarea de silabe o cât mai bună și de succes activitate viitoare, mai cu seamă că urmează o nouă ediție a Festivalului Romeo și Julieta la Mizil.

 =  neclaritate
Claudiu Tosa
[23.Feb.23 11:23]
Concursul a avut loc în orașul Mizil sau la vila lui Serghei Mizil?

 =  Claudiu
BogdanGeana
[23.Feb.23 11:36]
În orașul Mizil, că dacă era la vila lui Serghei precis se numea: Romeo și Julieta și Carpatos, Brancu și alții. Iar la Serghei cred că mențiunile, nenumăratele mențiuni se dădeau în jucării sexuale. :)

 =  Bogdan
Claudiu Tosa
[23.Feb.23 13:35]
Aseară, sub impresia momentului, citind comentariul Elizei despre Mizil, mi s-a părut că Serghei a intrat și în literatură (nu mai pun intrat în ghilimele). De altfel chiar acum de dimineață încercam să mi-l imaginez numărând silabe.
Poate se va ține următorul concurs la Corbeanca și Eliza va fi jurizată de însuși Cristian Țânțăreanu :)

În altă ordine de idei nu înțeleg ce rol au premiile, mențiunile, recomandările (și chiar publicările) deținute de cei care participă la o polemică pe calitatea unui text. Mâine-poimâine nu o să mai poți spune că e senin sau înnorat din cauză că nu ai terminat meteorologia.

Frumusețea posibilității de a recomanda (stea roșie) sau însemna (stea galbenă) un text constă tocmai în asigurarea unei cote generoase de diversitate în materie de gust pe poezie.ro evitând astfel o potentială dictatură a majorității în materie de preferințe (așa cum s-ar întâmpla dacă pe site-ul nou ar rămâne doar voturile ca sistem de referință pentru calitatea unui text. Sper ca Radu să se mai gândească și să lase totuși opțiunea de a acorda stele activă. Pentru că dacă „majoritatea” preferă un anumit stil vei vedea constant acel „curent” masiv votat, lucru care va atrage noi membri cu aceleași gusturi, finalmente siteul riscând să se etransforme în ceva reprezentativ unidirecțional; cu prețul extincției diversității).

Cât despre cum judecăm textele, cred că o facem din două, uneori trei puncte de vedere. Primul, care e crucial, este gramatica. Mai departe, pentru mine personal e ceea ce transmite textul ăla. Iar în ultimul plan poate sta forma - pentru cei care au o dambla cu ambalajul. Însă să încerci să te folosești de ultimul aspect pentru a dărâma primele două este ca și cum încerci cu un ac minuscul să înțepi fundul unei balene.

Nu în ultimul rând, ideea de a anunța ce fel de text postezi mi se pare de-a dreptul hilară și în contradicție cu valorile care stau la baza activității noastre de aici. Nu facem sport de performanță.

 =  Deosebit, mii de stele galbene, din partea mea. Fascinant!
Irinel Georgescu
[24.Feb.23 09:19]
Este un poem genial. Aș da steluță, dar n-am. Acest text este din Marea poezie de dragoste a lumii. Mi-a plăcut și metaforica exprimare pe flori a câinelui, și ploaia cu molari de minte, și lipsa apei ori a vocii (acum să nu mă corectați, că ar fi mai corect "votcii", că nu-i, îmi place să vorbesc mai spre limba lui Serghei Esenin, maestrul cel mai mare din secolul XX). Liviu Nanu, mon amour! M-am îndrăgostit de Dragobete definitiv de Poezia sa. Să fi iubit pe cineva din Miercurea Ciuc și să-i fi dedicat un poem atât de fain e un fapt grozav!

 =  On-topic, chiar.
Iulia Elize
[01.Mar.23 13:56]
Bogdan, de fiecare dată când am participat la Mizil am câștigat câte o mențiune, mai sus nu poci', căci e greu. Pseudonimul și numele rezistă, nu cred că mai încerc în alt an, pentru că exagerez,deja. Dar în toate dațile am luat câte ceva... Liviu Nanu, poemul e adorabil și frumos, poate revin cu drag, fără să mai exagerez, niciun pic. Metrica e de vină, e mai rigurosus-nasus. :) Cu bine, o să revin pe site...

 =  Iulia-Elize, gresesti din nou
BogdanGeana
[01.Mar.23 20:51]
In primul rand mi-e mila de tine pentru resemnarea cu privire la Mizil. Esti pe site-ul asta si te multumesti cu cate o mentiune din alte zeci de mentiuni la un obscur concurs satesc cu iz interrnational? Pai in cazul asta, noi aici suntem globali!!!
Daca insa doar forma fixa iti e familiara, atunci devine clara depunctarea ta de la Mizil, si ar trebui probabil lucrat pe forma libera.
Daca vrei sa revii, si sa nu mai masori silabele, cred ca nu are nimeni nimic impotriva unui reset la memoria scurta.

Fii binevenita!





Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !